Un produs Blogger.

vineri, iunie 25, 2010

Pensii speciale: CCR mumă pentru magistraţi, băsenboacă pentru militari.

10 comments
[caption id="attachment_1505" align="aligncenter" width="150" caption="Cine imparte parte isi face"][/caption]
Curtea Constitutionala a adeverit, prin decizia luata astazi, 25 06 2010, celebrul proverb ca "cine imparte parte isi face".

Iata cum a reusit CCR sa faca tandari art. 1. din Legea de desfiintare a pensiilor speciale. Toate literele articolului, de la a) - i), se refereau la pensii speciale acordate de statul roman prin legi speciale.

CCR a stabilit ca numai prevederea din litera c), cea referitoare la pensiile speciale ale magistratilor, este neconstitutionala.

Art. 1 din Legea basenboaca:

Art. 1 - La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele  categorii de pensii stabilite pe baza  legislatiei  anterioare, devin  pensii in intelesul  Legii nr.19/2000  privind  sistemul public de pensii si alte  drepturi  de asigurari sociale, cu modificarile si completarile  ulterioare:
a)
pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv  magistratilor asistenti ai Curtii  Constitutionale;d) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
e) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
f) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
g) pensiile deputatilor si senatorilor;
h) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant  profesionist din aviatia civila;
i) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi;

In mod normal, intr-o judecata dreapta, motivele pentru care reglementarea de la litera c) este neconstitutionale ar fi valabile si pentru celelalte reglementari cuprinse in art. 1 al Legii pensiilor speciale.

Sunt curios sa vad cum va motiva CCR aceasta disjungere discriminatorie. Principiile de drept care au fost incalcate de Guvern in incercarea de a desfiinta pensiile magistratilor sunt incalcate si in desfiintarea celorlalte pensiile speciale. De exemplu si parlamentarii au un statut reglementat de Constitutie, nu numai de legi organice.

De altfel, daca veti analiza contestatiile depuse la CCR, toate au insistat pe nelegalitatea reducerii tuturor pensiilor cu 15% si mai putin pe prevederile  care reglementau pensiile speciale. Cu o singura exceptie: Contestatia  depusa de ICCJ care a facut o pledoarie  pro domo  pentru  mentinerea  pensiilor judecatorilor si procurorilor.

Militarii nu au avut nicio institutie de stat care sa le sustina drepturile la CCR, asa cum au avut magistratii in ICCJ. Nici sustinere politica nu au avut: nici la putere nici in opozitie.

Salut Decizia CCR privind stoparea taierilor din pensiile   celor mai  oropsiti  pensionari.

10 comentarii:

plano10 spunea...

Comentariile judecatorului CCR, Predescu:
""Măi, daca haina are două mâneci, tu îi laşi una? E făcută cu două mâneci nu cu una. Pensia este pentru activitatea din trecut pentru cei 30 de ani, 35 sau 40 şi corespunzător cotizaţiilor de atunci. Dumneata poţi trece peste faptul că timp de 30 de ani omul le-a plătit lună de lună cota de asigurare? Ia că te întreb eu. Nu că nu prea! Poţi să zici, măi, că nu ai plătit-o sau dacă zici că ai plătit-o, nu mă interesează? Păi nu, nu că nu prea, nu poţi că omul a plătit timp de 30 de ani şi i s-au reţinut banii acolo. Că tu i-ai administrat prost e treaba ta" a afirmat Predescu într-un dialog cu presa, la plecarea de la sediul Curţii.

"Între magistraţi şi ceilalţi este o diferenţă fundamentală: ei au statut constituţional, iar ceilalţi au statut legal. Când ai statut legal, înfiinţat prin lege, fie ea chiar şi organică, poţi umbla la el oricând", a susţinut Ion Predescu, la finalul şedinţei CCR care a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi din legile austerităţii.

ALM spunea...

Da, Predescu a explicat clar ce-i cu neconstitutionalitatea Pct. c al Art. 1. Intr-adevar, militarii au alte temeiuri juridice dar, va fi greu sa se demonstreze ca, intr-un Contract Stat-Cetatean, in plina derulare, Statul are dreptul sa se suceasca cum vrea el. Militarii nu sunt disperati. Deja sunt organizati in asociatii, au consultanti juridici de inalta statura si sunt gata sa parcurga Golgota pana la CEDO si/sau Tribunalul UE.

Sunt scarbit de aceasta prosteala cu "contributivitatea" unor categorii bugetare. Adica, statul iti da niste bani cu stanga si iti ia inapoi o cota procentuala cu dreapta. Cand au fost stabilite regulile de recompensare ale militarilor, inca de pe vremea lui Cuza, nu exista aceasta prosteala! Ele au fost pastrate pana la venirea lacustelor portocalii. Sper sa nu mai stea mult la conducerea tarii pe care au distrus-o.

Se pregateste planul B, urmeaza planurile C, D, E …..W « Hai ca se poate! spunea...

[...] on Protest maine la Cotrocen…Rox on Subventii la intretinere doar …Pensii speciale: CCR… on Protest maine la Cotrocen…Rox on Protest maine la Cotrocen…Theodora on [...]

plano10 spunea...

@ALM
Predescu are si nu prea are dreptate. Si pensiile magistratilor sunt stabilite tot prin lege, nu prin Constitutie.
Citesc, oarecum, resemnare in ce spui.
Totusi, Legea revenind spre examinare in Parlament i se pot aduce si alte imbunatatiri pe langa cele recomandate de Curtea Constitutionala. Aici ar trebui sa actioneze organizatiile si specialistii de care vorbesti.
Un proces la CEDO dureaza si 5 ani.
Asa cum spuneam in comentariul pe Lege, s-ar putea ca pentru multi militari noua lege sa fie mai favorabila, mai ales ca valoarea unui punct de pensie a ramas tot 732 lei. Normele de aplicare, care vor aparea in scurt timp, vor clarifica totul.

lupi spunea...

buna ziua . domnule, ce vrei sa spui aici , ca eu nu intzeleg nimic ??? sunt si eu pensionar militar , am iesit inainte de 2001 si am o pensie de 926 de lei , subof. cu 24 ani vechime , ce vrei sa spui , ca o s-o taie si pe asta , dupa ce trebuia sa le recalculeze din 1 ian 2008 si sa ne dea banii , acuma ne si taie din ei ???? dumnezeii si cristosii mamii lor de securisti nenorocitzi ?????? ce vorbesti dumneata de asociatziile de pensionari , pe astia i-a durut in fund de noi , cei care am iesit la pensie inainte de 2001 si avem pensii si cu 50% mai mici ca ei , nu i-am vazut sa faca vre-un protest sau actziune ca ai lor colegi - mai in varsta ,de la unii din ei invatzand si cum e cu armata , au pensii substantzial mai mici decat ei !!!! la sibiu , e un mos de general si o gasca de colonei care oricum au pensii substantziale , ce-i doare pe ei in basca[sapca] de tablagii cu nici 1000 de lei pensie !!!!!

plano10 spunea...

Da domnule @ Lupi, daca Basescu promulga legea, dupa ce este reexaminata in Parlament, in termen de 5 luni se recalculeaza toate pensiile militare, prin transformare in puncte de pensie, indiferent de marimea lor. Inclusiv cele de invaliditate si cele de urmas.
Injurati-i pe cei care au dat legea nu pe colegii d-voastra.
Cititi legea aici:

http://plano10.wordpress.com/2010/05/31/legea-pensiilor-dupa-basescu-boc-aut-pensiile-speciale/

lupi spunea...

Va rog sa ma iertatzi , dar cred ca m-atzi intzeles gresit !! Injuraturile erau pentru canaliile de securisti ce-au condus si conduc aceasta tzara - Stanculescu trebuia sa-i impuste pe totzi la revolutzie , de asta e la bulau acuma , ca nu i-a belit atunci !! Referitor la ,,colegii mei'' , nu i-am injurat ci doar mi-am exprimat dispretzul pentru felul de a exista a acestor asociatzii - si ce coleg pot fi eu cu respectivii , noi n-am fost decat niste soldatzi cu sapca pentru ei !!!!Mi-aduc aminte cand s-a scos din armata salutul ,,Sa traitzi , domnule gradu''' si s-a introdus ,, Am onoarea !'' , ofitzerilor le putzea pe la nas, cum adica un tamajor sa fie egal cu ei ,fie si doar la salut.!!???. Oricum , va multzumesc pentru vestea minunata, dupa ce atatzia ani am fost pensionari ,, second hand'' ,avand pensii substantzial mai mici , la conditzii egale de grad , functzie , vechime, etc, acum din mizeriile astea ne mai si taie !!! Nenorocitzii , luasi-ar din banii astia coliva si lumanari , canaliile !!!

plano10 spunea...

@d-le lupi
Nu eu v-am dat vestea ci cei care au dat legea. Eu doar am comentat. Sunt mirat ca multi militari pe care-i intalnesc nici pana astazi n-au aflat ca li se recalculeaza pensiile.
Stiau doar ca nu li se mai ia cei 15%.
Asteptati sa apara si Normele de aplicare.
In cazul dvs, dupa recalculare s-ar putea sa va mai puna!

-25% spunea...

Angajatii cu -25% se bat acum cu puhoaiele din Moldova si isi pun in pericol viata, iar alesii agopta legi care elimina pensiile speciale. Cum e posibil? Ce face Curtea Constitutionala? Si-au pus pensiile lor la adapost, iar pe cei care infrunta zilnic conditii speciale i-au lasat in voia sortii. Daca acum acesti oameni care isi pun viata in primejdie (si nu intra in sarcinile de serviciu)si vor lua salariul cu 25% mai mic, i-ar lasa cu fundul in balta pe demintari?
Tot indraznesc alesii tarii sa spuna ca angajatii din sistemul de aparare nationala a tarii nu trebuie sa aiba pensii speciale!
Unde esti popor roman? Unde este demnitatea si puterea de munca? Ne-am obisnuit cu acceptarea umilintelor si a privatiunilor din ce in ce mai mari! Pana cand, pana unde?????!!!!Pentru cei ramasi fara adapost nu se pot da ordonante de urgenta ca cica dureza dar pe astea le-a aprobat repede…Vai de mama noastra.MA ROG SA TRAITI LA FEL DE BINE CA SI NOI…

plano10 spunea...

@-25%

Chiar crezi ca poporul moare de grija militarilor ca li s-a taiat 25 % din salariu si li s-a desfiintat pensia militara?
Din contra! Multi zic ca si militarii aveau pensii nesimtite.