Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 01, 2010

Romanii din TIMOC(Serbia) vorbesc limba vlaha...zice Belgradul!

5 comments


După ce au preluat controlul asupra Consiliului Naţional al Minorităţii Române, autorităţile sârbe pregătesc o nouă lovitură împotriva „vlahilor“ de pe Valea Timocului. Belgradul pregăteşte, pentru luna septembrie, interzicerea limbii române în Valea Timocului, pe considerentul că vlahii nu ar fi români.

Noua conducere a Consiliului Naţional al Minorităţii Române/Vlahe din Serbia (CNMRS), formată din socialişti şi democraţi, de orientare antiromânească, intenţionează ca, în septembrie, să anuleze directiva referitoare la limba oficială a timocenilor. Adoptată de fostul consiliu în urmă cu doi ani, această directivă statuează limba română literară drept limba maternă a românilor/vlahilor.

Dacă reuşeşte, demersul va anula strădaniile de ani de zile ale organizaţiilor româneşti din Timoc de a ţine piept politicii de asimilare practicată de statul sârb. În tot acest timp, autorităţile de la Bucureşti, care continuă să susţină Serbia în problema Kosovo, dar şi în demersurile de integrare euro-atlantică, nu fac nimic. În schimb, România are grijă de minorităţile altor state.

Astfel, anul acesta statul român cheltuie de la buget 20 de milioane de euro pentru aproximativ 2,5 mi­li­­oane de etnici ai minorităţilor naţionale din România. În acelaşi timp, autorităţile de la Bucureşti au pre­gătit pentru românii care trăiesc în afara graniţelor un buget de doar un mili­on de euro, care va mai fi probabil micşorat din cauza crizei.

CITITI MAI MULT IN "Adevarul International"

http://www.adevarul.ro/international/europa/Romanii_din_Timoc-infiltrati_de_sarbi_0_327567824.html

5 comentarii:

micutzul spunea...

Nu inteleg la ce ne puteam astepta , dupa ce Romania a sprijinit NATO in actiunile contra Yugoslaviei. Faptul ca nu am permis decat survolul teritoriului national, pentru sarbi este echivalent cu atacul. Ei sunt o natie care nu uita. Nu putem vorbi de sarbi cu sentimente antiromanesti ci doar de sarbi patrioti. Atata timp cat noi avem o conducere care nu pune valoare pe romani nici in interiorul granitelor, fara sa mai vorbim de cei din afara lor, nici un popor din lume nu ne respecta.
Atata timp cat sarbii vor in UE, nu cred ca se pune problema interzicerii unor drepturi democratice elementare ale unei minoritati. In caz ca se intampla asa , avem si noi o larga comunitate sarba care poate explica guvernului de la Belgrad ca e mai bine sa/si vada de treaba.

plano10 spunea...

Belgradul, Sofia si Atena i-au persecutat permanent pe romanii din Balcani.
In Valea Timocului, vlahii(vlasii) nu sunt recunoscuti ca minoritate etnica inca de la crearea Jugoslaviei. Politica Serbiei fata de ei nu este de conjunctura...numai de la bombardarea NATO....

antiignorantu spunea...

este o capcana .... vedeti de curatenia din ro

micutzul spunea...

@ Plano 10
Langa casa mea sunt cazemate . Romanii le/au facut pentru cazul ca unii din cei numiti de tine ar fi invadat teritoriul tarii. Toti isi permit sa/si bata joc de minoritatile romane, ca urmare a faptului ca nu avem o politica coerenta in privinta romanilor de peste hotare, nu dispun de suficiente fonduri pentru intarirea pozitiei minoritatii in spatiul respectiv, nu avem o armata care sa impuna respect si in principal fiindca nu avem relatii de colaborare reale cu statele respective. Noi cu cine ne aratam muschii acum ? Cu rusii. Cred ca cei care stabilesc liniile diplomatiei romane , ori sunt incapabili, ori sunt prosti. Eu cred ca sunt amandoua la un loc.
** Stim ca din vreo 250000 de vlahi, cati sunt estimati sa fie in
: Serbia de NE, peste 80% s-au declarat sarbi la recensamantul din
: 2002. Abia vreo 40000 (16%) s-au declarat vlahi si numai vreo
: 3000 (ceva peste 1%) romani. **
Preluare de pe un forum al vlahilor sarbi

plano10 spunea...

Cine intinde capcana anti.... ?