Un produs Blogger.

luni, mai 03, 2010

Lustrarea lustrangiilor.

10 comments

Condamnarea comunismului, la noi, s-a redus la o vendeta politica impotriva celor care au lucrat in structurile de partid si de stat ale vechiului regim, vendeta  care nu se deosebeste cu nimic de epurarile politice facute de comunisti in aniui 50. Ar fi o deosebire totusi. Acum, cei lustrati nu mai sunt trimisi la inchisoare, ci sunt lasati fara serviciu, indiferent de competenta lor in domeniul profesional. Cei care s-au incapatanat sa reziste prin notorietate si competenta se confrunta cu o permanenta contestare din partea unei noi liote de comisari politruci care nu se deosebesc de cei vechi decat prin faptul ca se autoproclama anticomunisti. Acestia au intors teoria marxista pe dos, dar actioneaza dupa cele mai nedemocrate apucaturi de aparatnici. Si-au facut o profesie din condamnarea comunismului si securismului cu toate ca  in perioada acelui regim multi dintre ei au facut destule compromisuri sau au fost atat de stersi incat nu a auzit nimeni de ei. Si-au gasit vocatia de anticomunisti abia dupa caderea comunismului.


Profesia de anticommunist a fost profitabila in primii ani dupa Revolutie si in timpul gevernarilor Nastase si Tariceanu, pe fondul unei cresteri a economiei si a veniturilor populatiei. Cat timp lucrurile au mers binisor… populatia nu a prea fost atenta la nuantele propagandei de serviciu, dar, acum, pe criza, lumea incepe sa se intrebe:


 -anticomunismul tine de foame?


-de ce multi o duc mai rau decat pe timpul regimului communist?


-ce averi aveau liderii comunisti in 1989 si ce averi colosale au anticomunistii de astazi, comparativ cu majoritatea populatiei saracite?


-anticomunistii sunt mai competenti in administrarea tarii decat comunistii?


E greu sa-i mai convingi pe oameni ca, dupa 20 de ani de la caderea comunismului, vinovati de dezastrul economic si social care se profileaza sunt fostii comunisti care au mai rezistat, pe ici pe colo, prin structurile statului.


Speranta vine de la tanara generatie de specialisti care nu mai este indoctrinata  nici de comunism si nici de anticomunism.


Ea poate si doreste sa rezolve problemele tarii create de politicianismul agresiv si incompetent. Daca nu va fi lasata ii va lustra si pe comunisti si pe anticomunisti.


UPDATE


Excelent editorial scris de Alina Mungiu in RL


http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/lustratia-mod-de-folosire-185641.html#bannerRetras

10 comentarii:

plano10 spunea...

Lustrangiul in voga al momentului este Vladimir Tismaneanu prin replica data lui Ion Iliescu pe blogul sau interzis comentariilor.
Interdictiile sunt traditie in familia Tismenitski!
Combate comunismul prin metode comuniste!

Ghita Bizonu' spunea...

Fi serios draga ...."vendeta politica impotriva celor care au lucrat in structurile de partid si de stat ale vechiului regim" , este de cele mai multe ori dusa de cei care si ei "au lucrat in structurile de partid si de stat ale vechiului regim" da pe functyii mai mici !!!! Si care in 89 dec 25 si-au vazut spulberate sperantele ca candva ... ehe !!!
Seamana a epurare - da din aia interna stalinista cand se mancau ca cainii intre ei ( cestie ce i-a permis procurorului stalinist Vasinschi sa termine mai multi bolsevivi de prima ora decat procurorului tarist Vasinschi. De ras !!! )
Si cien sunt onorabilii care tipa lustratie lustratie ? in gnl fosti UASCR isti !!

theodora0303 spunea...

Am scris si eu un articol despre lustratia asta.
Tu stii sa dai ping?
Este mai usor sa procedezi asa cand vrei sa anunti ca ai scris un articol nou.
O seara buna!

Jaf cu o surubelnita si puloverul tras peste fata « Hai ca se poate! spunea...

[...] on De ce primeste varul lui Videa…ondin on Jaf cu o surubelnita si pulove…Plano10 on Jaf cu o surubelnita si pulove…olimpiu65 on De ce primeste varul lui Videa…Încă [...]

ALM spunea...

-anticomunismul tine de foame?
-- Nu, dar tine de circ!

-de ce multi o duc mai rau decat pe timpul regimului comunist?
-- E vorba de lipsa de adaptare. Daca fostii salariati din intreprinderile de stat le-ar fi devalizat (cum au facut "taranii" cu CAP-urile), lasand numai structurile, alta era situatia lor astazi.

-ce averi aveau liderii comunisti in 1989 si ce averi colosale au anticomunistii de astazi, comparativ cu majoritatea populatiei saracite?
-- Asta a fost principiul decembriadei: ridicati-va voi sa ne asezam noi! Populatia saracita nici azi nu a invatat sa-si apere interesele si asteapta ca "tatucul" sa le dea!

-anticomunistii sunt mai competenti in administrarea tarii decat comunistii?
-- Nu, dar cine le-a cerut vreo competenta? Ultimele alegeri s-au facut pe baze de competente sau pe baza de galeti, tricouri, fluturasi etc?

Nu, nu e greu sa convingi o parte din oameni ca dezastrul a fost instalat de fostii comunisti. La ultimele alegeri, gugustiucii au refuzat un Antonescu (monarhist) pentru un Basescu (fost comunist-securist cu munci de "raspundere"). Motivul? Drobul de sare numit Iliescu!

In ultima vreme, am inceput sa ma bucur de "masurile" guvernului boc. Fiindca daca vrei sa inveti ceva ca lumea, trebuie sa platesti!

Plano10 spunea...

@Ghita
Foarte serios!...
Lustrangii considera ca au trecut prin purgatoriu si acum au dreptul sa ceara alungarea fostilor lor sefi.
Asa cum spuneam...speranta este in noua generatie de tehnocrati. Eliberati de banuiala ca ar fi comunisti dar si de patima anticomunista.

Plano10 spunea...

Chiar ca meritam sa sa ne puna base-n bocii cat nu putem duce in spinare.
Poate asa, cazuti sub povara angaralelor, ne invatam minte!

Roxana Iordache spunea...

Astea sunt iarăşi, scuză-mă, autolimitele tale. Dacă era vreo vendetă, nemernicii ar fi fost beliţi din start şi nu mai erau azi tot ei şi urmaşii lor la putere şi la avere. Comuniştii şi uteciştii de ieri, capitaliştii de azi. Asta e realitatea.

În rest, eşti simpatic. :)

P.S. Anticomunismul e ca sistemul imunitar.

plano10 spunea...

@Roxana
Tu intri in categoria anticomunistilor de bine! :)
Ai vazut bine ca si sistemul imunitar a fost pacalit: de gripa aviara, de gripa porcina, de gripa portocalie... :mrgreen:

PS.Ti-ai tras job tare Rox! Nu mai ai timp sa animi blogu`!

Marcus spunea...

http://marcus64.wordpress.com/2010/05/05/tigri-bengalezi-si-caini-dingo-la-cotroceni/