Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 01, 2010

I.G. DUCA - Casa Memoriala de la Maldaresti-Horezu

3 comments

Resedinta de la Maldaresti a  primului ministru liberal I.G. DUCA, asasinat pe 29 12 1933 de legionari in gara Sinaia si inmormantat, conform testamentului sau, la Biserica Ursani, Horezu,  la 6 mai 1934.


"Revenirea lui Carol al II-lea parea sa distruga tot capitalul politic al liberalilor, cu atat mai mult cu cat presedintele partidului luase atitudine ferma, iar I.G.Duca se solidarizeaza cu acesta, rostind celebra fraza „sa mi se usuce dreapta de i-o voi intinde aventurierului.”

Figura proeminenta a vietii noastre publice, de o cinste exemplara, cu o inalta constiinta a raspunderii, o respingere organica a tot ceea ce insemna trafic al intereselor statului, I.G.Duca este numit, dupa moartea lui Vintila Bratianu, la 14 noiembrie 1933, de catre rege, sef al guvernului, care sub o aparenta impaciuitoare ascundea ideea razbunarii.

Prilejul nu a intarziat sa apara. La 7 decembrie 1933, in sedinta de Cabinet, majoritatea guvernantilor, chemati sa-si dea votul pentru dizolvarea Miscarii Legionare, s-a opus. Procedura fireasca ar fi fost ca regele sa semneze un decret regal de dizolvare, insa el a refuzat trecand aceasta sarcina in competenta lui I.G. Duca, in calitate de prim ministru. Prin acest raspuns negativ, regele a deviat furia Legiunii asupra lui Duca, care-l facea raspunzator pentru toate hotararile guvernului.

Consecintele nu au intarziat sa apara. In seara zilei de 29 decembrie 1933, pe cand se intorcea de la Peles, dupa o audienta la rege, la iesirea din gara Sinaia, I.G.Duca a fost asasinat de trei legionari. Respectandu-i-se dorinta testamentara si, asa cum reiese din registrul de la Cimitirul Belu, la 6 mai 1934, ramasitele pamantesti au fost aduse in judetul Valcea, aproape de Maldaresti, la biserica de la Ursani, unde se odihnesc si azi."

Prezentare savuroasa a ghidului de la Maldaresti-prof. Traian  Tuglui











3 comentarii:

Meditația de luni « Gabriela Savitsky spunea...

[...] http://plano10.wordpress.com/2010/05/01/i-g-duca-casa-memoriala-de-la-maldaresti-horezu/ [...]

Eroului necunoscut – Sange balcanic (75) poem « Cosmin Stefanescu's Blog spunea...

[...] http://plano10.wordpress.com/2010/05/01/i-g-duca-casa-memoriala-de-la-maldaresti-horezu/ [...]

Link-uri interesante ! « Lamaieacra's Blog spunea...

[...] http://plano10.wordpress.com/2010/05/01/i-g-duca-casa-memoriala-de-la-maldaresti-horezu/ [...]