Un produs Blogger.

marți, decembrie 28, 2010

Pensionarii militari cu stagiu intreg nu vor pierde la recalculare

71 comments
Poza la nunta lui Basescu
Asa a zis presedintele, astazi, cand l-a uns pe noul sef al Armatei Romane.
"Pensionarii militari cu stagiu intreg vor reusi sa faca parte din aceasta categorie care sa nu fie afectate pensiile de la 3.000 de lei in jos. Aseara l-am invitat pe domnul ministru si pe premier si am convingerea ca aceasta promisiune a domnului ministru Oprea si a premierului este aplicabila si va functiona incepand cu 1 ianuarie", a declarat seful statului.
Prin stagiu intreg, Basescu a vrut sa spuna  vechimea efectiva in serviciu a celor care au iesit la pensie la varsta prevazuta de L 164/2001, 55 ani, cu stagiu in serviciu militar de 30 ani si peste. Asemenea prevederi erau si in Decretul din 1977 privind pensiile militare, valabil pana in aprilie 2001.
Intr-adevar marea majoritate a pensionarilor militari indeplineste aceste conditii. Cei care nu au iesit la pensie de pe functii de conducere, dar au avut functii anterior, chiar castiga serios dupa recalculare.
Cei care au avut functii de conducere numai in ultimii ani pierd serios din pensie... dar nu intr-atat incat sa li se planga de mila.
Cei mai napastuiti sunt cei pensionati pe caz de boala sau cei disponibilizati. Cei disponibilizati, daca au avut si " norocul" sa aiba  o functie de conducere la pensionare au cel mai mult de pierdut.
Nici Legea 164/2001 nu a fost dreapta pentru toti militarii, avantajandu-i, prin modificarile ulterioare,  in special cele de dupa 2004, doar pe cei care aveau functii de conducere si salariul de merit in ultima luna de activitate, luata ca baza de calcul.
Punctul de pensie este o unitate de masura egala si dreapta pentru toate pensiile militare, asa cum este si pentru pensiile civile.
Totodata, ii inteleg si pe disponibilizati ca au fost pacaliti.
Pentru ei, si numai pentru ei, ar fi trebuit introdusa o dispozitie in L 119 prin care sa nu li se micsoreze  pensia in plata si sa fie stopati la cresterile urmatoare , o dispozitie asemanatoare cu cea din L 164 si L 19.
Nu e tarziu sa se repare situatia printr-o initiativa legislativa urgenta. 

Iata un obiectiv pentru care ar trebui sa se bata, in primul rand, Sindicatul DISPONIBILIZATILOR.
*   *
Am mai dat acest exemplu, la postarea Formula de recalculare, in sustinerea celor afirmate mai sus.
Vechime in servici 33 ani, din care 3 scoala militara si 30 in Grupa I-a munca.
Pensie suplimentara 30 de ani
Pensie dupa legea 164/2010~3000 lei brut
Recalculare:
Suma punctelor anuale=89,76 conf algoritmului din Legea 19/2001, prev. in Legea 119/2010
Calcul--->89,76:20=4,448 +20% pt OMM=5,38 x 732( val pct pensie)=3942 lei brut

71 de comentarii:

Anonymous spunea...

N-ati lucrat in armata. Va lipsesc elemente esentiale care sa va permita sa faceti o analiza corecta, a aplicarii legii 119/2010. De exemplu:
- marea majoritate a pensionarilor militari ( din M.Ap.N.) au iesit la pensie , cu pensie anticipata,datorita procesului restructurarii, proces care n-a afectat negativ celelalte elemente din sistemul national de aparare .Ca exemplu, putem sa-l citam pe D-l Gl.Bg.Dr. Florinel Damian (Observatorul militar nr.45/2010):"In 2001 erau 22 brigazi de artilerie, astazi mai este una singura"
- la recalculare se pierde grupa de munca speciala: an la an, spor 100 % specifica doar sistemului national de aparare, siguranta si ordine publica si se inlocuieste cu spor de 50%. E moral ?
- in armata nu mai sunt unele documente financiare cu drepturile salariale, datorita termenului de pastrare conform instructiunilor arhivistice, iar cele care sunt , nu se folosesc in totalitate.
- sistemul piramidal, ghidul carierei militare si modificarea in 2002 a legii 80/1995 prin scaderea drastica a limitei de varsta in grad, va spune ceva ?
- legea 119/2010 este imorala pentru cei care au facut performanta, si calduta pentru cei care au stat bine mersi , au facut ani de armata, au sanatate buna (le doresc sa fie si mai buna) n-au avut studii prea multe, etc.
- sunt un ofiter pensionar ,incadrat in timpul activitatii numai pe functii de ofiter superior, marea majoritate cu atributii de conducere. Pierd 30 % la pensie. Pentru ce ?. Pentru ca am fost devotat carierei militare. A venit cineva sa-mi calculeze timpul suplimentar petrecut in unitate sau in misiuni ?
- daca se aplica legea 119/2010 (legea 19/2000) atunci sa se ia in calcul toate prevederile legale.
- ati participat la activitati de desfiintari, redislocari de unitati, infiintari de unitati ?
Numai sa cititi un plan si sa-l indepliniti, pe aceasta linie si veti intelege printre randuri, altfel legea 119/2010

Plano10 spunea...

@Anonim
-Nici n-am spus ca am lucrat sau lucrez in armata.
-Despre disponibilizari se poate vorbi doar in ultimii 10 ani.N-au murit toti cei care s-au pensionat la varsta de 55 ani.
-Daca ati avut o perioada indelungata functii, nu cred ca pierdeti la pensie. V-ati recalculat pensia dupa algoritmul L 19 ... pe care-l gasiti si pe acest blog, ca sa spuneti ca pierdeti 30?. Recalculati! Poate ati gresit.
-Este un mare avantaj ca suma punctajelor anuale se imparte la 20 ani-stagiu complet de cotizare, comparativ cu 34 ani la civili.
-Importanta muncii pe care ati desfasurat-o este reflectata de soldele pe care le-ati primit de-a lungul intregii cariere militare si care ar trebui sa se regaseasca in adeverintele de venituri.-
-Pana la urma... documentele cu veniturile se vor gasi sau se vor reconstitui.-
-Este normal ca toti sa primeasca o pensie dupa o masura unica aplicabila pe intreaga cariera - punctul de pensie- si nu dupa ultimul salariu.

Anonymous spunea...

@anonim 19:37
Cred ca dumneavoastra va lipsesc elementele esentiale pentru a analiza just prevederile L 119/2010.
- Afirmati ca in timpul activitatii ati avut numai functii de ofiter superior cu atributii de conducere. Atunci nu are cum sa va scada pensia cu 30%. Daca va scade inseamna ca ati fost un invartit care a obtinut prin diferite mijloace o functie mare in ultimele 6 luni de activitate.
-Din cele afirmate de dumneavoastra rezulta ca cei care comandau plutoane si companii (astea nu aveau functii de ofiter superior)nu au facut performanta, doar dumneavoastra ati facut performanta si ati fost devotat din spatele unui birou intocmind planuri de desfiintari, redislocari de unitati, infiintari etc.
-Daca discutam despre studii prea multe, atunci haideti sa discutam si despre intrarea in Academia Militara pe locurile rezervate celor care proveneau din muncitori si care reprezentau mai mult de 80% din locurile scoase la concurs. Sarmanii micii comandanti care intrau in scoala militara direct din liceu.
-Cat priveste grupa de munca speciala, de care beneficiau cred cei de la submarin, scafandrii si pilotii pe supersonice, radiolocatoristii si granicerii care-si desfasurau activitatea in subunitati izolate, in care ziua era noapte si noaptea zi beneficiau de grupa a I-a. Si numai cei de la subunitati. Am uitat, de grupa speciala mai beneficiau cei de la securitate.
Adevarul este ca Plano 10 a facut in permanenta o analiza corecta a L 119/2010. Pensiile militarilor care au avut o cariera normala pornind de la talpa(sau de la baza piramidei) si ajungand ierarhic pe functii de ofiter superior fie ele si de comanda, le va creste pensia.
Spre exemplu col.(r) Dogaru, avand in vedere ca multi ani a lucrat ca civil, in care veniturile erau mai mici decat in armata, acum cred ca va fi afectat prin scaderea pensiei.
@Plano 10, daca nu ma insel pe 25.12. ati avut o postare pe blog (despre participarea SCMD ca "parte" in proces la data de 07.01.2011)care ulterior a fost stearsa.Fara a fi indiscret pot sa intreb de ce ?.

Anonymous spunea...

Interesant.
Este normal sa se aplice legea, pentru ca suntem un stat de drept. Pensia militara acopera riscurile activitatii militare, precum si pierderile de venituri datorate invaliditatii, batranetii si decesului.
Am verificat sau aprobat state de plata, am stabilit unele drepturi legale (salarii de merit, prime, sporuri,etc.)am semnat sau avizat fise de pensii, cereri de pensionare cu legea 19/2000 asa ca stiu sa-mi calculez o pensie sau s-o recalculez.
Stiu si unde sunt documentele de gestiune financiara, am constatat erorile de fond privind adeverintele si inteleg imposibilitatea dovedirii unor venituri.
Am avut un salariu decent, dar in armata au fost multe lucruri interesante. De exemplu:
- in 1986 s-a redus armata cu 5%, drept urmare functia de loctiitor tehnic nivel regiment s-a transformat in sef serviciu, s-a pierdut indemnizatia de comanda fara schimbarea atributiilor de srviciu. Acum , la recalculare sporul de 25% se aplica la salariul fara indemnizatie de comanda. E moral ?
- am fost detasat pentru indeplinirea unor functii superioare, in alte garnizoane care necesitau unele avize, date chiar in 90 de zile lucratoare. Am muncit, n-am fost platit , am mai cheltuit si bani cu chiria, pentru ca nu puteam primi drepturile legale, iar acum mai platesc o data. Pentru ce ?
- anumite functii necesitau si scoala de 5, 6 sau mai multi ani. Am facut academia tehnica 5 ani (si alte 3 cursuri postuniversitare), dupa liceul militar, fara salar, s-a luat in calcul la pensia militara dar acum cum se ia ? E normal ? Cei mai frumosi ani din viata i-am petrecut in haina militara, incepand cu varsta de 14 ani. Pentru ce ?
Pentru informare, functia luata in calcul l-a stabilirea pensiei militare am indeplinit-o timp de 10 ani, am avut salariu de merit, indemnizatie de comanda, vechime in serviciu 40 de ani (cu tot cu grupe de munca)Procentul de stabilire a pensiei din baza de calcul 99,5 % la care se adauga meritul militar.
Este normal ca cei ce detin un grad militar sa primeasca o pensie dupa munca depusa nu dupa contributie , pentru ca n-au contribuit. Unde este in salariu contributia din partea angajatului de 10,5 % ?
Este normal ca pentru militari, sa se aplice legea 19/2000 dar tinandu-se cont de art. 1, 2 si 3 din legea 164/2001 si art. 11,21 si 24 din legea 80/1995.

Plano10 spunea...

@Anonim de la 19,37
Ma obligi sa raspund si aici ca pe Blogul de Mahedinti!!!!
Da, exista acel articol, nu e sters, dar e public doar pentru cei care se autentifica cu o adresa valida de e-mail.

Anonymous spunea...

Manipulati comentariile. Din camaraderie si spirit de corp ? Sau este o atributie de serviciu. Plano 10 a facut ce i s-a spus sa faca.

Anonymous spunea...

@plano10 si anonim
Oricat am incercat sa gasesc "nod in papura"celor spuse mai sus va marturisesc:logica este imbatabila
Cu respect
P.S.dar daca am lucrat 18 ani activ(toti 18 ani in gr.I-1an fctie de cpt- 17 din acestia numai pe fctie de maior(7ani) si ulterior lt.col)+3 ani sc.of,ar cam iesi ceva,cel putin dupa progr.de calcul apare o crestere consistenta.Mentionez-fara nici-un "stimul" in luna iesirii la pensie

Plano10 spunea...

@Anonim
Lasati-va adresa de mail pe adresa de contact a blogului si va trimit articolul.
Aici eu decid ce public si ce nu.
Poate vreti sa ziceti ca manipulez postarile mele, nu comentariile.

Anonymous spunea...

ma refer la anonim orele 19:37

Anonymous spunea...

La Galati un fost parlamentar a cistigat procesul privind recalcularea pensiei speciale.
Informati-va si anuntati pe forum. Eu mai multe nu cunosc. Mult succes tuturor celor ce se lupta cu statul mafiot.Statul de ...ne-drept.

VANI spunea...

Pentru Plano..

Nu cred ca este corecta aprecierea ta cum ca ...in interventia de aseara cind s-a referit la stagiul complet...era vorba de 30 de ani...stagiul comlpet actual dupa L164..este de 25 ani...dar este adevarat ca avind mai multi ani peste stagiu..este mai bine..punctajul va fi mai bun..

Plano10 spunea...

@Vani
Initial, in Legea l64/2001, precum si in Decretul din 1977, stagiul complet a fost de 30 de ani si varsta de pensionare la 55 ani. Abia din anul 2007 s-a redus stagiul la 25 ani. Multi dintre actualii pensionari militari au iesit la pensie dupa acele reglementari si, acum, sunt avantajati de noul mod de calcul.

Plano10 spunea...

Anonim
Parlamentarul de la Galati caruia i s-a recalculat pensia in luna sept., daca a contestat in termen Decizia, era normal sa castige, temporar, atat timp cat era in vigoare Legea 19/2000 care nu permitea micsorarea cuantumului pensiei.
Pensia recalculata o va primi abia din luna ianuarie.

expertgl spunea...

expertgl spunea:
Locotenent colonel (r) Plătica - Vidovici Ilie, fost senator (2-3 mandate), a contestat in instanta decizia de pensie, iar Tribunalul Galati prin Hotararea din 07 decembrie 2010 “Admite contestatia formulata si pe cale de consecinta: Dispune anularea deciziei nr. 208445 din 30.08.2010 emisă de Casa judeteana de pensii Galati si ca efect al anularii: Menţine in plata pensia de serviciu stabilita prin decizia nr. 208445 din 04.06.2010 emisa de intimata. Ia act de renuntarea contestatorului la plata cheltuielilor de judecata. Cu recurs în 15 zile”. (Dosar nr. 9317/121/2010 aflat pe rol la Tribunalul Galati)

Plano10 spunea...

@Expertgl
Dupa o1 o1 2010 Casa de Pensii poate sa-i emita o noua Decizie de recalculare intrucat Legea 19 a fost abrogata si noua lege nu mai prevede mentinera cuantumului in plata dupa recalculare.

George spunea...

nu este lamurita situatia:3.000 inscris in cuponul de pensie sau ce luam in mana?,pentru ca nu se lamureste situatia,se evita de fiecare data. Dece? Daca nu ai peste 3.000,mai este nevoie sa trimiti aceste adeverinte de salarii sau nu ? multumesc stan

Plano10 spunea...

lano10 spunea...

@George
Toate pensiile militare, indiferent de cuantum, se recalculeaza prin transformarea lor in puncte de pensie.
Cuantumul de 3000 lei este doar exemplificativ... pentru ca acesta era cuantumul cel mai frecvent la cei care aveau vechimea completa si iesisera la pensie la 55 ani. Nu inseamna ca toti cei care au sub 3000 lei nu vor avea pensiile micsorate, chiar si daca nu au vechimea necesara.
Referitor la trimiterea adeverintelor, pentru a nu avea surprize, orientati-va si dupa instructiunile munisterelor( MApN, MAI si SRI) cu privire la aplicarea Legii 119 si Hg 735/2010.
Le gasiti si pe acest blog.
De exemplu, in Instructiunile emise de SRI se spune ca pensiile vor fi recalculate din oficiu, fara cerere de recalculare, obligatia trimiterii adeverintelor de venituri la Casa Sectoriala revine emitentului, respectiv unitatilor teritoriale si centrale ale SRI.
Celelalte ministere au emis Instructiuni din care rezulta ca este obligatoriu sa se trimita Adeverintele Catre Casele Sectoriale de catre beneficiar si nu de catre emitent, desi acele dispozitii au fost anulate de CA de la Cluj.

Anonymous spunea...

Pentru Plano10:
In legatura cu exemplificarea postata de dvs la finalul articolului, nu inteleg de ce atzi mai precizat pensie suplimentara 30 de ani.
Poate pt ca acest indice nu intra la calculul pensiei altfel decat prin acel 50% aplicat la fiecare luna astfel incat sa fie mai clar pentru cititor de ce punctajul final este atat de mare?
Daca acest exemplu este considerat semnificativ pentru argumentele pro, eu cred ca procentul celor cu 30 de ani la grupa I din 30 de ani de munca efectivi este redus. Pt ca perioada de studii, academie, cursuri, nu intra la grupe de munca indiferent de pe ce functie ai plecat.
Asa incat personajul din acel exemplu nu a avut academia deci, dupa parerea mea, ori este fictiv a fost intr-o structura unde academia nu conta....

Plano10 spunea...

@Anonim
Cred ca faceti confuzie intre vechimea suplimentara si majorarea punctlui lunar pentru contributia la pensia suplimentara.
Dupa cum observati din Formula de calcul... punctajul lunar, obtinut prin raportul dintre venitul lunar si salariul mediu/brut pe economie din luna respectiva, se majoreaza o data cu procentul pentru conditiile de munca si inca o data cu procentul corespunzator lunii respective pentru pensia suplimentara.
Procentul lunar ajustat pentru fiecare luna cu grupa de munca I si pensie suplimentara 21% este:
PL+50%.PL( grupa I)+21%.PL(Pensie suplimentara)
Daca procentul lunar(dintr-o luna din perioada 01 07 1986-01 11 1990) este sa zicem 2,50, punctajul lunar ajustat este:
2,50+50%.2,50+ 21%.2.50= 2,50+1,25+o,53=4,28
Exemplul dat in postare nu este fictiv.Nu stiu daca avea Academia, dar datele privind conditiile de munca si pensia suplimentara erau din ultima Decizie de Pensie.A iesit la pensie inainte de 01 04 2001, cand a intrat in vigoare L 164.

Anonymous spunea...

@Plano10
Eu cred ca am formulat corect intrebarea, sper inteleasa de catre cei care sunt in postura de a astepta recalcularea. Probabil ca dvs nu sunteti in aceasta postura fiindca imi raspundeti altceva decat astept eu.
Repet: Ce sens are precizarea cu cei 30 de ani pensie suplimentara, scris cu font albastru, daca nu se regaseste in nici un fel in calculul dvs. decat in mod indirect, prin majorarea valorii punctajului lunar? Nu exista ofiter sau subofiter care sa aiba acelasi numar de ani grupa de munca speciala/deosebita/I sau II cu numarul de ani lucrati efectiv deoarece lunile petrecute la cursuri de specializare si academie, plus cursuri in strainatate, misiuni ONU, UE sau pe statul NATO, nu primesc procente in plus deoarece sunt considerate conditii normale de lucru. In consecinta, exemplul dvs pare artificial, daca ma intelegeti din postura de probabil pensionar militar.......

Plano10 spunea...

@Anonim
Ce este greu sa va luati un nume ca sa va deosebiti de alti anonimi?
-Tocmai de aceea procentele pentru grupele de munca si pensia suplimentara se adauga la punctajul lunar... pentru ca ele pot diferi de la luna la luna.
Nu era cazul sa dau toata desfasurarea calculului pe toate cele cateva sute de luni.
-Am scris acolo 30 de ani contributie suplimentara si grupa I pentru a sublinia ca pe intreaga perioada a platit contributie pt pensie suplimentara si, cu exceptia catorva luni, peste 30 de ani vechime, a avut si grupa de munca.
Am scris si 3 ani scoala milirara in care ,fireste, nu s-au adaugat procentele pt. pensie suplimentara si grupe de munca.
Eu cred ca dvs nu ati inteles modul de calcul al punctului de pensie, unde se adauga procentul de pensie suplimentara, unde se adauga procentul pt grupe de munca si unde se adauga cresterea pt Ordinul MM.
Mergeti la postarea - Formula de calculare a punctului de pensie si va lamuriti. Aveti acolo tot ce va trebuie: salariile medii/brute, procentele, pe ani si luni, pentru pensia suplimentara. Doar Adeverinta de venituri va mai trebuie!

Anonymous spunea...

A.Punctul de pensie pentru militari este corect ?
a) inainte de 01.01.2011 NU, pentru ca
- salariile militarilor au avut un anumit regim si nu erau luate in calcul la stabilirea salariului mediu brut pe economie
- salariile militarilor nu aveau contributia angajatului (in prezent de 10,5 %)si nici ajutorul de somaj ( 1% )
- drepturile salariale ale militarilor aveau alta structura
NOTA: intr-o fractie cu numitorul si numaratorul incorecte, rezultatul este incorect
b) dupa 01.01.2011 DA
B. exemplul dat (posibil ofiter STS) este un caz particular, unde s-a depasit baza de calcul stabilita cu legea 164/2001 (procentul din baza de calcul s-a limitat la 100% si a rezultat , cu meritul militar , 120 % din baza de calcul. Ofiterul n-a avut o functie importanta si salariu de merit. Punctajul obtinut cu legea 119/2010 este foarte mare, similar cu un sef de stat major de brigada, asta inseamna ca au fost si alte sporuri , unele mai putin intalnite la cadrele militare.
Ce procent din baza de calcul a realizat ofiterul:
- total vechime 3+30+30/2=48
25 ani = 64%
(48-25)2= 46 %
pensie suplimentara 9%
TOTAL 119 % (care s-a limitat dupa legea 164/2001 la 100%
C.studiu de caz pentru pretentiosi: legea 263/2010 (sistemul unitar de pensii, in vigoare de la 01.01.2011)
art. 116: "Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, cat si orice modificare a drepturilor de pensie se face prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie."
Ce se intampla cu un militar cu decizie de pensie militara datata de ex. 01.03.2010 la care nu i s-a emis decizie de recalculare cu legea 119/2010 pana la 31.12.2011 (termen maxim de aplicare a legii 119/2010: 30.12.2010)
dupa data de 01.01.2011 ?

Anonymous spunea...

@Plano10:
Multumesc pentru precizari...stiu f.bine modul de recalculare cf modelelor: excelul circulat pe internet, @mos Alecu, @Anonim din 26.12 cu ce s-ar fi zis la B1 TV, si cu precizarile lui @Trofin, @Mihai, etc si a altor vizitatori de pe siteul dvs si Infomondo militar. De fapt am si simulari pentru toate aceste variante....boala profesionala, militarul nu prea rezista fara date. Am intrebat pentru simplul motiv ca fiecare postare contine un simbure de adevar care poate fi exploatat. De exemplu: atat dvs cat si @Mihai dati ca certe anumite date, lasand sa se inteleaga ca aveti surse sigure, lucruri care noua, celor care vrem sa stim mai mult, ne reduce din cercul elementelor cu semne de intrebare referitoare la viitorul cuantum al pensiei. Pe acest fond explicativ si al faptului ca poate sa fie ceva adevar in postarea lui @Anonim din 26.12, am incercat sa aflu, cum va fi materializata precizarea din decizia de pensie veche, aceea din caseta dreapta sus referitoare la vechimea totala de serviciu calculabila la pensie... Referitor la asta @Trofin zice ca se acorda un punct pt fiecare an din diferenta intre aceasta vechime si perioada efectiv lucrata iar @Anonim din 26.12 zice ca se acorda punctajul medie pe an din perioada anilor lucrati efectiv. Dvs si @mos Alecu spuneti ca nu se acorda nimic.... Momentul adevarului nu este departe, probabil in prima decada a lunii ianuarie 2011....
Sa aveti un an bun!

Gourkha spunea...

Salut, Plano! Da, cele prezentate sunt corecte, in special in ceea ce priveste rezervistii cu ˝stagiu intreg˝ de cotizare, adica care au reusit sa iasa la pensie la 55 de ani. Ca amendament important, eu sustin ca mai mult de 50% dintre rezervisti nu au stagiu complet, in perioada 2001-2007 s-au facut disponibilizari masive, fiind desfiintate structuri dupa structuri, iar unii militari au fost ˝incadrati˝ artificial pe structuri anexa doar sa poata ajunge cumva la 20 de ani vechime sa poata primi o pensie, in acea zi fiind si dati afara. Cu alte cuvinte cei ˝restructurati˝ ca Romania sa intre in NATO acum mai platesc odata. Ca sa nu spun ca mie mi se pare un ˝calcul cinic˝ efectuat pe perioada mai lunga: acei militari disponibilati efectiv, au primit niste sume de bani compensatorii de la americani, iar acum trebuie recuperati acei bani, nimic nu e gratis.

Plano10 spunea...

@Anonim(care?)
Se pare ca deductiile dvs sunt corecte, dar n-as putea sa stiu evolutia carierei militare pentru cazul exemplificat. Stiu ca este col si am vazut Adeverinta de venit si calculul desfasurat pe fiecare luna din cei 33 de ani.
Calculul nu cuprindea niciun punctaj pentru vechimea suplimentara pana la 48 ani.
As sublinia inca o data ca sunt si militari dezavantajati de modul de calcul al pensiei dupa Legea 164.Nu am auzit ca ei sa fi contestat atat de vehement L 164.
In abordarile mele, inca de la publicarea L 119, am sustinut ca punctul de pensie calculat pe intreaga cariera militara, si nu dupa venituri conjuncturale, este cea mai dreapta masura de apreciere a activitatii fiecaruia.
Totodata, ii inteleg si pe disponibilizati ca au fost pacaliti.
Pentru ei, si numai pentru ei, ar fi trebuit introdusa o dispozitie in L 119 prin care sa nu li se micsoreze Pensia in plata si sa fie stopati la cresterile urmatoare , o dispozitie asemanatoare cu cea din L 164 si L 19.
Nu e tarziu sa se repare situatia printr-o initiativa legislativa.

Anonymous spunea...

Plano10
De la Anonim (care?):
Nu stiu la ce data atzi vazut acea desfasurare. Poate era o simpla demo dupa adeverinte reale dar fara datele din memoriul personal. Repet, nu poti avea 30 de ani de munca efectiva si 30 de ani la grupa I decat daca:
1.Ai fost la SRI, SIE, etc unde nu conteaza academia militara care, de regula, se absolva pe parcursul carierei
2.Ai fost absolvent de academie tehnica din start.
In cazul al doilea ai fost pe functii mici deoarece 89 de puncte este relativ putin pt 30 de ani fara scoala si toti cu grupa de munca 50%.
Dar vom vedea adevarul dupa 01.01.
De acord cu solutionarea problemei disponibilizatilor.

Plano10 spunea...

Salut @Gourkha
Solutia pentru disponibilizati ar fi cea pe care am subliniat-o cu rosu in postare

@Anonim (care)
Pai daca la asta care a avut functii mici, cum ziceti, s-au adunat atatea puncte... si mai spuneti ca ar fi putine... cate puncte se aduna, d-le, pentru cei cu functii mai mari?
Eu constat ca in exemplul dat omul castiga aproape 1000 lei.

Anonymous spunea...

Pt Plano10 de la Anonim (care?):
Se pare ca nu suntetzi in deplina cunostinta de cauza, poate nu sunteti fost militar sau poate nu avetzi date din mai multe arme si specialitatzi, dar asta nu este important pentru ca postarile dvs sunt echilibrate si cu scop de suport...
Acel exemplu pare fortat, din considerentele expuse de mine, poate sunt si altele, vizibile pentru cei cu specializare pe pensii.
Dincolo de elementele sale, ma deranjeaza putin faptul ca pare mai mult creat pentru a da sperante decat pentru a realiza un model de comparatie. Oricum, cei care au acces la internet, sunt familiarizati cu computerul, au aplicat acel model in excel sau cel prezentat de @mos Alecu, punctajul final fiind identic, si au o imagine asupra cuantumului recalculat al pensiei. Acel cuantum va creste insa daca se tine cont de vechimea calculabila la pensie, care include si suplimentul de ani datorat grupelor de munca. Acest mod de calcul in folosul nostru a fost prezentat de @Mihai si @Anonim din 26.12, cel putin @Mihai afirmand ca este o informatie si nu o parere.
In legatura cu punctajul, nu cred ca 90-100 de puncte e mult, pentru cei pensionati la limita de varsta de 55 de ani in ultimul an calendaristic, care au avut cel putin 10-15 ani de grupa I, si au fost pe functii de cel putin sef de birou in ultimii 10-15 ani. Acestia vor pierde la brut cam 500-600 ron. Inclusiv pilotii, daca au fost disponibilizati, cred ca se vor mentine in jurul cuantumului actual iar cei iesiti la pensie in mod normal vor avea de castigat. Deci avantajul mare este pentru cei pensionati la 55 de ani foarte recent, cu vechime mare, cu deosebire piloti, parasutisti, scafandri de lupta, cercetasi, profesori la UNAP, poate si alte specialitati militare.
Mai cred ca efortul mare in a realiza un mod de calcul avantajos noua il depun si cei din DFC si structurile centrale carora nu le convine sa piarda la pensie fata de cei care s-au pensionat pana la 31.12.2010. Dau si ceva crezare modului de calcul, zice-se prezentat de sefa DFC la B1TV, care ia in considerare acea vechime in serviciu calculabila la pensie si care avantajeaza toti pensionarii. Un astfel de calcul a fost avansat si de catre @Mihai.
In concluzie avem o cit de cit certitudine cu programul de calcul in excel si variante avansate dar nesigure. Nesigur este si programul in excel pentru ca nu stim ce au cei de la casa sectoriala de pensii.
Ca o ultima observatie: culmea, cei care au iesit la pensie la 55 de ani, au avut functii de cel putin sef de birou dar nu si mult mai sus, au stat cuminti in birou fara plecari in teatre, posturi la NATO, atasatura militara, misiuni ONU au de castigat. Asta pentru ca in lunile respective, multe sau putine, cei in misiuni au venitul mic in tara deci au pierdut cel putin 1,5 - 3 puncte pe an. Si atunci cum e mai bine?

Plano10 spunea...

@Anonim(nu stiu care) vedeti ca postarile prea lungi nu apar.

Pt Plano10 de la Anonim (care?):

Se pare ca nu suntetzi in deplina cunostinta de cauza, poate nu sunteti fost militar sau poate nu avetzi date din mai multe arme si specialitatzi, dar asta nu este important pentru ca postarile dvs sunt echilibrate si cu scop de suport...
Acel exemplu pare fortat, din considerentele expuse de mine, poate sunt si altele, vizibile pentru cei cu specializare pe pensii.
Dincolo de elementele sale, ma deranjeaza putin faptul ca pare mai mult creat pentru a da sperante decat pentru a realiza un model de comparatie. Oricum, cei care au acces la internet, sunt familiarizati cu computerul, au aplicat acel model in excel sau cel prezentat de @mos Alecu, punctajul final fiind identic, si au o imagine asupra cuantumului recalculat al pensiei. Acel cuantum va creste insa daca se tine cont de vechimea calculabila la pensie, care include si suplimentul de ani datorat grupelor de munca. Acest mod de calcul in folosul nostru a fost prezentat de @Mihai si @Anonim din 26.12, cel putin @Mihai afirmand ca este o informatie si nu o parere.
In legatura cu punctajul, nu cred ca 90-100 de puncte e mult, pentru cei pensionati la limita de varsta de 55 de ani in ultimul an calendaristic, care au avut cel putin 10-15 ani de grupa I, si au fost pe functii de cel putin sef de birou in ultimii 10-15 ani. Acestia vor pierde la brut cam 500-600 ron. Inclusiv pilotii, daca au fost disponibilizati, cred ca se vor mentine in jurul cuantumului actual iar cei iesiti la pensie in mod normal vor avea de castigat. Deci avantajul mare este pentru cei pensionati la 55 de ani foarte recent, cu vechime mare, cu deosebire piloti, parasutisti, scafandri de lupta, cercetasi, profesori la UNAP, poate si alte specialitati militare.
Mai cred ca efortul mare in a realiza un mod de calcul avantajos noua il depun si cei din DFC si structurile centrale carora nu le convine sa piarda la pensie fata de cei care s-au pensionat pana la 31.12.2010. Dau si ceva crezare modului de calcul, zice-se prezentat de sefa DFC la B1TV, care ia in considerare acea vechime in serviciu calculabila la pensie si care avantajeaza toti pensionarii. Un astfel de calcul a fost avansat si de catre @Mihai.
In concluzie avem o cit de cit certitudine cu programul de calcul in excel si variante avansate dar nesigure. Nesigur este si programul in excel pentru ca nu stim ce au cei de la casa sectoriala de pensii.
Ca o ultima observatie: culmea, cei care au iesit la pensie la 55 de ani, au avut functii de cel putin sef de birou dar nu si mult mai sus, au stat cuminti in birou fara plecari in teatre, posturi la NATO, atasatura militara, misiuni ONU au de castigat. Asta pentru ca in lunile respective, multe sau putine, cei in misiuni au venitul mic in tara deci au pierdut cel putin 1,5 - 3 puncte pe an. Si atunci cum e mai bine?

Plano10 spunea...

@Anonim
Ne dati voie sa comentam comparativ textele de lege, chiar daca nu suntem militari?

Mihai spunea...

Din punctul meu de vedere textul de lege ( art. 8, 9 si 10 din L 119)este clar. Daca nu se calculeaza punctaj pentru perioada suplimentara de timp acordata pentru grupa de munca, procentul pensiilor din domeniul apararii, ordinii publice si sig. nationale va fi mult mai mare decat cel precizat si va ataca si pensiile sub 3000 lei.

Mihai spunea...

pensiilor care scad. Scuze pt scapare

Plano10 spunea...

@Mihai
Ne poate lamuri doar cineva care a primit decizia. Scriu unii pe alte site-uri ca ar fi primit decizia.
Sa nu intretinem si noi aici marota basesco-bocista ca nicio pensie sub 3000 lei nu va scadea.
Ba... vor scadea pensiile disponibilizatilor care nu au vechime multa in serviciu.

Mihai spunea...

Decizii nu a primit nimeni. Cu siguranta este dezinformare. Cel putin in zona sigurantei nationale, nu . Eu astazi abia am primit talonul pentru decembrie.

Anonymous spunea...

Legea 263/2010 Sistemul unitar de pensii publice

Art. 171. – La data intrării în vigoare a prezentei legi, (01 ianuarie 2011 ) pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 (si pensiile militare de stat) privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.
NOTA: nu se specifica cele recalculate sau nu !

Art. 116. – Încetarea, suspendarea sau reluarea plăţii pensiei, cât şi orice modificare a drepturilor de pensie se face prin decizie emisă de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, în condiţiile respectării regimului juridic al deciziei de înscriere la pensie.

Art. 178. – Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii.


REZULTA: 1. Cei ce au cerut recalcularea cu legea 119/2010:
a)Decizie emisa inainte de 01.01.2011:
se pot prevala de legea 19/2000 si
sa nu accepte reducerea pensiei sau
de legea 80/1995 si legea 164/2001
b) Decizie emisa dupa 01.01.2011:
Se pot prevala de art. 178 si sa
ceara respectarea legii 164/2001
(cu care s-a deschis dreptul la
pensie) Nu mai poate fi vorba de
recalculare pentru ca legea 19/2001
este abrogata
2. Cei ce n-au cerut recalcularea
indiferent de tabelele cu venituri
Se pot prevala de art. 116 si sa
ceara respectarea legii 164/2001 (cu
care s-a emis decizia de inscriere la
pensie = prima decizie de pensionare)

GUVERNUL NU ARE POSIBILITATEA SA SCADA PENSIILE MILITARE DE STAT. VA VENI CU UN ALT ACT NORMATIV. DAR MARE ATENTIE, ACEST ACT NU VA INCALCA LEGEA 263/2010.

Din vestita lege 119/2010 , in noua lege s-a preluat numai art.1 care n-are legatura cu recalculare, pentru ca scopul guvernului a fost sa-i introduca in sistemul de pensii publice pe cei activi si cati mai prostesc din pensionarii actuali.

Plano10 spunea...

@Anonim
-La data de 01 01 2011 pensiile militare au devenit pensii in intelesul legii 263, indiferent daca militarii si politistii au depus sau nu cerere se recalculare.
-Recalcularea dispusa de Legea 119/2010 este din oficiu si nu este asimilata unei noi deschideri a drepturilor de pensie.
- Art 178 din Legea 238 se aplica noilor cereri de deschidere a drepturilor de pensie precum si cererilor de recalculare introduse pana la 01 01 2011 din alte motive decat Legea 119 (recalculare pentru drepturi neluate in calcul in ultima decizie, recalculare pentru stagiile de cotizare in civilie dupa pensionare).
-Din luna ianuarie pensia va fi mai mare sau mai mica, asa cum rezulta din calculul reglementat de Legea 119/2010...in vigoare.

Anonymous spunea...

Eu citesc. Si constat:
1. legea 119/2010 nu prevede recalculare din oficiu, decat pt. persoanele ale caror drepturi la pensie sunt stabilite ulterior datei intrarii in vigoare a legii 119/2010 (art. 12). pt. celelalte persoane se aplica art. 7 din legea 119/2010, adica recalculare prin procedura stabilita de legea 19/2000 (nu veti gasi in legea 19/2000 recalculare din oficiu). Cum se face recalcularea cu legea 19/2000 ? pe baza de cerere art. 95 al.2 care urmeaza regulile procedurale de solutionare a cererii de pensionare.
2. art.178 din legea 263/2010 face parte din "cap. IX Dispozitii tranzitorii" si se refera la toate cererile inregistrate si nesolutionate. Daca legiuitorul avea in vedere cazurile particulare prezentate de dumneavoastra, facea precizarea necesara.
3. Cei ce trebuie sa aplice legea 119/2010 o aplica si atat, fara s-o interpreteze.
4. mai putin are importanta cum va fi pensia dupa 01.01.2011. Cel mai important lucru este sa se respecte legea si drepturile constitutionale. Daca nu se respecta sunt multe proceduri: contestatii, actiuni in instanta (lucruri prevazute de legea 19/2000, 263/2010 etc.)
In activitatea mea de cadru militar am lucrat foarte mult cu legea ,in relatiile cu autoritatile si institutiile publice, cu toate elementele sistemului national de aparare, etc.
Unde n-am inteles de la inceput am apelat la specialisti in drept. Ce pot sa va spun: legea n-are legatura cu ordinul, pe care poti sa-l executi sau nu (vezi legea 80/1995).
Ca ne place, ca nu ne place ,instantele vor judeca contestatiile dupa sistemul juridic din ROMANIA. Daca d-voastra vreti alt fel, puteti demara o initiativa legislativa. Constitutia prevede cum se face.

Plano10 spunea...

@Anonim
Imi pare rau,te contrazic.
Insesi Legile 19/2000 si 164 pe 2001 au fost legi prin care pensiile au fost recalculate retroactiv si din oficiu.
Ati auzit dvs ca cei 5 000. 000 pensionari civili au depus vreo cerere cand din oficiu, in 2001, si apoi, in 2005, le-a fost transformata pensie in puncte de pensie?
In 2001... militari au depus cerere de recalculare cand s-a introdus legea 164 cu baza de calcul ultimul salariu? Nu .
Si atunci au fost multi militari care pe noua lege au pierdut la pensie in sensul ca au fost stopati le cresterile ulterioare.
Instantele, d-le anonim, de astazi nu vor putea judeca decat pe baza Legii 119 si Legii 263.Ele nu pot sa cenzureze o legile.

Anonymous spunea...

Domnule Plano10
Stiati ca forma corecta a substantivului serviciu este "serviciu" ci nu servici?

Plano10 spunea...

@anonim
Nu stiam!!!!!

Plano10 spunea...

Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Profil":

tatalui meu ii lipseste din adeverinta o perioada de 17 ani ,iar pe perioada existenta veniturile sunt mai mici decat cele reale . cand a cerut corectiile i s-a raspuns ca nu se mai gasesc evidentele !!!!!

ce este de facut in acest caz????

Anonymous spunea...

Oameni buni, linistiti-va ca nu rezolvati nimic cu recalcularea. Tavalugul recalcularii a pornit si nu se va opri decit la final. Pentru unii recalcularea va fi dreapta, iar pentru altii va fi nedreapta. Cei care au stat in birouri sint jigniti ca au stat intr-un birou caldut, dar nu e chiar asa; au fost la dispozitie 24 de ore din 24 au tresarit mereu la soneria telefonului - cine nu stie sa nu comenteze. Cei care au avut munca in conditii speciale, adica instructii aplicatii inundatii etc. etc... au fost si mai chinuiti; aproape toti pensionarii militari sufera de stomac, inima, ficat, nervi, altii nu s-au bucurat de pensie decit putin timp si au intrat in pamint. Cel mai mult au suferit familiile militarilor, stiu ei de ce...Poate se va schimba ceva si pentru cei care ramin in sistem, sunt total bulversati si speriati de viitorul lor aburit. Ofiterii valorosi au facut scoli inalte de militarie, unii de birou altii de militarie adevarata dar toti isi merita pensia cu virf si indesat. Adevaratii ofiteri au fost umiliti public si aruncati in gura civililor, au fost facuti "nesimtiti" incit le era si rusine sa mai apara in haina militara.Au facut ofiteri pe banda rulanta pe filiera indirecta (din SGV -isti) niste semianalfabeti cretini fara nici un Dumnezeu. Militarii adevarati au fost si sint in continuare exterminati. Asa ca oameni buni resemnati-va !! Va veti pierde sanatatea si viata si nu se merita . Mincati paine goala sau curechi si va veti descurca. Sa va ajute Dumnezeu !!!

Anonymous spunea...

Legea nu se respecta:
http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1294126582&archive=&start_from=&ucat=2

Plano10 spunea...

@Anonim
Care lege nu se respecta?

Anonymous spunea...

Legea 119/2010

Art. 4
(1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);
.......................................
(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se stabileste in baza punctajului mediu anual, determinat potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazute la alin. (1).

Comunicatul MAI:
Termenul de recalculare a fost stabilit pe o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 735/2010, respectiv 28.07.2010-28.12.2010.........................

Având în vedere că pentru operaţiunile de stabilire şi plată a pensiilor pentru luna ianuarie 2011 erau necesare peste 30 de zile, după data de 22.11.2010 a început procesul de recalculare efectivă a pensiilor aflate în plată la Casa de Pensii a M.A.I. pentru cele 856 de solicitări scrise depuse până la această dată . (de ce 22.11, cine a legalizat acest termen?)

În perioada 22.11.2010-22.12.2010, au fost înregistrate la Casa de Pensii a M.A.I. un număr de 6.957 de solicitări scrise de recalculare a pensiilor, însoţite de adeverinţele privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, activitate care continuă şi în prezent.

pentru 65.481 de beneficiari pentru care pensiile s-au recalculat potrivit art. 5 alin. (4) din Legea nr. 119/2010. (adica pe baza salariului mediu brut).

De unde rezulta ca cei 6957 de solicitanti ai recalcularii, vor primi pensii recalculate tot pe baza salariului mediu brut, ca si restul pana la 65.481, urmand ca recalcularea sa se efectueze in termenul general de prescriptie, adica, poate peste 3 ani.

Concluzia: nici macar Legea 119 nu se respecta.

Anonymous spunea...

Se pare ca posteaza pe-aici doar cei care convin adminului?

Plano10 spunea...

@Anonim
Se pare ca nu prea esti tu obisnuit sa postezi pe Blogspot si nici sa te loghezi.
Comentariile prea lungi nu se afiseaza:
Incerc sa te ajut eu:

"Legea 119/2010

Art. 4
(1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);
.......................................
(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se stabileste in baza punctajului mediu anual, determinat potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazute la alin. (1).

Comunicatul MAI:
Termenul de recalculare a fost stabilit pe o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 735/2010, respectiv 28.07.2010-28.12.2010.........................

Având în vedere că pentru operaţiunile de stabilire şi plată a pensiilor pentru luna ianuarie 2011 erau necesare peste 30 de zile, după data de 22.11.2010 a început procesul de recalculare efectivă a pensiilor aflate în plată la Casa de Pensii a M.A.I. pentru cele 856 de solicitări scrise depuse până la această dată . (de ce 22.11, cine a legalizat acest termen?)

În perioada 22.11.2010-22.12.2010, au fost înregistrate la Casa de Pensii a M.A.I. un număr de 6.957 de solicitări scrise de recalculare a pensiilor, însoţite de adeverinţele privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, activitate care continuă şi în prezent.

pentru 65.481 de beneficiari pentru care pensiile s-au recalculat potrivit art. 5 alin. (4) din Legea nr. 119/2010. (adica pe baza salariului mediu brut).

De unde rezulta ca cei 6957 de solicitanti ai recalcularii, vor primi pensii recalculate tot pe baza salariului mediu brut, ca si restul pana la 65.481, urmand ca recalcularea sa se efectueze in termenul general de prescriptie, adica, poate peste 3 ani.

Concluzia: nici macar Legea 119 nu se respecta."

Anonymous spunea...

Ofiter activ 23.08 1984-30.04 2006.Din 15.10 1987 pana la pensionare am fost incadrat numai pe functii de maior.Am fost avansat la gradul de maior pe 15.08 1998.Din aprilie 2001 pana la pensionare am avut salar de merit si indemnizatie de comanda.Scoala militara de 3 ani in perioada 17.09 1981-23.08 1984.Deci 24 ani,7 luni si 10 zile ,din care 14 ani 8 luni si 10 zile grupa de munca"conditii speciale (spor 100%)si 6 ani si 28 de zile in "conditii deosebite",deci in total 40 de ani,9 luni si 27 de zile.Momentan am pensie bruta in plata de 3230 lei.Cam cu cat mi se va diminua pensia dupa recalculare.

Anonymous spunea...

Am uitat sa specific,cei 6 ani si 28 de zile lucrate in conditii deosebite sunt cu spor de 25%.Va multumesc.

Plano10 spunea...

@Anonim
Este cam putin numai 22 de ani lucrati efectiv.
Calculati-va dvs , estimativ, noua pensie, daca aveti Adeverinta cu veniturile.Urmati formula de recalcuilare pe care o gasiti si aci pe blog.
Nu cred ca va incadrati in categoria celor despre care zic Basescu si Oprea ca nu le vor scadea pensiile.

Anonymous spunea...

ANONIM-Numele meu DAVID IONEL-din TARGU-MURES.DOMNULE PLANO 10,dupa pensionare pana in prezent am mai lucrat 3 ani in domeniul privat.Daca sunt nascute 05.01 1962,conform legii 263/2010 inteleg faptul ca avand lucrati aproape 15 ani in conditii speciale si 6 ani in conditii deosebite,varsta mea standard de pensionare ar fi pe la 48 de ani si 6 luni.Acum avand 49 de ani as putea trimite DFC a MApN ADEVERINTA eliberata de INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA,pentru luarea in considerare la calculul pensiei si a acestei perioade?Daca altcineva care intra pe acest blog poate sa-mi dea un sfat,sau sa-si spuna o parere.Deasemenea,as dori sa vad si alte pareri ale unor colegi de promotie 1984 de la SCOALA DE OFITERI DE ARTILERIE TERESTRA IOAN VODA-SIBIU.Cu stima.

Anonymous spunea...

Numele meu este Anton.
Sunt pensionar MAI.
As vrea sa mi spuneti daca se poate in ce conditii ma incadrez, daca pensia va scadea sau va creste? ..astfel:
Pensionat la 54 ani si 6 luni.
Vechime in munca:
- 32ani si 11 luni - MAI (inclusiv scoala militara si armata);
- 4 ani si 2 luni - vechime in munca civil
- 2 ani si 3 luni - vechime in munca in conditii deosebite - gr.2 de munca
- 5 ani si 6 luni - vechime in conditii speciale - gr. 1 de munca
TOTAL VECHIME IN MUNCA = 45 ani
Pensia bruta = 3.500ron
Datele de mai sus vi l-am citat pe toate din decizia de pensionare.
Multumesc

Plano10 spunea...

@David
Da, avand stagiul complet de cotizare-20 de ani- beneficiati si de reducerile prevazute de art 52 din L 263 pentru grupele de munca.
Depuneti direct la Casa Sectoriala cerere de recalculare pt cei trei ani lucrati dupa pensionare insotita deactele doveditoare.
Si puteti sa mai si lucrati, dar fara ca sa primiti si sporul de 0,5% pe durata cat lucrati.

Plano10 spunea...

@Anton
Daca aveti adeverinta de venituri mergeti pe titlul "Formula de recalculare" de pe acest blog si va recalculati singur.Urmati pasi de acolo. E garantat 100%.
Chiar daca luna asta veti primi pensia injumatatita, pensia reala, cred, va fi tot in jurul sumei actuale.

Anonymous spunea...

DAVID. D-le PLANO10,sa zic ca trimit adeverintele emise de INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA pentru perioada cat am lucrat dupa ce m-am pensionat.CUM se va lua in considerare acestea.Deci dupa o estimare atenta imi iese o medie de 0,7 puncte la an.Sa zic 0,7 x 3=2,1/20 sau 30=0,105 sau 0,07,punctaje care se inmultesc cu 732,8,si se aduna la brutul din noua decizie de recalculare a pensiei.Ce parere aveti?Sa inteleg ca sporul de 0,5%la punctajul lunar se acorda doar daca nu mai lucrez?Dealtfel acest spor este aproape invizibil la un punctaj de 0,7 pe luna (0,0035),transformat in bani cu 732,8 ar fi de 2,5648lei,deci cam cat o tigara.Multumesc de indicatiile date,si numai bine.

Plano10 spunea...

Buna David!
Calculul vine cam asa:
0,7.3=2,1:34=0,06176 . Acest punctaj se adauga la punctajul stabilit conform L 119.
Pentru anii lucrati in civilie, atat inainte cat si dupa armata, stagiul complet nu mai este 20 de ani. Se ia cel prezent pentru civili, de ~34 ani, vezi in anexe la L 263.

Anonymous spunea...

buna seara.O intrebare...referitor la cei care au facut Academia militara.In adeverinta eliberata de unitatea de la care s-a iesit la pensie apare o perioada de 2 ani din care lipsesc date legate de venituri.De unde se pot lua acele venituri lipsa pe perioada cat persoana a fost la Academie??

Anonymous spunea...

Adaug faptul ca persoana a fost ofiter la ISU.

Plano10 spunea...

@Anonim
Ar putea sa va raspunda alt militar la aceasta intrebare.
Banuiesc ca in cererea pt elib Adeverintei trebuia sa specificati ca pt perioada respectiva datele se gasesc in custodia altui minister. Din cate cunosc Academia tine de MApN

CopperNick spunea...

@Anonim din 12.01 18.36
Adeverinta pt perioada la AISM/UNAP se cere de la CMS/Z. UNAP nu da adeverinte pt ca arhiva ei este la Pitesti iar Pitestiul reactioneaza doar la cererea CMS/Z. Deci faceti cerere la CMS/Z de care apartineti cu resedinta. Daca inainte de ISU ati fost la MAp trebuia sa fi primit si acea perioada, daca ati fost la MAI greseala apartine ultimei unitati la care ati fost pt ca am inteles ca la MAI acea unitate trebuia sa stranga datele din arhive. DEci trebuia sa ii duca mintea sa faca cerere la CMS/Z.

Anonymous spunea...

Multumesc mult .Se pare ca nu i-a prea dus mintea.

Anonymous spunea...

Anonim
Posibil. De regula cadristii, cum le zice si plano10, nu faceau academia. Iar academia se facea, atunci, doar la AM/AISM, actuala UNAP.

Anonymous spunea...

Va meritati soarta dragi camarazi.Dupa cum puneti problema e clar ca nici in activitate nu ati avut demnitate si coloana vertebrala.Ati fost din cei care au executat cu ochii inchisi si ordinele legale si cele ilegale si ati fi sarit si pe geam ,de la etaj gaca vi se ordona.

Plano10 spunea...

@Anonimul dragilor camarazi
Te oprisi asa... brusc?
Ma gandeam ca poti sa explici dragilor camarazi cum trebuie sa puna problema.

Anonymous spunea...

ce o mai aburiti atata astia de la armata. Ati dus-o ca in sanul lui Avram, si inainte de 89 si dupa.. Program fix, v-ati jucat cu soldatii de-a pregatirea de lupta si politica( o singura data a fost nevoie de voidupa 45 de ani de pregatire, si stiti ce grozavii ati facut in 89)la ora 10 rupeati usa de la popota, ziare, cafele, spaga de la soldati sa le dati invoiri si permisii, si se facea ora trei jumate. Gata programul, fiecare isi lua geanta diplomat(toti aveau), si incolonati pe terase si bodegi, la sprituri,gargara,rummy,pokers,fetite etc. Trai nineaca. Hopa, a venit restructurarea, intrarea in NATO...disponibilizari, nu uitati voi ati cerut sa plecati ca sa luati ordonantele(4,5,6,7 sute de milioane) in gandul vostru ce ati zis: o pun de o afacere cu banii astia, pensie imi face ,sunt sanatos, o sa zburd nu alta...Numai ca n-a fost asa, banii s-aun dus(deh, mai aveau baietii si vicii,obiceiuri daunatoare,au navalit copii si neamurile)Asta-i domnilor de la armata, care ati dat cu mucii in fasole in 89, v-ati nfacut de ras. Viata voastra linistita nu se compara cu stresul acumulat de un politist sau un ofiter de la serviciile speciale, acolo sa vedeti sarcini si cheltuieli din buzunarul personal,timp liber ioc. V-am spus V-ATI JUCAT TOATA PERIOADA CAT ATI FOST ACTIVI. S-auzim numai de bine.

Mihai spunea...

Esti pus sa postezi de cine stim noi? Toti militarii indiferent de structura din care provin si-au facut datoria fata de tara. Nu incerca sa ne dezbini ca nu se mai poate. Prin juramantul depus noi toti militarii suntem ai Romaniei fata de tine care nu poti spune decat ca esti din Romania. Asta ti-o spune un fost ofiter de informatii dupa 1989.Am facut precizarea ca sa nu ma acuzi de apartenenta la o anumita structura des invocata pe nedrept de alde voi.

Plano10 spunea...

@Mihai
Anonimul anterior este si el, cred, tot un militar mai malitios cu cei de la Armata.

Cum, tu ai lucrat in servicii dupa 89 si deja esti fost?

Mihai spunea...

@ Plano
De acord. Am presupus, dar un militar adevarat nu desconsidera alt militar din alta institutie. Da sunt fost. Uzura personalului "care nu se vede" este f. accentuata.Putini ajung sa iasa la 55 ani, iar cei care trec de 60-65 ani sunt norocosi Am fost declarat inapt pentru afectiunile medicale contractate in timpul si din cauza indeplinirii serviciului militar. Multi uita ca exista barem medical specific si atunci cand nu mai corespunzi esti trecut in rezerva din oficiu. Vezi art.85 alin2 din L.80/1995. "Ce poate face un programator caruia ii paralizeaza o mana?" .

Plano10 spunea...

@Mihai
Mai bine era sa faci parte din acele "structuri des invocate" decat sa aud acel motiv groaznic de lasare la vatra.
Si totusi...esti tare!

Anonymous spunea...

buna seara. Imi poate spune cineva daca Instructiunile 191/2010 de aplicare a HG 735/2010 mai sunt valabile daca acea hotarare e abrogata? Sau daca a aparul alceva legat de pensiile militare bun de luat in seama? Va multumesc

Plano10 spunea...

Anonim
MAI nu si-a abrogat instructiunile 191/2010 asa cum a procedat MApN cu Ordinul M 101.
Nici MAI si nici MApN nu au mai publicat in MO alte norme de aplicare a OUG nr.1/2011. MApN a emis un ordin intern al SMG, publicat si aci pe blog.
Probabil ca MAI lucreaza direct pe Metodologia Anexa la OUG.