Un produs Blogger.

sâmbătă, ianuarie 15, 2011

Gafa monumentala a recalculatorilor de pensii militare.

64 comments
Citesc  decizii de recalculare pensii, publicate pe net,  si nu-mi vine sa cred ca doua Case Sectoriale de Pensii, a MApN si a MAI, au putut sa faca o asemenea gafa incat orice contestatie in instanta duce la anularea deciziei si restabilirea pensiei existente in plata pe luna decembrie 2010.

Inca din titlu deciziei rezulta ca recalcularea s-a efectuat in baza Legii 119/2010. In consecinta recalcularea trebuia sa respecte si  art. 6 alin  (2) al OUG nr. 4 / 03 02 2005 de recalculare a pensiilor din sistemul public de pensii pa baza  Legii  nr. 19/2000

In legea 119 /2010 se prevede:
Art. 2
(1) Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pensiile anticipate de serviciu dintre cele prevazute la art. 1 lit. c) si f) devin pensii pentru Limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Pensiile de invaliditate si pensiile de urmas dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii de invaliditate, respectiv pensii de urmas, in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pensiile de serviciu, altele decat cele mentionate la alin. (1)-(3), dintre cele prevazute la art. 1, devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 7
(1) Procedura de stabilire, plata, suspendare, recalculare, incetare si contestare a pensiilor recalculate potrivit prezentei legi este cea prevazuta de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pensiilor prevazute la art. 2 li se aplica in mod corespunzator dispOzitiile din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza aceste categorii de pensii.

Art 6.din OUG nr 4/03 02 2005 
-(2)"In situatia in care cuantumul pensiei aferent noului punctaj determinat este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine cuantumul cuvenit sau aflat in plata pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se va obtine un cuantum al pensiei mai mare decat acesta."
http://www.legestart.ro/Ordonanta-de-urgenta-4-2005-recalcularea-pensiilor-sistemul-public-provenite-fostul-sistem-asigurarilor-sociale-stat-(MTM3NDIx).
Ulterior, aceasta prevedere a fost introdusa in cuprinsul  Legii 19/2000 in art. 180 alin(6)
Art.180
(6) În cazul în care prin aplicarea prevederilor alin. (5) rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât pensia cuvenită potrivit legislaţiei anterioare, se păstrează cuantumul avantajos.

Cine vrea sa-l vada pe celebrul purtator de vorbe, Tiberiu Fratila:

64 de comentarii:

Anonymous spunea...

Art.6 este corect. O.U.G.nr. 4 din 3 februarie 2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat.
Nu inteleg in cazul pensiilor miliare,cand s-a trecut de la sistemul public la alt sistem al asigurarilor sociale de stat cum este specificat in titlul ordonantei.
Multumesc Plano 10.

Anonymous spunea...

- DECIZIA nr. 120/15 febr. 2007 a Curţii Constituţionale care subliniază: În cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se deduce vreo atingere a drepturilor legal câştigate anterior;
- LEGEA nr. 19/2000, Art. 180 la alin.(6): În cazul în care prin aplicarea prevederilor alin. (5) rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât pensia cuvenită potrivit legislaţiei anterioare, se păstrează cuantumul avantajos. Prevederile alin (6) se aplică pe toată perioada în care pensia calculată pe baza punctajului determinat conform alin. (2) şi (4) şi a valorii punctului de pensie este mai mică decât pensia cuvenită potrivit legislaţiei anterioare.

Plano10 spunea...

@Anonim
La 01 04 2001, cand a intrat in vigoare Legea 19, intrucat Guvernul Isarescu, timp de un an, nu a transformat pensiile in plata in puncte de pensie, Guvernul Nastase a dat o Ordonanta de Urgenta prin care punctajul anual mediu s-a stabilit printr-un calcul aleatoriu si nu prin raportarea venitului real le salariul mediu net/brut pe economie.
Abia in 2005 prin OUG 4, din februarie, Guvernul Tariceanu, al Aliantei DA, a decis ca, in timp de un an, sa se reia calculul tuturor punctajelor medii anuale pe baza salariului mediu brut/net. Este cunoscuta campania de recalculare a tuturor pensiilor dusa de fostul ministru PD, Barbu.

Anonymous spunea...

eu am scris exact aceste detalii pe cerere. in subsolul ei am amintit aceste articole din lege! ieri am primit in posta o recomandata, ma duc luni sa o iau.
Ce zici Plano10, mi-au trimis inapoi adeverintele? considera ca nu este in regula cererea cum am facut-o eu? Mentionez ca am depus-o personal la MAI, s-a uitat pe ea, si mi-a primit-o!...ar fi chiar de tot acuma sa mi le trimita inapoi..dupa ce atunci mi-au acceptat-o

Plano10 spunea...

@Anonim
Cred ca in R. ti-au trimis decizia de recalculare.!!!!

Anonymous spunea...

da posibil...oricum mi-au trimis decizia pe salariu mediu, le-am pus in dec adverinta si cererea. ai cunostinta de la altii care au primit deciziile, vin cu recomandata??

Skiuc spunea...

@Plano10, nu cred ca a primit decizia, ci adeverintele inapoi...MAI asa a procedat; a se vedea si aici:
http://scmdfiliala1constanta.blogspot.com/2011/01/decizie.html

karadeniz spunea...

@Anonim 20.44
Eu am găsit-o în cutia postală.
Interesantă adresarea fără grad. Probabil că dupa ce se linistesc apele vor incerca o noua manevră fiind acum nişte simpli civili în sistemul public de pensii. Ne vor lua din pensie suma corespunzătoare gradului.

Anonymous spunea...

Pai oare asa redusi mintal sunt...eu am depus-o personal la ghiseu, am si intrebat-o pe respectiva, pot sa o pun pe asta, s-a uitat pe ea, si dupaia mi-a dat nr de inregistrare. Oricum la MAI e dezastru, proceseaza doar 2 pensii/zi, la 14157 cereri au nevoie de vreo 19 ani!

Anonymous spunea...

NU ATI SURPRINS ESENTIALUL PERFIDIEI GUVERNANTILOR ! PE SCURT :
-CEI CARE AU TRIMIS CERERILE SI ADEVERINTELE DE SALARIZARE(CHIAR SI IN TERMENUL DE 5 LUNI STIPULAT DE NOUA LEGE A PENSIILOR) AU PRIMIT DECIZII DE CALCULARE A PENSIEI IN BAZA SALARIULUI MEDIU PE ECONOMIE-ACESTE DECIZII AU TERMEN DE CONTESTARE 30 DE ZILE TIMP IN CARE CERERILE SI ADEVERINTELE TRIMISE NU VOR FI PROCESATE-BINENTELES CA ACESTE CONTESTATII VOR FI RESPINSE 100% DECI VOM RAMANE CU PENSIILE INJUMATATITE SAU CHIAR MAI RAU- DE CE ? PENTRU CADE AICI IN COLO SINGURA CALE DE ATAC VA RAMANE INSTANTA DE JUDECATA IAR PROCESELE SE VOR PRELUNGI LA NESFARSIT ! DECI PROMISIUNILE CU CALCULUL RAPID FACUT DE CEI 5000 DE "SPECIALISTI"ESTE APA DE PLOAIE SI PRAF ARUNCAT IN OCHII DVS.SI AL PENSIONARILOR PACALITI---UN AVOCAT SPUNEA CA CEEA CE VEHICULEAZA PRESA PRECUM CA EMIL BOC NU SE PRICEPE LA LEGISLATIE ESTE O MARE EROARE !!!!! IERTATI-MI EXPRESIA DAR AU CLOCIT-O FOARTE BINE,PERVERS DE BINE !!!!!!CEL PUTIN 1N AN DE ZILE (SUNT OPTIMIST)BOC SI AI LUI SE VOR FOLOSI DE BANII NOSTRI.nU V-ATI INTREBAT DE CE SI LA MApN SI LA MAI AU INTARZIAT IN ASA HAL CU ELIBERAREA ADEVERINTELOR DE MUNCA ?!. nICI NOI DAR NICI DVS.PRESA NU MAI PUTEM FACE NIMIC DAR MACAR SPUNETI LUCRURILOR PE NUME

Plano10 spunea...

@Anonim
O fi un fel de protest al celor de la pensii, asemanator cu cel al soferilor care incurca benzinariile cu cate un strop de benzina pus in rezervor, si voi nu va prindeti.
Se gandesc ca maine-poimaine vor fi si ei pensionari.

ifim spunea...

Bun găsit, Plano10!
Am aflat de existenţa ta ieri, imediat după ce mi-am postat noua şi ciudata decizie.
Sunt impresionat de ceea ce am găsit aici şi sigur că te voi vizita des, având în vedere că trebuie să contest decizia.
Aş avea întrebări, dar cred c-ar fi mai bine ca înainte de a le pune, să citesc toate comentariile, poate că la unele ai răspuns deja.
Te-aş ruga să arunci o privire asupra deciziei mele. O găseşti pe "ifim" la "ONOARE ŞI PATRIE".
Mulţumesc anticipat!

Anonymous spunea...

@ Plano 10 - Acesta este comentariul dvs. la cel postat de Anonim la 21,16 ?! Multumesc !

Plano10 spunea...

@Anonim... MAJUSCUL
Nu dvs. va era adresat raspunsul.
Ce sa va fac daca nici sa va dati un nume, fie el si fictiv, nu considerati ca e necasar, pentru o mai buna interactivitate pe blog?

Nu stiu daca ati citit blogul, dar eu sunt sustinatorul recalcularii tuturor pensiilor pe algoritmul L 19/2000, dar si cu respectarea stricta a art. 180 din acea lege... pentru a-i proteja pe militarii disponibilizati.
In aceasta idee, am postat acest articol pentru a oferi argumente juridice,nu politice, celor nemultumiti de modul catastrofal in care Casele de Pensii Militare au aplicat Legea 119/2010.
Am considerat ca pot sa-i ajut pe militari sa faca o contestatie, daca sunt nemultumiti, fara sa mai cheltuiasca bani cu avocatii.
Fiecare poate sa aprecieze diferit gestul meu.
Si eu va multumesc ca ati scris aci!

Cârcotaşu spunea...

@ antonimu' de la 20.31,
Pe data de 13.01.2011 Casa de pensii a MAI a expediat prin poştă taloanele de pensii (pentru cei ce primesc pensia în cont bancar) şi noile decizii de recalculare a pensiilor. Eu le-am primit chiar pe 14, fiind acasă (decizia, în plic separat, Recomandată). Deci asta aţi primit, nu adeverinţele, acelea odată înregistrate nu se mai înapoiază, orice-ar fi.
@ Plano,
E posibil să nu fie vorba de o gafă ci de "o mână de ajutor". Ţinând cont de amatorismul penibil al legiuitorilor este posibil ca cineva de acolo să fi observat şi să ne servească o soluţie... Oi fi naiv? :shock:

Cârcotaşu spunea...

Ha, ha, ha! M-am adresat anonimului de la 20.31, nu "antonimului" :lol: . Sorry!

Cârcotaşu spunea...

Bre Plano,
Acilea nu funcţioneşte nicio marcă de emoticon?

Skiuc spunea...

@ Carcotasu: se inregistreaza cererea/adresa de insotire a adeverintelor, nu adeverintele in sine! nu sunt pensionar MAI ci MApN insa iau de bun facsimilul de aici:
http://scmdfiliala1constanta.blogspot.com/2011/01/decizie.html
De acord ca in cazul de fata posibil ca cel care a intrebat sa primeasca decizie, talon... insa pot fi si adeverinte returnate
@ Plano10: urmaresc blogul dvs de luni bune insa abia in seara aceasta mi-am facut un cont de "postac" :) Felicitari pentru tot ce faceti in sprijinul nostru: documentat, fara patima, un adevarat meserias! Inca o data, felicitari!

Plano10 spunea...

@Carco
Nu merge ,bre, niciun emoticon pe platforma asta!
La comentarii nu se activeaza nici linkurile.

Chiarrrr o vezi tu pe generrrral Lupu serrrrvind cu intentie solutiii beneficiarrrrilorrrrr sai...?

Cârcotaşu spunea...

@ ifim,
Sorry, site-ul Onoare şi patrie apare a fi în construcţie, e chiar aşa greu de dat un link?

@ Plano,
Pentru precizie, din titlul deciziei nr... privind recalcularea pensiilor, aceasta se face în baza "LEGII NR. 119/2010" şi nu în baza Legii 19/2000. Contestarea poate fi făcută în conformitate cu prevederile art 87 (1) din Legea 19 sau ale artg 14 (1) din HG nr 735/2010.
Ce se schimbă?
Decizia este datată 27.12.2010.

Anonymous spunea...

Acum sunt posibile 2 variante:
1. doar cele care nu cererea sa fie returnate
2. sa fie returnate si cele cu cerere care au ceva in plus scris pe ele pe langa ce au cerut ei

Ramane de vazut luni dimineata.
Oricum la M.A.I. e dezastru, s-ar putea sa fie ordin de sus sa intarzie cat mai mult, si asa la tv nu se face prea mult caz de MAI doar pe cei de la Mapn ii preseaza media

Plano10 spunea...

@Carco
Contestatia se face dupa procedura Legii 263/2010 pentru ca deja am trecut in 2011.
Chiar si pe decizii vad ca se spune ca pot fi contestate la Comisia de Contestatii, institutie care nu era reglementata in Legea 19.
Important este sa nu pierdeti termenul de 30 de zile in expedierea contestatiilor la Comisie, indiferent ca lege invocati.
In ceea ce priveste aplicarea art 180 din Legea 19/2000, privitor la modul de calcul si aplicarea cuantumului mai avantajos, consider ca nu se schimba nimic, chiar daca zici ca ai primit o decizie pe care scrie ca s-a recalculat pe baza legii 119/2010. Aceasta lege face trimitere expresa la legea 19/2000 cu privire la aplicarea algoritmului de calcul a cuantumului pensiei.

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Naşpa cu Bloggermint. Te-ai cam grăbit şi nu ai întrebat.
@ All,
Un cont Google vă rezolvă postările pe toate platformele bloggeristice (ex: .blogspot), ba şi în multe alte situaţii, funcţionează ca un "Open ID". E şi extrem de simplu de creat.
@ Skiuc,
Da, sigur că orice e posibil, dar existând precedentul cu deciziile vreau să nu mă aventurez în presupuneri. Chestia cu drobu'...

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Îmi pare rău, am un scanner da-i defect, aşa că nu poci să-ţi trimit o copie. Dacă reuşesc mâine să-i fac o scanare (dac-o fi deschis), ţi-o fac cadou. Altfel abia luni...

Plano10 spunea...

@Ifim
Am aruncat privirea pe Decizia de pe blogul tau.
Nu pot sa spun decat ca, dupa recalcularea pe baza veniturilor reale, va fi mai mare.
Inainte de a avea pensie de limita de varsta ai avut pensie de invaliditate... sau asa e formularul casei de pensii?

Cârcotaşu spunea...

@ Ifim,
Scuze, am găsit blogul şi decizia, aveţi perfectă dreptate.
Cred că cea mai înţeleaptă decizie ar fi alăturarea la SCMD. Eu nu am făcut-o încă, dar luni o fac.
Îi voi pune la dispoziţie lui Plano şi decizia mea, aşa că fiecare va putea trage o concluzie.
Numai bine.

ifim spunea...

@Plano10,
Este copia fidelă a formularului casei de pensii. Nu am avut pensie de invaliditate, dar nici nu am ieşit la limită de vârstă.
Ca militar disciplinat ce am fost şi sunt, precizez că am urmat întocmai paşii indicaţi în vederea aplicării prevederilor art.3 din Legea nr. 119/2010, "rugăminte" înscrisă cu roşu pe verso-ul cupoanelor de pensie din lunile aug şi sept 2010.
Adică:
- cu nr. CRS193 din 19.08.2010 m-am adresat CMJ DB pentru întocmirea adeverinţelor de venit;
- pe data de 29.11.2010 (nr. DB 79) am semnat formularul cu adeverinţele de venit, precum şi cele două cereri-(una către Casa de Pensii şi alta către CMJ pentru perioadele neacoperite de adeverinţe);
- pe data de 13.01.2011 am primit de la CMJ comunicarea nr.79 din 16.12.2010 prin care mi se aduce la cunoştinţă faptul că cererea mea nr. 79 din 16.12.2010 (!?) a fost înaintată Serviciului Istoric al Armatei pentru verificarea datelor şi că după întocmirea adeverinţelor cu veniturile lunare individuale, voi fi înştiinţat pentru a mă prezenta la centrul militar şi a lua la cunoştinţă de conţinutul acestora.
- pe 14.01.2011 am primit noua decizie, în care nu se specifică nici că e provizorie, nici că o să mi se recalculeze ci doar că poate fi contestată în termen de 30 de zile.
Practic, în acest moment eu ştiu sigur că nu fac parte dintre cei cărora li s-a recalculat pensia pe baza adeverinţelor de venit, dar nu ştiu dacă adeverinţele mele de venit au ajuns la casa de pensii şi nici dacă mai au vreo importanţă în cazul în care nu fac contestaţie. Ca să nu spun că m-am încadrat rezonabil în termenele prescrise.
Păi este corect aşa?
Dacă aş fi unul din pensionarii militari care sunt grav bolnavi, i-a lăsat vederea sau auzul, nu se mai pot deplasa, s-au retras în cine ştie ce colţişor (natal) ca să-şi trăiască în linişte ultimii ani din viaţă şi nu au cum să facă niciun fel de contestaţie? Cu ei, cu cei pe care i-am enumerat, cum rămâne?
Mai precizez că din formularul cu adeverinţele de venit, în principal, lipseau cei doi ani de studiu la AISM (1993-1995, dar venitul este lesne de calculat, fiind cunoscute funcţia, gradul şi vechimea - iar dacă o instituţie precum AISM/UNAp nu e în stare să elibereze aceste adeverinţe, mai mare ruşinea!) şi (culmea!) ultimii 3 ani din armată - până la 15.12.2008, de la unitatea care funcţionează în aceeaşi garnizoană cu CMJ!
Şi ca o curiozitate, am toţi fluturaşii de soldă/salariu (în original, bineînţeles) începând cu anul 2000, cam de când au început să se dea. Pe aceştia îi pot folosi ca şi adeverinţă de venit?
Dumneavoastră ce-mi recomandaţi să contest?
Cu respect, toate cele bune! Ifim

ifim spunea...

@ Cârcotaşule, te salut! Crezând în onoare, în dreptate, în cinste, am crezut ceea ce au spus comandantul suprem, primul-ministru şi ministrul apărării. Acum sunt convins că ei nu au treabă cu noţiunile şi principiile în care cred eu şi majoritatea dintre noi, ei fiind imuni la onoare, credinţă, cinste şi adevăr. De unul singur este foarte greu şi fără şanse de izbândă să lupţi împotriva "aliotmanului", aşa cum s-au autointitulat mai alaltăseară. Alătură-te celor de la SCMD. Şi eu am făcut-o. Te mai aştept pe la mine, pe modestul meu blog. După cum vezi, eu operez cu date reale privind identitatea mea şi toate celelalte, întrucât nu am nimic de ascuns sau de pierdut. Te voi vizita şi eu.
Toate cele bune! Ifim

Plano10 spunea...

@Ifim
Trimitand prea tarziu adeverinta, intri in categoria celor care nu au mai putut fi procesati... asa ca v-au dat o pensie provizorie.
Nu conta ca o vor modifica! Contest-o la Comisie si apoi in Tribunal.
Fluturasii nu sunt mentionati in lege ca acte doveditoare, dar esti un caz fericit daca-i ai. Ii poti folosi pentru reconstituirea veniturilor pe cale judecatoreasca daca guvernantii nu dau o lege de indreptare a L 119.

sergiu spunea...

D-le Plano,daca am considera ca am fi trecut deja in sistemul public de pensii,nu credeti ca mai pierdem,inca o data,la bani,intrucat in anii ce au trecut de la iesirea fiecaruia la pensie,statul a acordat in fiecare an cate o marire,fie ea mica,in jur de 5-7 %,pe an,de care noi nu mai beneficiem,prin recalculare?

Anonymous spunea...

d-le Plano10. Nu vedeti ca daca ar fi oameni, odata trecuti in sistemul public, ar fi putut sa dea fiecarei casa de pensii judetene sa ne recalculeze pensiile, ar fi venit 3-4000 de pensii de casa, si s-ar fi terminat mult mai repede. dar intentia lor e clara, sa ne jepcareasca cat mai mult. acum dupa data de 1 ianuarie toti mentioneaza data de 22 noiembrie, a auzit cineva de aceasta data intr-un comunicat oficial sau in vreo lege, hg, sau instructiuni, eu cred ca nu. se vede clar intentia lor

Plano10 spunea...

@Dle Sergiu
Nu aveti dreptate!
Abia acum beneficiati si dvs de acele cresteri ale valorii punctului de pensie pt civili, pentru ca vi se aplica valoareala zi a punctului de pensie.

Plano10 spunea...

@Anonim
Evidenta pensionarilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu poate sa fie transferata la o institutie civila.

sergiu spunea...

Multumesc pt raspuns.Cred ca aveti dreptate,nu m-am gandit si la val.punctului de pensie.

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Referirea nu a fost la legiuitor ci la cei de la casele de pensii pe care nu-i cred de categoria "Lupului". Acest individ, Tiberiu Frăţilă, face parte dintr-o categorie aparte, n-are mamă, n-are tată, e făcut de-o mătuşă. Uniforma de pe el e de unică folosinţă, se arde după utilizare, jegul nu poate fi înlăturat altfel.

Anonymous spunea...

In cel mai bun caz, o sa primim pe baza venituriilor reale de la 1 ianuarie 2012, ca doar e an electroal si au nevoie de voturi, multi o sa cedeze, bucurandu=se ca le creste pensia cu 500-600 de lei, si lasand de o parte ca pierd altii 400-500, ca doar asa e romanu " bine ca tot imi mai da ceva, chiar daca nu mai e ca inainte"

mos alecu spunea...

@sergiu 16 ianuarie 2011, 11:22 :
Inainte de a va gindi (numai) la cresterea valorii punctului de pensie :

Pentru perioada 31.12.06-o1.01.10)
-pt pensionarii militari
-01.01.07-marire coeficienti de ierarhizare a functiilor (intre 55,0 si
27.9%;in medie 41,5%)
-01.01.07-marire valoare de referinta sectoriala (de la 180,87 la
189.6759)
-01.04.08-marire v.r.s. (de la 189,6759 la 193,4694)
-01.10.08-marire v.r.s (de la 193,4694 la 197,3387)
Rezulta o crestere a v.r.s. de 9,1%;cumulata cu cresterea coeficientilor de
ierahizare - rezulta o crestere a soldelor activilor (implicit a pensiilor) de
54,4%

-pt.pensionarii din sistemul de asigurari sociale de stat (la care ne 'ataseaza' guvernantii si pe noi) :
-01.09.07- crestere valoare punct de pensie (v.p.p.) de la 406,8224 la
427,652 (5%)
-01.11.07-crestere v.p.p. de la 427,652 la 541,0 (26,6% ; alegeri
pt.parlamentul european)
-01.01.08-crestere v.p.p. de la 541,0 la 581,3 (7,4%)
-01.10.08-crestere v.p.p de la 581,3 la 697,5 (20% alegeri parlamentare in
tara)
-01.04.09-crestere v.p.p. de la 697,5 la 718,4 (3%)
-01.10.09-crestere v.p.p.de la 718,4 la 732,8 (2% alegeri prezidentiale)
Rezulta o crestere de 80,1% din care 48,6% pentru diferite feluri de alegeri.
Daca scadem cresterile aplicate ca stimulente pentru alegeri ramine o crestere
de 31,5% a v.p.p. Se va putea spune ca alegeri vor mai fi (si se vor mai da
stimulente)...nu se mai poate pt.ca noua lege prevede cresterea v.p.p. o singura
data pe an;cu 1/2 din cresterea salariului mediu pe economie plus rata
inflatiei.

In viitor valoarea de referinta sectoriala pt.militari va fi de (cel putin)
670,0 lei (conform legii unice a salarizarii) care ar trebui sa se reflecte si
in pensii(conform L.164);crestere cu aproape 240 % (fata de 197.3387 - in prezent) ... In citi ani credeti ca va creste
valoarea punctului de pensie cu 240,0 % (la valoarea de aproximativ 2.500 lei ; de la cei 732,8 din prezent) ??

CEZAR spunea...

Brava mos alecu -e de pe abacul ala..

Plano10 spunea...

@mos alecu
Demonstratie relevanta.
Pe pensionarii civili, la alegeri, i-a momit cu cresteri ale valorii punctului de pensie. La militari, in acelasi scop, nu a mai fost nevoie de nicio marire din 2008.
Ei il votau, nu-i asa, pe comandantu`suprem, care le-a promis ca nu se va atinge de pensiile miliotare !

WASY spunea...

mos alecu
Pai ca de ce credeti ca s-au grabit cu recalcularea chiar daca stiau ca nu se pot incadra in timp ? Sa nu mai prindem actualizarea pensiilor cf.L.164

Anonymous spunea...

@mos alecu
va apreciez f.mult meticulozitatea si acuratetea informatiilor pe care le dati(de care eu habar nu aveam-referitor la cresterea v.r.s.)cert este ca pensia mea a ramas la aceeasi valoare din 2007 pana in dec.2010.Ori m-au sters din registrele armatei,ori mi-au dat o TEAPA de nu m-am vazut

Si ma mai miram ca am colegi cu acelasi traseu profesional.aprox aceleasi date de vechime fctie, grad etc.dar cu pensii sensibil mai mari
Puteti sa-mi explicati,sau explicatia e data deja in cele scrise mai sus
cu stima
akord75

Anonymous spunea...

@mos alecu
Daca nu apareau astia sa zgandare kk-tul cu legea 119 nu descopeream ca -colac peste pupaza imi lipseste si un an de gr.spec.
cu aceeasi stima pt dvs. plano 10 si Trofin
akord75

Anonymous spunea...

" La data de 22.12.2010 au fost primite si inregistrate un numar de 7813 de adeverinte ce cuprind veniturile individual realizate, necesare pentru realizarea operatiunii de recalculare potrivit dispozitiilor art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor."
Date luate de pe site-ul oficial al MAI.Cine se face vinovat si cum va raspunde pentru faptul ca s-au recalculat numai 900 de pensii iar diferenta au primit pensiile la nivelul salariului mediu brut .

CEZAR spunea...

@Akord 75-fi linistit mos Alecu nu-ti va raspunde. el are Ordin sa raspunda numai unde poate ataca L119. L164 e superperfecta pt. domnia sa si stapanii care-l tin de lant,deci nu va fi niciodata atacata punct

Anonymous spunea...

Salut
Domnul ,, ifim "sa-mi dea un e-mail pe genialul@hotmail.com
Am ceva neclaritati privind veniturile pentru care detin fise fiscale si am nevoie de informatii privind modul de calcul din fluturasii de salarii.
Cu stima, multumesc.

Anonymous spunea...

@cezar
1.hai sa nu fim rai.Pana la proba contrarie,eu nu am nimic cu nimeni.Eu cred c-o sa-mi raspunda
2.Nu fac parte dintre cei cu sporuri si indemnizatii avute in ultima luna si in rest munca de birou(din pacate-munca de teren dar si gr.spec. prin toata tara la GREU.tocmai pt. ca eram plecat 8-9 luni/an nu am putut sa fiu "performant" ca erau altii ramasi in unitate
Asta a fost cu adevarat
cu stima
akord75
P.S.Imi place poza postata.Pun pariu ca e cladirea comandamentului de la LMDC desi n-am mai fost acolo de aproape 32 de ani

Anonymous spunea...

Domnilor va intreb este posibil ca o pensie militara(MAI) aflata in plata de 2650 lei(eu iau jumatate adica 1325 fiind pensionar de urmas) in urma aplicarii metodei EXCEL asupra veniturilor realizate sa rezulte o pensie de 3800-3900 lei? Va intreb asta fiindca cineva mi-a spus ca sistemul de calcul al MAI este diferit de cel MAPN.

mos alecu spunea...

@Plano10 16 ianuarie 2011, 13:21 :
Poate fi inteles si asa ...
Problema este ca militarilor (in activitate) li s-a indus un sentiment de culpabilizare inca de pe vremea 'cealalta'... tot timpul li (ni) se spunea/spune : "Conducerea superioara de partid si de stat (fara 'de partid' , in prezent) are grija de armata ... si avem solde care ne situeaza bine in societate "... desi (asa cum ati vazut si dvs. din adeverintele de venituri) aceste venituri se situau , cu putin peste salariul mediu pe economie (a nu se confunda cu ceea ce rezulta dupa majorarile pentru 'grupe de munca' si contributie pentru pensia suplimentara) ... adica de la militari in sus mai erau multe venituri mult mai mari...

Plano10 spunea...

Anonim
Este posibila o asemenea crestere acum ,asa cum spunea si @mos alecu, daca dvs, in calitate de pensionar de urmas, n-ati actualizat datele cu grupele de munca si ultimele solde si indemnizatii etc,. cerute in anii 2004-2007 de Hg-urile care au completat Hg 1188/2001 de aplicare a L 164/2001.
Cum sa fie alt mod de calcul la MAI fata de MapN? Este aceeasi lege.

mos alecu spunea...

@WASY 16 ianuarie 2011, 13:22 :
Posibil si pentru a nu ni se mai actualiza pensiile in conditiile L.164.
Dar principala cauza a acestei recalculari este hotarirea lor de a nu mai cheltui (atit de mult) cu pensiile militare - adica de a 'economisi' niste bani pentru alte intrebuintari ... Este hilara ardoarea cu care sustin ideea ca 'pensiile militare nu scad ... ba chiar cresc' (pentru a calma pensionarii militari) atita timp cit au promis (indirect , insinuant) 'populimii' ca prin reducerea pensiilor 'nesimtite' vor putea 'creste nivelul de trai' al populatiei .

mos alecu spunea...

@Anonim akord75 16 ianuarie 2011, 14:15 :
De neinteles ... dupa 2007 a crescut valoarea de referinta sectoriala de 2 ori (-01.04.08-marire v.r.s. (de la 189,6759 la 193,4694)
-01.10.08-marire v.r.s (de la 193,4694 la 197,3387)) crestere care s-a introdus automat (fara cererea 'impricinatului') si in pensii. In plus in 2008 s-a introdus , tot automat (pentru toti pensionarii barbati) cresterea datorata reducerii de la 30 la 25 ani a vechimii
minime in serviciu).
Ca sa nu mai spunem ca in perioada 01.01.08 - 31.12.10 , la cererea 'impricinatilor' s-a introdus (pentru cei iesiti la pensie inainte de 01.04.01) cresterea pensiilor datorata 'grupelor de munca' ... aici , daca n-ati CERUT la CMJ elementele necesare (pe care le trimiteau ei direct la DFC) ramin 'pierdute' (in conceptia L.164).

mos alecu spunea...

@CEZAR 16 ianuarie 2011, 16:13 :
Ca intotdeauna intereventii aberante ... stilul cunoscut : pora,visan ...
Daca cei care sustin/sustineti (voi , nu dvs.) 'bunaciunea' recalcularii au un 'stapin' (cel/cei care a/au conceput si implementeaza idiotenia)... ceilalti pe cine dracu' mai au stapin de care sa si asculte orbeste , ca voi ???

mos alecu spunea...

@Anonim akord75 16 ianuarie 2011, 14:15 :
'Teapa' , 'minarie' ... sau cum vreti sa-i spuneti , puteau sa vi-o faca (cu aportul 'neprecupetit' al finantistului si cadristului din unitate) la intocmirea fisei de pensie , la trecerea in rezerva (.... desi riscanta pentru cei in cauza , se miza pe necunoasterea legislatiei de catre 'impricinat'). Asta determina o pensie initiala mai mica decit cea la care ati fi avut dreptul 'pe bune' ; dar majorarile 'automate' de care am vorbit ... nu cred ca puteau fi eludate...dar dracu' mai stie...

constantin spunea...

Tarile estice care au aderarat la NATO si au trebuit sa reduca efective au avut o adoptat o lege similara legii 164/2001 ? Dupa aceea au modificat-o, taind pensiile oamenilor disponibilizati fortat ??? Stie cineva, mai e vreo tara membra NATO in situatia noastra penibila ???

Plano10 spunea...

@Constantin
Situatia pensiilor militare in Nato si Ue este prezentata in avizul Consiliului Legislativ la Legea Unitara a pensiilor.
O gasiti si pe acest Blog.
Celelalte tari din NATO si UE stiu sa-si aleaga conducatorii pe baza de competenta si nu pe ha...ha... ieli si galetuse colorate.

Anonymous spunea...

@mos alecu
Multumesc;la asta m-am gandit si eu
si va mai spun una buna,da buna de tot.
Am iesit la pensie incepand cu 01.07.2001.la sf. lunii 07 am primit si platile compensatorii.punct.
acu sa te tii;Odata cu primirea adev. de venit(10 ani mai tarziu) am constatat ca am luat si al 13-lea sal.in ianuarie 2002 in val de peste 3mil.lei(iesisem de 6 luni la pensie si eram si angajat)Siuite-asa tanti contabila cu sefu ei au bagat banii in buzunar.Ca la mine n-au ajuns pt simplu,motiv ca dupa ce am luat platile compensatorii,n-am mai trecut pe acolo si nici nu am fost chemat.Atentie ca or mai fi si altii care au pacit-o.Hai ca nu e vb de suma si au trecut 10 ani,da gestu ma deranjeaza enorm si mai stau si cu ei in oras.In concluzie-sunt bune la ceva si adev. astea
akord75

Anonymous spunea...

@Mos Alecu:
pac la razboiu cu indivizii care te-au furat!

Anonymous spunea...

@Anonim 17 ianuarie 2011, 15:36 :
Adresati-va celui care isi povesteste 'patania' !
Mos alecu era destinatarul nu expeditorul respactivului comenteriu...

Anonymous spunea...

Un pensionar
d-lor pe ce pagina a mapn intram sa ne vedem chipurile,pensiile recalculate ?

Plano10 spunea...

Nu s-au sculat la ora asta!

CopperNick spunea...

@Plano10 si @Anonim
Din ce s-a spus aseara despre afisarea pe siteul MAp a situatiei pensiilor recalculate ar trebui sa fie cel putin un tabel cu minime date. Deci 20.000 de dosare impartit la 20-30 de randuri pe fiecare pagina rezulta 1000 de pagini. Cine le-a intocmit de aseara pana acum, cine le-a pus pe site, cum au realizat asta dpdv tehnic, cum va reactiona cand va fi accesat instant de cateva sute de persoane?
Eu cred ca este un alt exemplu de promisiune pe baza de necunostere si incompetenta....
Dar daca ar apare eu i-as invita pe toti sa verifice daca au fost procesate dosare trimise la date ulterioare celor la care le-au trimis ei si sa-l intrebe prin email pe ministru si pe presedinte in ce ordine scrie legea ca se proceseaza dosarele. Ca altfel eu interpretez ca au fost selectate dosare ca sa iasa situatia cf promisiunilor pana se linisteste situatia.

Anonymous spunea...

Fratilor, mai sunte-ti vre-unul pe'aici?..poate sa-mi spuna si mie cineva ce se mai intampla pe la casa pensii MAI.?..tot 50 de ,,vitejisti'' in recalculare pe 2 dosare/zi or mai fi?..daca pe la TV mai vedem cate-o ,,vuvuzea '' portocalie comentand despre noi asistatii pensionari militari ,mai intra in direct vre-un oficial ori vre-un purtator de...cuvant,mai toate sunt referitoare la MApN. Desi spun cu aroganta si emfaza numai minciuni si promit marea cu sarea desii evidentele sunt altele, totusi.. spun ceva..un ministru cocosat de stele se revolta.. pe o pagina MApN apar tabele cu grade militare si sume ticluite pt a prostii prostimea..dar mai afli cate veva. In schimb, despre ce masuri s-au luat (daca s-au luat) la MAI..unde cu onoare am albit si eu 30 de ani..pt. a grabii recalcularea,
nu se mai spune nimic. Un comunicat ofensator si sfidator la adresa nostra la inceput de luna si ...gata,.malc(am adeverinte depuse de la inceput decembrie)
va multumesc.

tabacu spunea...

daca dupa trecerea in rezerva la 49 de ani am mai lucrat cu carte de munca inca 9 ani , la recalcularea pensiei militare se iau in calcul si anii lucrati ulterior ?Sau pensia se recalculeaza abia la implinirea varstei de 65 de ani cat prevede noua lege a pensiilor pentru barbati ? As dori un raspuns ,avizat si desigur doresc sa multumesc cu anticipatie pentru acesta.

Skiuc spunea...

@ tabacu: nu ati dat prea multe date, presupunem ca aveati pensie militara anticipata si aveti cel putin 58(49+9) de ani... conform L.263, anexa 6, varsta este de 55 de ani in cazul dvs, deci puteti cere adaugarea celor 9 ani... pentru militari varsta este acum de 55 ani, urmand sa ajunga la 60 de ani in 2030... repet, presupunand ca aveti pensie militara anticipata, ce devine pensie pt limita de varsta conform noii legi!
Cu stima,