Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 28, 2011

Ordonanta de modificarea L 119/2010, privind pensiile speciale , a fost adoptata de Guvern

121 comments
Sedinta guvernului s-a terminat. S-a anuntat ca a fost adoptata OUG de modificare a L 119/2010. Urmeaza declaratii .
Din cele declarate la TV  de catre Boc, nu sunt, asa cum era de prevazut, decat cateva revizuiri ale textului aparut in presa si pe care l-am dezbatut la un articol precedent.
Se pare ca sunt cateva precizari la Art.I, pct 5 referitoare la modul de revizuire, cand nu se gasesc veniturile reale, si alte precizari la mult discutatul art. 17 privind regul(ariz)area celor care au primit mai mult sau mai putin decat cuantumul revizuit. Vor primi sau vor da inapoi, incepand cu 01 01 2012... ca la executarea silita- nu mai mult de 1/3 din pensia lunara.
Revedeti-l pe Boc





Cititi si transcrierea discursului de pe site-ul Guvernului!
http://www.guv.ro/pensiile-din-sistemul-de-aparare-ordine-publica-si-siguranta-nationala-calculate-pe-baza-venitului-mediu-brut-pe-economie-vor-fi-revizuite-pana__l1a112034.html

A APARUT SI TEXTUL ORDONANTEI











121 de comentarii:

costelus spunea...

se ppare ca este modificata substantial fata de varianta de pe net,termenul este 31 martie 2012,nu se spune cum se vor platii pensiile,o sa vedem cind apare textul oficial.

Gourkha spunea...

Cu aceasta ocazie, sper ca toti rezervistii sa inteleaga:

- degeaba au cerut adeverinte - DFC le avea oricum, ideea a fost ca rezervistii sa isi asume raspunderea si pt. erorile din ele;
- ideea politica: prin cererea de recalculare - portocalii stiind ca nu se poate diminua un drept retroactiv ca sar EU si CEDO in aer, au facut o simpla smecherie: daca ceri - iti scad mai putin, daca nu - iti scad mai mult, adica oricum scad la cei cu vechime incompleta;

Situatia acum: prin abrogarea HG 735/2010, se da arama pe fata complet, anume ca statul nu mai este stat de drept: adica, fara sa mai ceri recalcularea si fara sa iti mai asumi raspunderea pt. datele din adeverinte - Romania devine Republica Belarus, Pakistan sau Chile. Orice - dar nu stat de drept. In felul acesta - aparenta de democratie (pacaleala cu cererile si cu asumarea datelor din adeverinte), devine dictatura pura (fac tot asa cum stiu ei, cu si fara cereri sau adeverinte).

dac55 spunea...

Interesant este ca la aproape 2 ore de la declaratiile lui Boc,nu apare pe nici-o sursa OUG,in forma oficiala."Maurul" si-a facut datoria sau doamne fereste de mai rau....

Lucia spunea...

Gourkha, ai dreptate.

Plano10 spunea...

Fript de Justitie, Boc sufla si in iaurt!
De teama sa nu se mai gandeasca cineva sa atace in contencios administrativ o noua Hotarare de Guvern de modificare a HG 735/2010, Boc a introdus metotologia de revizuire a pensiilor in textul unei Ordonante de Urgenta, care devine lege dupa adoptarea in Parlament.
Tot se intrebau unii de ce n-a dat o Ordonanta cu articol unic de prelungire a termenului de recalculare.De aia!
Si a mai rezolvat si discordantele privind succesiune in timp a legilor 19/2000,119/2010 si 263/2010.

Anonymous spunea...

Pentru mine cocluzia e clara.Toate pensiile militare se recalculeaza pe baza veniturilor obtinute de-a lugul carierei militare sau nemilitare.Cei care au ani mai multi in serviciu, au avut functii mai mari si venituri pe masura ,pensia a fost sau va fi calculata pe acestor pricipii.Deci vor lua pensie mai mare sau mai mica .Cuiul lui Pepelea este acel punct de pensie stabilit de Guvern.Practic , nu mai este valabila acea varianta cu 60% din ultimul salariu.Eu unul pot sa spun ca incepand cu 2006 nu am primit nici-un leu la pensie.Deci nu am mai fost legat de salariul pentru grad al celor activi.Desi acestora li s-a marit venitul(pana la reducerea de anul trecut) prin cresterea valorii normei de hrana si altele, smecheria a fost ca nu s-a umblat la grad si functie.Nu am primit nimic nici prin modificarea inflatiei.Daca s-ar aplica principiul ca pensiile se vor mari functie de rata inflatiei si salariul mediu brut pe economie ar insemna ca anual sa mai primim ceva.Dar sa primim.Pana aici este clar. Oricum, pensiile nu vor scadea sau crste mai mult de 2-3 procente, iar despre onoare si demnitate vreau sa va spun ca in zilele noastre nu tine de foame.Vreau sa justific de ce.Dupa iesirea la pensie cu Ordonanta 7/1998 ,in anul 2001,am avut seviciu la un provider de net si vreau sa va spun ca nu m-a scos din salariul minim pe economie.Nu m-a intrebat daca am demnitate sau onoare ci mi-a spus doar atat:
-Vrei sa castigi ceva bani, imi mentii reteaua in stare de functionare, iti dau salariul minim pe economie dar iti fac carte de munca doar pentru 4 ore.Si vreau sa va spun ca au fost zile cand lucram si cate 12-14 ore pe zi.Veneau cei de la fisc, garda finaciara sau inspectia muncii si plecau dupa ce primeau servicii de net sau instalari de programe pe desktop pe de-a moaca.M-a intrebat cineva atunci daca sunt ofiter al armatei romane? Nu. Am fost testat pentru ceea ce stiam sa fac si atat a fost.Nu plata pentru studii superioare , confidentialitate sau altceva. Daca in viata te adaptezi repede e OK. Acum am firma mea de internet, platesc personalul pentru ceea ce face functie de raspundere si calitatea muncii, le-am facut carte de munca asa cum prevede codul muncii si le asigur venituri de la 1000 de lei in sus.Va dau un sfat prietenesc...nu disperati deoarece D-zeu are grija de fiecare.Chiar daca aceasta recalculare a adus si multa durere,sacrificii si chiar unele pierderi de veti omenesti tot raul e spre bine.
Semneaza manipulatorul de la PDL!
Sa ne unim in jurul lui Zeus si al partidului.Sa nu lasam opozitia sa ne calce in picioare.Stiu ca nu mai avem mult de furat din tara dar cat mai putem sa o facem cu hotarare.
Extras din Decizia PDL de a-si pune streangul de gat.
Semneaza un iconstient al partidului!

Anonymous spunea...

Erata:
-in loc de "veti" ,"vieti" ca doar nu sunt Elena Basescu...sunt altcineva de la PDL mai putin agramat...stiti voi cine!
Inconstientu partidului care apar la toate televiziunile care ma cheama!

Anonymous spunea...

Erata PDL:
-"inconstientul" in loc de "inconstientu" dar poate ma scuzati ca acum Zeus si Boc doarme .Faceti liniste!

Anonymous spunea...

Tot PDL-ul...sper ca nu ai gresi si de data asta!

Anonymous spunea...

D-le.Plano:boc a spus ca se bucura ca si militarilor li se stabilesc pensiile pe principiol contrbutivitatii, tot el a spus ca pensia este un drept patrimonial, dar cuantumul ei NU pentru ca acesta poate fi modificat in functie de posibilitatile financiare ale statului.Cu alte cuvinte, eu inteleg asa: voi prostilor contrubuiti, ca eu prim ministru(eu cu portocalii mei in frunte cu chioru) dupa ce am furat tot cand nu mai am bani de pensii, va fac pensia 1 ;eu, ca atata poate statul sa va dea.Unde este logica, unde este contributivitatea>Astia mai au macar un singur neuron prin creierul ala bolnav?Va rog lamuriti-ne dvs .cum stau lucrurile.MARINA

CopperNick spunea...

Exista unele lucruri pe care nu le inteleg:
1.Varianta de OUG aprobata de guvern nu abroga si HG 737, referitoare la diplomati, grefieri...suspendata ca si HG735. De ce?
2.Daca totul se face din oficiu, cum mai stim daca cineva s-a spetit un minut sa ne caute veniturile din perioadele lipsa. Ca noi nu mai vedem adeverintele....Eu nu cred ca vor astepta sa se gaseasca perioadele lipsa ci se vor grabi sa ne trimita decizii finale cu calcule artificiale pt perioadele lipsa urmand ca noi sa cerem revizuirea pe baza unor documente.
3.Atat Dogaru cat si ceilalti care au vb aseara nu au fost deloc documentati cu capcanele noii OUG. Oare SCMD ce face? Nu are un nucleu de specialisti care sa formuleze sintetic problemele pt ca televiziunile si vorbitorii sa inteleaga despre ce vb? Asa cum are pdl - fapt care se vede clar dupa modul coerent si unitar in care vb toti pedelistii invitati la emisiuni si in care sunt si anuntati prin sms in timpul emisiunii cum sa raspunda?

Anonymous spunea...

toti suntem interesati in a avea pensiile actualizate in functie de soldele militarilor activi insa acest lucru, chiar daca este legiferat, se aplica "ad literam" !
fraza finala dupa cate imi aduc aminte suna cam asa:" ....se actualizeaza functie de sumele avute la dispozitie de mapn".
gresesc eu?
atunci va reamintesc....! este aplicata si se aplica numai in caz de alegeri!
gresesc eu?
deci tot la mana lor suntem!
vlad tepes 2

Anonymous spunea...

Daca decizia imi vine in august cu o pensie mai mica sau mai mare ce bani primesc in septembrie?
Tot valoarea din decembrie 2010 sau valoarea revizuita urmand ca diferentele ianuarie -august sa se regularizeze din 2012? Nu este clar deloc.

mos alecu spunea...

@Anonim 29 ianuarie 2011, 10:38 :
Spuneti (de vreo doua ori) : "gresesc eu?"

Nu , nu gresiti , spuneti prostii !

Cititi L.164 ... 'in functie de posibilitatile financiare ' se facea numai indexarea cu RATA INFLATIEI .
Restul erau obligatorii...

mos alecu spunea...

@CopperNick 29 ianuarie 2011, 09:26 :
Spuneti : "modul COERENT ... in care vb toti pedelistii "

Hai ..., lasati-o 'balta' ... daca si astia sint 'coerenti' ... apoi si Maica Tereza era musulmana !

Skiuc spunea...

@ Anonim 10:57, ex dvs: decizie in aug 2010, in sept primiti pensia conform deciziei!

Anonymous spunea...

Corect este ca intr-adevar documentele cu veniturile sa fie trimise de CMJ catre cei care recalculeaza pensiile.Dar eu vreau sa cunosc daca sunt perioade lipsa sau nu se regasesc toate veniturile.De aceea ar fi corect ca pensionarii care doresc sa afle veniturile sa le fie eliberate adeverinte in continuare.(Catalin)

Skiuc spunea...

@ Catalin:
"Prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc o copie de pe următoarele documente la adresa de domiciliu..."
O adresati comandantului CMJ; este obligat sa va raspunda in termen de 30 de zile!
Cu stima,

Argus spunea...

Se pare ca Ordonanta de urgenta reuseste sa corecteze erorile formei initiale a Legii 119/2010 si anume:
1. Termenul scurt, de pana la 31 dec.2010 a recalcularii pensiilor militare,irealizabil in conditiile haosului din arhivele militare, a fost eroarea fundamentala a legii 119/2010.
Noul termen fixat prin OUG, de pana la 31 dec.2011 este realist.
2. Stabilirea prin art.5 al.4 din lege, a salariului mediu brut pe economie, drept criteriu de determinare a punctajului mediu anual pentru perioadele pentru care nu exista dovezi despre veniturile realizate, a fost o alta eroare majora a legii 119/2010 care a generat, in final, revolta de proportii a sutelor si miilor de pensionari, care la sfarsitul perioadei de recalculare s-au trezit cu pensii calculate pe acest criteriu total neconcordant cu realitatea.
Noua reglementare din OUG, care, pentru perioadele in care nu se vor gasi documente, prevede ca baza de calcul "cuantumul soldelor lunare corespunzatoare gradelor militare detinute si functiilor exercitate, dar nu mai putin decat salariul mediu brut pe economie" este acceptabila.
3. A trei eroare s-a comis prin obligarea,potrivit HG 735, a beneficiarilor de pensii, de a umbla dupa dovezi de venituri, instanta de contencios administrativ considerand aceasta prevedere a HG 735 ca fiind o adaugare la legea 119/2010. Ea a fost inlaturata prin OUG, procurarea dovezilor devenind o obligatie a institutiilor militare detinatoare.
4. Pentru claritatea conceptelor, OUG introduce conceptul de "revizuire" spre a deosebi operatiunile ce vor urma, de "recalcularile" ce s-au operat pe vechea forma a legii 119/2010, dispunand REVIZUIREA DIN OFICIU A PENSIILOR RECALCULATE, exceptie facand doar pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare dovedite pe intreaga perioada ce constituie stagiu de cotizare, care raman in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii.
5. Prin urmare, toate celelalte pensii recalculate vor fi revizuite pe parcursul acestui an,iar pe masura emiterii noilor DECIZII DE REVIZUIRE noile cuantumuri vor fi platite,( potrivit normelor generale din legea 263,) de la data de l a lunii urmatoare emiterii deciziei. In perioada de la 1 ianuarie 2011 si pana la data platii noilor cuantumuri stabilite prin revizuire,pensionarii in cauza vor beneficia de cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010.
6. Intrucat insa drepturile de pensie stabilite in urma revizuirii vor fi valabile cu data retroactiva din 1 ianuarie 2011, regularizarea diferentelor se va efectua pana la 31 martie 2012. (este vorba de diferentele dintre cuantumurile din dec.2010 platite provizoriu in perioada de la 1 ian.2011 pana la data revizuirii, si noile cuantumuri stabilite prin revizuire, care vor putea fi mai mari sau mai mici.)

Skiuc spunea...

Thanks, Argus, ne-ai luminat... mai au astia la PDL lumina sau e gata stocul? :)))

Argus spunea...

@ Skiuc, sunt dispus la dialog pe tema de interes general a noului act normativ de modificare a Legii 119/2010,insa, daca e posibil, fara partizanate politice.

wasy_g spunea...

Argus
Venitul pe o luna nu se compune numai din solda de grad si de functie.Mai exista gradatii sporuri diferite etc.Asadar,daca salariile medii vor fi inlocuite cu soldele de grad si functie vom avea de pierdut,mai ales cei care au o perioada mai mare lipsa.Banuiesc ca nu se vor obosi prea mult sa mai caute prin arhive

Anonymous spunea...

Deci, iti vine decizia cu recalcularea finala (pe baza adeverintei), pe 15 aprilie 2011 cu pensia de 2500 lei. In decembrie aveam 2100. De cand imi da 2500 lei, de la 01 mai sau de la 01.01.2011?
Multumesc !

Argus spunea...

@ 14,38 - Intr-adevar, avem de pierdut gradatii si sporuri prin aplicarea noului cuprins al art.5 al.4 privind calculul pe baza cuantumului soldelor lunare corespunzatoare gradelor militare detinute si a functiilor exercitate, in cazurile in care nu vor fi gasite documente de arhiva despre veniturile reale. Tot e mai bine insa, decat vechiul cuprins al art.5 al. 4 care prevedea ca baza de calcul, in lipsa documentelor, salariul mediu brut pe economie,mult sub nivelul soldelor de grad si functie din aparare,ordine publica si siguranta nationala.
@ 14,53 - Dupa opinia mea,potrivit legii 119 modificate, in cazul unui cuantum superior fata de decembrie 2010 al pensiei revizuite, dreptul la pensia revizuita curge de la 1 ianuarie 2011,insa diferentele cuvenite pe perioada de la 1 ianuarie si pana la data deciziei de revizuire (respectiv a platii noului cuantum) nu se achita la data platii primei pensii marite, ci doar dupa regularizarea care va avea loc pana la 31 martie 2012. Tocmai aceasta este ratiunea regularizarilor prevazute in noua OUG, de a plati sau incasa de catre Casele de Pensii, diferentele produse ca urmare a revizuirilor.

Anonymous spunea...

Multumesc Argus!

Anonymous spunea...

@ARgus-nu te obosi cu Skiuk.el vede numai164

segentul bula spunea...

retroactiv incepind cu data de 1 ianuarie2010 daca ai depus cerere si adeverinta pina la data de 31.12.2010 sau incepind cu data de 1 ale lunii urmatoare de cind ai depus cererea sau sa emis decizia de recalculare.Aici o sa fie o magarie,pensiile care cresc si la cei care nu au depus cerere anul trecut vor fii eliberate decizii cit mai tirziu in mod cert pt a se face economii.citeste atent legea si hotarirea de guvern.Incearca sa faci distinctia intre recalculare care sa terminat la 31 decembrie si revizuire.cred ca toti au primit decizii de recalculare,unii pe baza de adeverinta si altii pe salariu mediu brut.diferenta o fac cei care au pus cereri in timpul de prescriere,adica pina la 31 decembrie 2010

Skiuc spunea...

@ Anonim 17:19; trecand pe langa faptul ca esti un... anonim, adica esti, probabil, cum ai fost si atunci cand erai activ... nu inteleg de unde ai dedus tu ca as avea treaba/as fi interesat numai de L164? am spus pe alt blog ca mie imi creste pensia in urma recalcularii, deci? te bagi in seama numai ca sa te afli in treaba? sau ma 'infierezi' cu manie proletara? argumente cand acuzi ceva/pe cineva ai?

Argus spunea...

@ sergentul bula, intr-adevar,potrivit art.4/1 in cazul documentelor depuse de beneficiari, dreptul la pensia revizuita cu incepere de la 1 ianuarie 2011 se acorda cu conditia depunerii cererii in termenul legal de prescriptie, numai ca, acest termen de prescriptie este de 3 ani, care expira la 31 decembrie 2014 (potrivit dreptului comun) si nici de-cum nu a expirat la 31 dec.2010, asa cum Dv gresit mentionati in comentariu.

sg,bula spunea...

argus,--citeste bine L119,precizeaza clar-expira la 31 dec 2010.nu are legatura cu HB735,dupa aceastra data intra L236.intreaba pe plano daca am sau nu dreptate.e mai informat si mai in tema ca noi

Anonymous spunea...

Buna seara!
1. Despre Anexa 2 stie cineva ceva?
(4)"...la stabilirea punctajului mediu anual se utilizează cuantumul soldelor lunare corespunzătoare gradelor militare deţinute şi funcţiilor exercitate, a funcţiei minime corespunzătoare gradului militar deţinut conform anexei nr. 2 la prezenta lege, dar nu mai puţin decât salariul mediu brut pe economie, după caz.”
Si daca erai capitan pe Lt.col?

Plano10 spunea...

@Argus si @all
Revizuirea la cerere a deciziei de recalculare se poate cere in termenul general de prescriptie de trei ani, termen care incepe sa curga de la data intrarii in viguare a noii ordonante.
Cei care puteti obtine documente oficiale din care sa rezulte ca in perioadele lipsa din adeverinte, pt care revizuirea din oficiu s-a efectuat potrivit art 5 din OUG , ati avut gradatii, sporuri sau salariu de merit, timp de trei ani puteti solicita revizuirea pensiei in baza noilor dovezi.

Skiuc spunea...

@ Argus, inclin sa cred ca ai in fata textul OUG in forma stabilita aseara! da un link unde sa-l vedem si noi! sau ai alte surse inaccesibile muritorilor de rand? in textul care circula pe net nici vorba de termene in 2012... insa vad ca esti documentat pe varianta finala... deci, un link?

Anonymous spunea...

plano 10 felicitari, ne-ai informat corect, sa vedem daca reusesti sa publici si textul oug de aseara,ca nu reusesc sa-l gasesc,ti-am mai scris ,scuze ca scriu ,,anonim'',dar ma cam depaseste tehnica cu parole url,e mai simplu sa semnez anonim, nu am primit decizia nici pina acum,teoretic eu aveam de cistigat la pensie,dar daca nu am primit decizia iar pensia am primit-o cu acelasi brut din decembrie la ce sa ma astept? mai sunt si altii care nu au primit decizia?

Anonymous spunea...

mai poate trimite cineva o decizie de pensionare recalculata sa aive toate paginile multumesc

Mihai spunea...

@anonim 18:46
daca erai cpt. pe lt. col. ti se calculeaza cif-ul pentru functia gradului detinut la minim, adica daca functiile de cpt erau cu cif intre 2,20 si 2,40 se calculeaza la 2,20. Este exact situatia punerii la dispozitie pe perioada cercetarii cand erai platit la nivelul fctiei minime a gradului detinut si nu a gradului fctiei detinute. Atentie, de obicei aceste elemente duc sub valoarea sal. mediu pe economie fapt pentru care tot sal. med pe economie se va calcula.

Plano10 spunea...

Cred ca nici Boc nu are textul definitiv. Pana marti, cand trebuie sa depuna OUG in Parlament, au timp sa-l mai stilizeze. Poate i-au plecat stenografele si operatoarele in weekend.
Am vazut ca cei de la Realitatea de ieri primisera niste teste pirat.
Nu mai sunt asa de curios cum va fi textul final!
E foarte, foarte apropiat de cel pe care l-am dezbatutu noi... daca avem in vedere si interventia de ieri a lui Boc.

Anonymous spunea...

@Plano
AM NEVOIE DE ULTIMA FORMA (CEA VOTATA DE GUVERN) A OUG CA DE ....AER!!!
Elena

Anonymous spunea...

...buna seara,PETRICA ma numesc;
cautati,pe siteul=cabinet avocat Costel Galca,28.ianuarie.2011,LA DRET SOCIAL,si ve-ti gasi ordonanta cu anexa 1,accesand scrisul cu albastru din textul....Potrivit Ordonantei
...astept sa vad daca a gasit cineva...

Anonymous spunea...

E tot aia veche!

Plano10 spunea...

@Anonim/Elena
Nu se exista pana in prezent... mai cautam vreo ora.

Skiuc spunea...

@ Elena, s-ar putea sa aiba Argus OUG in forma finala... a prezentat datele dupa ea; dupa cum vezi i-am cerut sa ne arate si noua insa, pt muritori, nu e accesibila inca...

Anonymous spunea...

vad ca un idiot in adevarul de azi[vezi pe net] trece data 2014 ca termen de revizuire,ori e scris gresit ori asa e?

dac55 spunea...

anonim 22,53
Incurca(nu stie!!!) termeni:revizuire si prescriptie(daca e cazul ultimului, atunci e corect 2014).

Gourkha spunea...

Acum va spun cea mai crunta eroare care a aparut in aceasta L. 119 si LUP. Este vizat inclusiv seful SMG -pilot. Ambele fac referire la HG 1294/2001 (spor de 25%, 50% si 100%). Perfect – insa in trasnpunerea in L. 119 si LUP nu exista spor de 100%.

Exemplu, dupa HG 1294/2001:

- pilot – 30 ani vechime efectiva, alte conditii 100%, adica 60 ani vechime totala = apare in decizie;
- nenavigant/topograf – 30 ani vechime efectiva, conditii speciale 50% la vechime, adica 45 de ani vechime totala = apare in decizie;

Dupa L. 164/2001 - este firesc ca intre pilot si nenavigant/topograf sa existe o diferenta la pensie in favoarea pilotului, care are o vechime totala mai mare.

Transpus in L. 119 si LUP nu exista insa majorare punctaj cu 100%, ci doar cu 25% si 50%. In acest fel, atat pilotul – cat si nenavigantul/topograful au in realitate 30 de ani vechime efectiva si punctaj majorat cu 50%, nemaiexistand la pensie nicio diferenta intre ei.

In acest mod sunt afectati cei mai speciali militari ai Armatei Romaniei: pilotii, cei de pe submarine si nave militare, cercetasii prin parasutare, alpinistii de la VM, cei de la cercetare si incercare aeronautica, cei de la testari armament si munitii, cei de la misiunile operativ-informative, pirotehnistii si orice alt militar participant la operatii in teatre, sau aflat in dispozitiv pe timpul starii de urgenta sau asediu.

Am sesizat M.Ap.N.

Plano10 spunea...

@Dac55
Revizuirea deciziei de recalculare, la cererea pensionarului... nu cea din oficiu, se poate face in termenul general de prescriptie de 3 ani, termen care incepe sa curga de la data intrarii in vigoare a OUG.

wasy_g spunea...

G0urkha
Se stie de lucrul asta.La prima vedere pare o discriminare.Totusi, se pare ,ca pentru cei care au lucrat in "alte conditii" ,pe langa sporul de 50% aplicat in fiecare luna la punctaj,la sfarsit se mai adauga un bonus.Treaba asta am constatat-o ,uitandu-ma pe decizia de pensie a unui pilot.

Anonymous spunea...

@Gourkha 23:22,ai dreptate,dar nici L164 nu prea facea diferentiere intre militarii "sdpeciali" si politruci (60,62,64%,dar nu mai mult de 100% cu sporurile) astfel un militar "special" avea pensia egala sau mai mica decat un politruc (grade egale dar functie mai mica, politrucii s-au cocotat in varf)
L119/2010 a aplicat metodologia L19/2000, in care nu exista "alte conditii" in care sunt inclusi "specialii",care cand plecau la unitate/misiune, nu puteu garanta copiilor ca se si intorc,care isi lasa sau isi lasau intr-o misiune ani din viata. Speranta de viata a "specialilor", care au scapat, este redusa din start cu cel putin 10 ani, motiv pentru care trebuie sa luptam sa ne castigam drepturile.( sporul de 100% in bani si nu numai in scripte)
Referitor la statutul de militar, eu le dau gradul si toate decoratiile, oricum nu ni le-au respectat, in sinea lor ne credeau fraieri pentru ca ne puneam in slujba tarii tot ce aveam: viata, sanatate, familie,etc...,in timp ce ei imparteau intre ei cea ce noi aparam.
Nick-name-ul meu este "cobra", dar nu stiu cum sa-l afisez, de aceea semnez cu aninim.

Plano10 spunea...

@Cobra
Apasa pe sageata de la ”comentati ca” si scrie-ti adresa de mail sau pagina de web in variantele in care ai deschis un cont.

costinelo spunea...

sporul de 25%,respectiv 50% se aplica lunar la punctaj pe intreaga perioada de activitate ?

wasy_g spunea...

costinelo
Se aplica lunar pe intreaga perioada cat ai lucrat in astfel de conditii

costinelo spunea...

In perioada 09.10.1974-31.12.1985 am lucrat ca civil intr-o intreprindere de stat,ulterior militar.
Intrebare:pentru perioada de mai sus cum se afla punctajul lunar (tinand cont ca in cartea de munca se afla scris salariul tarifar lunar),se imparte venitul la salariul mediu brut sau la salariulmediu net? Va multumesc!

costinelo spunea...

Credeti ca este bine sa solicit in scris intreprinderii unde am lucrat ca civil o adeverinta din care sa rezulte sporurile pe care le-am avut?(toxicitate,ore noapte,vechime etc.)
Le vor lua in calcul cei de la casa de pensii?

Anonymous spunea...

wasy_g, nu exista nici-un bonus, 50% si atat. Are dreptate Gourkha, topograful are pensie egala cu scafandru si pilotul la aceiasi vechime.

Plano10 spunea...

@costinelo
Am scris de atatea ori ca perioada civila se calculeaza separat de cea militara. Se reunesc doar punctajele. In civilie punctajul mediu anual nu se calculeaza prin impartirea la 20 ani, ci la 33 ani.
Aveti cartea de munca la dosarul de pensie pentru perioada lucrata inainte de angajare in armata. Daca in ea nu au fost trecute acele sporuri puteti sa le solicitati si apoi sa cereti recalcularea pensiei.

Gourkha spunea...

@ wasy_g. Eu am analizat mai multe astfel de decizii definitive. Nu este adevarat ce afirmi - nu exista niciun bonus pt. cei cu ALTE CONDITII si SPOR de 100%.

Pt. perioadele lucrate in ALTE CONDITII cu SPOR de 100%, desi apar la Total Vechime rezultand un numar mai mare de ani - la centralizare nu se acorda decat 50% majorare punctaj, fara niciun alt bonus.

Astfel, intre un parasutist care a lucrat 20 de ani in ALTE CONDITII cu spor 100% si un geodez care a lucrat in CONDITII SPECIALE cu spor 50%, nu mai apare nicio diferenta la punctaj. Desi parasutistul are precizat la inceputul deciziei ca are vechime totala de 40 de ani si geodezul 30 de ani, la ambii se iau in realitate in calcul doar 20 de ani efectivi si la fiecare an lucrat se adauga 50% si la parasutist si la topograf, nu mai apare nicio diferenta, niciun bonus.

Astfel - la cei in ALTE CONDITII, la recalculare pierd nu numai cei cu vechime incompleta, dar si cei cu vechime completa. La vechime completa am analizat 2 cazuri: sef de compartiment tehnic cu SPOR DE 50% are crestere de pensie, iar comandantul sau cu ALTE CONDITII spor 100%, are descrestere - este si logic sa fie asa la ultimul din moment ce la fiecare an in ALTE CONDITII i se adauga tot 50% majorare ca si subalternului sau de la tehnic.

Anonymous spunea...

Comandor_Aviatie
@Gourkha
Am incercat sa te contactez pe email dar n-am reusit.
Batrane razboinic te rog sa ma contactezi pe email comandor.aviatie la yahoo.
Doresc sa lamurim neclaritati referitoare la grupe de munca / conditii munca.
Multumesc!
Toate cele bune!

Gourkha spunea...

@ Anonim. Bine - te contactez. Eu provin dintr-un grup - in care practic toti am lucrat in ALTE CONDITII cu SPOR = 100%. Din grup fac parte pilotI pe supersonice, cercetasi prin parasutare, alpinisti, chiar si de la marina, inclusiv rezervistii cu misiuni in teatre (si cei care au fost in teatre - pe perioada misiunilor, dupa HG 1294/2001 au spor de 100%).

Deciziile, la cei care le-au primit sunt clare: toti cei cu ALTE CONDITII si SPOR 100% care au primit decizii definitive, indiferent de vechime au pierdut la recalculare, nemaiexistand nicio diferenta intre ei si cei cu 50%.

Desi la inceputul deciziei apar anii dublati - in realitate, la recalculare, se iau in calcul doar anii efectivi lucrati si la fiecare lucrat in ALTE CONDITII cu SPOR de 100%, se adauga la majorare punctaj doar 50%. In acest mod scad toate pensiile celor care au lucrat in ALTE CONDITII cu SPOR = 100%, precizez - nu e teorie e constatare pe care am semnalat-o si la M.Ap.N.
Este o eroare clara a contabililor din M.Ap.N., intrucat atat L. 119/2010 cat si LUP permit integrarea celor cu ALTE CONDITIIcu SPOR = 100%, insa contabilii nu au transpus-o, interpretand cum au dorit ei.

Anonymous spunea...

Plano10, te rog sa incerci sa postezi o decizie calculata la venituri reale, care a avut spor 100% si inainte si dupa anul 2001, sa ne lamurim daca ne cheltuim linistiti pensia in 2011 sau trebuie sa dam ceva inapoi. Haideti domnilor piloti, alpinisti..etc, face-ti lumina!

dac55 spunea...

Un specialist(de preferat jurist) care se pricepe la interpretarea legii ar trebui sa ne explice mai clar art.8 si 11 din lege deoarece mie mi se pare mai concis doar art.11 :"Art. 11. - Beneficiarii pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b) care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii."

dac55 spunea...

Daca in art 11 se precizeaza"...., beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective",la art.8"....se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca,",fara sa faca vre-o precizare cu privire la majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective(eventual procente ca la art.11)

Plano10 spunea...

@dac55
Art. 8 se aplica doar celor care au lucrat in acele conditii ulterior datei de 01 .04. 2001.
Perioada suplimentara de vechime acordata se considera stagiu de cotizare in conditii normale, pt care, probabil, se acorda numai punctajul rezultat din impartirea venitului din adeverinte la salariul mediu pe economie.

Anonymous spunea...

Bun. Si daca aceste perioade constituie stagii de cotizare in conditii normale, se da 1 punct pentru fiecare an sau ce p... vor sa spuna?

Anonymous spunea...

Plano10, sunt perioade sulpimentare.

dac55 spunea...

@plano
S-a inteleg ca in actuala conjunctura ca "perioada suplimentara de vechime",devine un fel de ...frectie la un picior de lemn!!!!

Plano10 spunea...

@dac55
N-as zice asa ceva. Nu am primit nicio decizie recalculata dupa venituri reale, care sa cuprinda si perioade ulterioare anului 2001, ca sa-ti dau un raspuns avizat.
Daca cineva imi trimite, o voi posta, cu pastrarea secretului identitatii, si o vom analiza.

Anonymous spunea...

Comandor_Aviatie

Ai dreptate batrane razboinic Gourkha.
La concluzia asta am ajuns si eu.

Pana la acest moment sunt 2 situatii:
1. Deciziile asa zis temporare, la care au tinut cont de vechimea completa, asa cum a fost stabilita prin decizia conform L164. In acest caz nu s-a acordat sporul de 50%.
2 Deciziile de pensii ale caror cuantumuri s-au calculat pe baza veniturilor din adeverinte, tin cont de sporul de 50%, dar nu tin cont de vechimea suplimentara datorata conditiilor de munca (grupelor de munca).

Vechimea in serviciu stabilita prin decizia de pensionare conform L.164 reprezinta stagiu de cotizare, conform L.119 Art.9 pct b.
Aceasta vechime trebuie luata in calcul.
Nu este cazul sa i se mai faca nicio corectie daca s-a tinut cont odata de sporul de vechime de 100% (50%, etc.), spor de vechime reiesit din conditiile de munca (grupe de munca).

Si in cazul 1, cat si in cazul 2, CALCULELE SUNT INCOMPLETE.

- De ce nu se face public algoritmul de calcul
- De ce atata secretomanie;
Conform L.263 Art. 190. aplicaţia informatică utilizată la stabilirea pensiilor se omologhează şi este publică.

O sa revin si cu un caz concret de calcul, daca e cazul.

Cate o urare pentru fiecare:
Cer senin!
Vant din pupa!
Vant sub baremul maxim!
Sanatate tuturor!
Sa fim uniti!

dac55 spunea...

@plano
Eu am vazut o asemenea decizie,a unui coleg pensionat in 2010 (calculata pe veniturile reale)si maximum care i s-a acordat pentru perioada ulterioara anului 2001 a fost de 50%.Imi pare rau dar nu am acceptul de a i-o posta.

Anonymous spunea...

Daca toate pensiile militare au devenit pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000(fara plafonari pentru cele anticipate), ce rost mai avea sa introduca chestia cu 12 luni la an? Aici e ceva putred in Danemarca. Vedem in instanta ca la telverde nu stie nimeni.

Anonymous spunea...

Pe baza legii 164, si aviatorul (comandor)cu mii de ore de zbor si comandorul (contabil sef sa spunem)ieseau cu aceeasi pensie. Acum cu 119 pentru pilot conteaza , sa zicem deocamdata 50% grupa speciala + spor ore zbor + alte sporuri de risc. Normal ca nu le convine , la cei care au avut spor de DMH (directia miscarii hartiilor), care au plimbat hartii intre birouri.
La fel si fostilor politruci, sau ofiteri facuti la apelul de seara (de genul Dogaru), normal ca nu le convin noua lege. unde pilotul care si-a riscat viata , ia niste bani pentru conditiile speciale si alte sporuri. CRED CA SPORUL DE DMH, NU SE IA IN considerare, la nemultumiti, de aia trag tare cu gura!!
E o diferenta vizibila intre un comandor pilot si un comandor pe resurse umane. Pe 164 erau egali, ceea ce nu e corect. Diferenta o face 119/2010. Nemultumitii sunt tocmai cei care au taiat frunza la caini !

esoel spunea...

@Gourcha @dac 55
AMBELE ARTICOLE SUNT NECESARE,astfel:
-art.11 se utilizeaza atunci numai cand se stabilesc conditiile pensionarii anticipate sau anticipate partial si unde ,in functie de perioadele suplimentare obtinute( 3,6, sau 12 luni la an ) si insumate cu anii efectiv lucrati se poate stabili vechimea in serviciu.In functie de nr de ani lucrati in aceste conditii ,se poate cere pens.anticipata conf tabelelor din lege.
-ART 8 se utilizeaza pt.calculul punctajului anual si mediu anual indiferent de tipul de pensie obtinut(la limita ,anticip. sau antic.prtial) cand,pt fiecare luna lucrata in astfel de conditii se majoreaza punctajul obtinut din salarizare cu 25% sau 50% .Intr-adevar,nu se pastreaza corespondenta intre perioadele suplimentare si majorari,care nu trec de 50% pt perioadele in care se suplim.cu 12 luni la an.
Mie mi se pare echitabil totusi !Majorarile aplicate vor sa compenseze astfel pierderile pe care le-ar suferi cel ce se pensioneza anticipat datorita conditiilor vitrege in care a fost nevoit sa lucreze fata de cel care a lucrat in cond.normale si iese la pensie la limita de varsta acumuland mai multe puncte numai din salarizare.Sigur ca cei care rezista in conditii D,S sau AC pana la limita de varsta legala,casiga la punctaj cel mai mult.

Gourkha spunea...

@ dac55, perioada suplimentare e frectie, insa numai pt. cei cu 100% - ALTE CONDITII.

@plano. Cum doresti o astfel de decizie, fotocopie sau scanner, cu ultima posibilitate am eu probleme, dar maine pot sa o rezolv. Eu iti expediez una. Deciziie la care fac eu referire sunt emise in anii 2003, 2004, 2005, 2006 si 2008.

Acei oameni au lucrat in ALTE CONDITII si inainte si dupa 2001. La desfarurare - apare clar, punctaj anual cat are fiecare si majorare grupe 50% pt. fiecare an lucrat in ALTE CONDITII cu SPOR de 100%, indiferent ca a lucrat in ALTE CONDITII inainte sau dupa 2001. Nimic altceva. Deci - daca un astfel de rezervist a lucrat 30 de ani IN ALTE CONDITII cu spor de vechime de 100%, acest lucru se regaseste teoretic in antetul deciziei - ii dubleaza anii si apar 60 vechime totala. Insa in tabelul centralizator apar cei 30 de ani efectivi numai, fiecare cu majorare de punctaj de numai 50%, niciun bonus - nimic. In acest fel nu mai exista nicio diferenta intre 50% si 100%, vechimea totala este pur virtuala, iar pilotul si geodezul sunt la fel.

Daca geodezul si pilotul au 30 de ani vechime efectiva, in antet apare pt. geodez vechime totala de 45 ani si pt. pilot de 60 de ani. Insa, la punctaj amandorura li se ia in calcul doar 30 de ani vechime efectiva si ambii au majorare de punctaj de 50%. Clar ca la recalculare pilotul pierde, decizia dupa L. 164/2001 lua in calcul 60 de ani, nu 30 cu punctaj 50%, iar geodezul ramane relativ constant (chiar cresteri).

Problema este urmatoarea: L. 119/2010 si LUP integreaza HG 1294/2010, deci si sporul de 100%, insa in practica nimic. Altfel - ce rost mai avea referirea la HG 1294/2010, pt. ca spor de 25% si 50% exista si in legile civile?

dac55 spunea...

@esoel
Legea nr.119/2010:"Art. 2. - (1) Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare".
Nu unteleg:
"art.11 se utilizeaza atunci numai cand se stabilesc conditiile pensionarii anticipate sau anticipate partial si unde ,in functie de perioadele suplimentare obtinute( 3,6, sau 12 luni la an ) si insumate cu anii efectiv lucrati se poate stabili vechimea in serviciu.In functie de nr de ani lucrati in aceste conditii ,se poate cere pens.anticipata conf tabelelor din lege." La ce-mi mai foloseste asta daca sunt deja....pensionar,iar cei ce vor iesi in continuare la pensie vor merge pe L.263

Gourkha spunea...

@ esoel. Cum sa fie echitabil? Pilotul si geodezul sa aiba aceeasi majorare de punctaj de 50%? Asta se intampla in realitate. Clar ca la recalculare - pilotul pierde. Este ilogic ce afirmi.

dac55 spunea...

@Gourkha,
Rationamentul tau este mai mult decat logic dar tare mi-e teama ca se va acorda un punctaj mai mare de 50% pentru cei care au lucrat si in "alte conditii".

Plano10 spunea...

@Gourkha
Indiferent cum, fotocopie sau scaner, numai sa fie atasament pe adresa blogului

plano10.blog@gmail.com

Anonymous spunea...

esol, toate pensiile militare au devenit pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/20009(L.119,art.2). Cel care a iesit deja la sa zicem 45 de ani, nu mai are nevoie de cele 3,6,12 luni. Ce sa faca cu ele, sa mai iasa o data la pensie? Astea cumva trebuiesc valorificate in procesul asta de recalculare, adica in sporuri la punctajele anuale, dar cum?

Gourkha spunea...

Sa luam al caz. HG 1294/2010, pct. III dubleaza vechimea celor participanti la operatiuni in teatre - ALTE CONDITII spor 100%. Acelasi HG 1294/2010 - pct. II CONDITII SPECIALE, mareste cu 50% vechimea celor din escorta (SPP).

Militarul X: 20 de ani in teatre in Afgfanistan, 40 vechime totala in serviciu

Militarul Y: 20 de ani la SPP - clar ca nu e ca in Adfganistan, 30 ani vechime totala in serviciu.

La pensie, la ambii li se ia in calcul doar 20 de ani efectivi si pt. fiecare an li se majoreaza punctajul la ambii cu 50%. Acesta este rezultatul recalcularii, dupa deciziile emise pana in prezent. Pierd cei mai incercati militari ai Romaniei.

dac55 spunea...

@Gourkha
Nu vreau sa ma fac partizanul nici-uneia din parti dar in situatia militarului X sunt de acord sa i se acorde sporul ed 100% pentru perioada cat a fost in teatre din Afganistan(ma indoiesc ca a fost 20 de ani).

Gourkha spunea...

@ dac55. Eu am dat un exemplu cf. pct. III din HG 1294/2001. Participantii in teatre au aceleasi ALTE CONDITII cu SPOR de 100%, dar la pensie dispare sporul si raman tot cu 50%. Deci la 1 an in Afganistan, are 2 ani vechime totala care nuu ii foloseste de fapt la nimic, la pensie are tot un an luat in calcul cu majorare de 50%, la fel ca cel care l-a trimis in Afganistan.

In acelasi capitol cu ALTE CONDITII si spor 100% sunt inclusi: pilotii, cei de pe submarine si nave militare, cercetasii prin parasutare, alpinistii de la VM, cei de la cercetare si incercare aeronautica, cei de la testari armament si munitii, cei de la misiunile operativ-informative, pirotehnistii, orice alt militar participant la operatii in teatre, sau aflat in dispozitiv pe timpul starii de urgenta sau asediu.

Exista si o logica aici provenita din standarde medicale internationale: cei de pct. III au speranta de viata mai mica.

esoel spunea...

@dac 55@anonim 15:45
AVETI DREPTATE ca toate pensiile mil.aflate in plata au fost declarate la limita de varsta din start conf L119;legea insa a intrat in vigoare pe 30 iunie iar aceasta lege se referea nu numai la cei aflati in plata la acea data ci si la cei ce urmau sa iasa la pensie aticipat sau a.partial dupa aceasta data,mai ales ca atunci nu se stia daca legea unitara a p.-l263-avea sa apara curand.Cititi ultimele paragrafe din L119 !
itara(l 263)

esoel spunea...

@anonim 15:45
Valorificarea se face conf art.8 cu majorari de 25% sau50%.
@gorucha
Este adevarat ce spui,dar aici intervin limitarile legii probabil datorate bugetului.

Mihai spunea...

Vreau sa fac o precizare legata de subiectul in discutie . In legea 19/2000 nu existau "alte conditii" ci numai cond deosebite si speciale. Pentru cei care au lucrat in alte cond si solicitau adeverinta pentru fructificarea perioadei in viata civila li se eliberau adeverinte cu cond speciale. Deci automat procentul 100% era transformat in 50%.
Deci, desi legea pervede ca vechimea in serviciu luata in calcul este cea avuta la deschiderea dreptului de pensie uite ca in realitate nu este asa. Oricum nu sa tinut cont in totalitate de art 8,9 si 10(cred) din lg 119

Gourkha spunea...

@ esoel. Nu este in regula. Sunt afectati cei mai ˝speciali˝ militari ai Armatei Romaniei - indiferent ca sunt rezervisti sau activi. Cum sa tratezi identic un pilot si un geodez, ambii avand spor de 50% in decizii, desi HG 1294/2001 face clar departajarea si spune ca pilotul are spor de 100%? E o neregula in aplicare si apare o discriminare. Pilotului i se recunoaste o vechime virtuala, care la pensie nu are nicio valoare.

Gourkha spunea...

@ Mihai. E adevarat - dar totusi si L. 119/2010 si LUP - fac referire la HG 1294/2010, deci ii permite integrarea in spiritul ei cu tot cu spor de 100% pt. ALTE CONSITII. Probabil ca a existat o buna intentie, astfel nici nu mai avea sens sa faca referire la ea, insa parerea mea este ca la DFC nici n-a citit nimeni HG 1294/2010 si nici nu stiu ca dupa acel HG, in armata exista si ALTE CONDITII cu spor de 100%. Pana una alta - efectele sunt cele constatate real de mine: toti cei cu ALTE CONDITII au pierderi substantiale la pensii si asta intrucat nu s-a efectuat recalcularea in spiritul si a HG 1294/2001, ci in mod amatorist, desi poate fi si cu intentie.

dac55 spunea...

Cred ca HG 1294/2001,a dat posibilitatea celor care se incadrau in aceasta categorie de spor(100%)sa poata beneficia pana la aparitia Legii 119 la o pensionare anticipata sau partial anticipata in functie de perioada in care a beneficiat de sporul respectiv coroborate cu legislatia din domeniul pensiilor din acea perioada.S-a avut mai putin in vedere posibilitatea sporirii punctului de pensie cu 50 sau 100%,mai ales ca in acea perioada nimeni nu se gandea la contributivitate.

dac55 spunea...

Era partial buna pana la aparitia noi legi si vechea legislatie care prevedea ca peste cei 25 de ani obligatorii, pentru fiecare an,inclusiv cei "suplimentari" in functie se grupa de munca,beneficiam de un spor de 2%,care normal ne ducea spre un 100% din ultimul salariu la care se adauga si OMM(de cele mai multe ori de 20%).

esoel spunea...

@dac55
Pai vedeti?tot mai buna este legea119 si 263 din acest pdv;in legea veche ,daca depaseai 100% erai limitat,puteai sa ai si 100 de ani vechime suplimentara in timp ce noile legi iti adauga pt fiecare an lucrat in conditii un procent bunicel.
Numai de bine !

Anonymous spunea...

Mitica ma numesc.
Am spus intotdeauna ca 119 este mai buna decat 164. Macar pentru anii de speciala. 27 ani . Nu-s de colo.

mos alecu spunea...

@Anonim 30 ianuarie 2011, 21:50 :
Si ati depasit 100% din ultima solda ?

Anonymous spunea...

Pt. Mihai
Multumesc pentru raspuns! (29.01 19:41)
Cu stima

Anonymous spunea...

Mitica,30 ianuarie 2011, 22:53 mos Alecu

Da , aveam 120%, in raspunsul primit de la Directia de pensii.

relu949 spunea...

Rog frumos daca cineva poate preciza la care grad aplic prvederile din anexa 1, la OUG., pentru perioada cat am avut gradul de locotenent major, la gradul de locotenent sau la gradul de capitan, fiindca gradul de Lt.Maj. nu este dat in anexa. Cu multumiri.

Anonymous spunea...

Ai auzit Mos Alecu avea 120%:100%nu-i ajungea;ipocritii

Skiuc spunea...

@ relu949: pt perioada de lt. maj. se ia in calcul gradul de capitan

Anonymous spunea...

anonim, 31 ianuarie 2011, 10:45
Da, aveam 120% datorita faptului ca am lucrat 31 in conditii speciale(50%).Daca stii despre ce e vorba. Dar nu iti dadea decat 100%, din baza de calcul. Puteai sa ai si 298%. tot 100%, primeai.

Anonymous spunea...

Si ce faceai in Specialele alea? Prindeai spioni.ai prins vreunulin 30de ani?

Anonymous spunea...

Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , anexa nr 6 . fiind nascut la 25 noiembrie 1959 , stagiul complet de cotizare este de 22 ani si 7 luni .
Conform Legii 263/2010 , art.55 (1) persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare .
Am lucrat in conditii deosebite 11 ani , 8 luni si 25 zile .
Conform art.55 , varsta standard de pensionare se poate reduce cu 2 ani ( 10 ani impliniti in conditii deosebite )
Rezulta ca actualmente indeplinesc conditiile pentru a mi se recalcula pensia , tinandu-se cont de perioada lucrata dupa pensionare .
CE TREBUIE SA FAC : Sa solicit Casei Sectoriale de Pensii a M Ap.N recalcularea pentru cei 5,5 ani lucrati ?

mos alecu spunea...

@Anonim 31 ianuarie 2011, 09:09
@Anonim 31 ianuarie 2011, 11:43
Spuneti ca in baza L.164 aveati 100% din solda si ca in baza L.119 aveti 120% . Foarte bine ... si sa-i mincati sanatos !

Pensia in baza L.164 se calcula proportional cu solda ... care era calculata avind la baza o 'valoare de referinta sectoriala' (in prezent) de 197,3387 lei . In baza legii unice de salarizare (care nu se aplica in acest an ... dar se va aplica in anii urmatori) soldele militarilor vor avea ca 'valoare de referinta sectoriala' salariul minim pe economie . In acest an salariul minim pe economie este de 650 lei... sa zicem ca tot aceeasi valoare (desi este foarte probabil sa fie mai mare , in anii urmatori) va fi si atunci cind se va aplica legea salarizarii unitare . Deci soldele vor reprezenta 329,38% din soldele de azi... adica pensia dvs (care tot 100% din solda va fi) va reprezenta 329,38% din solda de azi (in ideea L.164)... adica nu ... PENSIA DVS. VA FI TOT 120% DIN SOLDA DE AZI (nu solda care va fi atunci)... SAU , ALTFEL SPUS , DOAR 36,43% DIN SOLDA CARE VA FI ATUNCI (in ideea L.119 ... 263)...
Asta deoarece pensiile 'civilesti' pe care le vom primi se calculeaza pe 'puncte' . Valoarea punctului este azi de 732,8 ... si pentru a va mentine acelasi raport , cu soldele care vor fi atunci , ar trebui ca valoarea punctului sa fie 2411 (doua mii patru sute unsprezece) lei . Dar punctul de pensie nu creste decit cu 1/2 din cu cit creste salariul mediu pe economie si cu rata inflatiei (iar din 2021 si apoi si din 2030 - cine-o mai ajunge pe acolo - cu si mai putin)...


Asta-i situatia ... bucuriile nu pot fi intotdeauna de lunga durata...

Anonymous spunea...

Pensia in baza L.164 se calcula proportional cu solda ... care era calculata avind la baza..........Fals mos Alecu.Solda bruta se calcula pt. unii cu 6 elem.iar pt altii cu 3elem . dupa aceia se raporta la Vrs

mos alecu spunea...

@Anonim 2 februarie 2011, 09:28 :
Eu , cind nu stiu despre ce este vorba intr-o anumita problema ... mai intii ma documentez , si pe urma vorbesc ... sau tac , pentru a nu ma face de ris...

Pentru calcularea soldelor se folosesc 'coeficientii de ierarhizare ' (si la grade si la functiile din statele de organizare). Acesti coeficienti de ierarhizare (pentru fiecare militar in parte) se inmultesc cu 'valoarea de referinta sectoriala' si rezulta niste sume de bani ...
La aceste valori banesti ( fie numai la una dintre ele , fie la SUME rezultate in timpul calcularii soldei) se aplica majorarile corespunzatoare pentru : solda de merit , indemnizatie de comanda , gradatie (vechime) , indemnizatie de dispozitiv . Daca unii le au pe toate aceste majorari , iar altii nu le au este cu totul alta problema ... Deci FALSUL denuntat de dvs. este un simplu FISSS...
Cit despre cele numai 3 elemente avute in calcul pentru unii ... se vede iar ca nu stiti despre ce este vorba ... Pentru a iesi la pensie un militar trebuia sa aiba si o oarecare vechime ... deci cele 3 elemente erau 4 - grad , functie , gradatii , indemnizatie de dispozitiv...

mos alecu spunea...

@Anonim 2 februarie 2011, 09:28 :
Si , totusi , aveti o scuza : este foarte complicat ca un om sa-si dea seama ca NU STIE CEVA , chiar daca este convins ca stie... Din aceasta cauza (legat de ceea ce spuneam mai sus) eu tac de foarte multe ori...

Anonymous spunea...

poate sa-mi spuna cineva unde sa ma adresez ca nu am primit nici pina acum decizia de pensionare?multumesc!

Anonymous spunea...

poate sa-mi spuna cineva unde sa ma adresez ca nu am primit nici pina acum decizia de recalculare a pensiei?multumesc!

Skiuc spunea...

@ Anonim, singurul raspuns care imi vine acum e sa folositi celebra linie verde lansata de Oprea; veti afla ca v-a fost deja trimisa decizia si, teoretic, va ajunge; nu ati dat mai multe detalii daca v-a fost diminuat sau nu cuantumul in ianuarie...

mos alecu spunea...

@Anonim 2 februarie 2011, 09:28 :
Si , pentru ca m-ati stirnit , orice pensie ati avut pina la 31.12.10 si orice pensie aveti de la 01.01.11 , ceea ce am spus la "mos alecu spunea... 1 februarie 2011, 22:56 " vi se aplica , si rezultatul va fi asemanator ...

vlase spunea...

Dle Plano 10,va rog respectuos sa ma ajutati sa intru in posesia anexelor la HGR 1294/2001 si/sau a Ord. M 116/2001 sau...2002. Multumesc tare mult!

Plano10 spunea...

@vlase
HG 1294 o cititi aici:
http://www.legestart.ro/Hotararea-1294-2001-stabilirea-locurilor-munca-activitatilor-conditii-deosebite-conditii-speciale-alte-conditii-specifice-cadrele-militare-activitate-%28NDc4NDA-%29.htm

Ord M116 probabil este secret

wassy_g spunea...

Vlase
H.G.1294 nu va foloseste,constituie cadrul general.Ord.M116 nu este secret poate fi consultat(mai precis anexa 1 la ordin).Luati legatura cu mine:www.wassy_g@yahoo.com

Anonymous spunea...

Dle Plano10, va multumesc d.voastra si tuturor celor avizati pentru lamuriri.Rog aveti bunavointa si lamuriti-ma in urmatoarea chestiune:am iesit la pensie in 2002, la varsta de 51 ani,in cond.O.G.7/1998,cu 32 ani efectiv ca militar,din acestia,19 ani lucrati in cond.deosebite.La revizuirea pensiei mele se aplica prevederile art.55/L263/2010-referitoare la reducerea limitei de varsta,corespunzator anilor lucrati in cond.deosebite?sau voi fi penalizat"ca am intins mana la pomana statului"

Skiuc spunea...

@ Anonim: penalizarile din L 263 se vor aplica, acolo unde este cazul, celor care se vor pensiona dupa 01.01.2011; conform L 119, art 2, pensiile anticipate devin pensii pt limita de varsta! De fapt, cu conditiile enuntate, si in conditiile L 263 nu ati fi fost penalizat :) Deci stati fara grija!

crisis spunea...

Domnilor initiati!Daca am primit adeverinta de la CMJ cu veniturile lunare,dar in acestea nu sunt incluse toate drepturile banesti pe care le-am primit permanent(sporuri-dispozitiv,radiatii)primele anuale,trimestriale(cf.anexei 3/art.8,lit.c/OG1/2011)este necesar sa solicit adeverinte de la unitatile la care am lucrat,ca apoi sa le trimit la SPM,sau ma bazez pe onestitatea colegilor care trudesc azi pt.noi?sincera consideratie pentru efortul de a ma lamuri.multumesc

Anonymous spunea...

Multumesc pentru lamurire dl.Skiuc.sper sa aplice asa si SPM

Plano10 spunea...

@Anonim
Art 55 din Legea 263 se aplica doar activilor si acelea nu sunt penalizari, cum gresit ati inteles, ci posibilitati de a iesi mai repede la pensie, inainte de limita standard pentru militari si civili.
Pentru pensionarii existenti la 31 12 2010, acel articol mai conteaza doar pentru cei care mai lucreaza dupa pensionare dar si pentru acestia numai daca li se aplica sau nu majorarea de 0,5% a punctajului obtinut dupa iesirea la pensie.
Cu 32 ani efectivi, stati linistit si, daca puteti, mai si lucrati.

Plano10 spunea...

@crisis
Singurele documente aceptate sunt adeverintele obtinute prin CMZ. In faza aceasta de recalculare si revizuire. Dupa aceea, in instante se pot aduce orice inscrisuri care dovedesc veniturile.

wasy-g spunea...

plano10
Cf.art.2 din O.U.G nr1, putem face, din propie initiativa, cerere de revizuire daca obtinem documente din care sa reiasa si alte dreturi salariale, avute .Asadar orice document legal care atesta venituri salariale, care nu se gasesc in adeverinta de venit,. pot fi luate in calcul.Asteptam decizia de recalculare sau revizuire dupa care ne adresam casei de pensie sectoriala pt. o noua revizuire.Suna ca in Caragiale dar asta e situatia

Plano10 spunea...

@wasy
Pentru revizuirea din oficiu, pana la 31 12 2011, OUG nu mai prevede obligatia dvs de a depune adeverintele de venituri, insotite de cerere, la Casa Sectoriala.
Urmariti Instructiunile pe care le vor emite MApN si MAI, asa cum sunt cele emise de SRI si le gasiti si aci pe blog.
Ar fi bine sa cereti CMZ-urilor sa va elibereze si dvs un exemplar al Adeverintelor pe care ele le vor trimite la Casele Sectoriale.Le puteti folosi in actiunea de contestare a revizuirii, dupa 30 de zile, sau in revizuirea la cerere in termenul general de prescriptie de 3 ani.

Anonymous spunea...

Am solicitat adev.de venit la CMJ in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public(multumiri pentru sfat d-lui Plano).Am procedat asa deoarece momentan nu se mai elibereaza adev.de venit.Am primit bon de inregistrare si mi s-a spus sa astept fiindca n-au instructiuni pe aceasta lege.Va intreb daca pot activa sistemul PCR?(Catalin)

Plano10 spunea...

@Catalin
Un exemplar al adeverintelor initiale si apoi al completarilor de adeverinte trebuie sa va elibereze si in baza legii 119 si a OUG nr.1.
Ce trimit la Casa Sectoriala trebuie sa va inmaneze si dvs.

Anonymous spunea...

Eu sunt pensionar de urmas cu cerere depusa de aflare a veniturilor 24 sept 2010.Raspuns incomplet (lipsesc 6 ani lucrati de tatal meu in MAPN)primit 10 ian 2011.Chiar atat de greu sa le fie sa elibereze o adeverinta?Parc-ar fi aur nu altceva!M-au pus cei de la CMJ sa le aduc date suplimentare privind perioadele lucrate la PCTF Braila si Tulcea.Le-am adus!Si adeverinta ioc.In alta ordine de idei am ramas surprins de faptul ca 12 ani apar lucrati in conditii normale si 14 in conditii specifice desi in acesti 26 ani i-a lucrat la PCTF feroviar unde se cunosc conditiile mai dificile de munca.Cred ca toata perioada trebuia socotita la conditii specifice.(Catalin)

emillian123 spunea...

Ordonanta asta NU ESTE DE "MODIFICARE" a lg.119/2010 ,ci e o ordonanta de "APLICARE- MODIFICATA" -adica INCORECT-(SIC ...!)-NUMAI pt. MILITARI SI POLITISTI- a algoritmului de calcul =CORECT-adica art.180,indice 3,alin.1-7, din LEGEA 19/2000;Deci este O.U.G. nr.1/2011..!