14 martie 2010

Adăugat în: ,

-Ocupantii aplaudati la Cluj... in 1940!!


Privind imaginile cu intrarea trupelor lui Horty in Cluj, la 11 septembrie 1940, nu poti sa nu  te intrebi cine erau cei care se bucurau de sosirea "eliberatorului". Te mai linistesti cand, ascultand sonorul, constati ca nu se ovationa in limba romana.


Si totusi, unde era regele, unde era guvernul, unde era parlamentul, unde era armata, unde erau serviciile si , mai ales, unde erau romanii ?


N-au trecut decat 70 de ani de la acel act de lasitate nationala.


 

37 comments:

wtf spunea...

de ce ocupanti?
Nu cumva statul roman a ocupat Ardealul in 1919?

Aliosa spunea...

wtf,
Ce limbă vorbesti străine ?
Cum ai aterizat in România si ce istorie ai invătat ( dacă ai ceva clase ) ?
Conform dictionarului politic in ziua intrării au fost numiti prea blând „ ocupanti” căci ulterior s-au dovedit a fi criminali . N-ai auzit de masacrele săvârsite de haitele hortyste in ARDEALUL vremelnic ocupat ?
Mâine de 15 martie unde mănânci gulasul ?

Aliosa spunea...

@ plano10,
ARMATA a vrut să lupte dar cei de la conducere n-au lăsat-o cum ,fereasca Sfântul ,de-ar fi mâne nevoie , n-ar lăsa-o tot cei de la conducere din motivele deja cunoscute . Poporul român nu a avut nici o vină dar nu trebuie uitată nici situatia geo-politică mondială, lasitatea guvernantilor, complicitatea unora si tratatele secrete intre Hitler-Stalin, Hitler -Horty ,ca să mă rezum doar la subiectul in cauză.

plano10 spunea...

@wtf alias nazikrank
In 1919 Romania n-a ocupat Ungaria ci doar a dat jos regimul comunist al lui Bela Kun, instalat la Budapesta. S-a retras apoi in propriile granite.
Dupa batalia de la Mohaci din 1526, Regatul Ungariei si-a pierdut statalitatea, devenid pasalac otoman si apoi provincie a Imperiului Habsburgic si a celui Autro-Ungar. Si-a redobandit statalitatea abia in 1918 prin regimul lui Bela Kun.
In 1940 a ocupat, cu sprijinul fascistilor si nazistilor, Ardealul de Nord.

plano10 spunea...

Este responsabilitatea politicienilor, intr-adevar. Prin decizia lor de a nu opune rezistenta poftelor teritoriale ale Ungariei, Romania si-a pierdut, dupa razboi, statutul de cobeligeranta.
Totusi, ce spune entuziasmul cu care populatia ungarofona din Ardeal si-a primit "eliberatorul" fascist?
De luat aminte..

wtf spunea...

Istoria invatata de la comunisti vad ca lasa urme. Ce are in comun Ardealul cu Romania. Au o istorie comuna din 1918, pana atunci Ardealul a fost infloritor si bogat. Ideea ca ardelenii sunt romani sau unguri este gresita. Suntem ardeleni si atat. Ne bucuram de sarbatorile maghiare, poate si de unele romanesti, dar suntem ardeleni, nu romani sau maghiari.

plano10 spunea...

@nazikrank
Si acum ce vrei, sa o luam de la capat cu discutiile pe aceasta tema?
Tu esti indoctrinat de Istoria sovietica...via Academia de la Budapesta.
Daca esti ardelean cu KK, de ce te bucuri ca te ocupa ungurii? Spune-o p-aia cu independenta... ca sa fii mai credibil.
Mai zai ceva si cu BOR ca sa te racoresti si apoi treci sa citesti Buletrificarea. Tie iti era dedicata.

Aliosa spunea...

@ plano10,
Probabil că fără să vrei l-ai scos pe „ wtf” din mocirla in care singur intrase când a afirmat „ nu cumva statul român a ocupat Ardealul in 1919 ”?
Ca să -ti dai seamă ce are in cap individul , ( acum când in prostia lui s-a dat de gol că nici nu stie de ce nationalitate este ) trebuie să reamintesc că in 1919 Ardealul făcea parte din statul unitar -national,inalienabil si indivizibil, ROMÂNIA in urma actului istoric de la 1 DECEMBRIE 1918 !
Si-atunci,numai un analfabet sau diversionist plătit de trădătorii de neam si tară poate afirma că in 1919 ,ROMÂNIA a ocupat Ardealul !
Si in final, trebuie să-i reamintesc celui ce nici nu stie cum il cheamă cu C.I.in mână că, toti ce locuiesc in actualele granite ale ROMÂNIEI,se numesc ROMÂNI ,asa fiind chemati si la startul competitiilor sportive internationale si-n toată lumea in ocaziile când conationalii trebuie să-si etaleze calitătile pozitive sau negative. In rest ,sunt vorbe la gura sobei !

Aliosa spunea...

P.S !
L-am intrebat „ unde mănâncă azi 15 martie gulasul ”dar nu mi-a răspuns . Ghici de ce ?

Ged spunea...

@Aliosa

Îţi răspund eu. În Canada, unde este slugă la fiul unui grof maghiar.

wtf spunea...

trist, la jigniri sunteti buni. Am spus 1919, pentru ca ce a fost in 1918 a fost un simulacru de adunare populara ad-hoc. Pentru curiozitate, locuiesc in Timisoara, Banat, din pacate Romania.
Ca un exercitiu de imaginatie, in cazul unui referendum legat de independenta Ardealului, care credeti ca vor fi rezultatele?:)

Dar de la buCUResti se gasesc numai luptatori pro-romania. Intrebati oamenii ce-si doresc, ardelenii si banatenii pur sange, nu viniturile... o sa aveti surprize.

Btw, se spune gulyas:)

Plano10 spunea...

@wtf
Te-ai repatriat Kogine? Nu mai erai util in exil, nu?
Ce mai e pe la Lugoj?

plano10 spunea...

Da` de lipsa de statalitate a Ungariei timp de 400 de ani, n-ai comentat nimic...
Pai .. sa stii ca pe voi aia pur sange n-o sa va intrebe nimeni... :)

wtf spunea...

m-am repatriat?
de unde?

cred ca ma confunzi...

nu conteaza, vad multa dorinta de sange... e de ajuns sa spun ca ma consider banatean si nu roman si deja se striga ca sunt iredentist samd.

Nu am de gand sa sustin acest pseudoconflict...

Nu am auzit o singura idee, de ce ocupatia romaneasca e mai buna decat cea maghiara?

plano10 spunea...

De ce nu le povestesti tu banatenilor, in Piata Operei, ca vrei sa fii de ocupatie maghiar? Iti vor explica ei cum e cu dorintele tele sinucigase.

feuerball spunea...

Cine a spus de ocupatie maghiara? Eu vorbesc de autonomie. Desi recunosc ca o ocupatie austro-ungara mi-ar trezi ceva sentimente:))

plano10 spunea...

Ramai doar cu nostalgiile, Daniele

feuerball spunea...

OK, cum vrei tu... toate cele bune...

Ovidiu spunea...

plano10,
de ce imi dai ban ?

Ovidiu spunea...

Plano10,
ca sa fii credibil trebuie sa scrii datele exacte nu in 1918, si nu numai.

Bela Kun, in 21 martie 1919 a preluat puterea (133 de zile) inaintea lui a fost Karolyi Mihaly. In 31 octombrie 1918 a pornit revolutia "Mija-de-toamna", Consiliul National Maghiar jura noul guvern.

Consiliul National ii cere abdicarea regelui Carol al IV-lea.

Carol al IV-lea în 13 noiembrie 1918 abdica

Pe 16 noiembrie 1918 Karolyi devine presedinte provizional. Pe 11 ianuarie 1919 Karolyi devine presedintele ai republicii ungare prin aprobarea Consiliul National.
In 8 noembrie 1918 ministrul apararii ungare da ordin dezarmarii ai armatei ungare.

Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx in mod personal i-a transmis lui Karolyi, o nota printr-o scrisoare (Ultimatum) prin care ii cerea retragerea armatei ungare de la Tisa.


pe 21 martie 1919 Karoly demisioneaza, pentru ca nu a acceptat ultimatimul.


Greseala principala considerata de fostii politicieni unguri si de Horthy, faptul ca Karolyi a dezarmat armata germana care era in drum de iesire din teritoriul roman, iar armata romana a intrat in Cluj in 24 decembrie 1918.

-------------------------------------
Batalia de la Mohacs 1526 pina 1541.
Abia in anul 1541 au reusit sa ocupe Ungaria.
------------------------------------------------------
Imperiul Austro-Ungar (1867-1878)

Dubla Monarhie (1878- 1918)

Transilvania in aceasta perioada a fost administrata de Ungaria.
Austria n-a avut nici-un fel de amestec in Transilvania.

Armata romana a intrat in Budapesta in 4 august 1919,vezi la mine ca am la pagini (generalul Gheorghe Mardarescu) (lucrarea mea personala eu am cercetat)

Aliosa spunea...

wtf,
De la trădătorii de neam si tară si de la haitele ce falsifică voturile chiar si după numărarea lor si intocmirea proceselor verbale in drumul spre birourile judetene patronate in majoritate ( la ora actuală ,din păcate de cei de la putere PDL+ UDMR ) mă pot astepta la orice . Dar nu-ti fă iluzii desarte că nu se va intâmpla asa ceva niciodată.
Dacă n-am mâncat niciodată acea mâncare prea condimentată si insuportabilă pentru mine si nici nu cunosc limba maghiară ( iti dai seama de ce ),am scris „ gulas” in loc de „ nu cum se spune” ci cum se scrie ,adică „ gulyas ” . Credeai că mă reduci la tăcere cu acest nesemnificativ exempu de necunoastere a scrierii limbii maghiare ? Eu sunt ROMÂN ,urmas de-al lui DECEBAL si TRAIAN si stiu a scrie si vorbi limba română care-i dulce si frumoasă,melodioasă si aducătoare de liniste sufletească .
Hotărăste-te odată : ce esti de fapt ? Ardelean cum ai spus inainte de a fi incoltit, bănătean,român sau maghiar ?
De fapt, in ura ta fată de români ai afirmat in prima postare pe care degeaba incerci s-o dregi că nu tine: „ Ne bucurăm de sărbătorile maghiare ,poate si de unele românesti ” rezultă clar cu-i apartine sufletul tău . Dar,de Ziua Natională a ROMÂNIEI care te suportă la sânul ei te bucuri ?

plano10 spunea...

Ai luat ban pentru ca nu erau lei... :)
Te-a introdus automat la moderare pemtru link-urile multiple postate anterior.

plano10 spunea...

Bune precizarile tele. Dar tine minte ca ca 400 de ani, pana in 1918, Ungaria nu a fost un stat de sine statator. Chiar si in perioada Dualismului austro-ungar...

Ovidiu spunea...

Dar tu n-ai invatat istoria ???

Ungaria a fost 150 de ani sub ocupatie otomana, in 12 august 1648 "Alianta Crestina" a eliberat centrul Ungariei ocupat de Imperiul Otoman.
(Nu toata Ungaria a fost stapinita de otomani)

Austro-Ungaria a fost intemeiata in urma unui compromis intre nobilimea maghiara şi monarhia habsburgica.

"Compromisul Austro-Ungar din 1867"


Compromisul a fost semnat in 30 martie 1867, de Imparatul Franz Joseph, si de Deak Ferenc.

Din punct de vedere constitutional, Imperiul reprezenta o uniune a doua state, Austria si Ungaria, aveau acelasi suveran.

Cele doua state constituindu-se ca doua state separate, cu propriile constitutii, parlamente, administratii si militii.

Doua parlamente la Viena si la Budapesta (o perioada a fost si Bratislava acum al Slovaciei un stat care nu a existat in aceea vreme, multe state nu existau pe vremea aia 1648) si doi prim-ministrii - Prim-ministru al Ungariei era Andrassy Gyula.

Ca marime imperiul dualist maghiar austriac era a doua in Europa dupa imperiul rus.

"Dubla Monarhie” . Numele complet „Regatele si Tarile reprezentate in Consiliul Imperial si Tarile Sfintei Coroane Ungare a lui Stefan”
Din 1878 pina 1918, „Dubla Monarhie"

The Kingdoms and Lands Represented in the Imperial Council and the Lands of the Crown of St. Stephen".

Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx i-a prezentat lui Károlyi ultimatum printr-o scrisoare in care i cere retragerea armatei ungare de la Tisa, si s-a retras.

Ungaria nu a fost obligata sa participe alaturi de Austria si Germania. Dar Istvan Tisza primul-ministru maghiar era in relatii foarte bune cu imparatul austriac.

plano10 spunea...

Citeste-l si tu pe Mircea Dogaru.
Cert este ca intre 1526-1918 Ungaria nu a mai fost un stat independent. Imperiile nu erau compuse din state independente....

wtf spunea...

Comparati Ungaria cu Romania, compara Budapesta cu Bucuresti...

Bucurestiul ca si capitala din 1918 si pt ardeleni, banateni, bucovineni, basarabeni, adica aproape pt. toata suflarea romaneasca, dar mai ales politicienii din regat, indiferent de orientarea lor politica-si aici ma refer si la perioada interbelica- au condus, prin ceea ce au facut, la "ridicarea" regatului din pct. de vedere industrial-agrar si, implicit la decaderea ardealului si banatului.
Numai si numai faptul ca la 1918 raportul(industrie, agricultura, banci, etc- deci un "fel" de PIB) intre ardeal+banat/regat era de 11/1 dupa unii autori, de 7/1 dupa altii, spune totul.
Numai cine a trait printre regateni si le intelege lacomia exagerata, tupeul de-a fi numai ei "cineva" un sef cat de mic(vedeti cat sunt de "uniti" intre ei, pe aici prin orasele ardelene, cum se "promoveaza" numai intre ei, cum se "intovarasesc" la afaceri), felul lor de-a acapara totul, orice, numai sa fie(asta le vine din cele cateva secole de dominatie diferita intre Ardeal, Banat, Moldova si Tara Romaneasca si mai are habar cat-de-cat de putina istorie si economie poate sa inteleaga de ce tin cu dintii de "centralismul" economic.
Problema mare, actuala, este ca, la mai putin de 9 ani pana la sarbatorirea unui centenar de la unirea din 1918, romanii sunt o natie fara ...busola!

plano10 spunea...

@wtf
Vad ca esti un sustinator, cred ca inconstient, al teoriei cominterniste, de prin anii 920-930, cum ca Romania ar fi un imperiu care exploateaza teritoriile Banat, Transilvania, Bucovina, Basarabia si Cadrilater.
Lacomia, prostia si lipsa de cultura politica sunt raspandite uniform pe intreaga suprafata a Romaniei.
Sunt si mai evidente acum cand majoritatea guvernantilor de la Bucuresti sunt ardeleni sau personaje alese cu voturile voastre.
Am putea spune si noi regatenii ca de cativa ani am fost ocupati de ardeleni :)

Maria S.(Timisoara) spunea...

wtf
Du-te trage apa. asta inseamna ca esti prost si ticalos.

Eu sunt romanca din Timisoara, nu sunt ardeleanca, sunt timisoreanca.
Lasa Ardealul care este pamant romanesc si inainte al dacilor, de cand l-a facut Dumnezeu.
Cum iti permiti sa spui ca armata romana a intrat in Ardeal, cand asta a fost vointa populara, de numitii de tine ardeleni,banateni etc. la Alba Iulia, sa se uneascca cu tara, cu Romania
In rest nu mai spun nimic.Cu persoane ca tine nu merita sa-ti pierzi timpul.
Cat despre sarbatorile unguresti eu nu stiu cand sunt, deci nu ma bucur, ele, pentru mine, nu exista.Si asta fara sa am nimic cu ungurii.
Dar cand este vorba despre Ardeal (aurus delus =dealul cu aur, in latina) sar in sus.
Nimic fara Dumnezeu.
Cred ca tie asta iti lipseste, Dumnezeu,
Maria S.(TM)

Maria S.(Timisoara) spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=0ctkyIkxVcA

Maria S.(Timisoara) spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=GojnxkVUM3Y

plano10 spunea...

@maria S
L-am intrebat pe @wtf(nazikrank), un cunoscut al cercului de forumisti din Timisoara, daca are curajul sa spuna in Piata Operei din Timisoara ce scrie aci despre banateni....

plano10 spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=zDlO1YTEcBc

wtf spunea...

Ca sa scurtam timpul, aflati ce s-a promis Transilvaniei si Bnatului la Alba Iulia in 1918.

Cat despre tine tine maria S, spune-mi cum ar trebui sa te simti ca banatean, cand Banatul a fost impartit ca la piata de Serbia si Romania?

Nu cumva trebuie sa uiti de istoria invatata in comunism si sa deschizi ochii?

Cum crezi ca am fost si suntem vazuti? Ca paman ocupat...

@plano

eu nu ies sa fac demonstratii in Piata Operei sau Piata Unirii din Timisoara

Eu imi expun ideile, impartasite de din ce in ce mai multi oameni... nu numai apropiati de-ai mei...

plano10 spunea...

@wtf
Te-as ruga sa nu-mi fortezi cursorul pe citatele tele kilometrice. Ai putea sa indici link-ul in loc de text.
Cine ti-a spus ca pana la tine nu stia nimeni ca dupa Pacea de la Versailles Romania a luat numai jumatate din provincia Banat? Si cu mare greutate, datorita tenacitatii lui Ionel Bratianu, altfel acum invatai sarbeste in loc de romaneste :)
Tezele Partidului Comunist Roman, cele pana in 1930, vorbeau la fel ca ca voi, acum, despre eliberarea natiunilor cotropite de Romania.
Verifica-ti arborele genealogic si vezi daca nu ai ascendenti unguri sau slavi.

t1u1 spunea...

wtf, scuza-ma daca te-am jignit, dar eram furioasa.
In rest nu-mi retrag niciun cuvant.
Ii multumesc lui Ionel Bratianu, ca vorbesc romaneste si ca Timisoara face parte din Romania.
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Maria S.(TM)

plano10 spunea...

@wtf,Daniele
Cam cati neadaptati sunteti pe acolo prin Banat? Sunteti cateva sute? Va trebuie cateva mii ca sa mai puneti bazele unui nou PCR ca in 1921.
Sa va gasiti taicule si un plapumar Cristescu.
Sa-l puneti secretar general.

plano10 spunea...

Ai dreptate ca nu tot ce s-a hotarat la Alba Iulia s-a respectat.
Uite, acolo se hotarase ca granita de vest a tarii sa fie pe raul Tisa. Dupa Versailles am pierdut cam o suta de km in stanga Tisei.

N-am zis sa faci demonstratii !
Incearca numai sa-ti pui o pancarda cu Banatul independent sau unguresc. Asa.. ca sa faci un test. Sa vezi cati banateni te felicita!! l