Un produs Blogger.

vineri, februarie 18, 2011

Revizuirea pensiilor la MAI, potrivit OUG nr.1/2011

39 comments


Inca nu s-au emis Instructiuni procedurale de revizuire asa cum au procedat SRI si MApN
Mediafax - Miercuri, 16 februarie 2011 ora 14:17
Ministerul de Interne recalculeaza pensiile cu ajutorul studentilor la arhivistica
Ministerul de Interne îsi propune sa încheie la jumatatea anului procesul de recalculare a pensiilor, procesând pâna la 520 de dosarepe zi, cu ajutorul a 250 de persoane, printre care studenti la arhivistica.
"Sunt sceptic ca reclacularea pensiilor pentru fostii angajati se va termina la jumatatea anului, cum a spus ministrul, desi conducerea Ministerului ne-a spus ca se proceseaza circa 400-500 de dosare pe zi. Faptul ca printre cele circa 250 de persoane desemnate sa se ocupe cu recalcularea pensiilor se numara inclusiv studenti de la arhivistica ma face sa fiu sceptic ca toate datele pot fi interpretate corect", a declarat, miercuri, deputatul PNL George Scutaru.

39 de comentarii:

Anonymous spunea...

Ce instructiuni ale SRI? Unde sunt publicate? Unde se gasesc?

Plano10 spunea...

@Anonim
Sunt aci pe blog publicate, reluate dupa site SRI:
Deschide:
http://www.plano10.com/2011/02/revizuirea-pensiilor-celor-din-sri.html

Anonymous spunea...

Multumesc!
Le citisem deja, insa credeam ca este publicata o alta Instructiune care o inlocuieste pe cea veche (emisa in baza HGR abrogata).

Anonymous spunea...

Nu trebuie sa ne miram despre faptul ca la MI de recalcularea pensiilor militare se ocupa studenti de la arhivistica.Cel putin acestia sunt in perioada studiilor superioare si dupa un mic instructaj pot introduce usor datele in program.La MApN este si mai trist,dupa surse de exemplu la vanatorii de munte de la MIERCUREA CIUC la completarea adeverintelor din statele de plata participa inclusiv doamnele de la spalatoria unitatii si femeile de serviciu de la cele 2 camine de garnizoana.Bine ca s-a desfiintat GAZ-ul.Si atunci nu e de mirare cu diferentele enorme de venituri intre lunile aceluiasi an.In ordinul recent al sefului SMG (dealtfel abuziv)se vorbeste despre CNP-ul fiecarei persoane,in statul de plata.Oaiureala ca asta nu am mai auzit.Pai in statele de plata niciodata nu a fost trecut asa ceva.Daca erau mai multe persoane cu acelasi nume ,deosebirea se facea dupa grad si functie,care erau trecute in state.Asemenea aberatie cu CNP-ul este de rasul curcilor.Dv. d-le Plano ce parere aveti.Deasemenea,cu acordul d-lui PLANO,astept si alte comentarii referitoare la acest aspect.

Plano10 spunea...

@Anonim
Modul in care s-au intocmit Adeverintele de venituri este generabil de erori in favoarea unor pensionari si in defavoarea altora.
Asa cum s-a procedat pana la 31 12 2010, pentru ca adeverintele erau comunicate beneficiarilor, acestia au avut un control asupra datelor inscrise in Adeverinte si au putut sa ceara emitentilor din cele trei ministere refacerea adevwerintelor.
Dupa cum este conceput ordinul SMG, tot in stil hei rupist, sa se finalizeze revizuirea pana la 15 03, pensionarii nu mai au un control.
Atentionez pensionarii ca revizuirea pe baza soldelor din Anexa 1 la OUG nr.1/2011 se va putea face numai daca pana la 31 10 2011 nu se identifica veniturile reale.Deci in deciziile emise in lunile noiembrie si decembrie 2011 pot fi introduse datele din Anexa 1
MApN nu poate sa emita decizii de pensie pe baza soldelor din anexa 1 pana la 31 10 2011.
Vedeti alin(4) din OUG nr1/2011

Anonymous spunea...

Adeverinţe de recalculare a pensiilor completate cu date fictive la Poliţia Timiş
Acasă ● Actualitate

Comisar-şef Gh. Popescu, şeful IPJ Timiş
La Poliţia Timiş stă să izbucnească un scandal de proporţii, după ce peste o sută de foşti lucrători care s-au pensionat începând cu luna ianuarie 2008 au primit adeverinţe de recalculare a pensiilor completate eronat şi cu date fictive.
Unul dintre lucrătorii Serviciului financiar din IPJ Timiş, care s-a ocupat direct de întocmirea adeverinţelor, a solicitat mutarea la un alt serviciu, dar greşelile din adeverinţele eliberate nu au fost remediate.
„Din acestea lipsesc sumele impozitate şi primite de foştii lucrători, reprezentând al 13-lea salariu, sporul de fidelitate precum şi alte sporuri. Ar fi vorba de o lipsă financiară, din adeverinţe, de peste 100 de milioane lui vechi, caz în care pensia ar fi diminuată cu câte 4 sau 5 milioane lei vechi, pentru fiecare caz în parte. Agentul Alexandrescu a fost depistat de pensionari că ar fi introdus date fictive în adeverinţele eliberate de Poliţia Timiş", spune unul dintre pensionarii aflaţi în acestă situaţie. „E vorba de unele nereguli descoperite în adeverinţele de recalculare a pensiilor pentru foştii angajaţi. Agenta Alexandrescu se află în cercetare prealabilă şi vom face publice sancţiunile ce i se vor aplica dacă se dovedeşte vinovăţia sa", spune comisarul-şef Gheorghe Popescu, şeful Inspectoratului de Poliţie Timiş.
Pensionarii care au primit adeverinţe completate eronat sau incomplete şi care le-au depus pentru recalcularea pensiilor vor trebui acum să depună o contestaţie şi să ceară o nouă recalculare a pensiei, dar numai după obţinerea unei noi adeverinţe completate cu date reale.
Accesari: 2770

Publicat Miercuri, 26 ianuarie 2011

Argus spunea...

@ Plano
Art.1 al.4 din OUG 1/2011 prevede ca: "In cazul pensiilor prev.la al.1,pentru care, pana cel tarziu la data de 31 oct.2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut,conform anexei nr.1 . . . "
Rezulta, oare, de aici, ca nu s-ar putea emite decizii de revizuire pe baza soldelor din anexa 1 pana la 31 oct. 2011 ? Nu cred.
Sa citim si al.3 din OUG 1/2011: "Institutiile prev. la al.2 transmit datele necesare revizuirii la casele de pensii sectoriale CEL MAI TARZIU pana la 3l oct.2011." Prin urmare:
a. Institutiile prev.in al.2 pot transmite datele la casele de pensii sectoriale, respectiv, pot comunica absenta datelor, oricand, pana cel tarziu la 3l oct.2011.
b. Casele de pensii sectoriale, la randul lor,in cazurile in care primesc, oricand pana la 3l oct. 20ll comunicari ale institutiilor prev.la al.2 cu privire la absenta datelor despre veniturile realizate de unii beneficiari, de ce nu ar putea emite, de indata dupa primirea si in temeiul acelor comunicari, deciziile de revizuire utilizand grila de la anexa 1 si de ce ar trebui sa astepte cu emiterea deciziilor pana dupa expirarea termenului de 31 oct.2011 ?

Plano10 spunea...

@Argus
Nu m-ar mira.
Alin 4 este o alternativa de revizuire care se aplica... daca sunt intrunite cumulativ doua conditii:
-nu pot fi identificate veniturile
-implinirea termenului de 31 12 2011.

costinelo spunea...

Daca MAI nu a emis nici o instructiune sau metodologie de aplicare a OUG 1/2011,in prezent mai recalculeaza vreo pensie ?

Argus spunea...

@ Plano
Din textul art.1 al OUG 1/2011 nu rezulta nici-o conditie de "implinire a termenului de 31.12.2011." Dimpotriva, data de 31 dec.2011 este fixata ca termen-limita de revizuire, din oficiu, a pensiilor recalculate potrivit legii nr. 119/2010. Deciziile de revizuire se pot emite,oricand, in acest termen, in temeiul actelor doveditoare alwe veniturilor realizate, sau in baza grilei din anexa 1 in cazurile in care nu pot fi identificate veniturile realizate.

Argus spunea...

@ costinelo
Emiterea vre-unei instructiuni in aplicarea OUG 1/2011 este doar o posibilitate (art.8 din OUG) si nici de-cum o conditie a revizuirii pensiilor recalculate. Prin urmare, operatiunea de revizuire poate continua si fara instructiuni, in conformitate cu metodologia de la anexa 3 la OUG 1/2011.

Plano10 spunea...

@Argus
Da, se pot emite decizii de revizuire, daca sunt toate datele identificate.
Pentru cele care nu se gasesc se emit decizii, conform anexei din OUG,in lunile noiembrie si decembrie.

Argus spunea...

@ Plano
Nu se prevede in nici-o anexa la OUG, ca anumite decizii s-ar putea emite doar in lunile noiembrie si decembrie.

Anonymous spunea...

Pai cum ramane co Ordinul Sefului SMG? Nu era vorba ca pana la 15 martie a.c. sa fie emise toate adeverintele? Daca s-ar respecta acest ordin, cei implicati in "colectarea" datelor pot da verdictul pentru cei carora nu li se gasesc anumite perioade. In acest caz, Casa sectoriala de pensii a M.Ap. N. poate emite decizia luand in calcul functia minima a gradului avut in acea perioada. Aici cred ca s-a "gresit intentionat". De ce? Pentru ca in dosarele personale aflate in pastrarea CMJ(S), sunt trecute Ordinele de numire in functii in care se precizeaza ca .... gradul.. incepand cu data de...se numeste din functia de .. la... in functia de..( si aici se spune clar gradul functiei)la... Locotenent pe functie de lt colonel sa zicem, clasa 13 (intre 12 si 15).Ar trebui sa i se ia in calcul functia respectiva care este aproape tripla fata de cea de lt. la minim. Ori din OUG reiese ca i se va calcula dupa functia minima a gradului de locotenent desi poate face dovada prin ordinele de numire de care vorbeam. Sau poate n-am interpretat eu corect? Cine ma poate lamuri, va rog! S-auzim numai de bine!
Ica St. O. Victor

Plano10 spunea...

@ Sa auzim numai de bine, Victoria!!!!
Alin (4) al art 1 din ordonanta da posibilitatea institutiilor militare sa caute veniturile din state, sau de unde stiu ele mai bine, pana la 31 10.
Probabil ca SMG stie ca poate sa gaseasca veniturile militarilor asa de repede incat poate sa emita deciziile de revizuire pana la 15 martie

costinelo spunea...

Inainte de a ma incadra militar activ,am lucrat intr-o intreprindere 9 ani,8 luni si 28 zile.Toata aceasta perioada s-a incadrat in grupa a II-a de munca astfel:5 ani,9 luni si 28 zile gr.II in proportie de 100%,respectiv 3 ani si 11 luni gr.II in proportie de 80/%, asa dupa cum rezulta dintr-o adeverinta eliberata de intreprinderea in cauza si depusa la dosarul initial de pensie in anul 2009.In decizia de recalculare(cu salariu mediu brut pe economie)primita in luna ian.2011,am constatat ca vechimea ca civil este trecuta corect,dar defalcat,arata astfel:
-gr.II/conditii deosebite-8ani,11 luni ,16 zile;
-conditii normale-9 luni si 12 zile.
Poate sa ma lamureasca cineva de unde rezulta perioada de vechime in conditii normale,tinand cont de cele de mai sus ?
Va multumesc!

Plano10 spunea...

@Plano
Poate alt cititor sa stie despre ce este vorba....cu proportiile de 100% si 80%

Coppernick spunea...

Costinelo
Nu sunt specialist dar dpdv aritmetic (nu zic ca si logic) ar fi cam asa:
1.Cei 3 ani si 11 luni cu 80% s-au transformat in luni (36 + 11 = 47) apoi s-a aplicat procentul de 80% (47 x 80 = 37,6) apoi s-a transformat in ani adica 3 ani 1 luna 18 zile
2. Rezultatul s-a adunat cu 5 ani 9 luni 28 zile = 8 ani 11 luni 16 zile.
3.Conditiile normale sunt de fapt cei 20% din timpul lucrat in care 80% a fost din grupa II sau diferenta pana la intreaga perioada.
Aritmetic iese. Legal trebuie sa va sfatuiti cu cineva de la o casa de pensii.

Anonymous spunea...

Domnule Plano10, acele 4 semne de exclamare postate dupa "feminizarea" prenumelui meu (real de alfel), imi par un fel de "EVRIKA". Puteti sa-mi explicati? Cu stima, Ica St. O. Victor

Plano10 spunea...

@Ica
Mi-e mai cunoscuta formula de incheiere a comentariilor dvs.

costinelo spunea...

Domnule CopernicK,calculul dvs.este corect,l-am folosit si eu inainte de a iesi la pensie pentru a stabili sporul de vechime lucrat in conditii deosebite si mi-a dat 2 ani si 3 luni ,atat cat au calculat si cei de la casa de pensii.Acest spor se regaseste in decizia initiala de pensie din 2009.Cred ca ce au facut nu este in regula.Astept noua decizie sa vad modul de calcul din desfasurator.Dupa mine cred ca punctajul lunar trebuie sa se inmulteasca cu 20%in perioada cat am lucrat gr.II-proportie 80% si cu 25% in perioada cat am lucrat gr.II-proportie 100%.

dac55 spunea...

@pentru cei interesati,
Cei care s-au pensionat inainte de 2005(si eu sunt in aceasta situatie)si a caror activitate a fost incadrata in anumite perioada ca fiind in condiitii normale de munca trebuie sa ia la cunostinta urmatoarele:Legea 90/2007 pentru completarea art.9 din L.164/2001 si HG 136/2008 abroga o Nota din Anexa nr.2 la HG 1294/2001,ceeace da posibilitatea ca unele din activitatile desfasurate de dvs si apreciate ca fiind in conditii normale,sa fie reincadrate ca fiind desfasurate in conditii deosebite sau speciale ceea ce are o mare influenta asuprea revizuirii(stabilirea cuantumului) pensiei.Luati legatura cu serviciile de resurse umane ale unitatilor de unde a-ti fost trecuti in rezerva si solicitati sa va elibereze Adeverinte cu perioade care suporta modificari conform acestor prevederi pe care sa le inaintati de urgenta la Casa de Pensii.

Anonymous spunea...

pentru dac55 Va multumesc frumos pentru recomandare.Desi sunt pensionar de urmas voi face o cerere catre IJPF Suceava.(Catalin)

WASSY_G spunea...

dac55
Cei care trebuie sa ia cunostinta de prevederile L90/2007,sunt cei care au iesit la pensie inainte de aprilie 2001.Pt.ceilalti nu prezinta interes intrucat prevederile legii s-au aplicat la aparitia L.164/2001

CopperNick spunea...

Costinelo
Daca schimbul nostru de opinii ajunge la plano10 si/sau mos alecu sau sejk, cei care cunosc bine mecanismul, va pot spune mai multe.
Din cele spuse de dvs eu cred ca calculul celor de la casa de pensii este corect, adica aveti 2 ani si ceva in plus rezultati din activitatea la grupa de munca II. La calculul pensiei, pe desfasurator veti avea la cei 8 ani 11 luni si 16 zile, punctajul lunar marit cu 25%. Daca stiti precis perioada respectiva si aveti si calculatorul in excel (vehiculat pe acest site) va puteti calcula de acum pensia cu o precizie destul de mare.

mos alecu spunea...

@dac55 25 februarie 2011, 14:08 :
Prevederile hg.1294/2001 s-au aplicat automat (prin activitatile de intocmire a dosarului de pensionare)tuturor celor care au iesit la pensie DUPA 01.04.2001 ; iar pentru cei iesiti la pensie INAINTE DE 01.04.01 s-a aplicat abia din 2008 (pentru cei care au stiut de L.90/2007 si L.14/2008 si care au facut demersurile necesare ... desi s-ar parea ca au ramas f.multi 'necalculati'). HG 261/2008 (se refera numai la personalul militar din MI si SRI) s-a aplicat din 2008 ... presupun ca pensionarii lor dinainte de 01.04.01 au beneficiat in conditiile aplicarii (pentru cei care au stiut...) L.90/2007 si L.14/2008 ; iar pensionarii lor de dupa 01.04.01 ,daca n-au fost informati ... sint in postura celor de dinainte de 2001 care n-au stiut de L.90 si 14 ...

dac55 spunea...

@all,
Precizarile pe care le-am facut sunt in special pentru cei de la MAI,unde sigur cea mai mare parte a celor pensionati inainte de aparitia legislatiei amintite,nu au putut sa beneficieze sau nici nu au fost interesati, mai ales ca nu se mergea pe principiul contributati.In actuala conjunctura revederea conditiilor de munca in care au fost incadrati,devine esentiala in stabilirea coantumului pensiilor.Majoritatea celor de la MAI au iesit la pensie pe Legea 179/2004.

mos alecu spunea...

dac55 25 februarie 2011, 18:54 :
Spuneti : "nu au fost interesati, mai ales ca nu se mergea pe principiul contributati." . Foarte rau ca nu au fost interesati ... pentru ca prin L.164/2001 ( si , precis ca si prin L.179/2004 ) se 'valorificau' de doua ori anii 'virtuali' obtinuti ca urmare a conditiilor de munca diferite de cele normale : o data prin cresterea procentului de stabilire a pensiei din baza de calcul ; si a doua oara prin adaugarea a cite 2% (din baza de calcul) pentru fiecare an (real sau virtual)care depasea cei 25 de ani vechime minima in serviciu

dac55 spunea...

@ mos alecu,
Caz concret(in cauza),pensionat in 2005 cu perioada ,1991-1999,conditii normale restul de activitate,conditii speciale(in serviciu,cu scoala apox.32 ani).Pensionat anticipat pe legea 179/2004,cu procent 100% plus OMM cls I(20%).Pana aici nimic care sa influenteze vechea pensie,dar in actuala conjunctura cu Legea 119 si OG.1/2011,datele se schimba total.Cred ca se merita a fi luat in seama de cei care s-ar putea afla in aceasta situatie

costinelo spunea...

Copper Nick:
Nu am am calculatorul de care ziceti intrucat am dat de acest site pe la sfarsitul lunii ianuarie 2011.

Skiuc spunea...

@ costinelo, lasati o adresa de mail si vi-l trimit eu

costinelo spunea...

ph57mcm@yahoo.com
MULTUMESC ANTICIPAT !

Anonymous spunea...

Cei care doriti sa va calculati pensia gasiti "calculatorul"(Program de simulare a calculului pensiei militare) pe blogul site-ului "Nostalgicii zborului"(ce frumos nume de site).(Catalin)

Anonymous spunea...

Atentie! Am gasit "calculatorul" pe blogul "Nostalgicii zborului" si am constatat ca pentru perioada 1991-2010, valoarea salariilor medii brute pe economie (folosite pentru stabilirea punctajelor lunare) nu corespund cu cele comunicate de Institutul National de Statistica, valorile fiind cu mult mai mici, ceea ce duce la obtinerea unor punctaje mari, si deci si pensii la fel.

Anonymous spunea...

Pana cand s-a platit contributia la Fondul de pensie suplimentara?In art.13,lit.i din Metodologia de aplic.a OUG.1/2011 scrie:17% pt.perioada de dupa 1 feb.1999.Sa inteled ca pana in prezent?

mos alecu spunea...

@Anonim 28 februarie 2011, 21:04 :
Aveti dreptate . "Autorul" foii de calcul a folosit salariul mediu NET ...trebuia folosit salariul mediu BRUT ...
Sa admitem ca ... din neatentie ... fara nici o intentie manipulatorie ...

mos alecu spunea...

@Anonim 28 februarie 2011, 21:43 :
Nu pina in prezent ... numai pina la 31.03.2001 !

Anonymous spunea...

seneca
Fac parte din cei aproximativ 10% care nu au primit pana acum o decizie de recalculare in baza Lg.90/2007 cu toate ca a fost primita de DFC in dec.2007 Intrebare:-mai beneficiem retroactiv,pentru perioada 2008-2010 de drepturile cuvenite?-Daca Ax.1 la ord.M116 este nesecreta de ce nu a postato nimeni,sau n-am gasit-o eu.Legat de aceasta problema ,cand mapn este vinovat de neincadrarea in termenul legal de prescriptie ,cand nr. celor afectati este relativ mare,intersul pare a fi nesemnificativ.

Anonymous spunea...

se pare ca la mai se aduna tabelele cu veniturile dar se tin pe loc nu se trimit inca la casa de pensii, se astepta inca instructiuni de procedura, se pare ca totusi, la final cind casa de pensii va trimite decizia noua revizuita ea va avea atasata copia tabelelor cu veniturile, asta ca unii ca mine au primit o parte din tabelul cu venituri, de la ultima unitate de unde m am pensionat, iar ultima parte nu am primit o si se pare ca nu o voi mai primi, decit odata cu decizia finala, va tin la curent, ptr ca ieri am aflat de la cei ce lucreaza acolo. pina la urma se pare ca va fi afectat cel care de exemplu a fost subofiter n ani si sa facut ofiter spre sfirsit , cei care au avansat la exceptional si cei care au stat pe o functie mare, ultimul an,