Un produs Blogger.

sâmbătă, februarie 20, 2010

-Politica si dosaru` de cadre

19 comments

Prin anii '30, intr-un sat de campie traiau 2 frati. Unul mai rasarit si cu drag de carte. Celalalt, mai mototol, a ramas analfabet. Cel cu carte a atras atentia boierului. L-a pus socotitor pe mosie. Cel analfabet si-a gasit si el o slujba de porcar la acelasi boier.
Ambii frati au fost atrasi de politica timpului. Socotitorul s-a dat cu legionarii si porcarul, in clandestinatate, cu comunistii.
A venit razboiul si regimul Antonescu l-a trimis pe legionar la puscarie si apoi pe frontul antisovietic, pe linia I-a, asa cum au patit-o mai toti legionarii arestati: scapau de detentia politica daca plecau "voluntari" pe frontu` de Rasarit.  Nu a murit, da` a cazut prizonier la rusi. S-a intors in tara prin anii '50. Nici porcarul n-a scapat de front. El a luptat impotriva nemtilor pana prin Muntii Tatra.
Fratii s-au reintalnit in satul natal care, intre timp, intrase, ca intreaga tara, in comunism. Mosia boierului s-a transformat in IAS si porcaria in ferma de cresterea animalelor. Socotitorul s-a angajat contabil cu carte de munca la IAS si porcarul, desi era membru PMR, a ramas ingrijitor la crescatoria de porci. Cat p-aci sa piarda si postul ala daca nu urma cursurile intensive de alfabetizare.
Dupa cativa ani de munca in agricultura socialista, la un pahar de vorba, ingrijitorul de porci se adreseaza revoltat fratelui:
- Bai frate... nu este dreptate nici acum. Pai, tu, desi ai fost legionar, ai trait bine si in vechiul regim, traiesti bine si acum. Ieu, desi sunt membru de partid, inca si ilegalist, am trait prost si atunci, iar acum nu ma promoveaza nimeni.
- N-ai dreptate fratioare, zice contabilul. Cum sa te promoveze pe tine? Cand iti analizeaza tie dosaru` constata ca ai un frate legionar. Nu corespunzi. Cand analizeaza dosarul meu constata ca am un frate ilegalist! De ce nu vrei sa intelegi ca dosarul meu de cadre este mai bun decat al tau?

19 comentarii:

M.Voicu spunea...

Când a fost ŞEFUL Corpului de control al Primului-ministru,
Dl.Ponta NU L-A AJUTAT (cum încercase Dl.Grecea).
Altele ar fi fost toate rezultatele, şi în 2004 şi acum !

Ovidiu spunea...

Articol tare bun, imi place eleganta ta.
Felicitari.
Si sa ma treci pe la mine.
Din articolul tau trag o singura concluzie sa ne indepartam de politica...

Ovidiu spunea...

OFFTOPIC.
JOS LA ARTICOLUL RESPECTIV (INTERVIUL CU GENERALUL MILITARU DIN 1991) AM ADUGAT CONFIRMAREA LUI ILIESCU.

"Iliescu afirma: “La inceputul anilor ‘80 – am stabilit unele relatii si am avut mai multe intalniri conspirative cu un grup restrans (compus din gen Ion Ionita – fost ministru al Apararii, generalul Militaru si Virgil Magureanu – pe atunci lector la Stefan Gheorghiu…)

Ion Iliescu: “Au existat încercări de a organiza ceva, în vederea răsturnării lui Ceauşescu – cu 3-4 ani înainte, inclusiv discuţii într-un grup la care participa şi generalul Militaru, ca şi fostul ministru al Apărării, generalul Ioniţă, care a murit în urma unui cancer galopant, în iunie 1987. Generalul Militaru, în acea vreme, încercase contactarea unor foşti colegi, generali de la Marele Stat Major (al cărui şef a fost un timp). Aceştia l-au denunţat. El şi generalul Ioniţă au fost şi anchetaţi. Un alt membru al grupului, comandorul Radu Nicolae, a comis, de asemenea, unele imprudenţe şi a fost, la rândul său, reţinut. Drept urmare, grupul s-a destrămat!,

Îmi puneţi întrebarea – în ce calitate am semnat Decretul din 24 decembrie 1989 privind instituirea Tribunalului Militar Excepţional, întrucât Consiliul FSN „m-ar fi ales – în calitate de preşedinte al său – abia în şedinţa sa în plen din 27 decembrie 1989 - Acest grup executiv ad-hoc m-a recunoscut, de facto, ca preşedinte, şi m-a şi mandatat să semnez decretul respectiv.”
. By Ion Iliescu 08/02/2008

Ion Iliescu: “Nu cred ca Gorbaciov avea habar de existenta mea.
Aparitia “mea” in Decembrie 1989 nu a avut nimic ocult si nu a fost programata de nimeni! Iar eu nu am venit cu niciun program pregatit anterior.”
Un link la articolul din TIME Magazine, din 26 aprilie 1986, intitulat “Fosilele comunismului Europei de Est”, in care erau luati la rand toti dictatorii din statele “blocului sovietic”. In ce priveste Romania se scria: „Gorbaciov pare sa aiba deja un protejat in asteptare. Acesta ar fi Ion Iliescu, de 56 de ani, despre care exista rapoarte ca a studiat cu liderul sovietic la Moscova”.
———————
Eastern Europe Communism’s Old Men
Rumania’s Nicolae Ceaunsescu, 68, appears to be in failing health, and Gorbachev may already have a protege waiting. He could be Ion Iliescu, 56, who reportedly studied with the Soviet leader in Moscow."

plano10 spunea...

Bun venit@ M.Voicu!
Mi-a facut o deosebita placere sa combatem pe alte site-uri.
Perseverenta in activitate si constanta in abordarile politice nu-l prea caracterizeaza pe Ponta.
Unii vorbesc ca, pe filiera socrului cat si a mamei, spun unii ca ar lucra la Cotroceni, poate face unele compromisuri cu portocaliii.

plano10 spunea...

Ovidiu, da` pa-l cu Suca disparut in Lumea Libera l-ai citit?

M.Voicu spunea...

@Ovidiu, februarie 20, 2010 la 10:16am
Şeful Corpului de control al Primului-ministru trebuie sã onoreze Comandamentul din Biblie: ”ŞI NU NE DUCE PE NOI...” – dacã s-a jurat într-adevãr sã apere Guvernul Ţãrii şi Constituţia – singura garanţie împotriva despotismului puterilor delegate. Pentru alţii, alţii (quid prodest).
Prin 1965 locuiam (înghesuiţi de ”spaţiul locativ”) în aceeaşi casã cu un Înalt General al Armatei Române care avea atunci 80 de ani şi luptase în ambele Rãzboaie Mondiale. Se ”dãduse” atunci o lege sã le fie mãrite pensiile ”la cerere”; într-o searã mi-a spus cã veniserã patru colonei sã-i ia cererea – şi el i-a refuzat. Dupã patru ore... au plecat cu refuzul LUI de a semna: ”DACÃ ŢARA CONSIDERÃ, NU E NEVOIE DE CERERE”.
EL nu se sãturase de România!

Ovidiu spunea...

M.VOICU,
Erai general ?
Cine mai respecta juramantul sau Comandamentul din Biblie ?
Bine a facut, pe merit trebuie, nu la cerseala.

MITRU spunea...

Cunosc multe situatii de genul celei prezentate in eseul de mai sus, multe dintre ele tinand de domeniul tragic-comic. Toate inseamna ISTORIE, ca dorim sau nu dorim sa intelegem acest lucru extrem de simplu dar extrem de pagubos este treaba noastra ca si a celor pe care i-am ales sa ne conduca. Nemtii si Japonezii l-au inteles foarte clar si foarte repede, inca de acum70 de ani si vedem unde au ajuns si ii mai si invidiem. Cred eu ca nu putem si nu trebuie sa ne cantonam perpetuum in trecut, umila mea parere, nu vom ajunge nicaieri. Aiurelile filozofice a unor asa zise elite intelectuale, in fapt doar o modalitate de asi ascunde mediocritatea, ca trebuie sa facem ordine in trecut ca sa propasim in viitor NU AU NICI UN FEL DE VALABILITATE PRACTICA. Priviti situatia Germaniei, Japoniei Chinei etc, aveti argumente in a ma contrazice?. Istoria trebuie sa ramana obiect de studiu pentru istorici VIITORUL SI PLANIFICAREA LUI RIGUROASA ESTE CALEA SPRE PROGRES. Daca cineva are un alt punct de vedere il accept cu placere, dar rog sa fie argumentat, injuraturile si jignirile nu tin de argumentare decat in mintea celor cu doar trei neuroni- unul turmentat, altul bolnav si al treilea plecat cu sorcova, totul este doar o parere.

plano10 spunea...

Multumesc pentru interventie @ Mitru
Boala filelor politice dintr-un dosar profesional este prezenta si acum. Posturile sunt ocupate de cei mai incompetenti politruci.

M.Voicu spunea...

@Ovidiu, februarie 20, 2010 la 4:00pm
Eu eram atunci un tânãr universitar şi cercetãtor ştiinţific. OAMENII ca domnul General (de care v-am povestit) SUNT MULŢI. Dintre cei mari: a)-vedeţi la Muzeul de Artã câte tablouri sunt din donaţiile Carol I, b)-în 1917 Ferdinand I a înscris Domeniile Funciare ale Coroanei pe prima poziţie în lista latifundiilor de peste 200 hectare spre naţionalizare – pentru a face împroprietãrirea ŢÃRANULUI ROMÂN care a fãcut minunea în Primul Rãzboi Mondial (la numai 10 ani de la martiriul din 1907 – a cãrui statuie a fost dositã!), c)-terenul pe care este Poliţia de la Dinamo a fost DONAT STATULUI de altã... fostã statuie. Alţii... şi-au fãcut lor partea!

MITRU spunea...

Draga M. VOICU
Sunt general de brigada in rezerva, nu am avut aceasta onoare in activitate, o am acum, desavantajul este al urmasilor, vor plati scrierea a mai multor litere pe cruce, asta este, nu am ce sa le fac. M-am gandit, am sa las bani din NESIMTITA mea pensie pentru acest efort financiar. Nu am cersit de la nimeni nimic, nu sunt la nimeni dator cu nimic, nu m-am lingusit la nimeni si ca sa ajung in aceasta situatie mi-am tocit coatele peste 20 de ani pe bancile scolilor si am dat peste 300 de examene, mi-am facut meseria cum am crezut eu mai bine si rezultatul este ca in oricare oras din aceasta tara (mult hulita de tot felul de idioti, cretini si tembeli iremediabili) ajung, gasesc, fara ai cauta, cel putin doi fosti subordonati (20-30 de ani) in urma si mai tineri care nu numai ca nu ma injura dar de fiecare data, cand ne intalnim, ne dau lacrimile, ca unor barbati care stiu ce sunt greutatile slujbei la oaste si chiar au vazut cum arata moartea, in toata hidosenia ei. Daca nu ai trait acest sentiment, abtinete, rogute frumos, in a face comentarii aiuristicofantastice (am scris intentionat unit) asupra unor situatii despre care nu stii nimic. MURPHY - Inteligenta este constanta pe pamant, populatia creste. Concluzia iti apartine.

plano10 spunea...

D-le general, se pare ca nu l-ati inteles pe M.Voicu. Dansul scotea in evidenta mandria acelui general care nu voia sa se umileasca in fata autoritatilor.

M.Voicu spunea...

@MITRU, februarie 20, 2010 la 5:12pm. Dragã Domnule General de Brigada (r), eu am dat un exemplu care m-a marcat. Dumneavoastrã nu lãsaţi bani din pensie pentru acest efort financiar – cãci BANI SUNT, DAR SUNT DETURNAŢI. Postez aici şi pentru Dumneavoastrã (UNDE ESTE IMPLICITÃ DATORIA STATULUI SÃ VÃ ASIGURE ŞI PENSIA ŞI VIAŢA DEDICATÃ ŢÃRII) ceeace abia am transmis la: http://www.andreeavass.ro/blog/2010/02/despre-pensii-cu-echilibru-analitic-i/
Citez: M.Voicu Says: Your comment is awaiting moderation.
February 20th, 2010 at 4:10 pm
Plecând de la datele certe:
(a) “Deficitele anuale ale bugetului public de pensii au devenit cronice. În 2009 a fost… aproximativ 16% din cheltuielile anuale cu pensiile.”.
(b-1) “Doar jumatate din forta de munca activa ocupata este asigurata pentru pensie. (b-2) Restul evita inregistrarea veniturilor in sistemul public de asigurari.”
PÃCATELE ORIGINARE sunt:
1) Dacã s-au numit (GREŞIT) ca ”pensie” şi ajutoarele sociale pentru cei care NU au contribuit (dar înghesuiţi în ”pensia minimã”), cred cã plãţile pentru acestea sunt mai mult decât deficitul de 16% de la pct.(a)-supra – respectiv ADEVÃRATUL SISTEM DE PENSII NU ESTE DEFICITAR, ci siluit de populism!
2) Forţa de muncã activã ocupatã, dar NEasiguratã pentru pensie (b-2) este încurajatã nu sã scadã, ci sã creascã (aliniatul precedent) – dacã se plãteşte ”pensie” şi pentru MUNCA FÃRÃ CONTRIBUŢIE ! Dacã din acelaş buget se plãtesc şi cheltuielile sociale pentru copii lor şi ai celor care sunt plecaţi, e ca la drogaţi – care NE COSTÃ DOAR PE NOI CEILALŢI, în timp ce la tutun fumeazã numai cine plãteşte impozitul. Inchei citatul.
Cred cã aţi postat greşit mãcar concluzia Dumneavoastrã în referinţa rubricatã !!!

M.Voicu spunea...

@plano10 & @Ovidiu : Sã nu se înţeleagã cumva cã sunt regalist; meritul este al Persoanei, când e! Exempli gratia: în noaptea de 22/23.01.1941 regele Mihai (aflat la Sinaia) a fost convins de legionari sã vinã în Bucureşti unde era în desfãşurare rebeliunea lor. Deşi Primul-ministru îi ceruse telefonic sã nu se amestece, suveranul a plecat cu automobilul, dar la ordinul lui Antonescu (preluare din volumul omonim al lui Petre Ţurlea) a fost oprit la Câmpina şi, dupã ce i s-a spus: ”RISCAŢI SÃ PIERDEŢI TRONUL !”, s-a întors la Peleş. Asta, din partea militarului care în Primul Rãzboi Mondial primise chiar pe front "Ordinul Mihai Viteazul" de la Regele Ferdinand – care şi l-a luat sieşi din piept şi i l-a conferit (repetând gestul majestos al Împãratului Napoleon care şi-a scos propria distincţie ”Legiunea de Onoare” şi cu ea l-a decorat pe chimistul care reuşise sã extragã zahãrul din sfeclã – astfel anihilând efectele blocadei britanice a aprovizionãrii Europei cu trestie de zahãr din colonii). În scurt aş zice: WISE ones, orthers OTHERwise!

plano10 spunea...

@ M.Voicu. Nu ar fi un pacat nici daca ati fi monarhist. Important este sa nu subminati Republica!

M.Voicu spunea...

@plano10. Frumos aţi scris, ca formã; ca o poezie dintr-un vers. Conţinutul rãspunsului Dumneavoastrã s-ar califica pentru un premiu ”Nicolae Bãlcescu”!

M.Voicu spunea...

@MITRU februarie 20, 2010 la 5:12pm
1) Aţi avut timp sã vã cereţi scuze pentru derapaje; n-aţi fãcut-o;
2) Spuneţi (învãţaţi şi Dvs. pluralul de seniorie): ”Sunt general de brigada in rezerva, nu am avut aceasta onoare in activitate, o am acum”. Inseamnã asta cã nu mai eraţi în activitate când aţi devenit general sau general de brigadã?

Aliosa spunea...

@ plano10 !
Te salut cu respect si-mi cer scuze pentru răspuns intârziat. Ti-am citit de mult eseul dar polemica M.VOICU-MITRU m-a determinat să mă abtin . Mi-a plăcut eseul si concluziile mele sunt diferite de-ale altor comentatori in sensul că trebuie să retii frumusetea eseului in sine nu neapărat mesajul politic care,dacă te depăseste mai bine te abtii.
Nu vreau să fiu răutăcios dar M.Voicu il jigneste gratuit pe MITRU care, din ce a afirmat rezultă clar ce era in activitate si ce a ajuns după iesirea la pensie si nici nu am depistat vreun derapaj pentru care să-si ceară scuze.

plano10 spunea...

O zi buna, Aliosa.
Intr-adevar, mesajul politic este descumpanitor, dar e din viata; meritocratie pe baza de carnet de partid.
Nici eu nu m-am implicat in disputa dintre cei doi, mai ales ca fondul ei se consumase pe blogul tau.