Un produs Blogger.

marți, noiembrie 09, 2010

SUSPENDAREA HG 735/2010 poate intarzia intrarea in vigoare a Legii 119/2010?

12 comments
Un punct de vedere.

Art. 4 din Legea 119/2010 prevede:
(1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);

HG 735/2010 a fost publicata in MO la data de 28 iulie.
In principiu, daca HG 735/2010 n-ar fi fost suspendata de instanta, recalcularea pensiilor se realiza intr-o perioada de 5 luni,  pana la 28 decembrie 2010,  si drepturile recalculate intrau in plata incepand cu 01 01 2011.
Dar,  HG  735 a fost suspendata pe 28 septembrie 2010 de  Curtea de Apel Cluj.

Pe durata suspendării, cursul termenului de 5 luni  este temporar oprit,. După încetarea suspendarii, in cazul in care recursul Guvernului ar fi admis,  cursul termenului se reia, perioada anterioară suspendării luându-se în continuare în considerare.
In consecinta, recalcularea pensiilor militare ar trebui sa se faca dupa 3 luni de la admiterea recursului promovat de Guvern, daca va fi admis...  cam prin  luna iunie 2011. 

CE VA FACE GUVERNUL BOC?

Guvernul Boc va proceda, insa, ca si in cazul HG 737,  aplicata de la 01 09 2010 pentru alte categorii speciale de pensionari, prevalandu-se de textul Legii 119, care spune ca pensiile se recalculeaza la 5 luni de la intrarea in vigoare a HG 735, nemaicontand suspendarea sa ulterioara.
Emiterea Deciziilor de recalculare a pensiilor militare nu se face numai in baza HG 735/2010 ci, in special, in baza Legii 119/2010 si a Legii unitare a pensiilor dupa promulgare.
Institutiile militare de aplicare a Legii 119/ pot desfasura activitatile pregatitoare chiar daca HG-ul este suspendat la aplicare.
Problema de care trebuie sa se fereasca, neaparat, Casele Sectoriale de Pensii este ca in calcularea cuantumului pensiei sa nu aplice masurile sanctionatorii pentru cei care nu depun cerere de recalculare si Adeverinta de venituri, prevazute de art. 6 alin (4) din Hg, prevederi apreciate de instanta de contencios administrativ de la Cluj ca fiind nelegale.
Odata ce s-au finalizat operatiunile de centralizare a veniturilor militarilor, Casele Sectoriale nu mai au justificarea sa spuna ca n-au avut datele necesare recalcularii si ca au stabilit punctul de pensie, luand ca reper salariul mediu pe economie si nici nu mai pot invoca prevederea din HG 735, daca beneficiarul
nu a depus Adeverinta de venituri.
Adeverinta de venit pe care o primeste beneficiarul pensiei ramane un instrument in mana sa prin care el poate verifica corectitudinea recalcularii cuantumului pensiei si poate formula contestarea Deciziei de recalculare pe procedura litigiilor de munca, asa cum este reglementata de Legea unitara.
Depinde de maiestria avocatilor, cei prin care vor fi promovate actiunile de contestare a Deciziilor  de recalculare, cum vor specula in instanta aplicarea fortata a legii de catre Guvernul Boc.

12 comentarii:

Plano10 spunea...

Minuta de suspendarea HG 735/2010
http://www.plano10.com/2010/09/hg-735-2010-suspendata-temporar-la.html

cezar spunea...

E clar ca lumina noptii. numai cine nu vrea se poate face ca nu pricepe. L119 se va aplica incepand cu 01012011.de fapt este si normal.daca ar fi dupa capul unora in RO nu s-ar mai aplica nici-o lege organica. s-ar gasi un jude aflat in incompatibilitate care s-o suspende.dura lex sed lex!!

Plano10 spunea...

@cezar
Sa stii ca si respectarea hotararilor judecatoresti face parte din respectarea principiului " dura lex, sed lex"

cezar spunea...

@plano-da, atunci cand este vorba de o hotarare definitiva si irevocabila.in cazul de fata pana atunci mai este...!

Plano10 spunea...

@Cezar
Suspendarea este executorie, chiar daca s-a introdus recurs, pana la judecarea fondului cauzei. Nu conteaza ca hotararea nu este definitiva si irevocabila.

cezar spunea...

@plano -este vorba de susp. HG. nu a L119-NU?

Plano10 spunea...

@cezar
Da, dar aplicarea efectiva a prevederilor Legii 119/2010, in ceea ce priveste intrarea in plata a pensiilor recalculate pentru militari, este conditionata de curgerea unui termen de 5 luni de la publicarea HG 735.Termen care a fost suspendat de Sentinta 338/28 09 2010 a Curtii de Apel Cluj.

VAR spunea...

Am fost unul dintre participanţii la mitingul pensionarilor militari de la Constanţa, din data de 17.01.2011. Consider catalogarea participanţilor ca "TURMĂ DE BIVOLI" sau "LAŞI" este o mare nedreptate. Concluziile au fost trase în urma vizionării frânturilor de imagini transmise de diverse posturi de televiziune şi din declaraţiile lui Vasile TEOFIL. Întâmplător mă aflam foarte aproape de locul unde s-a petrecut toată faza. Aşazisul "erou" a venit dinspre clădirea prefecturii trecând prin cordonul de jandarmi, fără să se vadă vreo reacţie din partea acestora, s-a repezit la purtătorul pancartei cu poza preşedintelui AGRESÂNDUL pur şi simplu. După ce a smuls pancarta din stinghia pe care era fixată a căzut în faţa jandarmilor. Din nou nici o reacţie din partea jandarmilor. În momentul în care Teofil s-a ridicat persoana care a rămas cu stinghia în mâna avea intenţia să-l lovească cu aceasta în cap.(se vede foarte clar dacă urmăriţi filmul postat pe Videonews). Am fost cel care a intervenit spunându-i persoanei cu stighia să nu răspundă la provocări. Participanţii la miting aflaţi în apropiere au început să-l huiduie pe TEOFIL văzând că a agresat unul dintre membrii SCMD. Abia în acel moment a început intervenţia jandarmilor asupra lui TEOFIL.
Mai mulţi participanţi care se aflau în apropiere au afirmat în momentul în care l-au văzut pe TEOFIL că este angajat al primăriei Constanţa. Ulterior s-a confirmat că a lucrat în această instituţie.Toţi participanţii care se aflau în apropiere au interpretat acţiunea lui TEOFIL ca fiind o provocare la care dacă ar fi răspuns ar fi deturnat de la scopul pentru care protestam. Poate cineva ar fi dorit o încăierare generală cu jandarmii. În acest caz am fi fost catalogaţi HULIGANI. În momentul în care se protestează trebuie respectate nişte reguli stabilite de organizatori, reguli pe care trebuia să le cunoască şi TEOFIL. ESTE FOARTE GRAV CĂ TEOFIL A INTRAT ÎN JOCUL ALTORA CATALOGÂNDU-NE CA FIIND LAŞI.

VAR spunea...

Dacă TEOFIL era atât de cunoscut de ce nu s-a alăturat unui grup. În astfel de momente prietenii se regăsesc. Afirmaţia pe care a făcut-o că erau cel puţin 100 de persoane este eronată. Prin natura funcţiei pe care a fost încadrat la CMJ Constanta a colaborat cu 1-2 cadre din anumite (nu toate) unităţi din judeţul CONSTANŢA. Nu cred că se adună 100 persoane. În plus nu toţi cei aproximativ 1000 de participanţi aveau vizibilitate către locul unde s-a petrecut acel episode (undeva în extremitatea dreaptă a dispozitivului). Chiar dacă unii l-ar fi cunoscut nu îl puteau vedea. Cei care au intervenit au făcut-o pentru colegul care a fost AGRESAT de TEOFIL.

Plano10 spunea...

@VAR
De ce nu postezi opiniile tele la locul lor, la postarea dedicata mitingului de la C-ta si lui Vasile Teofil.
In orice caz, Teofil v-a facut mari, altfel treceati neobservati.
Pe prima ti-am repetat-o eu acolo.

Ciprian spunea...

In perioada 1 ianuarie 1988 - 15 martie 1989 am fost detasat la canal. In memoriu nu figureaza detasarea deoarece nu i s-a parut important celui ce se ocupa de dosare.
Ma ajuta cu ceva aceasta perioada la recalculare? Si cum pot obtine dovada? Cui sa ma adresez?

Plano10 spunea...

@Ciprian
Tot la CMZ!