Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 19, 2010

TRIANON: doliu national din generatie in generatie de unguri

8 comments
Institutul Cultural Roman de la Budapesta a inchiriat cladirea Teatrului National din capitala Ungariei pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei - 1 DECEMBRIE. 
Politicieni, personalităţi publice şi istoricii maghiari s-au simţit lezaţi în sentimentul naţional şi au acuzat România de “provocare”, arătând că pentru ei Ziua de 1 Decembrie este una de doliu naţional, dat fiind că în urma Tratatului de la Trianon, Transilvania a fost alipită României.  În urma scandalului directorul Róbert Alföldi a revenit asupra deciziei de a închiria sala de teatru.
Reactia amicilor portocalii, ude mereu si independenti, de la Bucuresti, a fost  atat de mica... asa... ca  nu cumva sa se sparga guvernarea boaca. Horia Patapievici nu zice nimic?
 Asa e prezentat la Budapesta Tratatul de la TRIANON. In realitate, regatul  sfantului rege Stefan disparuse de facto inca din 1524, dupa batalia cu turcii de la Mohacs.


Tratatul de la Trianon a consfințit existența unui stat maghiar independent, ideal al revoluționarilor maghiari de la 1848 și al oamenilor politici maghiari în perioada de sfârșit a Dublei Monarhii, chiar dacă nu în frontierele imaginate de aceștia. În ciuda acestui fapt Tratatul a fost și continuă să fie perceput în mentalul colectiv maghiar drept o catastrofă. Din această perspectivă Tratatul de la Trianon reprezintă doar actul care a consfințit sfârșitul regatului sfântului rege Ștefan, regat care de facto dispăruse în secolul al XVI-lea, prin înfrângerea de la Mohács și divizarea teritoriilor sale între Imperiul otoman și Sfântul Imperiu Roman (devenit ulterior Austria și, în 1867, Dubla Monarhie, Austro-Ungaria), dar care formal a continuat să existe, împărații de la Viena purtând până la sfârșit și titlul de regi apostolici ai Ungariei.
Tratatul de la Trianon a consfințit trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) și a 63% din populație, aceasta din urmă în majoritatea ei alcătuită din etnici ne-maghiari.
Bornă de frontieră între România şi Ungaria
Tratatul nu a ocupat un rol la fel de important în conștiința populației statelor succesoare; în principiu, pentru acestea Tratatul de la Trianon a consfințit realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Transleithania (partea ungară a Dublei Monarhii) și a consfințit o realitate existentă pe teren (majoritatea teritoriilor fuseseră deja ocupate de către forțele armate ale României, Cehoslovaciei și Regatului sârbilor, croaților și slovenilor).
Deși istoriografia maghiară și unii oameni politici maghiari au susținut că Dubla Monarhie reprezentase o soluție mai echitabilă pentru minorități și că slovacii, croații, rutenii, românii din Transilvania ar fi fost mai favorizați în cadrul Dublei Monarhii decât în statele succesoare, nici un grup etnic din Dubla Monarhie nu a susținut revenirea la starea de lucruri anterioară Primului Război mondial. Deși slovacii și croații au urmărit să obțină independența aproape imediat după 1920, scopul lor era crearea propriilor state naționale, ideal realizat abia după 1990.
Regatul Ungariei, statul rezultat în urma Primului Război mondial, a urmărit revizuirea, fie și parțială a Tratatului de la Trianon, aliindu-se în acest scop cu statele revizioniste, Germania și Italia. Deși în perioada 1938-1941 s-a reușit anexarea unor teritorii care aparținuseră Dublei Monarhii (1938 sudul Slovaciei, 1939 Ucraina subcarpatică, 1940 nordul Transilvaniei, 1941 teritorii aflate azi în Serbia, Croația și Slovenia), frontierele de la Trianon au fost consfințite din nou în anul 1947, prin tratatul de pace de la Paris

8 comentarii:

theodora0303 spunea...

Foarte interesant articolul.
Tot ce scrii este foarte interesant.
Off topic: Cred ca trebuie sa te uiti prin setari undeva trebuie sa existe o posibilitate sa accepti pingurile catre site-ul tau.

Plano10 spunea...

@Theodora
Textul de sub harta este preluat.
*
blogspot nu are aceasta setare. Stiu ca nu am putut da pinguri catre site-urile acestei platforma.b

theodora0303 spunea...

Nu inteleg de ce ai preferat blogspotul daca tot ai cumparat un domeniu .com.
Ce avantaje are blogspotul?

Plano10 spunea...

@Theodora
N-am siut ca si pe WordPress se poate cumpara un domeniu!

micutzul spunea...

Imi plac comentariile la acest articol. Sunt la subiect. Eu , personal sunt de acord cu trecerea noastra la vecini , dar cu totul. Ma intreb sincer ungurienii sunt chiar prosti ? Pai ce chiar credeti ca vor Ardealul cu circa trei patru milioane de romani ? Sa aiba unul la fiecare trei sau patru ungurieni ? Asta este o bomba sociala. Sunt si la ei ca si la noi mesteri care fac bani grei de pe urma unor harti si cimilituri . Vai mama lor...

Plano10 spunea...

@micutzule
Argumentul tau cu bomba sociala asa e, dar nu unde zici tu si cum sustine propaganda de la Budapesta.Acesta ar fi motivul pentru care, vezi Doamne, ei nu vor Ardealul, desi il plang din generatie in generatie.
Bomba sociala va fi in Regat! Milioane de romani din Transilvania s-ar refugia ori ar fi purificati etnic... asa cum s-a intamplat cu sarbii, dupa razboiul din Jugoslavia, din toate provinciile pe care le-au pierdut.
Unde ar mai fi majoritate romaneasca in Ungaria micutzule?

ELENA spunea...

@micutzul
Bine ai revenit! Te dadusem ... disparut fara urma.
@Plano10
E o poza urata. In ultim avreme pui numai poze urate, cu exceptia imaginii de fond care e superba! ca marea in noiembrie...

Plano10 spunea...

@ELENA
De care poza vorbesti? Ca aici este doar o harta!