Un produs Blogger.

luni, aprilie 11, 2011

Identitatea nationala definita prin eroii din manualele scolare

10 comments
03 august 2010, Universitatea Laval-Quebec,Canada, Teza de doctorat, Catinca Adriana Stan

Titre Intégral : Des héros pour référence identitaire
Sous-titre : Les manuels scolaires de littérature roumaine, 1859-2009

La comparaison des manuels scolaires de littérature roumaine depuis le XIXe siècle jusqu'à la période post totalitaire permet d'identifier et de suivre les transformations de la représentation de l'identité nationale en fonction des réalités politiques de l'État roumain. En observant les changements survenus dans le panthéon national, il est possible d'identifier le modèle de comportement et les valeurs proposées aux élèves. Une comparaison avec les manuels scolaires d'histoire pendant la période du communisme et après la chute du régime aide à mieux saisir les mécanismes de la mémoire et de l'oubli qui accompagnent alors la construction de l'identité nationale. L'analyse des héros nationaux permet également d'observer les continuités et les ruptures entre les différentes périodes qui ont marqué l'État roumain. Le livre aborde aussi la façon dont la population s'approprie cette construction identitaire proposée dans les manuels scolaires et souligne les différences entre l'identité nationale qu'affichent les adultes et l'identité individuelle privilégiée par les jeunes.

Titlu: Eroii  manualelor definesc identitatea nationala
Subtitlu: Manuale scolare  ale literaturii romane din perioada 1859-2009


Compararea manualelor din literatură românească din secolul XIX  pana in perioada post totalitara permite identificarea şi urmărirea schimbărilor în reprezentarea identităţii naţionale bazate pe realităţile politice ale statului român. Prin observarea modificărilor în panteonul eroilor naţionali, este posibil să se identifice modelul de comportament şi valori propuse elevilor. O comparaţie intre manualele de istorie din perioada comunismului şi cele după căderea regimului ajută să  se înţeleagă mai bine mecanismele de memorie şi uitare care însoţeşc  construirea  identităţii naţionale. Analiza eroilor naţionali permite, de asemenea, identificarea continuităţii şi discontinuităţii între diferite perioade care a marcat statului român. Cartea discută, de asemenea, modul în care populaţia îşi însuşeşte construcţia de identitate propusa de manualele şcolare şi scoate în evidenţă diferenţele dintre identitatea naţională pe care o afiseaza adulţii şi identitatea individuala preferata de tineri.
Lectura comparativa a manualelor şcoalare este principala metodă utilizată pentru a analiza reprezentarea identităţii naţionale. Pentru a caracteriza reprezentarea identitatii naţionale specifice pentru fiecare perioadă de analiză se utilizeaza noţiunile de "bun român" şi de "bun comunist" şi " bun european".

10 comentarii:

Plano10 spunea...

Concluzii generale
Concluzii generale ale tezei, trimise de autoare in l franceza, traducere google.

Încă din secolul al XIX-lea, eroi naţionali sunt în mod constant prezente în manuale pentru literatură. Scopul acestor manuale este de a pregăti un cetăţean individ care este calificat, în funcţie de ori, românesc, şi Europa comunistă. Aceasta nu înseamnă că noţiunea de român dispare, ci mai degrabă se potriveşte realitatea politică şi interesele statului român. În ceea ce priveşte componenta europeană a identităţii naţionale româneşti, în perioada post-comunistă acoperit aici este prea scurt pentru a da un răspuns clar cu privire la locul pe care această identitate se va ocupa în viitoarea construcţie a identităţii românilor. Analiza manualelor contemporane, putem afirma că nu există nici raport de concurenţă între identităţii româneşti şi identitate europeană. În prezent, identitatea românească serveşte ca o piatră de temelie a identitatii europene. Cu toate acestea, ea rămâne în construcţie şi este posibil ca rapoartele se schimbă în favoarea sa.

Ambele manuale înainte de comunism, ca perioada comunistă şi încercarea de post totalitare de a explica întârzierea de România în raport cu statele din Europa de Vest. În secolul al XIX-lea, situaţia precară a ţării nu a fost explicat cele patru sute de ani de dominatie otomana, cu introducerea a comunismului, întârzierea în a impactului socio-economic ar exploatarea clasei muncitoare, în special în timpul monarhia în timpurile moderne este vinovat comunismul că România izolat de restul Europei. Identifica cauza de înapoiere a fost o sursă de legitimare pentru sistemul politic al fiecărei perioade şi motivul pentru acţiunile sale "de remediere." În aceeaşi căutare pentru legitimarea de sine, interesul parte la originile poporului român. Pentru a lega cu strămoşul fondator înseamnă construirea identităţii naţionale româneşti. În perioada de "bun român" (un termen inventat de Luminita Murgescu), strămoşii au fost doar romani, "bun comunist", a făcut din daci şi slavi şi "bun european", stabilit ca strămoşii daci şi romani , ei sărbătoresc de deschidere a poporului român în Europa menţinând în acelaşi timp specificul său.

Toate manualele insista asupra trecutului istoric al poporului român, trecutul este o componentă fundamentală a identităţii româneşti. Unul era la altul, există continuităţi şi rupturi în ceea ce priveşte panteonului naţional. Voivozilor medievale, prezentă în toate manualele reprezintă permanenţa şi nucleu central de manuale literatură. Eroul unei istorice arată o mare capacitate de a se adapta si intruchipeaza valori mai umane.

Plano10 spunea...

Continuare

În secolul al XIX-lea, a fost remarcat dorinţa autorilor de manuale face un stat trecut comun pentru ambele principate pre care au format iniţial statului român. Manualele de utilizare ale perioadei comuniste au negat sau modificat pentru a face trecut societatea comunistă. Autorii de manuale contemporani au creat un trecut european pentru a prevesti un viitor în Europa. De producţie nu înseamnă că autorii manualului inventa fapte istorice, mai degrabă au selectat anumite aspecte ale istoriei rămânând tăcut pe alţii. Memorie şi uitare sunt impozitate în centrul unui proces permanent de construcţie aceeaşi identitate.

În perioada comunistă, am încercat primul proiect românilor spre universal întruchipate de comunism. Lipsiţi de componenta istorică a identităţii sale naţionale, esenţa naţionalismului pentru români, populaţia a arătat nici un entuziasm retragere în rezistenţă pasivă. Preluarea puterii de către Ceauşescu a condus renunţarea internaţionalismului: imaginea de comunismul internaţional a fost apoi transformat în cea a comunismului românesc, şi a devenit naţionalism. Pe frontul de învăţământ, am introdus din nou trecutul istoric în manuale. Din 1990-2000, ideea de cetăţenie europeană a fost primită cu entuziasm, deoarece oamenii au crezut că a fost o întoarcere la Europa, unde românii au fost excluse de către comunism. Deci, un "a câştigat teren în avans" că valoarea autorii de manuale alternative.

Condamnare a comunismului, a emis un câteva zile înainte de începerea structurilor oficiale ale Uniunii Europene, a declarat condamnarea România burgheze şi fascist de către comunişti, atunci când a preluat puterea în anii 1947-1949. Ruptură radicală cu regimul trecut care oferă postul reproduce modelul totalitar "patentat" de către regimul comunist. Cu alte cuvinte, am să se răzbune în aceleaşi condiţii.

Analiza sondajelor de opinie pe erou preferat de români, putem afirma că percepţia a comunismului de către populaţie este negativ, dar nu consideră că regimul a fost criminal. Spre deosebire de discursul oficial, publicul acceptă faptul că comunismul a adus, de asemenea, lucruri bune, inclusiv infrastructurile de artă, şi universal educaţie gratuită şi stabilitatea ocuparea forţei de muncă.

Construcţia de eroi naţionali în manualele reflectă politica statului român. Aceasta reprezintă o abordare similară a politicilor introduse de guverne succesive. Astfel, pentru secolul al XIX-lea, a fost remarcat dorinţa de autorii de manuale pentru a oferi tânărului stat trecutul istoric al propriilor sale. Eroii istorice sunt Panteonul Naţional, capitalul simbolic al statului român. Povestea începe cu romanii, stramosii poporului român a moştenit iniţial curajul şi nobil lupta împotriva duşmanilor săi. Dacii au fost învinşi, oferind exemplul marelui rege Decebal care a preferat moarte la viaţă fără libertate. Vlahi din trecut este reţinut în timp ce figura lui Mircea cel Bătrân, simbol al anti-otomane. Trecut cele mai bogate din Moldova erou, prevede mai multe: domnitorul Ştefan cel Mare, Alexandru Lapusneanu Ioan Vodă cel Cumplit, Barnovski Voda. Partajarea acelaşi scop de a asigura independenţa principatului, figurile istorice apar ca cifrele naţionale, împreună cu noţiunea de înlocuire a celor în română şi valahă din Moldova. Definite de curajul şi spiritul de sacrificiu, eroul istoric este, de asemenea, oferite studenţilor ca un model de rol, deoarece inamicul nu este înfrânt voievozilor şi încă reprezintă o ameninţare pentru starea tinerilor. Acest lucru explică de ce în secolul al XIX-lea cele mai importante valori care oferă studenţilor libertatea şi curajul de a lupta împotriva duşmanilor. Manualele oferă, de asemenea memorii, inclusiv Castelul Sf. Gheorghe şi oraşul Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti, să insufle patriotismul la elevi.

Plano10 spunea...

Manualele au rolul de a "imagina", "poporul" a noului stat, diverse populaţii care încearcă să se omogenizează în români. Va prezentam acest scop ţărani şi ciobani în regat, dar prezintă şi românii din Transilvania, Dobrogea şi sudul Dunării, indicând faptul că autorii de manuale, pregătirea studenţilor pentru o uniune mai mare decât a fost la originea a statului modern.

Secolul XIX a fost singura dată în cazul în care "străini" au fost de natură să heroization Ioan Vodă cel armean Regele Carol I şi s-au stabilit ca eroi, mai întâi ca un martir, iar al doilea ca primul rege al România recunoscute pe plan internaţional. Acest privilegiu nu este acordat tuturor minorităţilor. Romii au o imagine pozitivă în manuale, dar au spus în imposibilitatea de a trăi în libertate. Ele sunt supuse la o politică de toleranţă, a se vedea asimilare, care este o caracteristică permanentă în toate manualele analizate.

Manualele oferă perioadei comuniste în panteonul naţional de schimbări majore. În anii 1950, le-a elevii lucrează ca valoare primordială. Eroi din istoria pre-stat dispar pentru a face loc pentru noi eroi care fac performanţe remarcabile în domeniul de lucru. Această categorie de erou, numai pentru manuale specifice ale perioadei comuniste, ofera pentru oamenii obişnuiţi, inclusiv studenţi, o şansă reală pentru a accesa glorificare. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre eroii de muncă sunt studenti (Tania Colzlova, Sandu), reprezentând un model pentru cititori.

Soldaţii români şi ruşi sunt o altă categorie de eroi. Acestea sunt echipate cu caracteristici care le fac capabil să lupte, dar ele demonstrează, de asemenea, o preocupare pentru cultură, dragostea pentru copii şi respectul pentru persoanele în vârstă. Aceste eroi sunt mai strânse şi mai înţelegători faţă de studenţi. soldaţii ruşi şi români au luptat împreună în timpul celui de al doilea război mondial. Manualele locui doar pe la sfârşitul războiului de tăcere pe perioada în care soldaţii români au luptat împotriva Uniunii Sovietice până la ţărmurile a trupelor germane. Există, de asemenea, copiilor soldaţi (Serozha Tiulenin, Ionel, Leii), care sunt notate în lupta împotriva germanilor. În afară de pionieri, întotdeauna responsabil pentru vietile altora (Nichita Velcico salvat trei oameni dintr-un incendiu), elevii devin combatanţi este un alt model care inspiră de la elevi spiritul de sacrificiu.

Dacă aceste două categorii, modele de lucrător şi soldat de identitate sunt oferite studenţilor, liderul politic vine la admiraţia lor. În manualele din anii 1950, personajele lui Lenin, Stalin, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker şi Vasile Luca sunt prezentate ca constructorii de o nouă societate, o societate comunistă. Cuvintele lor nu fac parte ficţiune literară, dar sunt luate din viaţa reală. Tranziţia de la literar la cultul personalităţii ale liderilor comunişti sunt utilizaţi, de asemenea, alte reprezentări: în cazul lui Lenin este un personaj care prefigura deja student liderul comunist, Gheorghiu-Dej este " a anunţat "de către un erou istoric real, Gheorghe Dosza; lecţie pe Ana Pauker este precedată de un text care se ocupă de heroină Donca Simu, o altă figură de prevestitor de guvernământ comunist. Aceste "strămoşii" au rolul de a legitima guvernul comunist şi da consistenta la imaginea de eroi politic, perceput de public doar ca voce a Partidului Comunist.
Cu preluarea de Ceauşescu, vom vedea o revenire la eroi istorice, inclusiv voivozilor Evul Mediu: Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul înlocui liderii sovietici şi comunişti ani nomenclatura română 1950 (că Ceauşescu însuşi a fost marginalizat politic). Eroul se confruntă cu concurenţa de lucru de la erou patriotic. În acelaşi timp, reprezentarea de Ceauşescu ca un portret la începutul de manuale, nu reproduceri, în termen de manuale literatura de specialitate. Literatura de manuale 1970-1980 reprezintă acest punct de vedere un pas spre politizare a învăţământului.

Plano10 spunea...

Punct de vedere istoric, aceasta ignoră perioada monarhică, al doilea război mondial şi perioada comunistă, în acest fel, autorii prezintă evita tulburările a statului român şi a perioadelor de non-democratic, preferând să facă vizibile imaginea un stat care consolidează şi extinde în mod constant. În acest scop, vom insista asupra sindicatelor din cele trei principate române, sindicate care prevestesc întoarcerea din România în structurile Uniunii Europene.

Heritage (Manastirea Putna din Arges) aparţine atât românii, cât şi în lume, având în vedere că aceste monumente sunt parte a Patrimoniului Mondial al UNESCO. În eroi cultural vom vedea aceeaşi dualitate român european: ele sunt mari artisti si oameni de ştiinţă mare din România, dar se bucură şi de recunoaştere internaţională. Această categorie de erou, care este o noutate de manuale contemporan, oferă două modele. personalităţi culturale care au studiat şi a trăit în Europa, sau se întorc în România (patriotism), sau ele se stabilească în ţările lor gazdă, şi în acest caz, Europa devine "acasa".

Analiza manualelor contemporane, putem afirma că obiectivul lor principal este de a pregăti studenţii pentru aderarea România la Uniunea Europeană. Rămâne acum să-i înveţe să acţioneze ca cetăţeni. În forma lor actuală, manuale nu pot îndeplini această cerinţă. Deja, statul român a modificat Legea Educaţiei Naţionale (12 aprilie 2010). Aşa cum a fost observat la toate cele trei perioade analizate, o lege noua educatie implică întotdeauna o schimbare de conţinut a manualelor. O actualizare este necesar, având în vedere că manualele contemporane care se încheie cu anul 1918, care marchează unirea Transilvaniei cu statul român. Este foarte posibil ca favorizează perioada contemporană, care, cu excepţia cazului când Cuza, este caracterizat doar de democraţie. De asemenea, este posibil ca autorii de manuale vor insera simboluri din Europa şi vor face mult mai vizibil. Un nou erou poate apărea: European.

Analiza manualelor de istorie confirmă faptul că statul român construite, utilizând manuale, cetăţenii care răspunde nevoilor societăţii româneşti. Ca şi în cazul manualelor de literatura de specialitate, am identificat două etape de istorie manual unic al perioadei comuniste: manual de anii 1950, pro-rus, naţionalist şi manualul din 1970. În perioada comunistă, istoria este rescrisă în conformitate cu principiul luptei de clasă. Glorificare a sovieticilor, care abundă în manualele de comunism stalinist, a fost înlocuit cu protochronisme epoca Ceauşescu. În anii 1980, a fost informator al Uniunii Sovietice, inclusiv anexarea Basarabiei. În acelaşi timp cu dezvoltarea cultului personalităţii, Nicolae Ceauşescu a devenit o figură istorică. Acesta a fost observat în aceste manuale a istoriei comune a românilor şi a minorităţilor etnice, în special în lupta împotriva Imperiului Otoman, în scopul de a legitima politica de asimilare.

Plano10 spunea...

Continuare

Canonul istoriografic a perioadei comuniste, bazate pe unicitatea poporului român şi ideea de naţiune ca un model pentru manualele de după căderea regimului comunist. Elementul de noutate al manualelor contemporane în efortul de a construi un trecut european şi să includă istoria minorităţilor naţionale (numită, de exemplu, crime împotriva evreilor comise de regimul Antonescu). manualele contemporane sunt dependente de istorie manual unic din perioada comunismului. Scandalul din jurul cărţii "Sigma", arata capacitatea de rezistenţă a populaţiei faţă de o istorie plural.

Condamnarea comunismului ca "ilegitim şi criminal" pe baza unui raport care analizează regimul comunist din România, a contribuit la apariţia de istorie manual opţional de comunism. Acesta descrie în detaliu planul, insistând pe perioada comunismului stalinist. În timp ce prezintă abuzurile şi atrocităţile pe care oamenii au avut de suferit, manualul în sine are unele violenţă pe cititorii sai. Autorii critică origine străină a comunismului, de încălcare a drepturilor omului şi a violenţei fac din acest regim o condamnabilă. Femeile şi minorităţile sunt vazute ca victime pasive, şi nu au acces la statutul de eroic. Disidenţii şi opozanţii sunt transformate în eroi naţionali, extinderea panteonul propus cărţile alternative istorie.

Căderea comunismului este prezentat în parte, fără a oferi o imagine de ansamblu şi să identifice fără jucători la evenimentele din decembrie 1989. Autorii manualului sunt reticente în a apela aceste evenimente ale revoluţiei, loviturii de stat, rebeliune, etc., Un semn că există un conflict între memorie oficiale şi memoria colectivă. Cu toate acestea, în "Legea de recunoaştere", statul român interpretează evenimentele în favoarea termenului "revoluţie", defineşte şi oferă drepturi speciale şi beneficii pentru "eroii revoluţiei". Analiza manual opţional ar putea fi recuperate în conţinutul manualelor alternative de istorie. În acest caz, studiul a regimului comunist ar deveni o "memorie de lucru".

Analiza celor două sondaje pe eroul preferat al românilor, putem afirma că construcţia de identitate prezentate de către statul român este bine integrată în conştiinţa colectivă. Identitatea naţională românească este strâns legată de istoria, cultura şi ştiinţa, zone de atenţie specială în manuale. Identitatea de construcţii se realizează prin intermediul de şcoală şi familie. Cele mai multe caractere aparţin trecutului. Ei au ascultat discursuri de la o şcoală şi consolidate prin politicile de stat (comemorare, etc.).

Mai multe tendinţe emerge din anchetele de studiu: consolidarea naţionalismului, de recuperare a victimelor comunismului, nostalgie pentru comunism, proiecţia valorilor culturii naţionale în lume. Oponenţii regimului comunist, absent din toate manualele, la momentul sondajului TV, au venit doi ani mai târziu în analiza istoria manual opţional. Ele sunt un exemplu de eroi care provin din memoria colectivă şi incluse în memorie oficiale şi în panteonul naţional.

Plano10 spunea...

Continuare
Manual unic al perioadei comuniste au impus un panteon naţional care persistă în rândul populaţiei. Ei au un impact mai mare asupra oamenilor că manualele contemporane. Acest lucru este observabil în rândul tinerilor, care aleg modelele lor rolul mass-media, mai degrabă decât eroi oferite de manuale alternative. Se poate argumenta că există un decalaj mare între construcţia propusă de identitate în manualele şcolare şi identitatea de alegere studenţi. Tinerii construi o identitate dublă, naţionale şi individuale, de la modelul de familie (de tip Republican), pe de o parte, şi din mass-media neo-liberale şi spaţiul web, alte mână, care se concentrează pe individ, nu, comunitatea. Eroi tineri se află în preferinţele populaţiei româneşti. Pentru a compensa impactul redus de manuale, statul român a stabilit politica de identitate în audio-vizual, de promovare a valorilor româneşti, mai degrabă decât stocurilor internaţionale.
***


Al doilea razboi mondial, eveniment istoric care stă la baza unui conflict de memorie în rândul populaţiei, ar trebui să fie incluse în manualele de literatură. Mai ales ca aceasta este legată de pierderea Basarabiei, susţinând că populaţia românească, şi impunerea comunismului, care a avut loc în percepţia publicului, deoarece Europa a trădat pe români, apoi le-au abandonat . În loc de selectare a trecut de a prezenta întotdeauna un câştigător român, ar trebui să ne înveţe pe tineri să accepte realitatea istorică aşa cum a fost.

În cele din urmă, o reconciliere cu minorităţilor naţionale este necesară. În manualele contemporane, cineva de la o minoritate naţională sau orice străin este probabil să fie heroized. Măsurile luate de către autorii de manuale din secolul al XIX-lea nu au fost urmărite. Nu sunt incluse în panteonul de eroi de la anumite minorităţi naţionale, identitatea europeană poate fi o construcţie absurd care are de a iubi o jumătate din Europa în timp ce un alt respingere. Impactul integrării europene acordate în manuale să fie publicate depinde de măsura în care întreaga populaţie este de găsit în povestea spusă de aceste cărţi.

INCERTITUDINI spunea...

Este greoaie, aproape imposibilă , lectura textelor pe care le aduci în discuție- la completări mă refer- de altfel nici n-ar avea cum să fie altfel, când vine vorba despre traduceri- google.
Nu mă voi referi la manualele de istorie- am idee cum sunt concepute cele de după 89, din discuțiile cu elevii mei, ca dirigintă.
Încerc să creionez câteva gânduri despre locul istoriei și al personajului istoric în manualele alternative de literatură, din ultimii ani.
Grație lor, copilul , în ciclul primar și adolescentul în etapele imediat următoare, se poate acomoda , ca ființă care aparține poporului român, comunității metaforice, să-i zicem, care este setul de texte istorice.
Orice manual- bine sau mai puțin bine realizat- asta este altă poveste, alocă educației patriotice ponderea decisă de către autorii respectivi, pentru că în afara formării gustului pentru frumos, literatura îl formează pe copil civic și etic.
Toate manualele alternative, începând cu clasele mici, își ordonează conținutul în jurul unor eroi naționali , cu care ne mândrim- Decebal, Pintea, Toma Alimoș, Horia, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Lăpușneanu, Vodă Cuza.
Speciile literare ” gustate„ de către elevul ciclului primar sunt legendele, pentru că ele se adresează, ca și basmele, imaginației, interesul adultului fiind ca, prin metodele lui, să ajungă la sufletul copilului.
Cele mai frumoase legende sunt despre Ștefan cel Mare și despre Alexandru Ioan Cuza, dar și despre haiduci.
Se comit și exagerări, categoric- într-un manual pentru clasa a II-a , vedeam trimiteri la Dio Cassius..
În ciclul gimnazial, specia literară cel mai des cultivată este balada- populară „Toma Alimoș, de exemplu și balada cultă„ Pașa Hassan„. La fel de plăcut este poemul „Scrisoarea III”.
În ce mă privește, dintre textele narative, „Pașa Hassan„ este opera cu mesajul cel mai frumos, bine scrisă, chiar dacă exagerează prin mulțimea de hiperbole- vorbim despre text ca o „ comunitate imaginară„, construită în jurul unui erou literar legendar.
Dacă ar fi să compar atitudinea elevilor actuali cu aceea a celor care astăzi sunt tineri părinți, aș observa schimbări importante-copilul actual memorează mult mai puține versuri, doar dacă nu intervine „ apăsarea„ ponderii notei ca pârghie de admitere în liceu.
Pe fețele unora, citești lipsa de încredere în mesajul textului, în antiteza dintre personaje, lipsa de interes pentru personaj ca model.
Profesorului îi revine o misiune dificilă. Este frumoasă, dar , deloc ușoară/
Dacă este talentat și un profesionist, el poate depăși prin ceea ce face momentul ” comercial„, în care elevul învață pentru notă: îi atinge sufletul .
„În fața istoriei stai drept sau în genunchi, niciodată tolănit într-o rână„- Valeriu Butulescu
.

INCERTITUDINI spunea...

,prin ceea ce face,

Plano10 spunea...

@INCERTITUDINI
Asa e! E greoi textul tradus de Google!
Am sa incerc sa-l pun in forma originala, in frantuza, poate este mai pe inteles. Ce zici?

Ma asteptam sa intri intr-o disputa amicala cu autoarea, ca intre doua profesoare, pe o tema destul de controversata, privind pastrarea identitatii nationale din generatie in generatie, indiferent de regimurile politice care s-au perindat.

INCERTITUDINI spunea...

Dacă vei ”aranja ” materialul , poate.