Un produs Blogger.

miercuri, iunie 02, 2010

Purtatorul de cuvant al SRI despre "corifeii" presei postcomuniste

16 comments
Un nou George V., vorba lui Ulieru, mi-a oferit o revista intitulata "VITRALII-LUMINI si UMBRE", editata de veterani din serviciile romane de informatii. Mi-a atras atentia articolul "Cum am devenit ceea ce-am fost", scris de Ulieru, primul purtator de cuvant al lui Magureanu, si am extras paginile in care  vorbeste despre relatiile sale cu presa, in general, si cu principalii ziaristi deveniti peste noapte anticomunisti.


"Dar principala "sursa ", in acest domeniu, era prietenul si fostul meu coleg de facultate George V., ofiter-analist in DSS. El este cel care in anii `70-`80 ma "alimenta cu astfel de carti (traduse, prompt, pentru informarea/pregatirea ofiterilor fostei Securitati. Si tot el, la sfarsitul lui martie `90 mi-a propus( mai bine zis m-a "ademenit") sa intru in S.R.I. Nu doar pentru ca aveau nevoie de oameni noi, cum mi-a spus; ci, imi place sa cred, si pentru ca ma stia interesat- si cu lecturi consistente- in domeniu.

Initial, George V. imi proiectase alta traiectorie: aceea de ofiter analist, el fiind numit, de catre Director, seful Formatiunii de analiza-sinteza a Institutiei...Dar institutia (sau doar oportunismul) lui Magureanu m-a destinat, foarte curand, altei posturi: asa se face ca dupa nici trei saptamani am aparut ca "purtator de cuvant" al S.R.I.- postura in care, cu prefixul "ex", sunt perceput si astazi. 



....operativa (ca sa folosesc o sintagma de "profesionist") nelesandu-mi timp de reverii; cu atat mai rapida cu cat am inteles notiunea de "functie" in sens de aplicatie sau transformare (sens luat din matematica)

Recitesc , astazi, Declaratia de presa facuta public cu acel prilej si constat ca nu prea am ce sa schimb:chestiunea a fost, dintru inceput, pusa in termenii care ii sunt proprii si in prezent...Subliniam, acolo, trei aspecte: (1) ce este Srrviciul Roman de informatii si de la ce comandamente/traditii se revendica, (2) in baza caror acte normative a luat fiinta si (3) ce il deosebeste-esential- de fosta Securitate ( mai exact;  de ceea ce a fost blamabil in activitatea acesteia). Argumentatia cea mai consiostenta- si cea mai convingatoare, cred- era adusa in sprijinul ultimului aspect, ambitia mea fiind aceea de a demonstra ca Institutia nu are nicio atributie (conferita de lege) care ar permite asimilarea ei cu asa-numita "politie politica".

Bucurandu-ma de participarea a cca 200 de corespondenti straini, selectati de mine din cei aproape sau peste 1 000 aflati la Bucuresti, conferinta de presa a fost un succes: intrebarile puse Directorului erau "la obiect", relatarile- in presa internationala - vadindu-se bogate si relativ corecte.

Evenimentul a starnit insa, si pe buna dreptate, "invidia" presei autohtone: Pentru care, dupa numai cateva zile, am organizat o conferinta similara: intrebarile formulate de ziaristii "nostri" treceau, mai toate , pe langa subiect- vizand aspecte, pretins tenebroase, din biografia lui Magureanu (tangential, si a mea), iar relatarile, aparute a doua zi, au fost sarace (sarace cu duhul, as   zice azi) si cu una-doua exceptii, prostesc de tendentioase.

Intr-o atare situatie, te intrebi (instinctiv): Ce-i de facut?... Ca prim pas, in conturarea unui raspuns, mi-am propus un "tur al redactiilor", ca sa stau de vorba( ca de la om la om) cu cei mai vocali ziaristi ai momentului: P.M. Bacanu, C.Nistorescu, I. Cristoiu, S.R. Stanescu si inca vreo doi-trei.... Ma stiam- si nu de azi, de ieri- cu fiecare dintre ei, dar aveam sa constat (cu stupefactie) o "profunda" schimbare: indivizi care, pana-n 22 decembrie 1989 scrisesera cu sarg  in presa comunista (ca alta nu era) devenisera-peste noapte!- "anticomunisti" feroce, pentru care ( ca "unic" mostenitor al Securitatii; premisa perfect falsa) S.R.I. nu putea fi decat "politie politica", iar "purtatorul de cuvant" al Institutiei- un tip dubios ( cum de-a ajuns tocmai el acolo?) care incearca sa-i tromboneasca (ori, si mai rau, sa-i atraga in cine-stie-ce, primejdioase combinatii). Toate argumentele mele erau respinse a priori, orice incercare de dialog fiind refuzata.  

Nu contest calitatile reale ale niciunuia dintre ei; dar, cunoscandu-i dinainte (si, vorba Romanului, stiind ce le poate pielea), mi-am dat seama ca atitudinea lor reprezinta doar "cristalizarea unui cras oportunism- si nicidecum expresia vreunei convingeri...iar, in cazul catorva (fosti informatori ai Securitatii sau chia mai mult), ocazia de a-si lua revansa asupra unui trecut pe care-l voiau uitat cat mai repede. Si mai e un aspect: in primii ani de dupa Decembrie `89, presa devenise - in Romania- o afacere extrem de rentabila, aducand notorietate, influelta si bani... Anticomunismul (de parada, dar practicat cu profesionalism) se dovedeste foarte "productiv".  Dovada: situatia materiala a celor numiti  mai sus: si a altora, inca.

Aceasta a fost cea de-a doua evaluare a mea, incercata dupa esecul discutiilor de care aminteam... Din acel moment, i-am tratat pe indivizii respectivi (categoria fiind mai numeroasa) cu doza- realmente cuvenita-de dispret. Si de amuzament, totodata...Mai ales ca, nu foarte tarziu, relatiile dintre noi s-au ameliorat: nu putini dintre cei ce "combateau"  cu vehementa Institutia imi ciuguleau din palma, cum se zice, informatii (strict necesare pentru a declansa ori a duce la bun sfarsit o investigatie mai delicata, un reportaj mai dificil, o verificarea alminteri greu de facut)."

 Nota:

 Nici ca se putea face o caracterizare mai reusita a oportunismului, ca sa nu zic lichelismului, multora care se pretind, inca, formatori de opinie.


16 comentarii:

Donez cinci bani pentru somnul doamnei ministru Udrea « Hai ca se poate! spunea...

[...] imaginat probabil ca imi este greu sa gasesc o corecta intrebuintare pentru cei 500 de RON pe care ii primesc ca ajutor de somaj si ca sa imi usureze viata vrea sa imi mai ia 75 de RON din [...]

Purtatorul de cuvant al SRI despre corifeii presei postcomuniste | Cuttingart News Blog spunea...

[...] despre relatiile sale cu presa, in general, si cu principalii ziaristi deveniti peste [...] Ultimele articole despre A Posted in Stiri Tags: corifeii, Cuvânt, despre, postcomuniste, presei, Purtatorul « [...]

Cârcotaşu spunea...

M-ar interesa mai multe date despre revistă. Înţeleg că e publicată de "Tribuna" (Sibiu), dar nu găsesc nimic în plus. Probabil că-n caseta redacţională sunt şi date în plus despre modul în care ar putea fi găsită. Mulţumesc.

Logica Robertei Anastase « Hai ca se poate! spunea...

[...] bani pentru somnul…Domnule Băsescu, aţi… on Donez cinci bani pentru somnul…Purtatorul de cuvant… on Donez cinci bani pentru somnul…Oblio on Donez cinci bani pentru somnul…Mascariciul [...]

plano10 spunea...

@Carco
Poti lua legatura cu Colegiul de redactie pentru a obtine numerele 1 si 2 la adresa
acmrr.bucuresti@acmrr.ro
sau
Telefon 021/2119957
Eu am numai nr.2

plano10 spunea...

@Sibilla
Daca pensionarii se duceau la vot in decembrie nu mai era nevoie de proteste.
Multi dintre ei au preferat sa stea nepasatori acasa.
Unde nu e cap.....

Spune-i parlamentarului tau cum sa voteze « Hai ca se poate! spunea...

[...] Mircea, Mirela, Motanul Filozof, Natasa, NEA COSTACHE, Nedumeritul, Tavi, Octavian, Orfiv, Plano 10, RaSpo, Razvan, Rusu Gigi, Sectorul 6, Sfantu’ Simion, Sibilla, Simona Ionescu, Societate, [...]

ALM spunea...

Nu, dle Plano! Pensionarii au fost la vot! Au fost printre primii la urne, fiindca sunt oameni care tanjesc dupa participarea la viata sociala. Cu toate astea, era mai bine daca "sedeau nepasatori acasa"! Fiindca, fiind incapabili sa judece situatia politica a zilei, prizonieri ai trairilor sub regimul socialist, au ingurgitat gogosile cu "comunismul" pe care ar vrea sa-l aduca PSD si PNL. Si au pus stampila pe casuta fascismului portocaliu!

@ Sibilla
Batranii n-au oferit nicio lectie de moralitate: daca nu ar fi in pericol pensia lor, ar sta "nepasatori acasa". Pentru ce ar fi mai deosebiti decat ceilalti? Se zice ca varsta aduce intelepciune, dar va asigur ca nu este o caracteristica universal valabila. Credeti-ma ca sunt suficient de responsabil pentru ceea ce scriu ...

Ghita Bizonu' spunea...

ALM

suficient de responsabil sau suficeinte de in varsta ca sa stii ce zici ?!
Nu ca nu as fi de acord cu tine ...

Ghita Bizonu' spunea...

Plano

nu stiu cat de anticmonuisti erau Nistorescu ori Cristoiu ...Sunt insa sigur ca in momentul ala erau ingroziti ca Nicu era la mititica si ca ei isi vedeau viitorul periclitat dupa atatia ani de lustruit dusumelel printizorului ...
Si mai am asa o banuiala ca multi dinte "democratii" de atunci aveau motive similare ori ca ramasesera pe din afara la "redistribuire"

ALM spunea...

Ghita Bizonu'

Ambele!

plano10 spunea...

@ ALM
Masuratorile au aratat ca la vot s-au prezentat putin peste jumatate din numarul celor de varsta a treia.
De ce n-ar fi si batranii in ton cu "corifeii" presei, asa cum ii caracterizeaza N.Ulieru?
Lozinci antiocomuniste strigate de fostii comunisti! :)

plano10 spunea...

@Ghita
Credeau ca pentru a se purifica e musai ca lumea sa-i perceapa ca anticomunisti.
Putini dintre traitorii acelei perioade puteau sa spuna ca n-au "realizat politica partidului si statului in domeniul in care au lucrat".
Asa cum zice si Ulieru, anticomunismul a devenit o meserie foarte banoasa!

xamgad spunea...

Rcixan wgeoyhtakppl, [url=http://cdycgwjukann.com/]cdycgwjukann[/url], [link=http://xmkmbvbbnwwv.com/]xmkmbvbbnwwv[/link], http://emzlqllbphjv.com/

plano10 spunea...

Ce vrei sa spui @xamgad, ca nu se deschide niciun link din cele postate, azi si zilele trecute, sub alte aleatorii combinatii de litere?

TITUS B spunea...

Am "pus mana" pe doua numere. Interesante. Dar "moi", nu se disculpa de afirmatiile unor "anti securisti".
Dar au aparat tara, si asta e sigur, trebuie sa aiba replici fata de cei ce-i acuza de toate relele de pe pamant.
In limbajul uzual, acum, sintagma de securist = fost criminal.
Or, pentru a-l face criminal pe un individ, iti trebuie probe. Nimeni nu le produce dar suspiciunile planeaza asupra multor patrioti.
Fiti mai "revansarzi" domnilor !!