Un produs Blogger.

joi, aprilie 07, 2011

Conferința Rezervistilor Militari din Mangalia

66 comments
Conferința Rezervistilor Militari din Mangalia organizata de SCMD Mangalia pe data de 8 aprilie ora 12.00 la Casa de Cultura Mangalia
Tematica:
1. Statutul Armatei și al militarilor în societate;
2. Condiția rezervistilor militari;
3. Starea juridică a sistemului de pensii si variante pentru viitor.

Participanți:
Dl. General maior (r) Corneliu Dobrițoiu, fost secretar de stat la Ministerul Apararii (pentru politica de aparare si planificare) ;
Dra deputat Alina Gorghiu, secretarul Comisiei juridice a Camerei Deputaților ;
Dna lt.col (r) Elena Cobuz, consilier juridic ;
Dl. cpt.cdor (r) Ovidiu Mihalache, senior-editor Revista Q-MagazineCei interesați pot participa, accesul fiind liber.


Conferinţa rezerviştilor militari din Mangalia

Alina Gorghiu, deputat PNL, secretar al comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi pe gl.mr. (rez) Corneliu Dobriţoiu, şeful comisiei de apărare din PNL

Pe 8 aprilie, rezerviştii militari din Mangalia participă la conferinţa publică cu tema „Armata, societatea, militarul şi politica” pentru a dezbate rolul şi statutul Armatei şi militarilor în societate. Conferinţa nu este dedicată exclusiv subiectului fierbinte al ultimilor doi ani, pensiile militare, ci şi înţelegerii modului în care decidenţii politici se raportează la fenomenul militar, la impactul social al sistemului militar şi la perspectivele pe termen lung ale Armatei într-o societate din ce în ce mai mult lipsită de un sistem de valori viabil.

Organizată de către viceprimarul Mangaliei, dl. Andrei Sorin şi de către filiala locală a SCMD, conferinţa, ce se va desfăşura la Casa de Cultură începând cu ora 12.00, va avea ca principali moderatori pe Alina Gorghiu, deputat PNL, secretar al comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi pe gl.mr. (rez) Corneliu Dobriţoiu, şeful comisiei de apărare din PNL şi fost secretar de stat la Ministerul Apărării.

InfoMondo Militar

66 de comentarii:

micutzul spunea...

In sfarsit doi oameni seriosi apleaca urechea la durerile rezervistilor. Sper ca din partea celor care vor fi in sala sa se dea dovada de cel putin tot atata seriozitate. Cred ca era indicat ca la o astfel de manifestatie sa participe toti parlamentarii care sunt cadre militare in rezerva sau retragere si sefii comisiilor de aparare din cele doua camere.

Plano10 spunea...

Va rog sa-mi comunicati daca mai aveti dificultati de acces pe blog

Plano10 spunea...

@micutzul
Cred ca prietenul nostru @Karadeniz, omul cu calutul de mare in avatar, este printre organizatorii Conferintei de la Mangalia.
Sa-i uram suscces!

Ică Şt. O. Victor spunea...

Subscriu comentariilor "micutului"
S-auzim numai de bine!

karadeniz spunea...

Nu sunt printre organizatori, din păcate nici nu pot participa la conferință. Constat că anunțarea conferinței pe bloguri face deja valuri. Trebuie să ne așteptăm ca în perioada următoare acțiunea de curtare a militarilor, pensionari ori activi, să crească în intensitate. Deocamdată, UNPR este cel mai mare beneficiar, peste o treime din membrii săi sunt foști militari.
Dacă ANCMRR s-a complăcut ani de zile în postura de spectator al vieții politice și sociale, recalcularea pensiilor militare și apariția SCMD va obliga pensionarii militari să se implice mai mult, independent ori prin organizațiile existente. Putem acționa singuri sau prin sprijinirea partidelor politice. Personal prefer să acționam singuri, partidele politice, indiferent de culoarea lor, sunt mult prea compromise pentru a prezenta vreo garanție. Reformarea acestora și transformarea lor în structuri democratice puse în slujba electorului se va produce abia peste câțiva ani și doar dacă vor fi forțate să facă acest lucru.
În 2012 atât la alegerile locale cât și la parlamentare, propunând și susținând candidați independenți putem avea consilieri, primari, deputați și senatori din rândul foștilor militari. Trebuie doar să ne mobilizăm și să analizăm situația rațional nu sentimental.

maiag spunea...

kk aista e scopul.puneti botul ca manipularea e in floare,armata,mereu masa de manevra si carne de tun,

Plano10 spunea...

@karadeniz
Am mai spus cuiva, aci, pe blog, ca alternativa la pluralism( partide politice) e dictatura, inclusiv cea disimulata, de astazi sau de cea pe care o pun la cale portocaliii in conlucrare cu structurile mafiote care au patruns in institutiile statului.
Cine n-are incredere in partide, in general, spune, cu alte cuvinte, ca nu este increzator in democratie.
Acum nu sunt destui militari alesi in toate organele alese la nivel local si central? Ca independenti, cei 100 000 de rezervisti nu pot sa aleaga decat cate un senator si deputat militar pe tara.

vertebrosul spunea...

@Plano10
,,independenti, cei 100 000 de rezervisti nu pot sa aleaga decat cate un senator si deputat militar pe tara."
Oprea si Udrea,e bine?

Plano10 spunea...

Nicolae Teodorescu a scris pe Infomondo
8 Aprilie 2011 la 9:08 pm

Activitatea de astazi a fost interesanta si utila avand in vedere ca si-a atins scopul propus, acela de a uni eforturile SCMD, ANCMRR, ANVR precum si a opozitiei in lupa acestora pentru eliminarea nedreptatilor comise de actuala guvernare impotriva rezervistilor militari. Au fost identificate si cateva actiuni imediate de sprijin privind modul de actiune in privinta OUG1 care se discuta zilele acestea la Camera. Multumesc pe aceasta cale Drei Alina Gorghiu si Dnei Cobuz pentru eforturile care le fac in sprijinul cauzei rezervistilor militari, spre deosebire de multi altii, inclusiv militarii activi care nu au nici o reactie privind viitorul lor.

A participat si primarul Claudiu Tusac, deci si PSD. Multumesc celor din conducerea ANCMRR Mangalia care au participat dovedind intelepciune si intelegerea corecta a semnificatiei acestei activitati.

karadeniz spunea...

Nu sunt adeptul dictaturii deşi istoria României arată că aceste perioade au fost cele mai benefice pentru ţară.
Democraţia şi partidele politice din România nu prea au nimic în comun. În 21 de ani de democraţie, conduşi de aceste partide, am reuşit doar să aducem aproape jumătate din populaţia ţării în sărăcie şi să adunăm o datorie externă de peste 92 miliarde euro, care împărţită la cel mult 20 milioane de români care mai sunt în ţară reprezintă vreo 4600 euro pe cap de locuitor. Dacă excludem cele 5 milioane sub 18 ani aceasta creşte la peste 6000 euro. Jumatate din populaţia activă realizează această sumă în 2-3 ani . Rezerviştii din S.N.Ap. şi cu cei activi, împreună cu familile, reprezintă peste 500.000 de votanţi . Dacă cei din învăţământ, sănătate şi alte categorii sociale ar proceda la fel ponderea partidelor politice s-ar diminua foarte mult şi ar fi astfel obligaţi să pună interesele societăţii în faţa celor de partid.
Foştii militari aleşi la nivel local ori central reprezintă interesele partidelor care i-au propulsat nu ale militarilor.

Plano10 spunea...

@karadeniz
Si uniunile acelea pe profesii cu ce s-ar deosebi de partide?
Fereasca D-zeu su fim condusi de breasla nu stiu care... ca praful s-ar alege de celelalte.
Hai sa nu inventam noi democratia, bazata pe pluralismul politic.. ca ea functioneaza de sute de ani.
Mai bine ne-ai transmite stiri despre Conferinta de ieri de la Mangalia.

Plano10 spunea...

Blog Alina Gorghiu
Membru SCMD MANGALIA says:
April 9, 2011 at 5:10 pm

Cand Dvs nu erati in sala la Mangalia …..
Ca participant la activitatea desfasurata de SCMD Mangalia in data de 08.04.2011 pot spune ca a fost o initiativa laudabila si chiar utila pentru a ne forma in primul rand o parere despre cum gandesc ai nostri politicieni din opozitie (stim bine cum ne trateaza PDL+UNPR+UDMR+INDEPENDENTI) strict referitor la personalul din sistemul national de aparare (ma refer atat la cei activi cat si la cei in rezerva si retragere).
La o intrebare punctuala adresata celor doi demnitari participanti (deputat Alina Gorghiu si presedintele PNL jud. Constanta deputat George Dragomir) referitoare la ce va face USL-ul (PSD+PNL+PC) incepand cu luna decembrie 2012 cand vor guverna Romania si vor avea si majoritate parlamentara in privinta legilor speciale, ocupationale,…, vor reveni la vechile prevederi legislative in speta pentru toti cei trecuti in rezerva pana la data de 31.12.2010 si astfel se va repara o mare si grosolana incalcare a prevederilor constitutionale si a legilor interne si comunitare in primul rand referitor la principiul nerectroactivitatii sau nu, deputatul George Dragomir a evitat raspunsul apeland la dl. gral. Dobritoiu sa raspunda- raspunsul a fost unul pozitiv pentru noi, dar nu iesit din gura politicienilor.
La o intrebare adresata dl-ui gral. Dobritoiu -ce va face si daca ne va apara drepturile si onoarea armatei dupa ce va ajunge in functia de ministru al apararii avand in vedere faptul ca in ultimii 7-8 ani noi am fost tradati si umiliti in primul rand de generali activi si fosti generali (Badalan,Marin, Oprea,…) si daca va fi atat ministrul celor activi cat si celor in rezerva si retragere -acesta a raspuns conform asteptarilor noastre si ca isi va da demisia a doua zi cand va constata ca nu se poate tine de promisiuni fata de noi. Cineva a mai promis ca demisioneaza in 5 minute si inca este in functie.
SCMD Mangalia asteapta o intalnire si cu cealalta componenta a USL.
Domnilor colegi, la activitate nu a participat nici un general (amiral) in rezerva sau retragere (nu ca am avea vreunul in SCMD-Mangalia), in Mangalia fiind un pluton de tradatori.
Sunt bune deci aceste intalniri si va doresc tuturor colegilor din SCMD din tara sa organizati asemenea activitati. La sfarsit ramane intrebarea: Noi cu cine vom vota ???

Plano10 spunea...

E riscant pentru dl. g-ral Dobritoiu sa angajeze USL intr-o asemenea promisiune ca, daca va ajunge la putere, va abroga in totalitate Legea 119/2010.
Drepturile de pensie obtinute prin Legea 119/2010 sunt si ele tot drepturi castigate si nu pot fi anulate dintr-un condei…asa cum a facut guvernul Ciomu-taieri.
USL poate, cel mult, sa puna in aplicare amendamentul propus de Comisia de aparare din Camera Deputatilor, daca acesta nu va trece de plen ….atata cat va mai fi guvernul romano-maghiar de cosasi….

maiag spunea...

plano-nu te recunosc,am impresia ca vorbeste altul in numele tau.erai realist.pui botul la niste anonimi poitici?ce dracu,babuina de alina si politrucul de dobritoiu?mai nene,e amic la catarama si foarte apropiat la apucaturi cu istoricul,voi chiar nu pricepeti?

Plano10 spunea...

@maiag
Chiar nu sunt eu.Nu vezi ca am reprodus un comentariu de pe blogul Alinei Gorghiu.
Mistocaritdetoti, te rog sa-ti retragi epitetele africane la adresa d-rei.

maiag spunea...

scuze,nu am fost atent,ma miram si eu,te stiam mai realist,stiai ca dobritoiu a fost secretarul consiliului politic al diviziei de la craiova pina in 90?apoi a plecat la bucuresti sa si piarda urma cu ajutorul gen ilie marin si cioflina[provenit din sg cu diagonala].care la un chef si a furato de la un fost coleg de diagonala[boxer] de fata cu toata lumea.astea sunt personajele.aveti incredere in ele?politica intre politicieni.ca savoare va spun ca marele sindicalist era amic de chiolhanuri cu dobritoiu,no coment.

Nikk spunea...

@ Plano10
Pertinent punctul tau de vedere referitor la afirmatia d-lui Dobritoiu, ca dealtfel continutul intregului comentariu postat pe 09.04 / orele 23:10.
,,…E riscant pentru dl. g-ral Dobritoiu sa angajeze USL intr-o asemenea promisiune ca, daca va ajunge la putere, va abroga in totalitate Legea 119/2010...”
Personal nu cred ca dl.Dobritoiu a angajat USL in asenenea promisiuni fara acceptul conducerii uniunii. Sa ne reamintim unul dintre punctele protocolului pe cale a se incheia intre filiala scmd Craiova si USL.

B) USL DOLJ - Prin reprezentanţii săi la nivel local şi CENTRAL se angajează prin protocolul semnat cu Filiala Craiova a SCMD să acţioneze pentru:
………………………………………………………………………………………..
• Abrogarea tuturor legilor şi prevederilor actelor normative care anulează categoriei socio-profesionale a militarilor drepturile dobândite legal precum şi acelea care îi discriminează în raport cu alte categorii socio-profesionale. În concret, prevederile L.329/2009, L.263/2010, L.119/2010.
…………………………………………………………………………………………

Plano10 spunea...

@Nikk
Este punctul meu de vedere constant exprimat pe acest blog in sensul ca, per ansamblu, Legea 119/ 2010 este mai dreapta decat L 164.
Legea putea sa elimine si nedreptatile aduse disponibilizatilor, repet numai disponibilizatilot, daca, la aplicare, calculul cuantumului pensiei se facea conform art 180 din Legea 19/2000, cu ramanerea in plata a cuantumului mai avantajos. Nu ma refer aci la cei care au iesit normal, la limita de varsta, la pensie.
Postarea la care faci referire am scris-o si pe blogul d-rei Alina Gorghiu, care poate avea o contributie serioasa in trecerea amendamentului propus de comisia de aparare din Camera Deputatilor.
Nu cred ca USL, cand va ajunge la guvernare, va abroga in totalitate L 119/2010, chiar daca, electoral, unii, fara sa cunoasca impactul in marea masa de rezervisti, afirma acest lucru.

CEZAR spunea...

1. CALUTUL DE MARE-are mare dreptate ,in tot ce afirma
2.Reprezentantii USL curtand SCMD-habar nu au ce MAAAAARE eroare tactica fac
3@Plano-v-ati ascuns?. Nu pot sa va mai pun in lista !

maiag spunea...

vad ca nimeni nu face referire la tov DOBRITOIU,are oare calitatea si puterea sa dea lectii?demnitate de politruc?cine este el cu adevarat ca pozitie social politica?va spun eu,faceti legatura-geoana-craiova-scmdc craiova,urmeaza si alte detalii

Plano10 spunea...

@cezar
Vad ca ti-ai radiat gadgetul de Blogroll( lista de bloguri pe care le urmaresti).
Intra in cont pe desing si reistaleaza blogroll.

bazel09 spunea...

@Plano10
"Este punctul meu de vedere constant exprimat pe acest blog in sensul ca, per ansamblu, Legea 119/ 2010 este mai dreapta decat L 164"
Susţin în totalitate afirmaţia ta. Oricare militar, rezervist sau activ, dacă pune mâna pe condei şi are cunoştinţe minime de aritmetică, constată acest lucru. Aproape toţi rezerviştii au punctul de pensie peste 3 şi ne bate cel de sus dacă nu recunoaştem asta, comparabil cu alte entităţi! Pentru foarte mulţi care au/am fost la RO-Navy, legea este mana cerească coborata din cer, este recunoştinţa pentru viaţa desfăsurată timp de zeci de ani pe "galere", în condiţii deosebite şi speciale. Vis a vis de cei disponibilizaţi nu pot spune decât atât: şi-au făcut-o şi cu mâna lor(detaliile chiar nu contează ! ), iar pentru mulţi dintre ei care au "ţinut" capul pe umeri, a fost un pas înainte.
PS..SCMD nu mă reprezezintă şi nu voi căuta sprijin de la această "organizaţie" care a huiduit drapelul de luptă şi imnul naţional de ziua naţională.

Plano10 spunea...

@bazel09
De acord pana la un punct.
Multi disponibilizatii nu au plecat ca au vrut ei. Vezi ord 7/1999. Nu mai recunostem ca Armata a fost restructurata?
Nu sunt de acord cu tine ca sindicalistii au huiduit drapelul si Imnul National. L-au huiduit pe Basescu in timpul intonarii Imnului. E o mare diferenta.
De cate ori a fost huiduit Iliescu ziceai ca a fost huiduit Imnul? Nu cred! Hai sa nu aplicam dublul standard in aprecierea unor situatii similare!
De altfel, ca efect imediat al huiduielilor de la Constanta si Iasi, Basescu a recunoscut ca militarii au dreptate sa-l huiduie... daca guvernul si-a permis sa le micsoreze pensiile,in luna ianuarie, fara macar sa le dea un document justificativ.
Din huiduieli s-a nascut OG. nr.1/2011.
Sa nu se mai impauneze rezervistii care, spre deosebire de sindicalisti, au stat de lemn Tanase.

maiag spunea...

pe undeva ai dreptate,partial.asta e.sa dam totusi cezarului ce e al lui,daca lupta fara scopuri ascunse era altceva,dar a denaturat totul,asta e partea proasta

Toma spunea...

Pentru Maiag
Prea multa patima si risipa de energie pentru
prea putin efect...
Gl.Dobritoiu Cornel e nascut in 1955, ar putea fi cel mult fiul politrucului craiovean si apropo:
Ce-i imputi acelui OM echilibrat si decent?
Pacat, asa nu ne vom solidariza niciodata...

mos alecu spunea...

@Plano10 9 aprilie 2011, 23:10 :
"USL poate, cel mult, sa puna in aplicare amendamentul propus de Comisia de aparare din Camera Deputatilor,..."
Intelegind ca se face vorbire in numele/din imputernicirea USL , mai inteleg ca nici acestia nu au de gind sa aduca sistemul de pensii pentru militari in rindul sistemelor similare din tarile NATO ... avind in vedere , bineinteles , si incurajatorul 'CEL MULT' ...

mos alecu spunea...

Toate discutiile referitoare la 'bunaciunea' introducerii pensionarilor militari in rindul pensionarilor de orice alte feluri ( mai putin magistrati , avocati , cler ) sint interesante si ,in general , bazate pe intelegerea limitata a efectelor in timp a acestei masuri .
Intr-adevar L.119/2010 produce efecte benefice pentru unii dintre fostii pensionari militari de stat ... mai ales pentru cei care au avut norocul/lipsa de pregatire sa ramina la nivelele minime/medii (subofiteri , MM , ofiteri pina pe la gradul de mr./lt.col.) ale ierarhiei militare . Aici au beneficiat de conditii de munca deosebite de cele normale care le sint favorizante in calcularea/recalcularea/revizuirea pensiei.

Pentru cei care au avut dorinta/ambitia/hotarirea de a munci mai mult/de a se pregati suplimentar/acceptarea de raspunderi suplimentare (cu eforturile si renuntarile inerente) pentru a urca mai sus in ierarhie , situatia ia o intorsatura interesanta : au ajuns pe functii care nu mai sint categorisite ca avind conditii diferite de cele normale ... situatie in care pensia nu prea mai reflecta evolutia sa in sus... In timp acestia isi vor da seama ca mai bine ramineau undeva jos in ierarhie , si aveau o pensie mai mare ...

Plano10 spunea...

@mos alecu
Am mai discutat ca sunt afectati doar disponibilizatii si cei care au primit indemnizatii mari de functii si salariul de merit numai in ultimii 2-3 ani de activitate.

Sa stii ca se poate foarte usor restabili statutul de pensie militara, dar cu pastrarea actualului mod de calcul, printr-o simpla reunire, in acelasi capitol, a tuturor dispozitiilor referitoare la pensionarea militarilor, raspandite prin intreaga L 263/2010.
Este doar o problema de tehnica legislativa.

wassy_g spunea...

mos alecu
Si cei care au avut ambitie si au invatat mai mult au ajuns in functii de conducere ,motiv pt.care functiile respective au fost incadrate la conditii deosebite de munca.Din punctul asta de vedere nu s-a facut nici un fel de discriminare.Cunosc destui cdt.de M.U(U)carora le cresc pensiile in urma recalcularii(revizuiri).

CEZAR spunea...

Ca de examplu mata mos Alecu -pe unde esti in ierarhia militara-nu a contopistilor bre ,la care lis-a latit profundorul de stat pe scaun si supt creionul chimic

CEZAR spunea...

@ plano- chiar sunt destul de vesel.totul se desfasoara conf. programului.
PS. USL- nu are cine sa-i invete sa nu dea in gropi ziua amiaza mare? ei uita cu ce vulpoi harsit se vor confrunta?
ps Mi se pare mie sau a intepat-o albina pe Alinuta direct in buza(rivalizeaza cu Eba)

Nikk spunea...

@ mos alecu,
Un vechi proverb romanesc spune ..,, daca taceai filozof ramaneai”. In traducere libera ,daca nu ai fi postat acest comentariu ai fi ramas in memoria multora dintre noi ca un foarte bun cunoscator al legislatiei in domeniul pensiilor militare . De data asta ai reusit sa te umplii de ,,respectul” catorva mii de ofiterii superiori ( basca cateva zeci de mii de subofiteri si maistrii militari). Gresesti fundamental! Pentru marea majoritate a generalilor si coloneilor cu o evolutie profesionala bazata pe priinciliile pe care le-ai pomenit si nu le mai amintesc, cuantumul pensiei revizuite nu scade ,dimpotriva …creste.. Intradevar scad pensiile unora dintre generali / colonei ,si pe bunadreptate .Sunt cei care si-au obtinut gradele si functiile prin servilism/pupincurism/tradare colegiala/samd. Apropo , matale ce grad si functie ai avut ? Dupa cum scrii,bag de seama ca ai tocit multi pantaloni in fund,frecandu-te in scaunul biroului.Deh,pentru asta nu se prea acorda spor de conditii deosebite in munca. Nu exista decat riscul de a atipi …, si doamne fereste sa fi cazut cu ochiul in creion sau pix .

mos alecu spunea...

@CEZAR & Nikk :
Desi nu ati adus niciodata vreun argument care sa dovedeasca vreo , cit de putina , cunoastere a problemelor care se discuta ... va invit sa mai 'iesiti in lume' ( macar in lumea asta a internetului) si veti vedea ca au inceput sa apara discutii de genul comentariului criticat de voi ... De fapt voi aveti ce aveti cu mine ... si eu , cind vad pe cineva mai destept decit mine , ma simt deranjat ... dar am bunul simt si nu sar 'sa-l musc de cur' ...

mos alecu spunea...

@Nikk 10 aprilie 2011, 21:41 :
Spui ceva despre :",respectul” catorva mii de ofiterii superiori " . Bine ... ca sint ofiteri cu grad superior ... dar asta nu se pune ...
Pai tocmai despre ei este vorba ... ca au inceput sa afle ce pensii au unii dintre fostii lor subordonati (unii atit de 'subordonati' incit nici nu se prea vedeau de acolo de unde era ofiterul respectiv...) , si au inceput sa-si puna intrebari ...

Plano10 spunea...

@Nikk
Te rog pentru ultima oara sa nu-mi mai jignesti comentatorii!

Este dreptul lui @mos alecu sa-si spuna opiniile si sa-si apere interesele.
Oricum, a dovedit ca stie sa poarte discutii in contradictoriu, dar de inalta tinuta, exceptand situatiile cind este provocat strengareste de @Cezar

akord75 spunea...

@plano10
Vai tuuu!! te pui bine cu Czar??auzi"strengareste"!?;....pustanilor

Plano10 spunea...

@akord
Astept si de la tine o contributie serioasa in sustinerea comentariilor pe un anumit subiect de interes pentru camarazii tai.
Tu bagi decat contre.
Inteleg ca esti in dezakord cu ceva, dar scrie cu ce esti de akord,care sunt opiniile tele, chiar politice, cum vezi tu rezolvarea unor probleme, nu doar sa critici opiniile altora.
Tu stii sa gandesti pozitiv?
Opiniile se comunica prin afirmatii nu numai prin negatii sau prin dezaprobarea opiniilor altora.
Uite, din modul cum comunici tu, eu trag concluzia, si poate gresesc, ca tu esti pus sa incurci treburile, sa diluezi subiectele care nu convin cuiva, sa provoci etc, etc.

mos alecu spunea...

Pentru toti cei suparati pe mine pentru cele spuse la 'mos alecu 10 aprilie 2011, 17:35 ' ... cum ca la pensie (in situatia modului de calcul actual) sint favorizati categoric cei de la nivelele minime-medii ale carierei , prezint situatia soldelor (implicit a punctajului de pensie) calculate dupa algoritmul L.138/99 (valabil cel putin in perioadele in care ei au fost in activitate). Sint prezentati coeficientii de ierarhizare care conduc la valoarea soldei (indiferent de valoarea de referinta sectoriala) . Subofiterii (MM) si maiorii sint pe functii cu indemnizatie de comanda (si cu conditii de munca diferite de cele normale ; avind la pensie si o majorare a punctajului de 25 sau 50%) si au si solda de merit ; coloneii au fost 'promovati' in functii fara indemnizatie de comanda (vestitii 'ofiteri cu numar') , deci avind conditii normale de munca (fara majorare la pensie) , si au solda de merit .
..........subof.+MM.......mr.........col.....
Grad.....1,25-1,45.......1,65........1,8.....
Funct....1,8 -3,2 .....2,4-2,7.....3,5-4,3...
I.cda...0,72-1,28.....0,96-1,08... nu are ..

mos alecu spunea...

.............subof.+MM.......mr.............col.....
S.merit..0,36-0,64....0,48-0,54...0,7-0,86..
Total....4,13-6,57 ..5,49-5,97....6,0-6,96...
Punctaj de pensie aferent majorat cu...(sau nu):
cu +25%..5,16-8,21.....6,86-7,26...6,0-6,96...
cu +50%..6,19-9,86.....8,24-8,96...6,0-6,96...
Am inclus procentul de majorare a punctajului (datorata conditiilor de munca) in solda (urmind ca aceasta solda sa fie impartita la salariul mediu pe economie) deoarece este acelasi lucru cu majorarea punctajului rezultat din impartirea soldei (nemajorate) la salariul mediu pe economie , urmind ca rezultatul sa fie majorat . La colonei nu s-a majorat deoarece au conditii normale de munca .
De aici rezulta ca punctajul coloneilor fara indemnizatie de comanda (implicit si fara conditii de munca diferite de cele normale) va fi calculat la solde corespunzatoare coeficientilor de ierarhizare de 6,0-6,96 , pe cind la ceilalti aceste solde vor fi pentru coeficienti mult mai mari ( spre 8,21-9,86 la MM si subof. , si 6,86-8,96 la maiori )...

mos alecu spunea...

In concluzie ... prin comentariul meu nu am criticat/desconsiderat pe nimeni ; am incercat sa prezint un punct de vedere asupra efectelor aplicarii noilor legi ale pensiilor , asupra fostilor pensionari militari de stat ... Situatia mi-a fost sugerata de o reanalizare a tabelelor prezentate de MApN , tabele in care am observat o inserare masiva a subofiterilor , MM si ofiterilor cu grade mai mici printre colonei ... iar un raspuns la intrebarea 'de ce?' ar putea fi cel prezentat ...

mos alecu spunea...

A... si sa nu uit ... si punctajul maiorilor este ceva mai mare decit al coloneilor in discutie (6,86-8,96 fata de 6,0-6,96) ...

wassy_g spunea...

mos alecu
Parerea mea este ca ,in rationamentul facut ,folositi doar elementele care va convin pt.a va duce la rezultatul dorit.In primul rand ,eu n-am auzit ca M.M si subof. sa aibe indemnizatie de comanda.In al doilea rand ,de ce este musai ca M.M si maiorii sa fi lucrat in conditii deosebite si speciale iar coloneii ,doar in conditii normale.Daca a ajuns la gradul de colonel,probabil ca a si comandat ceva (grupa ,pluton companie,batalion etc.)ori asta inseamna ca a lucrat in conditii deosebite cf.anexei 1 din ord. M.Ap.N. M.116/2001.Tot in conditii deosebite este considerata si functia de sef stat major,loctiitor cdt.sef birou etc.Asa ca, va rog sa refaceti calculele folosind corect elementele pe baza carora se calculeaza pensia.

mos alecu spunea...

@wassy_g 13 aprilie 2011, 13:09 :
Nu inteleg de ce ar trebui sa refac eu calculele si nu le faceti dvs . , si sa ne aratati si noua rezultatele ?!! (aveti elementele de baza , si daca stiti sa criticati corelarea lor ... presupun ca stiti si cum se folosesc corect)
Nu am spus ca e 'musai' ca MM si maiorii SA FI avut... am spus ca discutam despre cei care AU avut... ( si intre noi fie vorba toti MM au cel putin conditii 'deosebite' , cei mai multi au 'speciale' si 'alte conditii' ; iar la subofiteri , majoritatea au fost soferi , comandanti de grupe - echipe , echipaje - ...) si iarasi au cel putin conditii 'deosebite' .
Pina la gradul de maior marea majoritate sint comandanti/sefi de ceva (conditii cel putin 'deosebite')... dupa asta incep sa apara ofiterii cu numar (ne-comandanti/ne-sefi) (conditii 'normale') care sint clar majoritare ( "piramida" nu permite ca toata lumea sa fie comandant/sef ... mai trebuie si 'palmasi').
Nu am pus in discutie evolutia in toata cariera ; am spus ca cei promovati pe functii mai mari sint defavorizati (pentru urmatorul timp de munca) fata de cei care au ramas pe loc ...
Nu am criticat/denigrat pe nimeni ... am aratat care sint unele dintre cauzele 'insertiei' masive de subofiteri , MM si ofiteri cu grade mai mici printre colonei ( in tabelele cu pensiile recalculate prezentate de MApN) .

mos alecu spunea...

@wassy_g 13 aprilie 2011, 13:09 :
Legat de indemnizatia de comanda la MM si subofiteri ... incercati sa aflati de cind se acorda acest spor tuturor comandantilor/sefilor (cadre militare in activitate) ...

wassy_g spunea...

mos alecu
Eu nu fac nici un calcul,discutam doar niste aspecte punctuale.Nu m-am pronuntat, nici daca e bine sau nu e bine cu schimbarea sistemului de acordare a pensiei pt. militari.Dupa mine ,atat varianta veche cat si cea noua are avantaje cat si dezavantaje.Dar,in momentul cand vad ca puneti problema doar intr-o singura directie,nu ma pot abtine de la comentarii.
Si acum,sa reiau unele probleme;
1.Din cate stiu M.M.si subof.nu au indemnizatie de comanda(poate in mod exceptional,dar asta nu este o regula).Faptul ca sunt cdt.de grupa de echipaj sau ce mai sunt,nu inseamna ca au si indemnizatie de comanda.
2.Nu toti M.M si subof.au desf. activitati in conditii speciale si deosebite, dupa cum ,nici toti of.cu grad superior ,au desf. activitati in conditii normale.
3.Cei care au avut grade si functii mari ,au avut si solde pe masura, deci punctaje mai mari la pensie.
Parerea mea este ca,toate diferentele astea provin din fapul ca unii au iar altii nu,grupe de munca deosebite si speciale.Modul de acordare s-a facut gresit iar acum nu vor sa mai corecteze nimic.
Daca abordati problema in aceasta maniera, poate as fi de acord cu nemultumirile pe care le aveti.

bazel09 spunea...

@mos alecu
Era o vorbă cătănească: nu te uita peste cozoroc... . De data asta mi-aş dori dacă se poate să întoarceţi invers cozorocul şi să nu priviţi în joş. Dacă segmentul lor a primit ceva mai mult la pensie, aşa reiese şi din calculele dumneavoastră, înseamna că a fost o reparaţie pentru segmentul lor. Probabil este singura reparaţie pentru segmentul lor în ultimii 20 de ani. Nu trebuie să tănjim la capra vecinului ci să vedem cum putem face s-o îngrăşăm pe a noastră din bătătură. Comparaţiile sunt inutile. Nu poţi compara un MM care a stat la ambarcare la grupa specială 34 de ani cu unii care au stat 5-7-10 ani. Din start primul va căştiga, un calcul simplu arată 68 ani contribuţie, plus altele care concură. Haideţi să fim fair-play.

mos alecu spunea...

@bazel09 13 aprilie 2011, 19:05 :
Imi pare rau daca ati inteles ca a vrut cineva sa faca vreo comparatie intre "un MM care a stat la ambarcare" si vreun comandor din Comandamentul flotei sau din Statul Major al Marinei Militare ... Este , cred eu , destul de 'fortata' orice comparatie ... mai ales ca , pina la urma , la pensie , tot o piine maninca pe zi ...

akord75 spunea...

@mos alecu
si tu tot o piine mananci!!de ce nu te saturi??
Revenind la subiect;Am lucrat 20 si de ani in trupele RAA.Acolo functia de cdt.Dn RAA era de col.PUNCT.Toti cdtii mei au iesit la pensie cu grad si functie de col. si cu toate sporurile aferente inclusiv cond.spec.Cinste lor;au indurat responsabilitatile de cdt.Dn.RAA+toate celelalte servituti ale SLP ca si orice alt cadru din unitate.Au niste pensii mai mult decat decente si sunt foarte multumiti.(din pacate doar 3 mai sunt in viata)Tu despre ce fel de colonei vorbesti???d-aia facuti politic?sau d-aia cu curu' pe scaun si cu unitatea la statia de autobuz?.In acest caz nu vorbi de colonei ca au pierdut la pensie.Doar unii ,cei pe care i-am enumerat mai sus.Toti ceilalti au dus greul si merita rasplata de la MM cls -IV-a pana la col cdt.Dn.Ca tu ai avut alte preocupari e problema ta

akord75 spunea...

@mos alecu
Eu am fost un "amarat" de maior cu peste 20 de ani in SLP(pe undeva prin creierii muntilor)

Toma spunea...

@mos alecu
akord 75
Va furnizez eu un exemplu de inechitate care nu a scandalizat pe nimeni...
Daca am inteles bine sunteti AA.
Stiti ca lectorii dvs. nu au grupa pe motiv ca au fost profesori, la pantof?!
Cei care au gandit grupele nu au avut profesori/lectori/instructori la toate esaloanele?!
Mi se pare aiurea ca un plt. de cp/bt/esc/etc sa aiba grupa si cei mentionati si alte categorii de care nu stiu eu nu.
De fapt limita de varsta a pnsionarii spune/recunoaste dificultatea meseriei de soldat.
Nu era mai normal ca toti sa avem 25%, unii50% si altii 100&%?
Nu vreau sa invrajbesc pe nimeni. Ma intreb doar.

wassy_g spunea...

Toma
Am mai spus si in alte postari,H.G.1294 si ord.M.Ap.N. M.116 au creat multe inechitati in ceea ce priveste acordarea grupelor de munca.Datorita faptului ca ,din anumite puncte de vedere,ordinul este foarte confuz,cei de la C.M.J-URI,au interpretat prevederile lui asa cum s-au priceput.Ce a iesit ,se vede.

akord75 spunea...

@Toma
Buna ziua
da asa este aveti perfecta dreptate.Din pacate nu m-am gandit la asa ceva si cred ca nici altii.
Cred ca asociatiile/organizatiile rezervistilor militari ar putea sa lupte cu indreptatire pentru cele sesizate de catre dvs.Daca imi amintesc bine tot personalul militar care lucreaza in institutiile militare de invatamant aveau gradul si functia mai mare cu o treapta decat unitatile/functiile similare ale armatei;iar tot personalul civil are un spor de 25% la salariul de baza fata de salariul de baza din civilie.Cred ca este si unul din motivele pt. care cei mai buni profesori din tara concurau sa predea in institutiile mil de invatamant(iar militarii la fel)
@wassy_g
Cred ca cei de la CMZ-uri nu au interpretat nimic doar au aplicat.Din cate stiu perioadele cu grupele de munca sunt trecute in fisa aflata in memoriul personal si intocmita de cadristul respectiv la momentul iesirii la pensie.

wassy_g spunea...

akord75
Asa s-a procedat pt.cei iesiti la pensie dupa 2001.Pt.cealalta categorie de pensionari lucrurile au fost ceva mai complicate.Intrucat,memoriile originale se aflau la CMJ,fisele cu locurile de munca care dau dreptul la conditii de munca in conditii speciale ,deosebite si alte conditii,au fost intocmite de ei si inaintate la sectia pensii militare.Intrucat cei care intocmeau fisele nu cunosteau prea bine specificul functiilor din toate armele ,de multe ori au facut incadrari gresite.

wassy_g spunea...

Si acum sa va dau un exemlu de greseala facuta de cei care au intocmit acest ordin memorabil prin care s-a facut si se face in continuare incadrarea in grupele de munca.
Pt. faptul ca lucreaza in conditii de radiatii,cadrele militare din specialitatea transmisiuni primesc conditii deosebite de munca.
In acelasi timp cadrele militare din specialitatea radiolocatie,care lucreaza in conditii de radiatii,de putere incomparabil mai mare(de ordinul megawatilor)nu primesc nici un fel de conditii deosebite.Primesc conditii speciale doar cei care efectuiaza serviciul de lupta permanent in ture operative

akord75 spunea...

@wassy_g ora18.45
Va contrazic ferm!!
Tot ce se afla pe raza de emisie a unui emitator Rd.Lc. sau Raa si depaseste nivelul de radiatii maxim admis(se fac masuratori),primeste sporurile aferente cf.legii
As putea sa va spun ca cu ani in urma(multi) am primit o 'solicitare' de la niste prieteni de la un post de politie indepartat(foarte indepartat) care voiau sa obtina spor de radiatii.Baietii au fost de 'gasca' s-au purtat frumos ne-au spus data si ora masuratorii facuta de 'aia' de la ministerul lor si mai departe a fost simplu;la data si ora convenita am cuplat tot ce aveam la putere maxima pe coordonatele lor precise(si slava domnului aveam ce)timp de 5 minute cand ei ne-au spus dati-i drumu ca se masoara.
Concluzia 'comisiei'??? Baaa!!! s-au dat acele peste cap!!!
Mai departe ce sa mai spun??Ce cinste ne-au facut politaii peste fo saptamana!!
Asta ca sa stii!si ca postul de politie n-avea nici o treaba ca era la mama dracului departe de noi si pe deasupra si intr-o "groapa"iar noi pe varf de munte,da am zis sa-i ajutam sa puna si ei botu' la un spor
P.S.Da parca se potrivea postare mai bine pe armya
P.S.2 da' de ordinul MW si o statie de un GW putere masurata la "la iesirea din antena"
Ceea ce ai spus referitor la SLP NU este adevarat!!Pai primeau spor pana si amaratii din primaria din satuc si n-aveau chiar nici o treaba.Acu iti dai seama ca sunt cu capu'dupa cate radiatii am 'halit eu'

akord75 spunea...

@wassy_g
citez;
In acelasi timp cadrele militare din specialitatea radiolocatie,care lucreaza in conditii de radiatii,de putere incomparabil mai mare(de ordinul megawatilor)nu primesc nici un fel de conditii deosebite.Primesc conditii speciale doar cei care efectuiaza serviciul de lupta permanent in ture operative

akord75
Si o ultima clarificare
NICIODATA nu se lucreaza in conditii de radiatii decat daca esti in SLP.Aaaaa...ca ai lucrat in comandament la 200 km cu trupele de RAA 'pe harta'si in buricu'targului si acum vrei sa pui botu' mi se pare incorect!
Asta asa intre noi ca dac reusesc sa si scoata banutii e treaba lor dar e bine sa cunoastem adevarul asa cum este si nu din gargara

muschetele spunea...

@Akord75
Da,esti cu capul.Din virful muntelui se vede in FUNDUL gropii(ori intre voi mai era ...un munte?)

akord75 spunea...

@muschetele
daca chiar nu te pricepi,macar ai bun simt si taci,ca altfel esti cu pluta.'Smecherasi' ca tine am vazut multi dar nu e nimic de capul lor.s-ar parea ca tii mortis sa demonstrezi ca nu te pricepi chiar la nimic.precis ai lins hartoage prin birouri si acum le 'stii' pe toate.din pacate am intalnit multe exemplare carora li se aplica proverbul"parca nu esti prost destul,daca nu esti si fudul".esti exemplul perfect!!

muschetele spunea...

Iar ai exagerat!Maninci foarte condimentat?Consumi cafea si tutun in mod excesiv?
Vizibilitate la limita ,,orizontului electronic",asa mi-a spus canaCheu ca se numeste shmecheria pentru care punea meletarul antena pe motul cel mai inalt disponibil.M-a minciunit?

mos alecu spunea...

@akord75 14 aprilie 2011, 20:32 akord75 14 prilie 2011, 20:43 :
In concluzie : sa ajutati "niste prieteni de la un post de politie" este corect , dar sa ajutati niste colegi (in absolut aceeasi problema) care au "lucrat in comandament" vi se pare ceva reprobabil ... Interesant mod de gindire ... Dar acest mod de a gindi este pe deplin justificat de afirmatia : "ca sunt cu capu'dupa cate radiatii am 'halit eu' " ...

Toma spunea...

Pentru toti!
Cred ca aveti atatea idei/lucruri/chestii/socoteli in comun/care sa va apropie incat mi se pare ca asist la discutii/sotii de pustani scapati de sub control in recreatia mare...
Maturizati-va oameni buni!
Strangeti randurile!
Ganditi-va de cand se aplica dictonul ala cu dezbina... si mai ganditi-va cum am putea sa progresam/prosperam/solidarizam.
Nu-mi ingadui sa cred/spun ca sunt sfaturi, doar sugestii... Stima! Nu uitati, dincolo de recunostinta maruntilor contemporani, Grandoarea si Servitutile Meseriei de Soldat!

mos alecu spunea...

@Toma 15 aprilie 2011, 08:22 :
Corect spus ! Si se si aplica un astfel de indemn ... creindu-se , cel putin doua 'rinduri' (printre ele existind si unele dispuneri in 'coloane'), fiecare dintre aceste 'rinduri' spunind : "Sa stringem , noi si ai nostri , rindurile si sa-i invingem pe ceilalti , dovedind ca numai noi avem dreptate..." .
Probabil ca sinteti relativ nou pe 'cimpiile internetului' daca mai aveti iluzia ca se poate face ceva in acest sens ...

Plano10 spunea...

@Toma
Strangerea randurilor pare, in contestul dat, un indemn demobilizator in promovarea intereselor fiecarei categorii de rezervisti.
Dupa cate se vede chiar si rezervistii au interese divergente.Unii au fost dezavantajati de fosta lege a pensiilor, altii vor fi dezavantajati de noile reglementari, desi pentru toti se aplica acelasi criteriu de departajare-veniturile lunare pe intreaga cariera militara.

wassy_g spunea...

Akord75
Cred ca gresesti si faci oconfuzie intre sporul de radiatie ,primit in timpul activitatii,spor care il luau toate cadrele de radiolocatie si nu numai(inclusiv personalul din sediul guvernului,pt.emitatoarele si releele aflate pe cladire)si conditii de munca deosebite,primite la pensie,pentru lucrul in conditii de radiatii.De aceasta facilitate se bucura,comform ord.M.Ap.N. nr. M.116/2001 anexa 1 cap.1 pct.3 ,doar cadrele militare,specialitatea transmisiuni.Si ca sa-ti dau un exemlu pt. a demonstra ca ordinul este conceput gresit, am sa-ti spun ca toate cadrele militare din invatamantul militar,de spec.radiolocatie care au incadrat catedrele de specialitate ,unde se cuplau frecvent emitatoare de radiolocatie,nu au primit la pensie conditii deosebite.
In alta ordine de idei, in comandamentele alea aflate la 200 km de varful muntelui, se efectuau reparatii curente si medii la tehnica de radiolocatie iar instalatiile de emisie se cuplau foarte des.
Serviciul de lupta permanent se putea executa si fara a cupla tehnica aflata in dotare cum de exemplu se intampla chiar in unitatile de rachete A.A, unde spui ca ai lucrat.

wassy_g spunea...

Akord75
Ca sa nu plictisesc lumea cu comentariile mele, pot sa-ti pun la dispozitie o expertiza ,facuta de un prof. univ.dr.,intr-un proces cu M.Ap.N.insotita de mai multe buletine de masuratori ,in diferite locatii,din care rezulta niste concluzii cel putin interesante.

wassy_g spunea...

Akord75
Aceasta pledoarie n-o fac pt.situatia mea .Eu am primit conditii speciale pt.intreaga activitate pe care am desfasurat-o in M.Ap.N.Asadar, nu ma intereseaza conditiile deosebite de munca.M-am batut pt.ca si altii sa fie incadrati in conditiile de munca pe care le merita.