Un produs Blogger.

marți, noiembrie 23, 2010

HG. 735/2010 anulata partial de Curtea de Apel Cluj

53 comments
Voi reveni cu precizari


Cei prezenti in sala, la pronuntarea sentintei, spun ca s-au anulat art. 2, 6 si 10 din HG 735/2010.

Art. din HG 737/2010 anulate de Curtea de Apel Cluj. 
Precizare: Inca nu se stie daca aceste art. au fost anulate in totalitate sau partial.


Alineatele colorate au fost anulate de Curtea de Apel Cluj

Art. 2. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de catre beneficiari si stabilirea cuantumului fiecarei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale in vederea recalcularii pensiilor sunt prevazute in anexele nr. 1a, 1b si 2.
(3) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in Ministerul Apararii Nationale, documentele doveditoare se solicita de catre acestia prin centrele militare judetene/zonale/de sector sau prin unitatile militare din care au facut parte, dupa caz.
(4) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in celelalte institutii din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicita de catre acestia de la ultima unitate din care au facut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, in situatia in care aceste unitati au fost desfiintate.
(5) Pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate sau, dupa caz, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua in calcul veniturile corespunzatoare functiei pe care acesta a fost incadrat in tara.
(6) Documentele doveditoare obtinute in conditiile alin. (3) si (4) se depun de catre beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza in ordinea inregistrarii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar in lipsa acestora, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata, in functie de anul si luna deschiderii dreptului la pensie.
*     *
    *

Art. 6.(1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respectiva.
*               *
        *
Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).

Nota:
Dupa motivarea instantei Guvernul poate emite un nou HG. prin care va pune in acord aceste articole cu prevederile legale. 

UPDATE

Au fost eliminate articolele care obligau pensionarii sa-si ceara singuri recalcularea si cele care ii sanctionau cu micsorarea pensiei daca nu depun cererea de recalculare.
Militarii nu pot fi obligati sa-si probeze vechimea si veniturile intregii cariere militare daca sistemul de organizare si functionare a institutiilor militare nu e bazat pe raporturi contractuale de munca care sa includa si o evidenta prin carti sau carnete de munca.
-Guvernul poate sa emita in scurt timp un Hg prin care sa puna in acord cu legea articolele anulate de instanta.
ea pensiilor militare in pensii ale sistemului public de pensii, pensii comensurabile in puncte de pensie.-Nici prin suspendarea si nici prin anularea partiala a HG de catre instante nu se poate opri, mai devreme sau mai tarziu, aplicarea Legii 119, respectiv transformar
-Singura speranta pentru cei carora le vor fi micsorate pensiile este vointa politica de abrogare a Legii 119

Dispozitivul Sentintei nr. 338/28 09 2010 de suspendare la aplicare a HG 735/2010  PANA LA PRONUNTAREA INSTANTEI DE FOND:


Concluzie; Suspendarea la aplicare a HG 735/2010 a operat pana astazi 23 11 2010.
De astazi sunt anulate doar alineatele din cele trei articole mentionate mai sus.

UPDATE 24 11 2010

De pe situl Curtii de Apel Cluj in dosarul 1550 /33/2010

 ROMÂNIA -
Ministerul Justiţiei
Justiţia în folosul cetăţenilor

Curtea de apel CLUJ
CLUJ

Informaţii detaliate despre dosar


Număr unic dosar: 1510/33/2010
Înregistrat în data de: 24.09.2010
Obiect dosar: anulare acte emise de autorităţile de reglementare H.G. nr.735/21.07.2010
Materia juridică: Contencios administrativ şi fiscal
Stadiu procesual: Fond
Părţi:
HEXAN VIOREL : Reclamant
STĂNESCU GHEORGHE : Reclamant
TRIF ŞTEFAN : Reclamant
PATCA IULIAN : Reclamant
BOB IOAN : Reclamant
ŞERBAN MIRCEA MATEI : Reclamant
VANEA VASILE : Reclamant
GUVERNUL ROMÂNIEI : Pârât
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR : Intervenient în numele altei persoane

TERMENE DE JUDECATĂ:
Data Soluţie Detalii
16/11/2010 amânată pronunţarea la data de 23.11.2010 pentru concluzii scrise Încheiere
23/11/2010 Admite acţiunea precizată formulată de reclamanţii H.V., S.G., T.Ş.,P.I., B.I., Ş.M-M., V.V., împotriva pârâtului G.R. şi în consecinţă: -Dispune anularea dispoziţiilor articolului 2 alin.2,3,4,6,7, articolului 6 alin.1,2, 4 şi articolul 10 alin.2 din Hotărârea de Guvern nr. 735/2010. Respinge cererea de intervenţie în interesul pârâtului G.R. formulată de intervenientul M.A.I. Dispune publicarea în M.O., potrivit art. 23 din Legea nr.554/2004. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 23.11.2010. Admis fond
26/10/2010 pentru comunicare cerere de intervenţie Amânat

DUPA CUM SE PREZINTA SITUATIA JURIDICA DE AZI,  RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE NU SE POATE APLICA DE LA 01 01 2011

Ii rog pe cei peste 200 de cititori care au deschis aceasta pagina sa si comenteze sau sa puna intrebari. In limita posibilitatilor  voi incerca sa clarific intrebarile care se pun dupa anularea acestor texte din HG.

53 de comentarii:

ELENA spunea...

Cred ca in cepem sa intram in normalitate!
Sper sa nu ni se intample ceva si sa trecem in anormalitate!

cezar spunea...

Ce bine ar fi daca ati traduce si pentru profani,adica eu si..eu

Anonymous spunea...

Sunt 2 lucruri diferite despre care discutam, dar in fond asemanatoare...HG 735-personalul militar si HG 737 pentru diplomati aviatori civili etc...din cate imi aduc aminte azi era termenul la Cluj pentru HG 735, pentru pers militar, in care presedinta completului era sotia unuia dintre petenti. Ma insel? Dar ce s-a mai intamplat intre timp, in cele 3 ore de cand a iesit vestea?Noutati? E adevarat sau nu? Se bat in sala si a intervenit Jandarmeria?

cezar spunea...

Cineva zice ca s-au anulat articolele care ne avantajau si a ramas restul. Daca e asa, e tare nu?

Plano10 spunea...

@anonim
Regula aici este sa semnati cu un ID.
Aici nu se discuta de HG 737.
A fost Sentinta nr 338 de la Cluj prin care s-a suspedat la aplicare Hg 735 si astazi alt complet s-a pronuntat pe fonful cauzei de anulare a HG/ 735...prin care au fost anulate cele trei articole.
Sentinta 338 este publicata pe acest blog si veti vedea ca au fost acum anulate articolele criticate in motivarea acelei sentinte.
Au fost considerate nelegale prevederile din HG 735 care obligau pensionarii sa-si probeze ei veniturile si cele care ii sanctionau prin reducerea pensiei daca nu depuneau cerere de recalculare.
Legea 119/2010 instituie o recalculare din oficiu a pensiilor militare, comensurabila in puncte de pensie.

Anonymous spunea...

Si titlul? Art din HG 737/2010 anulate de Curtea de Apel Cluj.
Precizare: Inca nu se stie daca aceste art au fost anulate in totalitate sau partial.
???????

ELENA spunea...

Nici nu s-a uscat cerneala in condica de sedinta de la CA Cluj si au inceput atacurile - ca ce s-a facut e rau, ca s-a anulat exact ceea ce ar fi trebuit sa ramana etc.
Eu am perceput pronuntarea de azi de la Cluj ca pe o victorie, nu am zis ca ar fi echivalentul castigarii razboiului. Sa nu uitam ca va fi formult recurs.
Va propun ca, inainte de a face acuze referitoare la aceasta pronuntare, sa incercam sa vedem "ce s-a cerut" si apoi Sentinta ("ce s-a dat").
Eu cred ca lucrurile nu stau chiar asa de rau precum le vad unii.Mai avem o actiune a SCMD in care cerem anularea intregului act normativ. Evident, trebuie sa asteptam si pronuntarea instantei. E vorba de dosarul 7951/2/2010 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia Contencios Administrativ si Fiscal. Termen in februarie 2011.

Plano10 spunea...

@ELENA
Eu zic ca anularea in intregime a HG 735 ar fi imposibila; titlul tot ramane.
Necunoscatorii ar fi multumiti doar atunci cand s-ar gasi o instanta care sa anuleze Legea 119, incalcand astfel ordinea de drept..

ELENA spunea...

@Plano10
Stii bine ca unele lucruri sunt ... imposibil de realizat. asa e intr-un stat de drept! Ca in viata.

sergiu spunea...

Deci,putem considera ca,daca trimitem adeverintele acestea nu vor fi luate in considerare,in momentul de fata?
Poate unitatea de la care s-a iesit la pensie sa trimita adeverintele,fara acordul nostru,la casele de pensii?
In situatia de fata, am putea sa nu ne facem griji ca pensiile s-ar modifica de la 01.01.2011 sau nu ar fi timpul necesar pt.recalculare?

cezar spunea...

@SERGIU-asta-i raspunsul la ce intrebi tu-Nici prin suspendarea si nici prin anularea partiala a HG de catre instante nu se poate opri, mai devreme sau mai tarziu, aplicarea Legii 119, respectiv transformarea pensiilor militare in pensii ale sistemului public de pensii, pensii comensurabile in puncte de pensie.
-Singura speranta pentru cei carora le vor fi micsorate pensiile este vointa politica de abrogare a Legii 119.mai de parte fiecare-i pe cont propriu

Plano10 spunea...

@sergiu
Totul depinde de cum va fi modificata de guvern hotararea 735.
Cea mai importanta anulare, pentru momentul de la care se aplica recalcularea, este cea care priveste art.10 alin (2) din HG 735.
Recalcularea nu mai poate fi conditionata de depunerea cererilor de catre beneficiari.
Practic, Legea 119 instituie o recalculare din oficiu.
Normal ar fi ca institutiile militare care detin bazele de date cu veniturile militarilor sa trimita acele adeverinte si la Casele de Pensii si beneficiarului pensiei, asa cum a prevazut SRI in Instructiunile de aplicare a HG 735.
Institutiile militare care aplica Legea 119 ar putea cere prelungirea termenului de 5 luni prevazut de lege, avand in vedere ca termenul a fost suspendat si n-au putut finaliza crearea bazei de date cu veniturile pensionarilor

Plano10 spunea...

Multumesc pentru ajutor, @Cezar
Vezi, nu toata lumea citeste, ca tine, in intregime postarea.

cezar spunea...

cand se poate cu placere. scuze ca nu am indicat sursa ,dar cum era asa aproape si citea totusi un ofiter,am zis ca nu-i cazul .O seara buna

ELENA spunea...

@Plano10
Nu stiu ce zici ca nu am citit, da' am citit!
Si pe blogul tau chiar citesc cu atentie. Ca nu e barfoteca, e un blog interesant, al unui om cu un anumit grad de cultura si inteligenta.
Asadar?...

Plano10 spunea...

@ELENA
Era o discutie intre mine si Cezar referitor la raspunsul dat de Cezar lui Sergiu in care cita chiar din continutul postarii... aspect necitit de Sergiu... nu de tine.
Asadar?
Nu-mi faulta colaboratorul...te rog !

ELENA spunea...

@Plano10
OK! Scuze! Ce ne "oferi" despre ... anularea actului normativ pe cale administrativa (efecte, coroborat cu suspendarea). Fa-mi un link, daca poti.
Elena

Plano10 spunea...

@ELENA
Ofer acelasi mic tratat de drept administrativ ca intr-o postare anterioara;

http://www.ueb.ro/drept/biblioteca/drept_administrativ_2.pdf

Sunt tratate pe scurt toate formele de anulare a actelor administrative

cezar spunea...

@ELENA-ce-i cu tine?ai inceput sa fii neatenta,scapi aspectele,,subtile""ca sa zic asa.Nu uita ca aici esti inclusa la capitolul prieteni dezinteresati+adversar care merita respect si pretuire.O zi buna tuturor!PS. ma asteptam la o reactie vizavi de pamfletul pe care i l-am adresat Tobosarului,dar nimic.

ELENA spunea...

@cezar
Oi fi ... indragostita, acum, la batranete!
Nu stiu cine e tobosarul.
Inca nu m-am dumirit ce functie vrei! De fapt, chiar vrei?
@Plano10
Multumesc.
Cum sa intru si eu la "Persoane interesate"? Ca, deocamdata, sunt la ... "Persoane interesaNte".

Plano10 spunea...

@ELENA
Jocul de cuvinte apartine lui Cezar.
Prin autosuspendare ai devenit dezinteresata de acest blog.
Prin contributii de ordin juridic poti redeveni persoana interesaNta.

sergiu spunea...

Multumesc pentru raspunsuri:Cezar si Plano.Scuze pt. ca nu am citit toata postarea.

cezar spunea...

@ELENA-esti mai mult decat indragostita,daca nu stii cine-i Tobosarul(eu zic ca esti si un pic smechera,dar nu tine). Referitor la functie daca ma intrebi ce vreau ,este evident:cea de cdt. suprem(in sindicat) Tu in schimb mi-ai oferit una in care sa ma injure tot mapam. multumesc cauta alt prieten

cezar spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

cezar spunea...

zar spunea...

Tot mai mult se contureaza faptul ,ca-n anumite zone ,fenomenul adeverintelor incomplete este generalizat.Se acrediteaza ideea ca modul de rezolvare este acela de a atribui pentru perioada respectiva,salariul mediu pe econ. deci un punct.Din punctul meu de vedere este INACCEPTABIL si sugerez celor care semneza contestatiile sa specifice ca nu accepta aceasta varianta. O solutie de bun simnt si fezabila ar fi aceasta:PT. PERIOAD.LIPSA SA SE CALCULEZE DUPA MEMORIILE ORIG. SOLDA LUAND IN CALCUL GRADUL+ FUNCTIA DE INCADRARE+ UN CUANTUM REP.PRIME <SPORURI ETC. Consider ca-i corect si mai ales REALIZABIL.Ar mai ramane o pierdere sa zicem de 5%care ar urma sa fie acop. atunci cand se vor descoperi enigmaticele state de plata

Plano10 spunea...

@Cezar
Tu n-ai inteles ca reglementarea respectiva din HG 735/2010 cu recalcularea pensiilor pe baza adeverintelor depuse cu cerere de pensionari a fost anulata de instanta de la Cluj?

cezar spunea...

@PLano_Eu am inteles ca-i frectie la un picior de lemn.Ce a hot. instanta de la Cluj se va aplica ev. la ..Cluj si ev....pers.care au deschis actiune. ICCJ va anula tot.Recalcularea merge inainte cu pasi voiosi dupa L119.Ce zici Plano?

cezar spunea...

PENTRU O MAI ADANCA REFLECTIE MApN va continua recalcularea pensiilor militare chiar dacă recunoaşte decizia de suspendare dată de CA Cluj

Printr-o adresă transmisă avocatului Iepure Viorel, cel care a obţinut la Curtea de Apel Cluj, suspendarea Hotărârii Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, conducerea MApN afirmă că respectă decizia CA Cluj, dar nu specifică dacă procesul de recalculare a pensiilor militare va fi oprit.

În adresa trimişă de înlocuitorul şefului Direcţiei pentru relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă juridică, se menţionează: “Ministerul Apărării Naţionale respectă dispoziţiile hotărârii judecătoreşti pronunţate de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 1371/33/2010, având în vedere că actul normativ suspendat priveşte activitatea acestuia în domeniul pensiilor, chiar dacă nu a fost parte în dosar, urmând ca, după soluţionarea irevocabilă a cauzei, să se procedeze în consecinţă, potrivit dispoziţiilor legale.”

Mai bine zis MApN nu va suspenda ordinul ministrului M101/2001 conform solicitării avocatului, pensionarii militari trebuind să treacă în continuare prin procesul umilitor de deplasare la CMJ-uri pentru a solicita pe proprie semnătură recalcularea pensiilor.

ELENA spunea...

@Plano10
Dar iata ca articolele de baza din Hg 735 in baza carora s-au emis ordine si Instructiuni de catre cele 3 structuri au disparut! Nu crezi ca, daca acestea raman in continuare, ar putea fi atacate pentru nelegalitate, in contencios administrativ. Adica, asa cum am raportat HG 735 la Legea 119/2010 si, respectiv, Legea 19/2000, putem raporta actele emise de ministere si SRI la Hg 735/2010.

ELENA spunea...

@cezar
E vorba de act normativ!

Plano10 spunea...

@Sergiu
Imi pare rau ca nu ai inteles. De ce crezi ca instanta va publica Sentinta in Monitorul Oficial. Nu pentru ca este valabila pentru toti subiectii carora li se adreseaza HG 735?
Casele sectoriale vor putea sa recalculeze pensiile fara sa-i penalizeze pe cei care nu depun cereri.
E discutabil de cand vor pune in plata noile pensii recalculate.

cezar spunea...

OK.am inteles ,asta-i cu totul altceva

Plano10 spunea...

@ELENA
Este de la sine inteles ca odata cu articolele anulate din HG 735/2010 au cazut si prevederile corespunzatoare din ordinele si instructiunile de aplicare ale celor trei institutii militare.
Oricat am ataca HG si instructiunile nu se poate stopa recalcularea pensiilor militare in puncte de pensie dupa algoritmul stabilit de lege.Cel mult se poate intarzia aplicare a legii.
Cred ca sunt oportune actiunile in anulare si suspendare a prevederilor neconforme cu legea din ordinele si Instructiunile ministerelor... si asta chiar inainte de primirea Deciziilor de recalculare.

DigiPorto spunea...

numai semnati ca oile fratilor ! inscrieti-va de urgenta in SCMD si nu va mai smiorcaiti ca aia mici ca alta cale decit sa atacam in justitie aceste aberante masuri si legi impotriva noastra nu avem . Nu va mai luati dupa X si Y ca nu avem decit 3 alternative de a cistiga razboiul si anume:
1. sa cistigam pe cale juridica in tara(sperante sunt dar minime)
2. sa cistigam la CEDO dar dureaza pina la 2 ani(sperante =100%)
3. sa plece Base si PDL-ul de la guvernare fapt care se poate realiza pe doua cai :a) sa se revolte poporul in perioada urmatoare;
b) sa nu mai votam sub nici o forma PDL, sa dispara sau sa intre in opozitie in 2012 si sa nu mai auzim de acest nenorocit de partid iar la guvernare sa vina PSD sau/si PNL.
ALTE POSIBILITATI NU EXISTA FRATILOR SI NU VA MAI VAICARITI ATITA. HAI SA INCEPEM SA LUCRAM PENTRU NOI SA NE AJUTAM SINGURI prin :
- inscrierea masiva in SCMDRR singurul care face ceva pentru toti militarii fie activi fie pensionari.
- TOTI MILITARII ACTIVI ORI PENSIONARI sa inceapa din acest moment propaganda impotriva PDL-ului si a lu BASE prin toate mijloacele posibile(manipulare, dezinformare, acuzare, zvonistica, legendare, folosirea minciunii impotriva lor, etc) in media romaneasca locala sau centrala, in mediul nostru de relatii, in familii, in cercuri de rude, prieteni, etc , astfel incit in 2012 sa nu se mai auda de acesti TRADATORI, si PRADUITORI ai cetatenilor acestei tari. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

Plano10 spunea...

@DigiPorto
-Un adevarat manifest politic lansezi.
-Daca numai SCMD poate rezolva problemele pe care le ridici inseamna ca a ajuns jos de tot democratia in Romania.
-Ce ar fi daca SCMD si-ar propune sa conlucreze cu toate organizatiile neguvernamentale si cu toate fortele politice, inclusiv cu oameni influenti din partidele de la putere, pentru ca si acolo sunt persoane interesate de problemele militarilor.In felul acsta ar demonstra ca si acest sindicat se va democratiza.
-Din cate observ SCMD este mai mult preocupat de pastrarea pensiilor conform L 164, fara sa atace discriminarile intre militari instituite de acea lege, care i-a avantajat doar pe cei care au iesit la pensie de pe functii de sefi.
-Eu m-as inscrie in SCMD doar atunci cand aceasta organizatie isi va propune sa lupte pentru:
- pastrarea pensiilor militare si a statutului de pensionar militar
- pensiile sa se recalculeze dupa unitatea de masura-punctul de pensie. Sefii, coloneii si generalii n-au fost toata cariera in acele functii si grade... ca sa primeasca pensie egala cu ultimul salariu.
-pensiile militare sa creasca proportional cu maririle soldelor militare.

cezar spunea...

@PLANO-Neacsu&com vor zice sigur ca mi-am schimbat numele.Multumesc Plano in numele a peste 85% dintre pensionarii militari. Este trist ca nimeni dintre cei care au beneficiat(asta e) nu au puterea sa treaca peste interesul egoist si sa sustina un asa punct de vedere; CORECT ,de bun simt.Ps Sper ca ratiunea va avea castig de cauza,eu insa voi ramane tot mai trist

cezar spunea...

Nikk spunea...

@ Plano10,
Subscriu intru totul punctului tau de vedere ,exprimat in postarea de pe blogul ce-ti apartine ,ca raspuns la comentariul ,,amicului “meu… DigiPorto alias Giuliano 57. Apreciez profesionalismul si obiectivitatea de care dai dovada in abordarea problemei pensiilor militare si iti multumesc pentru ajutorul ce ni-l dai .
27 noiembrie 2010, 15:10

Plano10 spunea...

@Cezar
Am citit pe MH.
Nikk nu poate sa intre pe acest blog sa scrie?

cezar spunea...

SE pare ca momentan are ceva probleme cu ..butoanele

ELENA spunea...

@Walter
Unde e sinteza aia de drept administrativ? Mai postez-o pe roarmy230, ca pana la revelion vorbim numai de ... vicii de consimtamant si acorduri de vointa.

Plano10 spunea...

@ELENA
Am postat-o inca o data, dar cine crezi ca are timp acolo sa studieze teorie de drept administrativ. Fiecare are propriile adevaruri si fiecare se citeste numai pe sine.
Iar liderii SCMD au fost cuprinsi de o asa doza de irationalitate incat incep sa se creada Spartacus si Garibaldi la un loc. Nu mai vor sa coopereze cu nimeni in sustinerea cauzei drepte de aparare a drepturilor seculare,am putea spune, ale militarilor.

cezar spunea...

,,LA MULTI ANI ROMANIA"

Florin spunea...

Nu scrie nicaieri in decizia Curtii de Apel Cluj ca se stopeaza recalcularea pensiilor (adica aplicarea art. 2 al. 1 din 735). Pensiile se vor recalcula. De asemenea Curtea de Apel Bucuresti nu s-a pronuntat asupra recalcularii pensiilor ptr ca deja exista o hotarare la Cluj. Practic s-a obtinut anularea obtinerii adeverintelor in rest treaba merge inainte. Sa ne bucuram? In fapt din ianuarie vom primi pensii micsorate calculate la salariul minim pe economie ptr ca MApN nu are cum recalcula toate pensiile. Diferentele ni le vor da retroactiv cand vor avea bani.

Plano10 spunea...

@Florin
Nu spune nimeni ca instantele au oprit recalcularea pensiilor militare prin redimensionarea cuantumului lor pe baza unitatii de masura-punctul de pensie.
Citind alineatele anulate de CA Cluj se observa ca au fost anulate acele prevederi care adaugau la lege si obligau militarii sa-si dovedeasca vechimea si salariile iar in caz ca n-o faceau, pana la 01 01 2011, erau sanctionati cu veniturile la nivel de salariu mediu.
Aplicarea prevederilor anulate din HG 735, de CA Cluj, ramase in suspendare pana la solutionarea irevocabila a actiunii in anulare, de catre ICCJ, este un abuz din partea Caselor Sectoriale de Pensii care poate fi sanctionat potrivit dispozitiilor Legii contenciosului administrativ.
Altfel spus, Casele sectoriale pot recalcula din oficiu pensiile militare, asa cum prevad, de altfel, si Instructiunile de aplicare a legii 119, date de SRI pentru pensionarii sai, fara sa-i sanctioneze pe cei care n-au facut cerere de recalculare.
In afara de perioadele recunoscute ca stagiu de cotizare, prin Legea 19/2010 si prin urmasa sa... Legea Unitara, nicio alta perioada din activitatea militarilor nu poate fi calculata la nivelul salariului madiu... doar pentru ca beneficiarul nu a depus cererea de recalculare

cezar spunea...

Pe cale de consecinta ,Eu inteleg ca in aceasta situatie nici ANII LIPSA din adeverintele eliberate ,nu pot fi calculati folosind salariu mediu-adevarat sau fals?

Plano10 spunea...

@cezar
Pentru veniturile lipsa din adeverinte nu poate fi sanctionat pensionarul. Legea 119 nu instituie obligativitatea beneficiarului pensiei sa-si dovedeasca veniturile in vederea recalcularii. Guvernul, prin HG 735, a incercat sa instituie aceasta obligatie, dar acele prevederi sunt suspendate si vor fi anulate irevocabil de instante.
Daca nu se gasesc veniturile pe anumite perioade si nici nu pot fi reconstituite, putin probabil,este normal sa se calculeze pe baza salariului mediu, pt ca acest mod de calcul era prevazut si in legea 19/2000 si subzista si in noua lege unitara.
Anii lipsa din Adeverinte reprezinta o preocupare a multor pensionari militari dar cred ca mult mai presanta este psihoza ca pensiile celor care nu depun cereri de recalculare la Casele Sectoriale li se va diminua pensia pana la nivelul unui punct si jumatate de pensie.
Sunt tare curios sa vad daca Guvernul va indrazni sa impuna Caselor Sectoriale acel calcul fraudulos de recalculare, incalcand hotarari judecatoresti.
Iesirea din ilegalitate ar insemna modificarea HG 735 inainte de a se aplica recalcularea.

cezar spunea...

@PLANO-multumesc mult pt. amabilitate. o seara buna!

Anonymous spunea...

Ca sa vedeti cum se lucreaza la nivel inalt!
Am primit 2 adeverinte de venit: 1 de la CMZ si 1 de la arhivele de la Ploiesti. Comparandu-le, difera sumele in 35 de luni de activitate.
Aproximativ 41 000 000 lei diferenta una de alta. Ma gandesc, care o fi cea buna? E normal sa se intample asa ceva?

Plano10 spunea...

@Anonim
Pune-ti si tu un nume... tot anonim!!!
Actul oficial este cel eliberat prin CMZ. Adeverinta primita direct de la arhiva(probabil de la Pitesti)poate fi folosita pentru contestarea adeverintei oficiale.

Filip spunea...

Se vorbeste de salariul mediu brut ca baza de calcul pentru perioadele cand nu sunt date de natura salariala. Conform L 119 recalcularea se face de MApN, MAI SRI, aceste instituíi au in arhiva, probabil la secret, actele normative privind salarizarea noastra pe functii si grade si probabil si la nivel de esalon, daca s-ar completa respectivele perioade cu solda de grad si de functie pe care ar trebui sa o aiba un pensionar militar oare am fi in castig sau in pierdere?. Eu cred ca pentru a termina mai repede vor fi foarte multe situatii cand se va spune nu sunt date si se va calcula pensia la salariul mediu.

Plano10 spunea...

@Filip
Alin(4) al art. 5 din L 119/2010 in formularea
" (4) In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu pot fi dovedite venituri de natura salariala, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective."
a fost introdus pentru perioadele care sunt recunoscute ca stagiu de cotizare, cum ar fi perioadele de scolarizare sau vechimea suplimentara, si in care nu exista venituri salariale... si nu pentru perioadele in care depozitarii statelor de plata nu gasesc veniturile.
In Legea 19 si in Legea unitara beneficiarul pensiei trebuie sa-si dovedeasca veniturile si vechimea pe baca Carnetului de munca.
Legea 119 nu instituie aceasta obligatie pentru militari.
Acest sens al art. 5 din Legea 119 trebuie avut in vedere si la motivarea contestatiilor, in grup sau individuale, ale deciziilor de pensionare emise de casele de sectoriale de pensii.

Anonymous spunea...

Cel mai bine s-ar anula toata mascarada de L 119...... Tot nu este clar insa ce se va intampla de la 01.01.2011? Incheierea de la Cluj se aplica numai pentru semnatari sau si pentru altii....? Dar, oare, nu ar fi mai bine sa fie guvernantii platiti cu mediumul pe economie??? ca tot nu au dormit cu telefonul sub cap decat daca a fost rost de umflat buzunarul!!!!!!!!

Filip spunea...

La MAI nu s-a tinut cont de prevederile legale privind anularea articolelor din HG 735:

"Procesul de recalculare a pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, aflate în plată la Casa de Pensii a Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 735/2010, precum şi ale Instrucţiunilor ministrului administraţiei şi internelor nr. 191/2010.
....
Termenul de recalculare a fost stabilit pe o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 735/2010, respectiv 28.07.2010-28.12.2010, fapt pentru care, începând cu 01.01.2011, vor fi puse în plată pensiile recalculate."


Asteptam si comunicatul MApN probabil asemanator prin care aceste institutii ale statului de drept, fac ceva pe prevederile legislatiei prezente.... si nu numai pe respectarea legislatiei ci si pe pensionarii lor.....