Un produs Blogger.

sâmbătă, august 07, 2010

Comentarii la Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare

282 comments
[caption id="attachment_2052" align="aligncenter" width="118" caption="Istoricul militar Mircea Dogaru, presedinte SCMD"][/caption]

http://militar.infomondo.ro/actualitate/comunicat-al-scmd-catre-membrii-si-simpatizantii-scmd.html

De acord cu initiativa SCMD, dar, as preciza urmatoarele:


-Solicitarea actelor doveditoare ale veniturilor lunare nu echivaleaza cu un consimtamant pentru recalcularea pensiei si nu anuleaza dreptul la actiune in instanta, individual sau asociativ, al pensionarilor militari.
Conform principiului de drept " DURA LEX SED LEX" nimanui nu i se cere consimtamantul pentru aplicare unei Legi adoptate.


- Cifra de 1680 lei pentru o pensie maxima pare a fi nerealista daca am compara veniturile lunare ale militarilor cu salariul mediu brut pe economie, din perioada 1950-2010, avute in vedere pentru stabilirea puntajului mediu anual si a cuantumului pensiei.
Cei care au lucrat 30 de ani in armata pot cumula, cu sporurile prevazute de Legea 119, intre 3-4 puncte de pensie, ceea ce inseamna pensii intre 2100 si 2900 lei.
-Legea unitara a pensiilor va abroga legea 19/2000 si Legea 164/2001, dar nu va anula dispozitiile Legii 119/2010, in curs de aplicare, pe care, probabil, le va prelua in capitolul referitor la pensiile speciale.
-Se poate, intr-adevar, vorbi de o discriminare a militarilor, diplomatilor, auxiliarilor din instane si a parlamentarilor comparativ cu judecatorii si procurorii.

282 de comentarii:

1 – 200 din 282   Mai noi›   Cele mai noi»
mos alecu spunea...

Spuneti ca : “daca am compara veniturile lunare ale militarilor cu salariul mediu brut pe economie, din perioada 1950-2010, ” .
Ne puteti spune si noua cam care sint acele venituri ?
Dar fara a folosi expresiile ( prezentate cu scremetele specifice ) lui Shit’an…sau panglicile (scoase pe unul din orificiile tubului sau digestiv) lu’ ala micu…

plano10 spunea...

Salut@Alecu
Salariile medii brute pe economie le gasesti aici
http://plano10.wordpress.com/2010/07/27/salariile-medii-lunare-pe-economie-din-1934-2010-utilizate-pentru-calculul-punctajului-mediu-anual-de-pensie/
iar salariile efective sunt cele din evidentele militare(state de plata, Fisa de cadre, etc) pe care militarii le stiu, este adevarat ca nu exact, precum civilii din cartile de munca. De aceea s-a prevazut si eliberarea acelor acte doveditoare pentru ca fiecare militar sa poata verifica daca i s-a stabilit corect cuantumul pensiei prin Decizia de recalculare.

Eu sunt mai saraca decat in 1989 Voi? « Hai ca se poate! spunea...

[...] noi, Griska, Ioan Usca, Ioan Sorin, KinR, LinkPing, Marcus, Matilda, Mircea Rusnac, Natasa, Orfiv, Plano, Societate, Starea Natiunii, Supravietuitor, Teo, Toni, Transildania, Vassyle, World of Solitaire, [...]

mos alecu spunea...

Spuneti : "salariile efective sunt cele din evidentele militare(state de plata, Fisa de cadre, etc) pe care militarii le stiu, este adevarat ca nu exact, precum civilii din cartile de munca."
Am crezut ca dvs. , stiindu-le cu exactitate , ati putut face estimarea la 3-4 puncte de pensie 'pe bune'...

plano10 spunea...

@alecu
Eu le stiu exact pe ale mele din Carnetul de munca. Am lucrat in multe contestatii pe Legea 164 ca sa am o imagine cat de cat apropiata despre soldele militarilor.
Asa ca pot sa estimez ca intre doi ofiteri superiori nu va mai fi o diferenta enorma de pensie, uneori dubla, numai pentru faptul ca unul a iesit la pensie pe functia corespunzatoare gradului si celalalt a prins o functia grasa in ultimii ani de activitate si si-a mai tras si salariu de merit in ultimul an.
Intre cei doi va mai ramane o diferenta ... dar nu atat de mare precum cele rezultate din HG-urile de aplicare a Legii 164/2001 care au modificat HG-ul 1188 /2001/

T_REX spunea...

multumesc plano.unde ai fost pana acum?ASTA_I ADEVARUL PE CARE TOTI IL OCOLESC.sper sa nu deranjeze faptul ca am copiat. cunosti atat de bine problematica incat raman mut de.....admiratie. multumesc.este clar ca ai lucrat cu multi amarasteni ca mine.

plano10 spunea...

Ma bucur daca ti-au fost de folos comentariile.

Ca sa vezi cat de acceptabila este Legea 119, daca admitem ca un militar, in 30 de ani de activitate, a avut numai salariul mediu pe economie tot aduna un total de 3o puncte care, impartite la 20 ani, stagiu complet, dau un puntaj mediu anual de 1,5 puncte de pensie, plus 20 %~ o,3 puncte de pensie pentru Ordinul MM , fac in total 1,8 puncte de pensie. Daca a mai lucrat si in conditii deosebite sau in grupa I de munca punctajul i se mareste cu 50%, adica dintr-un foc are 2,7 puncte de pensie x 732(valoarea actuala a unui punct de pensie)= un cuantum de pensie de ~1975 lei.
La acest cuantum se adauga si procentele corespunzatoare pensiei suplimentare, dupa cum rezulta din Ordinul comun al MApN, MAI si SRI, aparut pe surse pe net si care este publicat mai sus intr-un articol separat.
Retine: am considerat ca pe intreaga perioada de activitate a avut venituri numai la nivelul salariului mediu pe economie.

T_REX spunea...

ASA ESTE ,dar se pare ca unora nu le convine...cunosti bine subiectul deci ma abtin sa mai detaliez.inca o data multumiri si am sa stau cu un ochi permanent deschis pe PLANO

plano10 spunea...

E evident ca legea 119 nu este convenabila pentru cei care au acum o pensie de peste 3600 lei?
Dar cati sunt dintr-acestia ?

ELENA spunea...

E suuuuper, mai ales pentru cei care au fost dati afara cu Ordonanta 7/1998! Eu am pensia sub 3.000 lei, asadar nu mi-o diminueaza, chiar daca am numai 20 de ani si o saptamana vechime ca si cadru militar?!?

ELENA spunea...

Realitatea e ca sunt foarte putini (si spun asta din date oficiale), dar nici celorlalti nu le va fi bine! TOATE PENSIILE SE VOR DIMINUA! Am facut cu nu stiu cati finantisti o multime de simulari si in nicio varianta nu ne va fi bie. La niciunii, adica nici tie, T_REX!

plano10 spunea...

@Elena
Cei care au acum sub 3300 lei, dar au vechime stabilita, nu efectiva, peste 40 de ani, pierd foarte putin. In schimb sunt altii, foarte putini, care pot pierde si 2000 lei.
Si disponibilizatii sunt dezavantajati pentru ca au vechime mica si nu pot acumula un total de puncte mai mare care sa se imparta la 20. Pentru ei era mai favorabilaLegea 164 care stabilea ultima solda ca baza de calcul.

mos alecu spunea...

Si , uite asa , ii vine mintea 'cea de pe urma' romanului.
Ati descris perfect situatia in care se afla cei din echipa T_REX...pe care ei nu vor s-o inteleaga : "daca unii pierd...ei nu cistiga , in nici un caz " .

T_REX spunea...

ce fericit pare sa fie mos Alecu-dar surpriza,nu ai dreptate.eu am 30de ai vech, stabilita. am fost pe o funct. superioara ,mai putin ultimul an.am avut ind. de com.+sol.de merit mai putin ultimul an, in concluzie dat. aberantei L164 in 9 ani am pierdu val. a3 masini mici cum zice col. Voinea. recalculat, dupa L119 voi castiga cam intr. 350-450 lei plus multumirea ca s-a facut dreptate.PS. ati auzit de cpt. care adus cu succes functia de cdt.pl. peste 10 ani in ultimi 2-3 ani a sarit peste functii si grade ca la proba garduri iar in uuuuuuuuultimul an a iesit la pensie pe functie de col. +ind.de com+ sold.de merit-= vo 38.000.000lei. nu ai auzit ?ei bine se poate dupaL164(la care se pare ca ai contrib. decisiv) SE POOAAAATTEEEE. deci a fost nu o lege proasta ci una TEMBELAAA care a incurazat printre altele mita nepotismul marlania cat cuprinde.,

nikk spunea...

@ mos alecu
Imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc,dar cei din echipa nlui T-REX sunt multi si parte din ei vor castiga ceva la pensie pe L119/2010.Este vorba de ofiterii superiori carora nu li s-a luat in calcul la stabilirea pensiei cf. L164/2001 , solda de merit si indemnizatia de comanda ,deoarece nu au beneficiat de aceste drepturi in ultima luna de activitate.Multi dintre ei au avut aceste drepturi si nu beneficiaza de ele, cum tot atat de bine altii nu le-au avut de-a lungul carierei dar s-au ,,orientat ‘’ si-au fost ajutati de fosti colegi binevoitori sa-si aranjeze o pensionare favorabila. Ce-i drept ,vor castiga putin dar satisfactia va fi mare deoarece vor pierde cei care i-au adus in situatia asta. Dupa cum foarte bine observa Plano10 caruia ii multumesc pentru profesionalismul si echidistanta de care da dovada ,DISPAR DIFERENTELE FOARTE MARI intre cuantumurile pensiilor ofiterilor superiori .

plano10 spunea...

@nikk
Acestea sunt estimarile mele, bazandu-ma numai pe textele actelor normative publicate.

nicolae spunea...

Aplicarea principiului "contributivitatii" la pusculita comuna a sistemului public de pensii nu are temei legal si nici moral in cazul militarilor.Nu poate fi inventata o contributivitate acolo unde ea nu a fost prevazuta de lege !...dupa cum nu este moral sa pretinzi recalcularea pensiei in baza unei contributivitati inexistente. Si uite asa au reusit guvernantii sa ne incaiere pe o falsa problema !
Ca in toate armatele tarilor partenere euroatlantice in care exista prevederi de pensionare separate de sistemul public militarul are dreptul la un nivel de trai la pensie cat mai apropiat de nivelul omologului aflat in activitate, alaturi de care poate reveni prin rechemare sau mobilizare.!..asa cum este normal sa se intample dupa o cariera militara plina de incompatibilitati si interdictii, inclusiv “ dreptul “ de a avea venituri numai din solda.
Legea 119/2010 a fost declarata constitutionala doar in raport cu criticile formulate in sesizarile depuse laCurtea Constitutionala. Referitor la situatia particulara a militarilor, aflati in aceleasi raporturi juridice cu magistratii, nu au fost depuse, inca, sesizari .
Sa nu ne pierdem speranta !

plano10 spunea...

Ar fi discriminatorie in comparatie cu magistratii si discriminare pozitiva in comparatie cu pensionarii din actualul sistem public de pensii.
Nu prin aceasta recalculare va fi afectata majoritatea militarilor ci prin faptul ca pensia militarilor a fost decuplata de solda activilor.
Peste 10 ani vor fi din nou diferentieri mari de pensie, intre militarii, functie de perioada in care a iesit la pensie.

T_REX spunea...

asteptam un raspuns de la mos ALECU, dar vad ca nu mai vine,batranetile or fi de vina @NICOLAE-mai zi de cateva ori ca nu ai contribit,poate citeste cine trbuie si te las la salariu minim pe economie

Ionel spunea...

Am si eu o nedumerire : Pensia de serviciu se recalculeaza functie de anul iesirii la pensie al fiecaruia; sa zicem ca pana aici ar fi corecta alinierea cu civilii; Ok, dar de atunci, civililor li s-au indexat pensiile de mai multe ori; pensiile militare recalculate vor fi si acestea indexate cu procentele aplicate civililor, considerandu-se momentul "o" anul iesiriii la pensie???

mos alecu spunea...

Indexarile aplicate pensiilor din sistemul asigurarilor sociale de stat s-au materializat in valoarea punctului de pensie . Aceasta valoare aplicindu-se si pensiilor 'recalculatilor' este ca si cind s-ar aplica toate indexarile de la ceilalti...

mos alecu spunea...

Ai dreptate...batrinetile te invata ca , decit sa vorbesti mult si prost , mai bine taci ... si-i lasi pe cei tineri sa vorbeasca mult .

plano10 spunea...

@alecu
Excelent raspuns. Nu mai am nimic de adaugat.

VIJAICA MIHAILESCU ION spunea...

Buna seara
am iesit la pensie anticipat in 1998 co Ordonanta 7 si am 27 ani de serviciu din care 20 de cadru militar.
Ulterior am lucrat ( inca mai lucrez) in viata civila 5 ani pe cartea de munca.
Poate sa-mi spuna cineva daca la recalcularea pensiei militare conform Ordonantei 119 / 2010 mi se adaoga si anii lucrati dupa iesirea la pensie ?

plano10 spunea...

Daca nu aveti varsta standard de pensie~63 ani si ceva,nu puteti nici dupa legea 164/2001 si nici dupa L 19/2000. Cand impliniti acea varsta va recalculeaza pensia, adaugand punctajul mediu calculat prin impartirea la 33 ani si nu la 20 ca in cazul recalcularii pensiei militare..

Vlad Cluj spunea...

PLANO 10 din informatiile obtinute greseste cand calculeaza pensia la punctul mediu. Eu o calculez la pct MAXIM.
Date de baza: sc. of= 3 ani
Ofiter = Promotie 78 =27 ani ca of.(pana in 2004)
Salar = 3 salarii medii pe ec.( calculam pensia maxima)
Grupe munca= 10 ani =25%( pana in 2001)
3 ani = 50% dupa 2001
Vechime totala = 34 ani
MM = 20%( vechime 25 ani)
Pensie suplimentara = aprox 0.18% ( se ia pe perioade)
Pas 1 - Calc puncte de pensie= 3 ani Sc. Of.( venit 25% din salar ???)* 1 pct = 3 pct.
14 ani * 3 pct. = 52 pct
10 ani * 3 pct * 1.25 = 37.5 pct. Se aplica
limitarea de max 3 pct/an conf L119/2000 art.78(4) si raman = 30 pct
3 ani * 3 pct. * 1.50 = 13.50 pct
Pas 2 Adunam = 3+52+30+13.5 = 98.50 pct
Pas 3 Stab pct pensie = 98.50/20 ani = 4.925 pct.
Pas 4 si 5 = 4.925*1.2(MM)*1.18(pens supl)*732 RON = 5.104 RON brut
Pas 6 dupa impozitare = 5104*0.84 ( 16% la toata pensia) = 4.288 RON
DACA STIE ALCINEVA ALTA METODA DE CALCUL ASTEPT RASPUNS

Date aprox - Lt./ cdt plt in 1978 salar 2600 lei/ 2011 rezulta 1.29 pct( nu 3 din ex.)
- Col sef st maj Bg in 2003 salar 21 mil/6.7 mil = 3.13 pct*1.25( gr II) = 3.91 pct ( nu 4.50 din ex.).Cine are fisa fiscala data de unita te poate calcula pe anul respectiv punctajul daca stie si gr. de munca

Vlad Cluj spunea...

Din simularile facute de cei care au date ,rezulta:
- pensiile ofiterilor vor scade cu 30-50%
- cel mai afectati vor fi cei cu vechime mica care vor avea pensii mizere desi nu au nici o vina pt ca statul a creat aceste reguli pe care le schimba in cursul jocului.

plano10 spunea...

O prima greseala la 3 ani sc of.
In loc de 3 pct sunt 0,75 pct.

mos alecu spunea...

Greseala fundamentala in exemplul dat este aplicarea aiuritoare a expresiei :"Eu o calculez la pct MAXIM." Una este 'punctaj maxim' pentru lt.-cdt.pl si alta este pentru col.-sef st.mj. Bg.
Din ce spuneti (la sfirsitul postarii ) un punctaj rezonabil pentru o evolutie uniforma este (1,29+2,91)/2=2,1.
Cu acesta ar trebui sa faceti calculele , cu toate corectiile (pensie suplimentara , conditii de munca , ord.M.M.) , si apoi vedeti ce va asteapta . Si tineti cont , neaparat , de observatia facuta de Plano 10 ; si vedeti ca cei 3 ani nu intra la nici una din corectiile de mai sus (mai putin ord.MM care , de fapt este o majorare a punctajului mediu final...).
Deasemenea mi se pare cam prea mare 0,18 ala pentru pensia suplimentara...
La impozitare trebuie tinut cont si de contributia pentru sanatate ; in total impoz.+cass=20,56%.

A...si legea din 2000 este nr.19. Nr.119/2010 esta nenorocita de lege care ne racalculeaza.

mos alecu spunea...

Au...am gresit.. Punctajul ala mediu pentru cariera este :(1,29+3,13)/2=2,21 ... 1,25 ala (pentru conditii de munca ) se aplica in procedeul de estimare prezentat) la sfirsit..

mos alecu spunea...

mos alecu spunea...

24 iulie 2010, 14:34
mos alecu spunea...

Din absurditatile L 119 /2010 si "normele" metodologice pe care ne dam cu parerea...
La nivelul anului 2009 :
-sg.maj. ,functie minima ,fara solda de merit,fara vechime,cu indemnizatie de dispozitiv realizeaza 0,4 pcte.pensie
-pl.adj.sef (ordinul MM cl I),functie max.,solda de merit,vechime max.,cu indemniz.de dispoz. realizeaza 1,11 pcte.pensie
-considerind aceasta situatie valabila pe intreaga perioada de activitate a unui subofiter , rezulta un punctaj mediu de 0,78 /an
-pentru o activitate de 30 ani rezulta ca poate acumula 23,4 pcte.
-deoarece vechimea standard a fost fixata la 20 ani rezulta un punctaj mediu anual de 23,4/20=1,17 pcte.
-prin aplicarea prevederii cu Ordinul MM punctajul se mareste cu 20% si rezulta 1,404 puncte de pensie. DE RETINUT.
-acelasi subofiter nu trimite datele privind soldele si i se va calcula 1 punct de pensie in fiecare an
-pentru 30 ani rezulta 30 puncte
-pentru vechimea standard de 20 ani rezulta punctajul mediu anual de 30/20=1,5 pcte.
-majorat cu 20% pentru Ordinul MM rezulata un punctaj mediu anual pentru calculul pensie de 1,8 .
-comparind 1,8 cu 1,404 (punctajul mediu anual stabilit cu valorile reale ale soldelor) s-ar parea ca (pentru subofiteri) ar fi mai avantajos punctajul stabilit fara folosirea soldelor reale...
24 iulie 2010, 15:14
mos alecu spunea...

Pentru un lt.col. (pornit de la lt. - asa cum am fost noi la vremea noastra) situatia se schimba .
Facind aceleasi calcule (simulare) :
-lt. , functie minima ,fara solda de merit , fara indemnizatie de cda. , fara vechime , cu indemniz.de dispozitiv , realizeaza 0,67 pcte pensie
-lt.col. (ordinul MM cl I) cu solda de merit,indemniz.de cda.,vechime max.,cu indemniz.de dispozitiv , realizeaza 1,89 pcte.pensie
-media intre cele doua situatii este 1,28
-in 30 ani realizeaza 1,28*30=38,4 pcte
-prin vechimea standard de 20 ani obtine 38,2/20=1,92 punctaj mediu anual
-prin majorarea pentru ord.MM rezulta 2,304 punctajul mediu anual pentru calculul pensiei
-comparind 2,304 cu 1,8 (punctajul care s-ar obtine prin folosirea salariului mediu brut pe economie ;conform calculului din postarea anterioara) ar rezulta ca punctajul stabilit folosind soldele reale este mai avantajos (in limitele porcariei acesteia de lege).
24 iulie 2010, 15:54

plano10 spunea...

@Alecu
Din simularile prezentate nu prea rezulta ca s-au adaugat procentele pentru grupele de munca sau conditii deosebie si nici cele pentru pensia suplimentara.
Nu e corect, nici ca exemplificare, sa faci media intre punctajul minim si cel maxim.

mos alecu spunea...

Dar ce mai este corect in zilele noastre ??!

Si acum 'pe bune' :

-aceasta 'simulare' este un cadru - schelet - pentru calcularea estimativa a ceea ce ne asteapta

- procentele pentru grupele (conditiile) de munca sint foarte variabile... Din cei aprox. 82.000 pensionari militari , un numar relativ mic , a lucrat 'cap-coada' in altfel de conditii decit cele normale ... majoritatea au perioade (mai lungi sau mai scurte ) de lucru in alte conditii de lucru (la militari aceasta depindea de functiile ocupate de-a lungul carierei...nu era ca in civilie , unde otelarul este otelar de la angajare pina la iesirea la pensie )

-pentru pensia suplimentara...si aceasta este destul de variabila , functie de diferite perioade. Pentru toata perioada in care s-a platit aceasta contributie , media ponderata este de 15,13%/luna... Aplicarea acesteia la exemplele de mai sus ar fi modificat valorile dar nu raporturile intre categoriile prezentate.

-media intre punctajul minim-maxim este acceptabila ca urmare a relativei uniformitati a parcursului carierei militare ; perioadele de stagiu in grad sint aproximativ egale , iar inaintarile in grad determinau (sau erau determinante) si pentru
avansari in functii . Eventuala incorectitudine poate proveni din pozitionarea soldelor militare , in diferite perioade de timp , fata de salariul mediu pe economie (functie de diferite conditii -capricii- politice , soldele erau marite/micsorate fata de media economiei)

plano10 spunea...

@alecu
Vise...vise si iar vise ....cu pensii de 5100 lei.

ELENA spunea...

Eu nu sunt finantist, dar am dat datele mele unui prieten "priceput si rabdator" sa-mi recalculeze pensia. Am iesit din sistem la o vechime de 20 de ani si o saptamana, in jurul varstei de 40 de ani. Dupa simularea facuta de prietenul meu, pensia mea va scadea cu 63,82 %. Sper sa fi gresit el, ca daca a calculat corect, .... il bat mar!

T_REX spunea...

@ELENA-da de ce te-ai grabit asa elena draga,ca doar la Justitie faceati si voi ce fac toti la DMH? Este evident de ce, cel putin pentru mine si la fel de evident este si de ce nu-ti place L119.dar oricum pt. tine am inteles ca de fapt pensia reprezinta ..acolo maruntis de buzunar si tigari

teo spunea...

calculati gresit finca nu pot face nimic legea ramane la fel vor scoate intrusi din aceasta lege

mos alecu spunea...

@plano10 spune:
august 11, 2010 la 7:56 am

???

ilie de la scularie spunea...

Tare inturlucat mai spui matale cele care ti s'or poruncit a le spune , mai nene...Pi di'adicatelea eu pricep ca matele zici ca cei din justitie (ceia care au trebaluit prin armie) preumbla , de colo colo , niste foi de ceasloave... si ca bine le face ca-i arde la pensie... Da' tanti Elena a vorovit ca cum ar fi vorovit un militar... ca in blastamata aiasta de lege nu prea se pune nici un fel de strunga intre felurite feluri de militari...si totuna o sa palesca si pe jurist , si pe tanchist , si pe marinar... si ...si pe matale.
Iara de vorbele precum ca pensia este pentru tanti Elena :"acolo maruntis de buzunar si tigari"...popa din sat de la noi ar zice "aiasta-i mare magarie s'o zica un om cu scaun la cap". Da' parca mai poti sa te increzi in popi ?!!

T_REX spunea...

@FERARUL ILIE-bai sa fie...fata(adica tanti)a zis nea Ilie,nu eu.cum puteai sa-ti inchipui o asemenea marlanie din partea unui superfinut..ca mine.

ELENA spunea...

Nu e vorba de bani, in sine (Banii n-aduc fericirea ....)! E vorba de niste principii.

plano10 spunea...

Si daca a vrut neaparat sa-l bati? :)

T_REX spunea...

vreau sa-mi cer scuze public de la d.ELENA. nu dansa a zis cuvintele de mai sus pe care le-am folosi.in viteza pe mai multe bloguri am facut o confuzie:mi de scuze d. Elena,primesc orice pedeapsa

ELENA spunea...

Cand mi-a vazut fata, CU SIGURANTA ar fi preferat sa-l bat. Dar nu putea sa a ma minta si stia ca nici eu nu as fi acceptat.

Nicu spunea...

Degeaba se clameaza solidaritate....Degeaba ati devenit membrii ai SCMD...Degeaba conducerea SCMD propune unirea in actiune, adica boicotarea aberantei legi... Dati navala fratilor la recalculare ca poate prindeti potul cel gras si felicitarile bocilor, oprilor, marinilor seitanilor, vladescilor s.a.m.d.
Cu asertiuni "sa moara capra vecinului", vom avea ceea ce ne doreste camarila aflata la putere. Si, din comentarii, se observa ca unora le pica chiar foarte bine...

nikk spunea...

@ELENA,
Este regretabil ca invocam incalcarea unor PRINCIPII doar in momentul in care suntem afectati si ,,noi ". Apreciez SMCD-ul si subscriu oricaror actiuni benefice in favoarea fostilor militari ... dar ...din postura de SIMPATIZANT. Nu pot fi coleg de sindicat cu Col.dr.(rz)Constantin / mai mult / sa-mi aprobe (semneze)cererea de adeziune !!! Ar insemna sa-mi incalc PRINCIPIILE. In momentele in care ma indoiesc de hotararea pe care am luat-o (de a nu ma afilia sindicatului ), arunc o privire in biblioraftul in care pastrez rezolutiile memoriilor adresate Directiei financiar contabile /sectiei pensii militare /ministrilor apararii /samd.Sa nu credeti ca-i felicitam!!! Pur si simplu solicitam respectarea unor PRINCIPII…Cand recitesc raspunsurile pe care le-am primit la vremea respectiva,dar mai ales cand vad numele semnatarilor si a celor ce le avizau juridic imi piere pur si simplu cheful de a ma inscrie in sindicat. Pentru a nu fi acuzat de unii pe nedrept, va asigur ca fac parte dintre cei care sunt CATEGORIC impotriva includerii pensiilor militare in sistemului unitar . Cat despre PRINCIPII , ce sa zic……………???????

ELENA spunea...

@T-REX
S-o crezi tu ca eu pot sa te iert asa usor!
In fine, ... "instanta amana pronuntarea".
@nikk
Si pe mine in Armata m-au suparat multi. Dar am trecut cu vederea (asta nu inseamna ca voi trece cu vederea si postarea lui T_REX de ieri). Si inainte de a aparea problema asta cu pensiile, orice coleg apela la mine pentru o problema juridica, il ajutam cu draga inima. Din principiu. Imi place sa se vorbeasca de bine de mine, imi place sa fiu o colega buna, sa las loc de buna ziua pe unde trec. De exemplu, nu sunt afectata de L 329/2009, dar am luptat pentru abrogarea cap. IV din aceasta cat ... toti afectatii la un loc!

T_REX spunea...

da pi mini nu ma paleste bre,pi mini m-o palit scarba aia de 164.pentru mini 119 este dulseata pi coltunasi bre.apai o sa mai gavarim noi ca treba tot ne prea avem

Vlad Cluj spunea...

Multumesc pt reactiile la postarile anteriare
1. Pt Sc Of la determinarea punctajului eu am inteles ca se imparte solda pimita la 25% din salarul brut al anului respectiv. Nu-mi aduc aminte solda din scoala si poate la calcule am gresit.
2. NIMENI NU POATE AVEA PENSIA MAXIMA CALCULATA ( 5100 RON) pt ca ar fi trebuit sa aiba solda de Col. sau Gl. toata viata.
3. Da ..aveti dreptate dupa ce se trage impozitul se mai ia aproape 300 RON sanatatea ...asa ca pensia max poate fi NET = 4000 RON daca indeplinesti conditli de la pct. 2
4. Din pacate unele pensii vor scadea cu peste 50% ....SI VOR AJUNGE CHIAR SUB 3000 RON asa cum ne-a asigurat MINCIUNEL ca nu se va intampla. Apropo de stiri TV azi........si salarile IN MANA NU AU SCAZUT SUB 600 RON pt ca "in mana inseamna BRUT' . La noi probabil vor justifica - " pensia pe LUNA nu vafi sub 300 RON ... pe PAMANT e altfel!!!
5. A aparut si o alta varianta privind plafonarea pct. de pensie la 3 pct/luna . Exemplu=An 2000 ; Salar= 3 salarii medii. Conditii speciale = 50%.Dupa varianta anterioara Pct = 4.5 si plafonate ajung la 3.
Dupa alta varianta - Pct pt. anul 2000 = 3 Pct pt vechime suplimentara = 1.5 Adunate = 4.5 pct .Ac varianta este mai avantajoasa si mi se pare mai corecta

plano10 spunea...

Pentru perioada anterioara aplicarii L 19/2000, deci 07 04 2001, plafonarea nr de puncte anuale nu functioneaza. Dupa... poti ajunge la maxim nr. de puncte pentru cate salarii medii pe econimia s-a platit contributia de asigurari.

Aliosa spunea...

@ ALL!
SORRY !
Toate pensiile militare se vor INJUMĂTĂTI si pe unele locuri chiar mai mult !
Nu vă luati după TRĂDĂTORI si DEZINFORMATORI !
Vinovati de această situatie sunt si MILITARII care l-au VOTAT pe marinarul fără corabie !
S-avem parte de sănătate că de BANI de la 01/01/2011 nu vom mai avea parte decât pe jumătate iar dacă luăm in calcul tva-ul, inflatia si alte nenorociri, vom avea pensii mai mici decât soferul paznicului de la Cotroceni.
Sara bună oameni buni !

nikk spunea...

@ Elena
Raspunsul tau este OK. Daca te-am jignit imi cer scuze.Trebuie sa recunosc faptul ca m-am folosit de comentariul tau referitor la …PRINCIPII …,pentru a justifica neafilierea mea la SCMD. Si ar mai fi ceva pe langa motivul din comentariu de ieri. Sindicatul inca nu a convins…. Si nu numai pe mine . Procentul avansat de prietenul nostru Cezar ( 85% / ,,neafiliati’’) este contrar realitatii.Din nefericire situatia este mult mai crunta…. Si tu stii acest lucru.

Plano spunea...

Daca eu iti spun ca exagerezi cu injumatatirea tuturor pensiilor militare... ma bagi in tagma tradatorilor si dezinformatorilor?
S-ar putea sa ai dreptate numai in privinta celor care au pensii peste 5500 lei.

ELENA spunea...

... si daca eu iti spun ca pensia mea va scadea cu peste 60%, ma bagi in tagma mincinosilor? Sincer, cand Oprea anunta ca, dupa recalculare, pensiile vor scadea cu pana la 72% (pe-aici, pe undeva, nu mai tin minte exact), mi se parea ca exagereaza, dar nu comentam, neavand toate datele. Acum il cred.
PS Am pensie sub 3.000 lei.

ELENA spunea...

@nikk
Nimeni nu trebuie sa justifice nimanui apartenenta/neapartenenta la SCMD. Esti sau nu esti, pur si simplu!
Nu m-ai jignit, eu sunt acum cam acida deoarece am ajuns la un stadiu de oboseala cronica nemaintalnit pana acum, dar imi va trece! Deh, nu mai am 20 de ani, desi ma straduiesc sa raman ... tanara!
Cat priveste puterea de convingere a Sindicatului, am mai spus-o, asta vine si din lipsa noastra de experienta... Sindicala: dupa ce peste 20 de ani + scoala militara ai zis non-stop "Sa traiti, am inteles!", acum parca iti e greu sa injuuri sau sa faci ceva ... prea democratic! Nu cred ca am fost prea explicita! Deci, idei avem, forta de munca avem, dorinta avem, experienta nu avem.

plano10 spunea...

Va scadea numai daca functia avuta la data pensionarii a fost de numai 2-3 ani.
Esti dezavantajata ca prin disponibilizare ai acumulat o vechime mica si vei avea un total nu prea mare de puncte anuale.

Marius spunea...

Buna seara .Intrbam ce trbuie sa fac sa-mi capat pesia .Am fost sfatuit si-am facut.Multumesc frumos .DAR ALTA:l-CMJ Arges solicita la arhive numai veniturile "Tota Brut"fara "recompensa anuala"(al 13 salariu)si fara prime [aceia de 25 Octombrie si cu alte evenimente sau merite deosebite(la incheierea unor misiuni dificile)] Raspunsul afost :"asa am primit ordin"Ori in art. 19 din Ordinul 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se stipuleaza:
e) premiile anuale si cele din cursul anului sub diferite forme Interesant si verificat:in raspusul sosit de la 02490"S"se mentioneza numai "recompensa anuala (al 13-lea salariu)"fara mentionarea OZU nr.restul sumelor nu au fost trecute din aceiasi motivatie "am primit ordin"Oamenii nu mint.Ce sa insemne acest lucru? la 02405 nu se mai elibereza nimic cadrelor militare privid pensiile-numai prin CMJ(acelasi ordin)" in acest context eu cum intru in posesia tuturor doc.pentru recalculare sau contestatie ?!S-a mai intamplat si in alt judet? Va rog frumos sa ma ajutati .Va multumesc

stelian r. spunea...

Adresandu-ma celor care au o oarecare pregatire juridica, va rog sa-mi raspundeti, daca vreti, la intrbarile acestea care nu-mi sunt clare:
1.In Legea 119 se prevede ca cei care au pensii mai mici de 3000 lei NU trbuie sa mai depuna cererea de recalculare a pensiei?
2.Daca nu depun cererea de recalculare, ce se intampla, nu mai primesc pensia? Ce prevede Legea?
Va multumesc, cu stima, S.R.

T_REX spunea...

1=da;2=nu;sa-ti fie de bine

Nenea spunea...

Plano,am o mare rugaminte-fiindca vad ca te pricepi foarte bine si cred ca interpretezi corect toata aceasta nebunie,-da-mi un sfat:sa cer sau nu recalcularea pensiei avand in vedere urmatorul parcurs profesional:-1967-1969 activitate in viata civila; -1969-1985 sc.militara si subofiter; -1986-1998 ofiter(lt.col.in rez.).Mii de multumiri!Din "pensia nesimtita" asi da o bere!

plano10 spunea...

Sfatul meu este sa-ti ceri actele doveditoare ale veniturilor obtinute pe perioada cat ai fost militar. Cele din activitatea civila anterioara, probabil ca le ai depuse la dosar.
Solicitarea actelor doveditoare nu echivaleaza cu cererea de recalculare.
Altfel risti sa-ti calculeze punctajul mediu anual la nivelul salariului mediu pe economie.
Solicitarea actelor doveditoare nu-ti anuleaza dreptul de a formula ulterior contestatii la decizia de recalculare.

SC spunea...

T_Rex,unde se prevede in lege ca pensiile sub 3000 ron nu se recalculeaza ??

T_REX spunea...

daca sti sa citesti de ce mai intrebi?

plano10 spunea...

Legea nu prevede expres, dar algoritmul de calcul cu stagiul complet de cotizare de 20 ani si alte sporuri fac ca multe din pensiile de 3000 lei sa nu scada prea mult.

plano10 spunea...

@SR
Daca ai fi avut dispozitie sa citesti articolele de pe acest blog nu mai puneai aceste intrebari.
Sunt zeci de comentarii in acest sens.
Numai cei care au avut salarii sub salariul mediu pe economie pot dribla Legea 119, daca nu-si depun actele doveditoare ale veniturilor.

Anonymous spunea...

multa prostie pe aici,foarte putini vor obtine peste 2 puncte,studiatii salariile medii brute si veti vedea ca in armata salariile sunt mici,norma de hrana ridica f mult venitul

vasile spunea...

Domnilor colegi de unde ati scos atat de multe puncte de credeti ca ve-ti obtine mai mult de 2pct.? Anonim are dreptate.Ofiterii si subofiterii au avut tot timpul soldele mai mici sau egale cu salariul mediu pe economie (si inainte si dupa 1989), asa ca cei care vor depasi 1500 lei vor fi doar cei care au avut functii foarte mari.Parerea mea este ca cei care umfla puctajul nu au fost niciodata militari activi ci intervin pe blog doar pentru a ne induce in eroare si pentru a creea disensiuni intre diferite categorii de pensionari.

Nenea spunea...

Multumesc frumos,asa voi face!Pensie indelungata.

maria spunea...

Va salut stimati colegi! Indraznesc si eu sa/i intreb pe cei mai informati dintre dvs. in ceea ce priveste algoritmul calculelor, despre situatia mea . Deci, pensionat la 01.06.2010,anticipat, 54 ani, vechime totala in munca 33 ani, efectiv ca militar, 23 ani si 10 luni, numai conditii speciale, operativ,7 ani personal civil,agent sef pr. de politie.E necesar sa cer adeverinte de la U.M. unde am lucrat ca P.C. ? Acestea chiar s/au desfiintat, fiind ale M.Ap.N.ului.Nu m/ar avantaja salariul mediu brut din acea perioada ?Cu multumiri anticipate, multa stima, Maria din Bihor.

plano10 spunea...

@maria
E necesar sa ceri adeverinta pentru perioada cat ai lucrat ca militar.
Pentru perioada cat ai lucrat ca PC ai avut carte de munca si nu mai e necesar sa obtii acte doveditoare, perioada pe care poti s-o valorifici imediat dupa adoptarea Legii unitare a pensiilor, avand in vedere ca varsta standard de pensionare scade cu circa 6 ani din 60, pentru conditii speciale de munca.

cocolinos spunea...

Este clar pentru cine stie ca ofiterii au avut putin peste salariul brut pe economie iar subofiterii chiar sub acest nivel. Un lucru este clar, dupa o viata plina de privatiuni, vin acum acesti nemernici (clasa politica tradtoare de neam)care si-au batut joc de tara, de economie si de populatie si ne invrajbesc, dau o lege prin care ne obliga pe noi sa cerem recalcularea pentru ca mai apoi sa nu ne mai putem adresa justitiei pentru simplul motiv ca noi am cerut ! Daca le tine fenta pot sa dea alta lege prin care sa ne oblige sa cerem sa le dam casele... Nu-i asa? Prea ne iau de prosti !
Daca statul vrea sa recalculeze, este treaba lui sa recalculeze cat vrea dar sa nu ma puna sa cer eu, pentru ca nu eu vreau, ci el !
Dupa ce el face ce vrea, si-mi scade pensia, ramane dreptul meu sa ma adresez tuturor instantelor interne si internationale pentru ca statul pe care eu l-am servit si aparat cu pretul vietii, acum isi incalca unilateral contractul cu mine.
Daca ne-am organiza noi militarii am putea lua puterea politica in tara asta si atunci sa vezi toti hotii si banditii ascunsi acum in diverse partide politice, care dau legi prin care doar sa fure, cum ar fugi ca sa scape de furia legii care sta sa vina!
Va privesc din ceruri colegii mei aviatori si nu numai care au cazut la datorie !
Asa sa le ajute Dumnezeu !

plano10 spunea...

@cocolinos
Pai asta de zici mata se cheama "palitura militara de stat", condamnata aspru de legea penala.
Puterea o iei usor in felul ala, da` ce faci cu ea ca si tie iti cer batranii pensii.
Adio fonduri europene, adio imprumuturi. Cam toti dictatorii militari au sfarsit-o prost!

SC spunea...

Pt.d-nul "plano 10".Nu stiu daca ati urmarit Realitatea tv unde, pe burtiera,se scria,astazi,ca se recalculeaza pensiile militare si ca cele sub 3000 lei,nu.Care o fi baza legala ? Ce parere aveti ? Multumesc !

plano10 spunea...

Nu va luati dupa urechistii de la Realitatea carora le-a ramas in minte propaganda lui Boc.
Scrie in Legea 119/2010 sau in HG 735/2010 ca nu se recalculeaza pensiile mai mici de 3000 lei? Nu!
Este posibil ca dupa recalculare aceste pensii sa nu fie dimunuate prea mult, conform noului algoritm de calcul.
Nu se intelege ca toate pensiile militare, inclusiv cele mai mici, de cateva te lei, se recalculeaza pentru a fi transformate in puncte de pensie?

genistul spunea...

e greu de inteles ca toate pensiile se recalculeaza,inclusiv cele sub 30 0000000,din calcule toate scad f mult,in armata salariile au fost f mici,rar depaseau salariu mediu brut pe economie,norma de hrana si altele sporeau veniturile dar nu se calculeaza la pensie

plano10 spunea...

E greu de inteles...dar se recalculeaza toate. :)
Nu spuneti ca acei cu pensii intre 2000-3000 lei au avut salarii sub venitul mediu brut pe economie!

Pensionarul militar indignat spunea...

@plano10
Citez:"Eu le stiu exact pe ale mele din Carnetul de munca. Am lucrat in multe contestatii pe Legea 164 ca sa am o imagine cat de cat apropiata despre soldele militarilor."
Concluzie: Dumneata nu ai fost militar! Dumneata ai lucrat in multe contestatii pe Legea 164/2001 dar... nu ai fost militar!
Ai fost membru in comisia de contestatii pensii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii ?!? Dar... nu ai fost militar! Atunci, in ce calitate comentezi "Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare"???

plano10 spunea...

@Pensionarule
Nu te mai indigna!
Ca sa-ti dai raspuns la intrebare gandeste-te unde ajung contestatiile la pensii, care nu se solutioneaza favorabil la Comisie...
As putea sa-ti raspund ca pe blogul meu comentez ce vreau, dar zic ca am incercat sa-l pun la dispozitia celor care au dorit sa aiba informatii despre toate categoriile de pensii speciale, puse in discutie de guvernarea Base-Boc, nu numai pensiile militare.

Pensionarul militar indignat spunea...

Citez:"-Se poate, intr-adevar, vorbi de o discriminare a militarilor, diplomatilor, auxiliarilor din instante si a parlamentarilor comparativ cu judecatorii si procurorii."si "Ca sa-ti dai raspuns la intrebare gandeste-te unde ajung contestatiile la pensii, care nu se solutioneaza favorabil la Comisie…"
Concluzie: Dumneata esti mai "constitutional" decat ceilalti discriminati (militari, diplomati, auxiliari din instante si parlamentari), ai statut constitutional! Faci parte din al doilea termen al discriminarii!

plano10 spunea...

Tot indignat?
Crezi ca are vreo importanta pentru echilibrul comentariilor de pe acest blog.
Ca sa-ti spulber siguranta concluziei trebuie sa fac precizarea ca in instante pot sa apara judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici, grefieri, experti judiciari etc.

CONSTANTIN.C spunea...

De ce ? de ce? de ce oare cei doi ministri Blaga si Oprea ies pe sticla si incearca sa dea asigurari ,cum ca pensiile mai mici de 3000 nu vor fi diminuate? De ce timp de doua zile la TVR pe "burtiera" apare continuu comunicatul conform caruia pensiile militare mai mici de 3000 de Ron nu vor fii dimunuate? Simplu. Asa-i la noi. Intai se taie si apoi se numara sau se masoara.Acum cand iubitii conducatori vor se aplice nelegiuita lege 119/2010 isi dau seama ca, fostii subofiteri sau fostii agenti de palitie vor ramane cu pensii foarte, foarte mici. Acestia nu vor mai cere recalcularea intrucat vor fi mai avantajati de raportarea la salariul mediu pe economie. Daca atitudinea ia aspect de masa apare un pericol deosebit intrucat, legea pensiilor militare nu se va putea abroga gratie numarului mare de pensionari care nu vor cere recalculare. Prin omisiune de fapt, ei nu cer renuntarea la vechiul sistem de pensionare.
Lipsa previziunii caracteristica actualei guvrnari si" ilustrilor legiuitori", a transformat aceasta categorie napastuita intr-un "berbece" care va lovi aliniamentul ambuscadei acolo unde se considera mai putin vulnerabil.
Nu va puneti fireasca intrebare: DE CE SE MAI CERE RECALCULAREA PENSIILOR SUB 3000 de ron.daca tot nu vor fi micsorate? Smplu Au nevoie de semnatura si atunci se vor considera indreptatiti sa faca ce vor si sa taie atat cat vor. De fapt vor sa ne pacaleasca pentru a renunta prin semnatura la statutul de militar. Daca o facem ...Sa ne fie rusine. Regretele tarzi nu tin de foame.

maria spunea...

Stimati colegi! Am avut neplacea de a constata , din discutiile purtate cu fosti colegi de serviciu, ca majoritatea subofiterilor pensionari chiar CRED in minciuna lansata de nu stiu cine ca pensiile sub 3000 nu vor scadea. Treziti/va , baieti!!!!Dar vedeti voi undeva in Norme, in Legea 119 in ord. date de cei doi ministri DOUA BAZA DE CALCUL ?????Toate pensiile vor scadea , altfel nu ar fi recurs la acest mod pervers si imoral, umilitor de a ne forta sa cerem adeverinte de venit.Am mai citit parerea unor fosti aviatori care spera, vai de noi, ca, dimpotriva, le vor creste pensiile, sperand ca in calcul vor fi luate si veniturile realizate din orele de zbor.Baieti, sotul meu a fost personal navigant, acum are 3975 pensia, dupa......va ramane la cca 2900, din care cad impozitele.Nu mai sperati, nu va amagiti.Iar ptr agenti si subofiteri, ganditi/va doar la un aspect, un ofiter superior va avea cca 4 puncte, atunci noi, ceilalti cate puncte sperati sa avem, mai mult ca ei ? Chiar atat de naivi sunteti? Toate pensiile vor fi taiate, asta a fost scopul lor !!!

T_REX spunea...

nu ai dreptate ELENA(MARIA).NU AI FOST ATENTA DE LOC LA CE S-A SCRIS PE AICI

maria spunea...

Nu sunt o elena. Sunt Maria,numele meu real,posesorul blogului cred ca are acces si la adresa mea de mail,de unde reiese numele adevarat.Poate ca nu am citit toate postarile, dar ideea sedimentata deja a unor fosti subofiteri este ca le va creste pensia dupa recalculare.Total gresit.

ELENA spunea...

Am revenit, Cezarica/T_REX!
Bine v-am regasit pe toti! Sunt eu, ELENA, nu maria sau altcineva.
Nu am mai privit de mult la TV, dar m-au sunat destule persoane in cauza sa ma intrebe ce e cu pensiile sub 3.000 de lei. Eu, pensionar militar nesimtit, cu pensie sub 3.000 lei, va pot declara cu mana pe inima ca pensia mea va scadea considerabil dupa recalculare. Si cum ma pregatesc de proces, imaginati-va ca am studiat indeaproape legislatia.
@maria
Cat priveste categoria de persoane invocata de tine, pot sa te informez ca am avut aceeasi problema. Am urlat la atatia care au incerat sa ma conviga ca lor le va crteste pensia, incat multi cred ca nu-s intreaga l;a minte. Eu incerc de peste 8 luni de zile sa ii conving de treaba asta, da' fara succes. Asa ca de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
STOP EXCEPTIE: daca au existat subofiteri sau maistri militari care au avut venituri lunare SUB salariul mediu pe economie si nu depun cerere de recalculare, atunci lor le va creste foaaaaaaaaarte putin. Dar crezi ca au fost?

T_REX spunea...

salutare,ochii care nu se vad,aproape ca s-au uitat.daca nu treci si pe la Severin e ca si cum..inca nu ai fi revenit

ELENA spunea...

@T_REX
Eu nu mai am ce cauta pe-acolo...

maria spunea...

@T REX.Ti/am citit cateva dintre postari.Constat ca esti unul dintre nemultumitii de pensia actuala.Stai linistit,dormi linistit, boc vegheaza pentru tine.Vei fi si mai nemultumit dupa recalculare.NICI O PENSIE NU VA CRESTE!!!
Informatia este suta la suta reala.SUNT DIN ORADEA.

T_REX spunea...

@MARIA-punem pariu ca n-ai dreptate?

mos alecu spunea...

@T_REX septembrie 5, 2010 la 6:09 pm (sub oricare din pseudonimele pe care le mai foloseste)...si va rog sa-i transmiteti si lui 'Tigri2'...

A se vedea , cu datele concrete , ce se intimpla cu pensiile 'nesimtite'

Aplicindu-i , respectivului pensionar , prevederile L.119 ar obtine 1,70862 puncte...adica 1512 lei (brut)

http://www.asociatia-anap.ro/2010/06/30/scrisoare-de-la-un-pensionar/comment-page-1/#comment-415

soare says:
September 5, 2010 at 6:01 am

Buna ziua, ieri am primit decizia de pensionare nou calculata nu are nici mai mult nici mai putin de cit numarul ” dracului ” 666 lei de la o pensie eu nu cred nesimtita de 4100 lei. Am lucrat in aviatia civila avind functia de instructor parasutist. Am iesit la pensie de boala intii,dobindind citeva boli cu care nu ma mindresc; o hetatita “c” [existau acele vizite medicale anuale cu recoltarea singelui si alte analize care se faceau la gramada pe vermea decedatului si cu instumente domnul stie cit de serilizate] un diabet si o afectiune a inimii. Dea lungul carerei mele am pergatit copii care au ajuns astazi sa lucreze in institutii importante ale statului cum ar fi sri politie aviatie militara supersonice elicoptere .Am pregatit copii care astazi pregatesc pe altii lucrind la Aerocluburi,am avut toate gradele care se pot lua ca instructor parasutist iar acum am ajuns ca pensia mea sa fie egala aproape cu a unui CAPist adica de 390 lei. Calculul pensiei nu a cuprins nimic din tot acest palmares [nu ca as fi eu cineva dar cred ca stresul si raspunderea la care am fost supus zi de zi la servici nu se compara cu stresul unui capist].Imi pare rau ca statul uita ca in aviatie la 50 de ani se iese la pensie,ca grupa 1 insemna cutotul altceva de cit restul grupelor uita ca acsti oameni nu treiesc chiar asa mult incit ei sa nu poata plati ,uita ca nu oricine se poate face orice daca doreste, uita nu oricine isi poate pune la bataie viata zi de zi [mai putin iarna] si libertatea lui pentru altii. As vrea sa va spun calculul pensiei este f simplu 19 ani grupa 1 si 1 an si6 luni grupa 2 iar calculul final 19 ani grupa 1 unde o fi celalat 1 si 6 luni nu stiu. M-AM lungit cam mult as vrea sa intreb citi oameni din cei care condamna acum ar merge la servici zilnic cu frica in sin ” ce va mai fi si astazi.”Cred ca acest stat nu ne merita .mi-ar placea enorm sa putem cumva sa nu batem joc de el asa cum o face el zi de zi si cum se joaca cu nervi nostri. Asvera o sugestie “a razbunarii” in afara de judecata pt ca acolo tot vom ajunge. Va multumesc.

soare says:
September 5, 2010 at 9:23 am

Buna ziua ,ma bucur ca cineva se pricepe la calcul si ma incurajaza va voi scrie exact de pe decizie.stagiu complet de cotizare este de 31 ani 4 luni total stagiu de cotizare realizat 49 ani 8 luni 24 zile grupa 1 19 ani grupa 2 1 an si 6 luni nu scrie nicaeri de perioada de invaliditate conf art 78 alin 6 daca este adunat sau nu(. O perioada de 9 ani ] apoi scrie total stagiu aferent gr 1 si gr 2 19 ani stagiu asimilat 9 ani 9 luni 29 zile total puncte realizate 28,47693 iar puntaj mediu anual 0,90884 concluzie 666 lei pensie

mos alecu spunea...

Si pentru a nu spune ca exemplul de mai sus nu se refera la piloti...iata si unele , din multele exemple de piloti civili (ale caror salarii si sporuri erau mult mai mari decit cele ale pilotilor militari)...

http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Pensii_hacuite-_Un_fost_pilot_Tarom_ramane_doar_cu_450_lei_pe_luna_din_16-531_0_329967363.html

Si vedeti ca au aparut exemple si din alte judete...

T_REX spunea...

@MOSU A>te rog foloseste si al doilea neuron,nu lua asa pe nemestecate.1-la cat a impartit punctajul?2.la matale se mai inmulteste cu cate ceva ca militer.3.e de intrebat si ce val. au avut contributiile lui?Ori faci pe naivul ori esti........ si ma intreb de ce?

mos alecu spunea...

Daca aveai mai mult de 1 (??) neuron verificai si vedeai ca l-am recalculat pentru 20 ani stagiu de cotizare , si i-am adaugat si Ord.MM ... Cit despre contributii ... nu cred ca pilotii (si cei de la sol din aviatie) din armata s-ar fi dus in civilie , daca soldele lor ar fi fost mai mari decit salariile din aviatia civila... Si am mai sugerat si alte exemple (cu adresa cu tot)... Ca sa nu mai spunem ca Vanghelie a inventat "goagalul"... foloseste-l...cere-i sa-ti dea adrese pentru "pensii piloti" , "pensii aviatori" , "recalculare pensii"...

Eu nu vreau sa demonstrez nimic... Eu incerc sa vad ce ne va astepta dupa recalculare , iar ceea ce gasesc ...prezint si altora.

T_REX spunea...

Ca sa vezi ti-ai revenit,ai bagat in grila de militar dar ai uitat sa mai prezinti public si rezultatul. mai sa fie..al doilea neuron e de vina saracul.a fost supra solicitat. PS. daca vrei sa faci o treaba de meserias ti-am dat LInK-ul de calcul. baga-l acolo si apoi publica intreaga pagina. fara ghidusii ,ca o cunosc. sa nu-mi spui ca nu te descurci decat cu ABACUL///?

plano10 spunea...

Soare ar putea contesta Decizia de recalculare a pensiei in baza prevederilor Legii 19/2000, asa cum a fost modificata in anul 2005.
Dupa recalculare, daca pensia este mai mica, ramane valabila pensia in plata inainte de recalculare.
Asta pana se adopta legea unitara a pensiilor care va abroga Legea 19/2000.

mos alecu spunea...

Da , dar cuantumul corespunzator contributiei nu s-a micsorat (??)...iar Curtea Constitutionala a spus (?) ca guvernul poate sa faca ce vrea cu partea cealalta a pensiilor speciale (cele compuse dintr-o parte contributiva + o partea necontributiva).

T_REX spunea...

mos Alecu nu ai mai terminat calculele alea sau nu ies cum vrei tu?

mos alecu spunea...

@T_REX septembrie 6, 2010 la 5:40 pm :
Pentru ca se vede de la mare distanta ca 'martimetica' si logica nu au nici un fel de trecere pe linga neuronul dvs. , iata cum trebuie interpretate datele :
-omul are 28,47693 puncte (in total)
-28,47693/20 ani =1,42385 (punctaj mediu anual cu stagiul complet prevazut de L.119 pentru militari ; pentru ca la el s-a aplicat stagiul de 31,3 ani)
-1,42385 x 20 / 100 =0,28477 (puncte pt.Ord.MM)
-1,42385 + 0,28477 = 1,70862 puncte
-1,70862 x 732,8 = 1252 lei (noi) pensie bruta

Daca nici asa nu se intelege ... ma dau batut ... si ma retrag in vechiul meu mod de a purta discutiile : "Nu ma pun cu prostu' "

T_REX spunea...

ai folosit tot abacul-mai trebuie si procentul pt pensia suplimentara si ramane in discutie valoarea contributiei pe an(un militar realiza garantat un punctaj mai mare) oricum e dif. de la 666 la 1252PS. cine zice ala e--o seara buna

maria spunea...

@T REX.Punem orice pariu! daca ti s.ar fi aprins amandoi neuronii, dintr/o propozitie de a mea ai fi inteles mult. Pe tine te incanta faptul ca ,poate, la recalculare vei obtine ceva banuti in plus,ca celorlalti colegi de ai tai care au prins vreo functie de conducere in ultimele luni, le vor scadea pensiile, ca in felul acesta te vei simti razbunat, etc. Dar marea pierdere, a tuturor militatilor, este acel art. care prevedea cresterea pensiilor in functie de cresterea salariului celor activi.AICI vei pierde enorm T REX!Inainte de 2004, un general in retragere, fost comandant de divizie, cunostinta de a mea, avea o pensie mai mica decat fostul lui sofer care se pensionase ulterior.AICI vom ajunge si noi.Nu te bucura T REX, vei fi printre primii nemultumiti, vei avea o pensie mai mica decat un subofiter.Astept pariul !!!

mos alecu spunea...

Asteptati-va la un raspuns in modul de exprimare cunoscut . Si-apoi ... sa gindeasca putin mai departe de interesul imediat , este mult prea complicat pentru cei 1-1,5 neuroni pe care si-i prezinta sub o multitudine de nume... sau poate ca asta este , pentru el , 'misiunea imediata' , urmind ca 'misiunea urmatoare' sa-i fie precizata ulterior...

T_REX spunea...

@maria-sti cantecul ala?Mosule ce tanar esti? acum eu asi putea sa continui--ce si daca tot cu abacul calculezi ........Maria din pacate ai aparut cam la spartul targului. nu ar avea nici un sens sa o iau de la capat sa-ti argumentez unde si de ce nu ai dreptate.ar fi plictisitor si pentru cei care frecv, blogul sa le oferim o ciorba reancalzita.pacat ca ai lasat-o p Elena sa lupte singura. ai fi fost un adversar redutabil dupa cate imi dau seama dar din pacate treba s-a incheiat. L119(organica+aviz CCR) este in vigoare si produce efecte.zi doamne fereste de mai rau ca..mai este loc.singurul sfat pe care colegial ti-l transmit este sa mergi la cmz si sa urmezi procedura .pariul ramane in vigoare,ca atare v-a trebui sa ne mai intilnim. o seara super(cam dupa cum ma duce pe mine neuronul)--@MOSUL Surpriza mosule? mai lasa abacul si foloseste intens dar nu-l stresa pe al doilea-----nici macar nu te salut

T_REX spunea...

Evaluati_va pensia: http://dl.transfer.ro/transfer_ro-07sep-5b89ffaa56e4.zip

ELENA spunea...

Nu am luptat singura si, oricum, lupta nu s-a incheiat.
Da, din pacate, e loc si de mai rau. Si cu asta, am spus multe!

ELENA spunea...

Foloseste-ti toti neuronii si da si tu link-ul asta ca lumea, ca sa-l pot folosi!

T_REX spunea...

My dear Helen:link- ul nu este opera mea. ma depaseste.Cred ca trebuie sa ai un program pdf. daca nici asa nu vrea, roaga pe cineva din cd sa-i dea ordin.PS. mai faceti U.U..U..

plano10 spunea...

Gata, se poate deschide linkul!

plano10 spunea...

@T_REX
Vezi ca nu te-a depasit!? :) Trebuia sa lasi un spatiu inainte de link.

T_REX spunea...

multumesc Plano.

maria spunea...

Salut!Da, am aparut mai tarziu ptr ca m/am pensionat cu data de 31.05.2010.Si ce lupta am pierdut ? Cu morile de vant ? Cu FMI ul ?La CMJ nu am ce sa caut, eu am fost politist,am venit in contact , in cei 24 de ani de activitate, cu toate scursorile societatii.Inca odata,desi ma repet, sustin ca toate pensiile vor scadea.Nu stiu ce ai fost tu T REX, dar sa fii convins ca vei avea mai putin dupa 1 ian.Din cate inteleg eu de pe aici, din acest blog, doamna Elena a fost militar,probabil ofiter, nu stiu cat de mult veti pierde voi, mai ales daca ati iesit cu ordonanta,dar stiu sigur ca vom pierde cu totii.Si....,T REX, desi am fost subofiter, am absolvit Filologia. Pa!!!!

plano10 spunea...

Si tu ce faci, nu te duci la Politie sa-ti elibereze adeverinta de venituri?
Inca o data ar trebui sa stii ca e riscant sa spui ca ai absolvit Filologia. :)

ELENA spunea...

Nu cred ca m-am exprimat ... clar! La cata matematica stiu eu, 2+2 fac5!Asadar, chiar daca se deschide, mi-e imposibil sa imi fac o simulare. voi ramane tot la cea pe care mi-a facut-o un ex-coleg si din care rezulta ca imi va scadea pensia cu peste 63%.
Da, am fost in permanenta pe functie mai mare decat gradul, am avut si salariu de merit, si prima de comanda (a naibii comanda, ca faceam eu toata treaba!). Nu regret nimic din ce-am facut si cu toate sicanele actualei clase politice (dar si ale unor colegi care nu au reusit sa depaseasca un anumit nivel in cariera lor), privesc in urma cu mandrie!

maria spunea...

De ce Plano ? Este mai sus un comentariu al lui T REX adresat mie.....citindu/l mi/am amintit de anii studentiei cand eram suplinitoare...acum nu mai am pix rosu....

T_REX spunea...

elena-ai veleitati de ..avocat.la ei garantat 2+2=5sau 6 sau7 depinde de imprejurari.Nu-mi dau seama cui ai raspuns asa cu naduf,dar nu spui tot adevarul...... prin omisiune.daca ar fi cum zici din prima zi cand ai pasit in armata nu ti-ar scadea pensia nici macar cu un cent.Tu prezinti cu mandrie doar..ULTIMA LUNA- aranjata pt l164. asta-i adevarul-adevarat.

plano10 spunea...

Deosebirea intre "inca odata" si "inca o data"

T_REX spunea...

ramane valabila recomandarea,cu mentiunea ca tu trebuie sa mergi la inspectorat sau cum ii ziceti voi.esti cu adevarat novice in lupta cu sistemul. ai tot timpul de acum inainte. eu iti recomand sa o iei incetisor si mai vorbim dupa vre-o 10ani.daca doreai sa ne impresionezi,trebuia sa fi precizat unde anume(ce departament) ai lucrat ca politist -agent cu filologia la baza.(inclin sa cred ca la completat C.I.) pariul ramane valabil

plano10 spunea...

@ELENA
Esti o fericita, daca nu poti privi in urma cu manie.
Apropo de aritmetica. unu+una=?

T_REX spunea...

Mariuca draga, tu insinuezi ceva. TE rog fa corectiile necesare si afisaza(eu scriu fara ciorna si destul de grabit.Oricum de la o filoloaga se poat invata ...muuuulte)

ELENA spunea...

@plano
Nu stiu....

maria spunea...

Plano, da, ai dreptate.T REX, dupa 1- ani nu stiu cati dintre noi vom mai trai tinand cont de statistici .In plus, precizaz faptul ca nu am intrat incognito pe acest blog, undeva trebuie sa fie si datele mele de identificare.Nu am lucrat la completari CI,am slujit o arma de elita care, din pacate a fost contaminata prin anii 2000, datorita unor directive EU, prin asimilarea unei arme provenite din M.Ap.N. Diferenta dintre unii si altii era data de intrarea in sistem, pe cand unii candidau 20 pe un loc, ceilalti caldidau 1 pe 20 de locuri.In plus, T REX, am constatat ca tu esti un frustat oarecare, locul tau nu este aici,locul tau este pe HotNews, acolo unde iubitul conducator este ridicat in slavi.Vino acolo, e pacat sa invadam spatiul virtual al acestui blog cu toate nemultumirile noastre.Cu acesta ocazie ii multumesc lui Plano ptr.gazduire.Cu respect, Maria.

plano10 spunea...

@maria
Vrei adrenalina de la basescismele de pe HotNews?
Aici se enerveaza doar base-n bocii! :)

T_REX spunea...

nu ,nu ai inteles nimic.pe acest blog ,in acest moment eu sunt multumit.se pare ca ,ofticata' esti TU.eu stiu de ce si PLANO stie si cred ca toata lumea. PS.atentie la greselile gramaticale.daca unui ofiter superior i se mai admite unei FILOLOAGE nu. o zi super

T_REX spunea...

..si cat ma-am straduit sa fiu un finut(va am martor) dar ai cu cine?

T_REX spunea...

raspund si eu:una +unu+unu+unu=cafea instant(trei in una)

plano10 spunea...

unu+una=o pereche :)

ELENA spunea...

@maria
Un bihorean de-al tau, col. (r) ing. drd. Dan Poinar, pensionar nesimtit, a creat grupul de discutii roarmy230. 230 vine de la OUG 230/2008, primul act normativ care "condamna" nesimtirea disponibilizatilor de a cumula pensia cu salariul de la stat. Te invit cu mare drag sa participi SI la discutiile de acolo. Dar nu vreau sa pleci de aici!
Si pentru ca ieri a fost ziua ta, cu scuzele de rigoare pentru intarziere, un calduros si sincer La multi ani!

ELENA spunea...

@T_REX
Tu, un finut? Ma lasi? Cred ca, daca m-ai avea in fata, uneori, m-ai manca ... cu fulgi cu tot!

ELENA spunea...

@plano
Posibil! O pereche de palme, de exemplu!

plano10 spunea...

@ELENA
Nu e posibil. Palmele sunt de aceleasi gen...nu pot forma o pereche.

ELENA spunea...

@plano
Uite ca si Base si Boc sunt de acelasi gen si formeaza o pereche .... de n-ar mai forma-o!

T_REX spunea...

cu maria am vrut sa fiu finut. filoloaga nu?- poti invata muuulte de la ea\|?@Elena-daca te-asi manca..cu fulgi cu tot? stiu eu?poate ca da,dar in mod obligatoriu numai dupa ce te-asi trata cu condimente orientale si apoi te-asi praji la foc mic.(sper sa visezi scena)

plano10 spunea...

@ELENA
O pereche homo... nu hetero

T_REX spunea...

@ELENA-lasand glumele si intepaturile colegiale la o parte - tinand cont de faptul ca probabil citesc mai multi acest blog, vreau sa fac o precizare importanta.fac acest lucru pentru ca si cei care nu sunt in tema sa inteleaga,,ce ma mana pe mine in lupta"si sa nu ma acuze ca ..(exista un cuvint potrivit,poate ma ajuta filoloaga)..urasc femeile(misogin da) pe blogul de la Severin a venit un pilot TIGRII2-42de ani vechime pe mig+elicopter mi;pensie in plata1786.00 lei. acum cativa ani 876.00lei. ani de lupta cu L164Etc.etc-va recom. sa-i vedeti povestea.PE acestia ii sustin eu. Tu, Elena -pe cine?dupa cum zice pilotul pe IMBUIBATII L164. PUNCT

nikk spunea...

@T_REX
Nu te-am mai regasit pa blogul de la Severin dar vad ca ai activitate ,,la greu”in lupta cu sexul opus.Cu Elena vad ca ai dat-o la ,,pace” dar ti s-a pus pata pe Mariuca /filoloaga de la MAI. Nu as fi intervenit daca nu as fi constatat faptul ca ,,tanara pensionara”, in inconstienta ei, a jignit grav atat cadrele militare in activitate cat si ofiterii MApN in rezeva.Jignirile sunt elocvente in doua afirmatii facute in comentariile ei. A lasat sa se inteleaga faptul ca la examenul de admitere in Inalta scoala de AGENTIde politie (probabil / Campina ) au fost 20 de candidatI pe un loc. Iti dai seama …ce concurenta !!!. .. ce examen !!!…si cat de inteligenta e Mariuca ,…in timp ce la la armata la Scoala Militara de OFITERI , raportul era de 1 candidat la 20 de locuri.Cam asta era si probabil este si acum impresia lor despre noi. S-a simtit ofensata ,,fatuca “si prin 2000,an in care structurile speciale din care facea parte au fost INFESTATE cu incompetenti din ministerul nostru. T_REX,deoarece te cunosc foarte bine o sa-I spun eu Mariucai ca la examenul de admitere in oricare dintre cele DOUA Licee Militare (existente in tara la nivelul anilor 78), numarul candidatilor era de peste 32 pe 1 loc. A ..si inca ceva… candidatii admisi in examen erau selectati numai din randul absolventilor de gimnaziu cu medii generale … peste 9 (NOUA).

T_REX spunea...

Anonim spunea...

Un om onest ,un bun coleg ,isi apara interesele dar si pe ale fostilor colegi de b reasla.Dar fatarnicul ,ros de invidie si de infatuare,-sa-i fie lui b ine iar de altii il doare-n cot[l-ar durea si-n OBRAZ dar nu-l are]apropos de "micutzul",cat de corecta este este gruparea "tz"?in comparatie cu tigri [fara doi "i"]-cine-i DEMAGOG???nU SPUN CA lEGEA 164 NU AR FI B UNA ,DAR DE CE NU S-A APLICAT LA TOTI PENSIONARII DIN SISTEM
,?Unii au fost cu mai multe perechi>?De ce sa iau jumatate de pensie ?
10 septembrie 2010, 13:19
Anonim spunea...

tigri 2

nikita spunea...

Nikk, nu instiga si nu generaliza. nu stiu ce parere au despre , ironia face ca nici macar politist sa nu fiu.Despre arma in discutie pot sa/ti spun ca s/au discreditat singuri, singuri si/au renegat originea.Peste noapte si/au rupt petlitele si si/au afisat noile semne de arma, s/au transformat.Au ajuns pana acolo incat au scos din vocabularul lb. romane sintagma care le definea arma, mie, personal, mi s/a interzis, prin < ordin < dat de catre unul din sefii respectivi, sa nu mai folosesc acea sintagma considerand/o ofensatoare.Si voi, intre voi, ii ironizati continuu...cand lucram la o mare unitate militara, cei din arma respectiva erau luati in derizoriu.NU INTRA AICI FOSTII MILITARI CARE AU ACTIVAT INAINTE de 1999 si care au slujit cu onoare arma de care nu s/au rusinat niciodata.Iar in 1999, cand ne/au cotropit pe noi, erau deja in Ministerul de Interne.Cei de acum au ajuns sa/si falsifice si diplomele ca sa se transforme din sergent in agent.In alta ordine de idei, nu faceam referire la Sc. de la Campina, habar nu am cati candidati erau pe acolo, vb despre Academia de Politie unde era o singura clasa de 20 de studenti.Asa ca nu imi rastalmaci spusele, nu/i instiga pe tovarasii tai impotriva mea, sunt sotie de ofiter de artilerie,am activat in unitati militare, am prieteni de o viata care sunt militari, am colindat tara din sud pana in vest cu valizele si plozii in brate,am trait singuratatea aplicatiilor de la Cincu si de la Midia,am trait pe viu emotiile fiecarui salt cu parasuta, am schimbat garnizoane in functie de cerintele sistemului, asadar nu am motive sa jignesc pe nimeni iar daca,in mea am lezat pe cineva , imi cer sincer scuze si imi exprim sincer regretul.Ironia ta nu isi are rostul, daca vrei sa te razboiesti ia/te la tranta cu unul de seama ta,poate cel cu extensie de potaie ti/ar putea fi partener.Oricum vad ca/l asmuti si pe el impotriva mea, a unei femei, vezi, asta nu mi/a placut la racanii cu care ne/am in 1999.

nikita spunea...

Corecturi! Tot ceea ce am pus in ghilimele vad ca nu a aparut, in felul acesta frazele n/au nici un inteles. Deci , ...
ce parere au aia despre voi
iar daca,...in < inconstienta < mea....
ironia ta <cazona<...
...ne/am < impreunat < in 1999.

Maria spunea...

Mu;tumesc pentru urari doamna Elena.Chiar il cunosc pe Poinar de pe vremea cand era tanar lt.Am activat o vreme la Divizie, el era pe la subunitati, nu mai stiu care, dupa aceea l/am reintalnit la Casa Armatei.Sincera sa fiu, sunt cam afoana in legislatie , 164 e chiar o mare necunoscuta ptr mine, poate e si motivul pentru care nu am reusit sa ma fac inteleasa pe acest blog, plus naivitatea mea .Am crezut ca acum suntem toti o forta, o unitate, pornim la razboi avand un dusman comun,dar vad ca unii se razboiesc cu femeile de pe forum, imi dau seama ce barbati sunt!!!pusca si cureaua lata !Am revenit cu aceste comentarii deoarece sunt o feminista convinsa si m/a impresionat solidaritatea dvs.Multumesc, DOAMNA Elena.

plano10 spunea...

@Maria, Nikita
Tu ai luat-o prea in serios tachinarea cu greselile de scriere. Ni se intampla tuturor. Si T_REX mai greseste cand ...is(i) umfla muschii cezaresti :)
Daca introduci un text intre semnele >< nu mai apare.

nikk spunea...

@ Maria
Te citez : ,, ...Nu am lucrat la completari CI,am slujit o arma de elita care, din pacate a fost contaminata prin anii 2000, datorita unor directive EU, prin asimilarea unei arme provenite din M.Ap.N. Diferenta dintre unii si altii era data de intrarea in sistem, pe cand unii candidau 20 pe un loc, ceilalti caldidau 1 pe 20 de locuri.In plus, T REX, am constatat ca tu esti un frustat oarecare, locul tau nu este aici,locul tau este pe HotNews, acolo unde iubitul conducator este ridicat in slavi....”
Nu eu am scris cele de mai sus . Afirmatiile iti apartin.Eu doar le-am interpretat.
In ceeace priveste recomandarea referitoare la eventualele mele dispute / te citez din nou : ,,...daca vrei sa te razboiesti ia/te la tranta cu unul de seama ta,poate cel cu extensie de potaie ti/ar putea fi partener.Oricum vad ca/l asmuti si pe el impotriva mea, a unei femei, vezi, asta nu mi/a placut la racanii cu care ne/am (CE???) in 1999...” Iti raspund ! Ma iau la tranta cu cine ,,VREA MUSCHII MEI” doamna filolog ,dar de regula ii prefer pe cei care jignesc nejustificat / vor sa para ceeace NU sunt si probabil nu vor fi niciodata. Pe TINE te voi lasa in pace din trei motive / Esti femeie/ Esti sotie de ofiter/ Esti total paralela cu legislatia referitoare la pensiile militare de stat. Si-ti mai dau un sfat.... renunta la termeni de genul : potaie /racan/samd. NU trebuie sa-mi raspunzi. Oricum te voi ignora. In spatiul virtual, pentru mine ,TU NU EXISTI ... punct.

genistul spunea...

ce se intampla pe aici?ce-i cu dezbinarea asta?

camaradul spunea...

Dezbinare,dezbinare! Ce bine prinde DUSMANULUI! Aceste taieri vor fi folosite pentru inca un rand de vile pentru bogatani si nu pentru cresterea salariilor profesorilor, dezvoltarii cercetarii, scoaterii mizeriei din spitale, etc.,etc. Numai naivii pot crede asta!

pensionar din 87 spunea...

intreb si eu ca tot omul noi care ne-am pensionat dupa legile vechi de dinainte d e89 facandu-se un procentaj din media salariilor si avem sub 3000 lei cum ni se calculeaza? cine stie sa spuna? multumesc.

plano10 spunea...

Toate pensiile militare aflate in plata se recalculeaza, indiferent de cuantum sau perioada in care s-a iesit la pensie, prin transformarea lor in puncte de pensie dupa algoritmul reglementat de L 19/2000. Cum? Sunt multe articole pe acest blog in care este tratat pe larg procedeul de calcul.

un amarat spunea...

30 de ani vechime
7 ani grupe de munca(2 ani cdt., 3 ani explozivi, 2 ani grupa I)
iesit colonel(4 luni de colonel)
8 ani de lt. col.
In decizie scrie 37 ani.
Apoximativ cat va fi, raman indatorat. Vreau sa stiu ma sinucid sau traiesc.

Ionel Ujica spunea...

Nimeni nu poate sa va dea un raspuns precis.
Daca ar fi sa ne luam dupa ministrul apararii, n-r trebui sa va scada.
Insa dncolo de scaderea sa mentinerea pensiilor, ramane umilinta la care suntem supusi. Si inca ceva esential: o data cu intrarea in vigoare a legii 119 ne-am pierdut identitatea militara, o valoare ce nu se masoara in bani!!!
Ionel Ujica

Ionel Ujica spunea...

Din comentariile postate am dedus ca s-au facut mari nedreptati si prin aplicarea legii 164. As vrea sa va spun ceva: nu exista legi bune sau proaste - exista bun-credinta sau rea-credinta in aplicarea ei.
Nu legea 164 a ost de vina ca un capitan a fost numit in ultimul an pe o funcite de colonel, i s-a dat prima de comanda, salraiu de merit si apoi pensie grasa taticule.
Sunt de vina cei care intr-un dispret total fata de statutul cadrelor militare si-au batut joc de intreg corpul ofiterilor (daca ma refer strict la speta).
Abuzruri s-au facut si se vor mai face, inclusiv in temeiul legilor care intra acum in vigoare.
Exemplku tipic de abuz: un capitan in rezerva primeste in 10 ani, 8 grade militare si ajunge ministru, doctor, direct profesor universitar!!!
Au fost de vina legile?
Inca o data va rog sa priviti si dincolo de cuantumul pensiei.
Niciodata o eroare nu se indreapta printr-o alta eroare.
Sigur, este frustrant pentru un oiter care a urcat in ierarhia militara pe munca lui si care s-a vazut aproape de iesirea la pensie umilit, fiind numit pe o funcite inferioara, fara prima dee comanda etc, fapta care s-a materializat intr-o pensie cu mult sub valoarea meritata. Aici este vorba de abuz si nu de aberatia legii.
Si este aspectul asupra caruia voi reveni obsesiv: legea speciala este in concordanbta cu legislatia europeana in domeniu si pe langa valoarea pensie iti scoate in evidenta statutul de cadru militar. Pensia speciala este legata de valoarea gradului dobandit si de importanta funcitei detinute. Acum toate acestea s-au sters si am devenit doar cetateni ai romaniei: e ca si cum nu am fost si nu mai suntem militari!!!
Pentru asta trebuie sa luptam!!!
Cine renunta la identitatea militara pentru 100 de lei in plus la pensie (poate sa fie si 1000!!!), acela doar a citit despre demnitatea si onoarea militara, nu a ost patruns niciodata de sensul si de valoarea lor!

T_REX spunea...

@UJICA-prea multa teorie ca sa demonstrati ce? ca o lege desi e proasta ,de fapt nu e proasta ci sunt abuzivi cei care o aplica si cei care beneficiaza!!!??haideti sa fim seriosi.cand o lege permite abuzurile-e o lege proasta. cand o lege permite coruptia si invartelile -e o lege proasta. cand o lege permite nedreptatea si inechitatea-e o lege proasta. Toate acestea sunt valabile si definesc FOSTA L_ 164.Cei care sub o forma sau alta au contribuit la aparitia si punerea in aplicare a acestei ABERATII ar trebui sa aiba multe mustrari de constiinta si multe nopti in care sa nu poata dormi linistiti PS.faceti comparatii cu legile europene? da dar cercetati mai in amanunt si veti gasii deosebirile marsave tipic romanesti. Mergand mai departe este o certitudine ca din aceasta cauza ne aflam si in situatia aceasta:dezbinati si murdari de....

roman spunea...

CE VA TOT AGITATI ATAT? ATI VOTAT PDELEU ? AVETI PEDELEU SI PENSII TAIATE. ASA CA .MUCLES!

plano10 spunea...

Cei care au votat PDL nu vor depune cereri de eliberare a adeverintelor de venituri pentru a obtine, prin recalculare, o pensie de 1,5 puncte. :) Diferenta o doneaza pentru a se solidariza cu base-n bocii votati.

Marin spunea...

Recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor este ilegala.
Statul a exceptat militarii de la plata contributiei pentru pensie, ca urmare, statul trebuie sa le achite contravaloarea acestei contributii de care i-a scutit.
Stie cineva care este suma cu care ar fi trebuit sa contribuie statul pentru pensia persoanelor esceptate de la plata contributiei?
Stie cineva care este valoarea transferurilor de la buget la fondul de pensii?
Stie cineva daca sumele rezultate din contributii s-au utilizat exclusiv pentru plata pensiilor?

T_REX spunea...

cred ca-i valabil pentru multi din SCMD(si pentru uniicare se cred cu..staif albastru)

antim spunea...

Domnilor,
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor militare, în situaţia în care hotărârea instanţelor de la Cluj, în procesul celor 8 cadre, rămâne definitivă şi irevocabilă? Efectele operează numai strict la acest caz ori sunt general valabilei. În altă ordine de idei: eu, până în 1990 am lucrat 17 ani în viaţa civilă, cu un salariu sub valoarea celui mediu brut sau net pe economie, respectiv contabil; din 1991, am lucrat ca subofiţer, în aceeaşi branşă, încă 19 ani, când am ieşit la pensie la vârsta de 55 de ani, cu un total de 36 ani vechime. Am o pensie în jur de 1500. Dacă nu depun acele acte doveditoare, îmi calculează întreaga perioadă cu valoarea unui punct ori numai pe cea militară. Menţionez că datele din viaţa civilă le are Casa de pensii din cartea de muncă. Mulţumiri!

antim spunea...

Evidenţiez, dacă-şi mai are vreun rost, că am absolvit A.S.E.-ul, la fără frecvenţă, şi am masteratul, în domeniul financiar-contabil, dar nu s-au ivit oportunităţi de a accede la o funcţie superioară, având în vedere că am provenit din viaţa civilă, fapt pentru care nu imput nimănui nimic.Oricum, vechiul loc de muncă se desfiinţase odată cu întreprinderea. O zi bună!

plano10 spunea...

@antim
Pentru perioada cat ati lucrat ca militar vi se determina punctul mediu de pensie conform Legii 119/2010, prin impartirea sumei punctelor anuale la 20 ani( stagiu complet de cotizare) iar pentru perioada cat ati lucrat ca civil vi se determina punctul mediu de pensie prin impartirea sumei punctelor anuale la la 33 ani(acum)

antim spunea...

Mulţumesc frumos, domnule Plano 10.

antim spunea...

Să vă ofer şi eu câteva informaţii, de moment, "neautorizate", încă:
- dispoziţiile hotărârii instanţei de la Cluj, până la epuizarea căilor ulterioare de atac, suspendă aplicarea actului normativ respectiv şi prelungeşte, în mod corespunzător, aplicarea legii;
- întrucât nu este posibilă intrarea tuturor în posesia actelor doveditoare pentru calculul pensiei militare (lipsă arhivă, state ilizibile etc.), ceea ce presupune prelungirea termenului în cauză, se intenţionează ca pentru toţi pensionarii militari să se ia în calcul numai acel un singur punct, corespunzător celui şapte sute şi ceva, reprezentînd salariu mediu brut pe economie (cum "reuşit", perora - mai la-neceput - doamna general de la financiarul armatei). În acest fel, se va prelungi perioada de punere la dispoziţie a documentaţie aferente fiecărui pensionar, pe cît posibil în interiorul ceor 3 ani de prescripţie. Dacă nu se va reuşi, se va prelungi termenul, printr-o ordonanţă de urgenţă, calculul derulîndu-se, în mod similar, sine die. Într-un final, se va calcula potrivit procedurii intenţionate prin actuala lege (h.g.), cu raportare ulterioară. Dar, până atunci, vom primi pensiile dramatic diminuate. Să de-a Domnul să fi fost informat greşit sau să fi înţeles greşit eu. Dacă aveţi alte informaţii ori cunoaşteţi o altă metodologie de calcul, contraziceţi-mă. Eu, mă dau de-o parte şi vă cer anticipat respectuoase scuze. Însă, cele afirmate despre faptul că pensiile nu scad în 2010 ori că, cele sub 3000 nu se diminuează, sunt - iertaţi-mă - baliverne.

parere personala spunea...

@plano10 v-am citit toate postarile.Va rog sa ma scuzati dar, va incadrati perfect in formula populara:"ti cu ursul".Mai mult: duceti la perfectiune formula"sa moara si capra vecinului"(care-i logica diminuarii pensiei celui care a trecut in rezerva dupa 2003 pt a fi adusa la nivelul pensiei celui ce a trecut in rezerva pana in 2003?nu considerati ca normal ar fi sa se recalculeze pensia celui ce a trecut in rezerva pana in 2003 pt a ajunge la valoarea pensiei celui trecut in rezerva dupa 2003?).Evident ca-i benefic pt ...sa imparti cadrele militare in rezerva in doua categori si sa-i invrajbesti unii impotriva celorlalti.
Esenta-i alta:
1.indiferent cum se face calculul se pierde statutul de militar.Ujica are dreptate ne pierdem identitatea militara, o valoare ce nu se masoara in bani!!!
2.gradul nu mai este proprietate:indiferent de eventualele majorari a soldei de grad pt cadrele active,noi" pauza".
3.Poate aveti amabilitatea sa-mi explicati cum reusiti a realiza prin impartirea unei valori "X" la o valoare "X+1"o valoare mai mare ca 1.(impartirea sumei punctelor anuale la 20 ani- stagiu complet de cotizare...atentie la transformarea pensiilor militare in puncte de pensie dupa algoritmul reglementat de L 19/2000.).
Cu respect Bebe,Baca,Puiu!

plano10 spunea...

@ Bebe
Daca te referi la comentariul de pe roarmy, acolo eu am vorbit despre dezechilibrele create de modificarile aduse HG 1188/2001, de aplicare a Legii 164/2001, prin includerea in baza de calcul, pentru unii, a unor venituri nepermanente si pentru altii nu. Au fost dezavantajati prin acel sisterm de calcul si o parte dintre militarii care au iesit la pensie dupa anul de referinta, 2003, luat de tine. Asa s-a ajuns ca acei ofiteri care au trecut in rezerva de pe functii de sefii sa aiba pensii, nu doar mai mari, ci, duble fata de colegii lor de acelasi grad si cu aceeasi vechime. Acele pensii au si atras atentia lui Base, motiv pentru care Boc si ai sai au schimbat formula de calcul pentru toti militarii.
Consider ca este normal ca veniturile nepermanente sa fie luate in considerare pentru toti militarii, dar numai pentru calcularea punctului de pensie pentru perioada( luni, ani) in care le-au avut.
Calculele facute aici au fost ipotetice. Nici nu se putea altfel. La cadrele militare ofiteri sunt putine lunile dintr-o cariera in care raportul venituri(solde)/salariul mediu brut pe economie e subunitar.

mos alecu spunea...

@plano10 octombrie 15, 2010 la 1:43 pm :
Spuneti ca HG 1188 a creat dezechilibre prin ... Dar , respectind principiul "audiatur et altera pars" , putem spune ca s-a facut dreptate pentru cei care , la data (ultimele 6 luni ) pensionarii , aveau acele sporuri ?
Mai spuneti ca "acei ofiteri care au trecut in rezerva de pe functii de sefii sa aiba pensii, nu doar mai mari, ci, duble fata de colegii lor de acelasi grad si cu aceeasi vechime" . Partial adevarat ... :
un capitan , cu acele sporuri , are pensia cu 21,7% mai mare decit cel fara ; iar un colonel cu acele sporuri , are o pensie cu 52,7% mai mare decit cel fara... Dar , respectind acelasi principiu ... pensia unui capitan fara acele sporuri reprezinta 82,7% din pensia celui cu sporuri ; iar pensia unui colonel fara acele sporuri reprezinta 65,5% din pensia celui cu sporuri ...

mos alecu spunea...

@plano10 octombrie 15, 2010 la 1:43 pm :
Cit despre spusele dvs. cum ca : "Acele pensii au si atras atentia lui Base, motiv pentru care Boc si ai sai au schimbat formula de calcul pentru toti militarii." eu cred respectivilor nu le-a atrasa atentia nimic ... Gindirea (??) lor este mult mai primitiva : "Avem niste cheltuieli dificil de acoperit ... ce facem ? Taie de la toti cei care nu sint 'de-ai nostri' ... si mai ales de la cei care nu vor protesta " . Si au inceput ... salariati , pensionari putini numericeste , persoane (si insotitorii lor) cu handicap , veterani de razboi...

plano10 spunea...

@mos alecu
Tu esti mai bun la statistici...
Cei care au avut acele sporuri numai in ultimul an, inaintea pensionarii, au de pierdut. Cei care le-au avut in perioade mai mari, dar nu si la data pensionarii, au de castigat.

mos alecu spunea...

@plano10 octombrie 15, 2010 la 7:27 pm :
Se poate spune , mai apropiat de relitatea care va urma : "Cei care au avut sporurile respective au de pierdut , iar cei care nu le-au avut au de pierdut MAI PUTIN " ... Iar o pierdere mai mica poate fi considerata ca fiind un cistig ? Da , in renumitul stil romanesc : "Fereasca dumnezeu de mai rau " ... poate fi si un cistig ...

plano10 spunea...

@mos alecu
Asa dupa cum modificarile aduse HG 1188/2001 i-au avantajat numai pe unii si transformarea pensiei militare in puncte de pensie ii va avantaja, in primul moment, doar pe unii.
Ca...dupa aceea...actualizarea valorii pct de pensie ii va dezavantaja pe toti.... este o alta realitate.

parere personala spunea...

Stimate coleg spune ca simpatizezi actuala formula de guvernare si eu te inteleg;sau ca postarile dv reprezinta sarcina de serviciu si-i OK.
Fi amabil si nu-mi explica ca formula ideala de a echilibra pensiile este de a cobora valoarea unora si de a creste valoarea altora.
Nu stimate coleg!
Corect este a se echilibra prin cresterea celor mici la valoarrea celor "mari".
In alta ordine de idei(daca tot le sti "matale" pe toate....nu mi-ai raspuns concret la intrebari...in limbajul strazii pe care stau raspunsul domniei tale se numeste"abureala') fi bun si explica de ce-i necesar sa cer eu datele despre veniturile mele realizate in timp?
Arhivele Militare sunt subordonate altui minister?
Sa nu-mi raspunzi stimate coleg ca nu se stie prin ce UM am zburdat(atentie:fisa individuala se afla la CM si reprezinta rezumatul MP).

Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

plano10 spunea...

Stai slab cu logica daca atat ai inteles din zecile de posturi politice scrise pe acest blog: ca as fi portocaliu? :)
Acest sistem de calcul este mai echitabil pentru ca veniturile nepermanente se iau in calcul la toti militarii, in anii sau lunile in care au beneficiat de ele, nu numai la cei care le-au avut pe ultima suta de metri.
Si apoi sa stii ca, asa cum este in orice armata, sunt mai putini sefi si comandanti decat ofiteri si subofiteri obisnuiti.
Ce spui d-ta se poate rezolva prin cresterea valorii punctului de pensie de care ar beneficia si unii si alti; n-ai sa vezi asa ceva cat sunt astia la guvernare.
Daca n-ai un carnet de munca eu zic ca e bine cunosti pe ce baza de date ti-a recalculat pensia. Este o modalitate de control din partea beneficiarului.
Nu-s de acord sa fii sanctionat prin reducerea pensiei daca nu se mai gasesc datele.

T_REX spunea...

va multumesc ,pentru ca duceti dumneavoastra lupta pe care o duceam eu!ma si bucur ,considerand ca explicatiile dvs. un om din afara sistemului pot fi mai pertinente,pentru ca e greu sa-i explici unuia ca nu prea are dreptate ,cand clameaza numai drepturi in plus-mai ales unul ca alecu. cu stima

parere personala spunea...

Stimate domn constat ca nu ai nimic in comun cu fostii sau actualii purtatori de uniforma (indiferent de culoare).Nu ai ce face si-ti dai cu parerea despre probleme pe care nu la intelegi(CM nu inseamna carnet de munca ci Centru Militar;formula:carnet de munca nu a fost si nu este folosita in armata;termenul :venit este folosit in viata civila,in armata exista solda).
Dupa ce 85% dintre cadrele militare active sau in rezerva poarta sau au purtat uniforma kaki de la 14 ani,expica domnia ta,cat de bine este gandita stergerea decalajului dintre pensia unor persoane ce au trecut in rezerva in perioade de timp diferite,de pe functii egale,cu grade egale.
Stimate Domn (ce ai avut tangenta cu armata doar de la tv,eventual stagiul militar)dar cu statutul de militar ce facem?In perfecta functionare a logicii dv nu exista stergerea din condei a categoriei sociale militari(activi sau in rezerva).

Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

plano10 spunea...

@Bebe
Imi dau cu parerea pe blogul meu.
Nu trebuie sa fii militar ca sa intelegi si sa interpretezi o norma juridica din domeniul militar. Limbajul juridic este acelasi.
D-ta crezi ca judecatorii care au pe rol procesele referitoare la Legea 164 sau 119 sunt militari? Ori... avocatii angajati sunt militari?
Chiar si Legea 164 si Hg 1188/2001 vorbeau de solda de grad, solda de functie si alte venituri...spor de vechime, spor de grupa, indemnizatii de comanda, premii etc. Asa ca veniturile unui militar pe langa solda mai au si alte componente... de-aia in L 119 se vorbeste de venituri lunare.
Propunerile de modificare a bazei de calcul a pensiilor, pe legea 164 si hg 1188, au fost facute de sefi... care tocmai urmau sa iasa la pensie.... Si-au creat avantaje pentru ei. De aici au rezultat dezechilibrele in aplicarea Legii 164/2001.

parere personala spunea...

@plano10
Categoric nu trebuie sa fii militar ca sa intelegi si sa interpretezi o norma juridica din domeniul militar.Eu nu vorbesc despre acest lucru.Eu vorbesc despre principiul"sa moara si capra vacinului".Principiu ce-l promovati cu tarie('geaba au trecut 20 de ani;unii nu sau schimbat).
O nedreptate nu se repara cu o alta nedreptate!
Culoarea portocalie a modului dv de a gandi ma sperie!
Eu nu vorbesc despre cuantumul "banesc"ce se scade sau se aduna.Eu vorbesc despre desfiintarea statutului de militar!Eu vorbesc de baietii ce au strans recoltele,de cei ce au intervenit la inundarii si cutremure,ce au murit pe terenurile de antrenament,in zonele de comflict....
Putin probabil sa pricepeti ce-i in sufletul celor ce nu masi exista ca entitate sociala.
E simplu sa analizezi,privind toata viata la televizor,sa mergi 8 ore la program,dar sa nu pricepi ce-i aia alarma sau ce inseamna a sta in fata unui monitor si a aduce pe pista un avion cu cateva sute de persoane.E greu sa pricepi de ce un pilot prefara sa moara,incercand sa sacoata "jucaria"pe care o piloteaza din zona unui oras(stand in fotoliu si facand analize juridice).
In alta ordine de idei:in formula de calcul a pensiei(despre care spui ca a fost facuta de sefii ce urmau sa iasa la pensie)este identica cu ceea dim viata civila.In calcul au intrat:
1.solda de grad(in viata civila:muncitor categoria 1,categoria 2...)
2.solda de functie(in viata civila:ing.stagiar.ing.de sistem,ing proectant...)
3.sporul de vechime(identic cu cel din viata civila:3 ani,5 ani...)
4.idemnizatia de comanda(in viata civila:idemnizatia pt director,ing sef...)
Nu au intrat in calcul;
1.sporurile(nu a existat spor de grupa;de radiatii da,dar numai pt cei de pe aparatura de radiolocatie)
2.primele(premiile)
Pt veniturile(cumulul de elemente)s-a platit impozit(in valoare procentuala egal cu cel din viata civila).
In concluzie:teoretic pensia trebue sa creasca(in lege se foloseseste termenul de venit,deci trebue sa intre in recalculare si cele doua elemente ce nu au fost luate initial in calcul).Aceasta-i explicatia pt care nu despre viitoarea valoare a pensiei votrbeam ci despre desfiintarea categoriei sociale : militari.

Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

parere personala spunea...

@plano10
"Imi dau cu parerea pe blogul meu."
Ma bucura enorm ca ati creat acest spatiu virtual unde poti sa-ti exprimi punctul de vedere.Va multumesc pt acest lucru!Este impresionant ca cineva accepta o desbatere pe aceasta tema.Cu siguranta si cei pro si cei contra vor intelege mai bine ce se intampla in jurul lor.

Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

plano10 spunea...

@Bebe
Pai despre asta cu umilirea militarilor dupa pensionare vezi cate posturi sunt scrise aici.
Numai ca militari au cam stat de lemn Tanase, de mai bine de un an, de cand se discuta la Cotroceni si in Victoriei despre desfiintarea pensiilor militare. Ba au mai avut si naivitatea sa-l creada pe base, inainte de alegeri, ca personal va intoarce legea daca se va atinge cineva de pensiile militare.
In varianta initiala a HG 1188/2001 nu erau incluse in baza de calcul veniturile nepermanente, cum ar fi salariul de merit si premiile.

parere personala spunea...

@plano10
Sunt obligat sa-ti dau dreptate:multi au votat Basescu;multi au crezut in promisiunile facute....
De miscat in plan social...cam pauza....
Cel mai grav,este, ca sunt unii ce nici acum nu realizeaza ce se intampla.

plano10 spunea...

@bebe
Iata cum a fost modificata HG 1188 in aprilie 2004. Abia atunci s-a introdus indemnizatia de comanda si solda de merit in baza de calcul, dar numai pentru cei care le aveau la data pensionarii. Cei care le-au avut anterior ciu-ciu.


""Solda lunara bruta ca baza pentru efectuarea recalcularii pensiilor militare de stat se determina potrivit Legii nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza urmatoarelor date:

a) solda de functie corespunzatoare functiei maxime exercitarea la data trecerii in rezerva

b) solda de grad corespunzatoare ultimului grad militar avut la data trecerii in rezerva

c) solda de merit

d) indemnizatia de comanda

e) gradatii

f) indemnizatia de dispozitiv

Pentru cadrele militare care la data trecerii in rezerva au avut gradul de locotenent-major, elementele prevazute la lit. a) si b) sunt cele corepunzatoare gradului de capitan.

Solda de merit si indemnizatia de comanda se includ in solda lunara bruta, ca baza de recalculare a pensiilor numai pentru cadrele militare care la data trecerii in rezerva au beneficiat de aceste drepturi.""

parere personala spunea...

@plano10
Expunererea ta este corecta.Un singur lucru ai uitat:se lucra la recalcularea pensiilor pt cei ce nu au beneficiat de acest "sistem" de calcul.
Si daca nu te superi atentie la termenul ... dispozitiv

plano10 spunea...

Indemnizatia de dispozitiv era si in forma initiala a HG.
Da, chiar, ce e asta?

george paraschiv spunea...

Este unul , cica , T-rex, un ***** sau un frustrat , care crede ca un bleg ca va iesi mai bine dupa L. 119. S-o crezi tu **** ! Ti-ai calculat-o tu si o s-o ai mai lunga(!) decat a unui coleg care a muncit mai mult si mai bine si tu mori de oftica acum ca ai o pensie mai mica. Pai ce dracu ai facut de n-ai avut in ultimul an ssalariu de merit, si nici prima de comanda ? Ei, spune pe bune ? O sa castigi de pe urma lui L.119 un rahat topit in ploaie ! Si spune dracului cum te cheama nu te mai ascunde dupa pseudonime de copil tampit !!!

ELENA spunea...

@george paraschiv
Stiu ca nervii ne sunt intinsi la maximum! Mie, cand ma gandesc cat pierd prin recalculare, imi vine sa urlu!
Contrar aparentelor (si paradoxal in acelasi timp), T_REX este un om minunat! Pe cuvant de onoare!

plano10 spunea...

@gheorghe
Daca imi mai jignesti comentatorii intri la moderare.
Asa dupa cum pe Legea 164 unii au fost dezavantajati tot asa si L 119 dezavantajeaza pe altii. Salariul de merit stiu ca nu se da in toti anii. Nu l-o fi avut omul in ultimul an ...la pensionare. Si nu toti au avut sansa ca la pensionare sa aiba si indemnizatie de comanda, cu toate ca se putea sa o fi avut in anii anteriori..

micutzul spunea...

@ ELENA
Mai fat/o tu il cunosti pe Plano asta ? Esti sigura ca nu este doar cu misiunea ca in unele etape si momente sa arunce subiecte bine gandite ca apoi sa vada cum gandim si ce facem ? Cum am ajuns noi sa scriem pe aici si altii deosebit de activi pe alte bloguri asemanatoare nu trag nici cu coada ochiului ? In plus zice ca nu a fost activ dar stie foarte multe despre activitatea si specificul militar. T/REX poti raspunde si tu...

micutzul spunea...

@ Plano
Te rog sa nu o iei in nume de rau, sa nu consideri o jignire. Efectiv m/a strafulgerat asa si nu pot sa ma abtin sa intreb....

plano10 spunea...

@micutzule
Citind si aplicand L 164 am mai invatat si eu cate ceva.
Dar uite p-asta cu indemnizatia de dispozitiv inca n-am aflat ce e si nici voi nu vreti sa ma luminati.
M-a lasat in balta si @parere personala... dupa ce a pus aceleasi concluzii ca si tine. Inca a mai zis ca-mi dau cu parerea intr-un domeniu militar in care nu ma pricep.

T_REX spunea...

@ELENA-multumesc pentru ca mi-ai sarit in ajutor.

T_REX spunea...

@PARASCHIV-ESTI UN *** SI CA ATARE NU MERITI NICI-O EXPLICATIE.CA SA TE OFTICI SI MAI TARE AFLA CA INTRADEVAR O SA-MI CREASCA IN URMA RECALCULARII. i LOVE YOU -l119

plano10 spunea...

@Micutzule
Ca jurist, Elena este cea mai in masura sa aprecieze, desi nu ne cunoastem, ca acest blog este de informare juridica pentru nespecialisti si nu de dezinformare.
In primul rand, pentru subiectele juridice de interes mai larg sunt publicate aici textele de lege si traduse apoi in comentarii pentru a le putea intelege oricine,
Blogul nu se adreseaza juristilor,

T_REX spunea...

@plano-MULTUMESC PLANO.

T_REX spunea...

@MICUTZU-credeam ca tratamentul cu zacusca de pruna te-a scapat de sindromul SPIONITA PESTE TOT.se pare ca nu.adauga si zaibarel poate cine stie ,ii vezi la patrat

ELENA spunea...

@T_REX
Nu am inteles!!!! Cum adica ... I love you L 119?!

ELENA spunea...

@micutzul
Nu il cunosc pe Plano10, poate fi ce spui tu! Ei, si ce ... ti se pare ca am pune la cale o lovitura de stat? Noi nu vrem decat sa ramanem ceea ce suntem.

T_REX spunea...

@ELENA -ei si tu ELENA...era pt. *** ala care a inceput sa ma injure(daca ma mai cenzureaza plano cred ca fac reclamatie.cum spu si eu ceva cu SENS cum ma taie..)

plano10 spunea...

@REX
Tratament egal :)

alex spunea...

intru si eu in vorba..cu voia dvs.dupa parerea mea aceasta lege(119/2010 si HG735) isi va urma cursul si efectele orice am face noi.intrebarea este daca un tribunal(orice tribunal),printr-o hotarare definitiva si irevocabila va hotari suspendarea sau chiar anularea acestei legi sau norme,sau a altora cu acelasi efect,cine ii va obliga pe guvernanti(oricare ar fi ei) sa o (le) respecte.sunt nenumarate hotarari judecatoresti,ramase definitive pe care statul nu da doi bani sau le pune in aplicare aleatoriu.ne facem iluzii degeaba.pensiile militare sunt considerate prea mari(si de actualii si de fostii guvernanti) iar soarta lor este pecetluita.despre statut nu mai vorbesc.daca actualii militari(seful st.maj.gen. si subordonatii lui-toti generalii si coloneii,adica aceia cu functii de comanda,care vor iesi si ei la pensie) sau directorii SPP sau SIE sau jandarmerie nu iau o pozitie ferma si nu isi asuma curajul de a vorbi despre aceasta bataie de joc,ce pretentii sa mai ai. in concluzie tre sa ne intoarcem cu drag si spor la munca,pt bani nu pt statut,chiar daca unii dintre noi suntem chiar bolnavi sau neputinciosi " din cauza sau pe timpul exercitarii serviciului".eu am muncit aproape 12 ani ca militar si inca 10 ca salariat civil dar asta inseamna cel putin 30 de ani de munca(din pdv al stresului si consumului fizic si psihic)la o institutie civila ,unde programul este fix sau cel putin stiut dinainte,week-end-urile si sarbatorile sarbatorite in familie,ca sa nu mai vorbesc de munca efectiva.va multumesc.

alex spunea...

...nu SIE ci STS.

plano10 spunea...

Se lauda PSD ca inca din prima zi de guvernare abroga legile Boc care au desfiintat pensiile militare. Vad ca dupa 2 zile si-au retras promisiunea in textul motiunii de cenzura.
Legea nu poate fi anulata pe cale judecatoreasca. Singura solutie, abrogarea in Parlament.

parere personala spunea...

@plano10
Stimate domn nu te-am "lasat balta",am fost plecat intr-o zona unde nu am avut acces la calc.
Spuneam intr-o postare anterioara ca ai facut un lucru extraordinar punand in discutie acest aspect:recalcularea pensiilor militare.Mai mult:dpdv tehnic informatiile gasite pe blogul tau sunt exacte si bine venite pt informarea unei persoane ce nu are expertiza in domeniul juridic(adica eu).
Faptul ca nu nu ai fost militar(e parerea mea)nu inseamna ca nu te"pricepi";este benefic a fi interpret acest pachet legislativ ce catre cineva ce nu analizeaza sentimental.
Doua aspecte ne despart dpdv al concluziilor(scuze daca gresesc):
1.o nedreptate nu se indreapta printr-o alta nedreptate(nu tai de la unii si pui la altii,ci aduci valoarea pensiilor de pana in 2004 la valoarea celor de dupa 2004).
2.prin aplicarea acestui pachet legislativ dispare categoria sociala militari(indiferent de culoarea uniformei).
Cu respect

parere personala spunea...

Chiar daca supar pe cineva...george paraschiv are dreptate(e drept:modul sau de exprimare nu-i adecvat).
Putin probabil ca cineva,ce urma a trece in rezerva, sa nu fi avut salariu de merit daca nu a avut abateri disciplinare si daca si-a indeplinit corect atributiile functiei pe care a fost incadrat.
In ceea ce priveste prima de comanda: este putin probabil ca cineva ce ocupa o functie (pt care se prevedea prin regulamentele in vigoare la data respectiva)plata primei de comanda sa nu fi beneficiat de ea.
Exista insa doua exceptii:
1.persoana respectiva a avut o abatere disciplinara grava si ca urmare a i-a fost suspendata.
2.UM "X" a intrat in procesul de desfiintate.O persoana ocupa o functie ce beneficia de prima de comanda.Nu a dorit sa treaca in rezerva prin disponibilizare.A fost pus la dispozitie(avand acest statut nu mai beneficia de prima de comanda).In perioadade timp cat a fost pus la dispozitie nu a "gasit" o functie similara si a trecut in rezerva din aceasta pozitie.

parere personala spunea...

@plano10
dispozitiv = gruparea fortelor si misloacelor unei unitati militare in vederea ducerii unei actiuni de lupta.
In timp de pace foarte putine unitati militare duc actiuni identice cu cele din timp de razboi.Ex:o UM de radiolocatie asigura cercetarea spatiului aerian atat in timp de pace cat si in timp de razboi(activitatea desfasurata nu are caracter de antrenament,de aplicatie ci de lucru efectiv).
In concluzie:nu toate unitatile militare au beneficiat de acest spor.

plano10 spunea...

Multumesc pentru precizari @ parere personala. Inseamna ca mai exista o categorie de nemultumiti. Cei care nu au lucrat in unitati aflate in dispozitiv de lupta, nu?

T_REX spunea...

@PAREre aiurea.... mai bine iti pastrai parerile,pt. ca esti in eroare de fapt peste tot.sunt prea obosit sa-ti explic ,poate altadata

plano10 spunea...

Intr-un an financiar, salariu de merit nu primea decat un procent, unii spun ca doar 1/3 din personalul militar, similar cu reglementarile din legea salarizarii pentru civili.
Am mai precizat o data ca armata nu e compusa numai din comandanti, care primesc indemnizatia de comanda. Cariera militara cunoaste urcusuri si coborasuri. E corect sa se includa in baza de calcul indemnizatia de comanda numai daca ai avut-o la data pensionarii?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 282   Mai noi› Cele mai noi»