Un produs Blogger.

luni, mai 16, 2011

Stephen Hawking: "după moarte nu mai urmează nimic"

20 comments
Stephen Hawking, cunoscut pentru teoriile sale despre radiaţiile emise de găurile negre şi despre cosmogeneză, este paralizat de la vârsta de 21 de ani când a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică. Medicii îi dădeau numai câţiva ani de trăit dacă boala sa ar fi progresat, însă Hawking a ajuns la vârsta de 69 de ani.
Într-un interviu pentru "The Guardian", celebrul om de ştiinţă britanic îşi împărtăşeşte părerile despre moarte, despre teoria spaţiului multidimensional, depre existenţa speciei umane şi despre şansele ei de supravieţuire.

Credinţa că după moarte ne aşteapă Raiul şi Viaţa de apoi este doar o poveste pentru cei care se tem de "întuneric", spune respectatul om de ştiinţă. Într-o declaraţie care atestă fără echivoc respingerea oricărei "consolări religioase", eminentul fizician spune că după ultima pâlpâire a creierului nu mai urmează nimic.

"Am trăit cu spectrul unei morţi iminente în ultimii 49 de ani şi nu îmi mai este frică de moarte, dar nici nu mă grăbesc să mor, mai am încă multe de făcut", spune Hawking.
Viaţa trebuie trăită cu folos 
"Văd creierul ca pe un computer care încetează să funcţioneze atunci când componentele sale se defectează. Nu există Ceruri sau viaţă de apoi pentru computere stricate, e doar un basm pentru cei care se tem de întunericul final", a adăugat Hawking.
Declaraţiile lui Hawking merg chiar mai departe decât ideile sale din cartea "The Grand Design", publicată în 2010, în care spunea că nu este nevoie sa invocăm existenţa unui Creator pentru a explica existenţa Universului.

Prin declaraţiile sale, Hawking trasează o linie clară de demarcaţie între Dumnezeu în sens metaforic şi credinţa într-un Creator atotputernic a cărui mână călăuzeşte mersul lucrurilor în Univers.
 Hawking respinge ideea de viaţă după moarte şi subliniază nevoia omului de a-şi da adevărata măsură pe Pământ prin a trăi cu folos.

"Ştiinta este frumoasa când oferă explicaţii simple despre fenomene şi face conexiuni între diverse observaţii", spune celebrul om de ştiinţă.
Într-o prelegere intitulata "De ce suntem aici,  noi  oamenii?", Hawking va explica teoria conform căreia mici fluctuaţii cuantice petrecute în primele etape de existenţă a Universului au devenit "seminţele" din care au răsărit galaxiile, stelele şi viaţa. "Ştiinţa prezice ca multe feluri de universuri pot să apară spontan, din nimic. E o chestiune de hazard care ne include şi pe noi".

Hawking este de părere că instrumentele spaţiale moderne, precum misiunea Planck a agenţiei Spaţiale Europene, ar putea descoperi în lumină amprente ale primelor momente după naşterea Universului, ceea ce ne-ar putea ajuta să înţelegem cum ne-am câştigat locul în cosmos 

UPDATE  C T Popescu

CRISTIAN TUDOR POPESCU

"În 20 de ani, niciun candidat n-a promis o viaţă de apoi mai bună. Mă mir că le-a scăpat propagandiştilor"

EVZ: Cum vedeţi recenta afirmaţie a lui Stephen Hawking, referitoare la inexistenţa vieţii de după moarte?
Cristian Tudor Popescu:
Este declaraţia unui om de ştiinţă. El nu spune: "Dumnezeu nu există", nu spune: "Dumnezeu este opiul popoarelor", în stil marxist. Spune doar atât: nu e nevoie de Dumnezeu pentru a explica lumea. Ori asta este o exprimare ştiinţifică, care are un fundament foarte adânc în teorie, în modul de a gândi ştiinţa. E vorba de "Briciul lui Occam": e o idee din Evul Mediu a lui William de Occam, potrivit căreia nu trebuie să multiplicăm ipotezele pentru a explica un fenomen. Adică fiecare "Hai să mai presupunem şi că..." de fiecare dată îţi aduce câte o obiecţie. Acesta e mecanismul pe care vrea să-l reteze "Briciul lui Occam". Or acest brici e folosit şi acum de Stephen Hawking acum, când spune că fizica modernă nu are nevoie de Dumnezeu. Dumnezeu ar fi o ipoteză în plus în acest sistem de explicare a lumii.

"E tot mai limpede că odată cu diseminarea informaţiei, cu progresele biochimiei, ale geneticii, ale medicinei în general, e foarte greu să mai crezi că există această viaţă de apoi. E o deosebire fundamentală între omul de astăzi şi omul de acum o sută şi ceva de ani, care era mult mai izolat informaţional. Omul de astăzi – oricât ar fi de bătut în cap şi de lipsit de vreo veleitate culturală – tot este cufundat într-un ocean informaţional care îl udă. N-are cum să se ferească de treaba asta. Or asta distruge, până şi în capul celui mai uşor de prostit personaj, ideea asta de viaţă de apoi."

RADU PREDA

"Un om de ştiinţă care refuză orizontul religios se descalifică"

EVZ: Cum percepeţi afirmaţia lui Stephen Hawking?
Radu Preda:
Face parte dintr-o serie mai lungă de manifestări ale neo-ateismului materialist. Nu e singurul care face o astfel de afirmaţie şi nu e prima dată când Biserica se vede confruntată cu un tip de discurs agresiv. Dacă, de pildă, noi am spune că trei sferturi din legile ştiinţelor exacte sunt doar ipoteze şi că ştiinţa are o foarte mare doză de neobiectivitate, s-ar supăra oamenii de ştiinţă. Însă un om de ştiinţă ca acesta nu se jenează să ne arunce în faţă faptul că suntem complet fabulatorii. Este o chestiune şi de proporţie, atunci când acuzi. E foarte importantă cultura dialogului

20 de comentarii:

juliablogging spunea...

Pacat de el! "computerul" lui il poseda si a ramas fara suflet de mult!.....

INCERTITUDINI spunea...

Bună dimineața!
Citind ce ai consemnat, uite ce mi-a venit în minte

Lucian Blaga
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină -
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa înbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte.

Plano10 spunea...

@Julia
Fiintele rationale pot fi intr-atat de subiective incat plasmuiesc si fictiuni despre nemurirea lor.
Cat timp conditiile naturii( Legile Universului) permit, viata continua, pe Pamant sau oriunde pe alta Planeta, prin succesiunea naturala a generatiilor.
Legea lui Lavoisier spune ca in natura nimic nu se castiga, nimic nu se pierde, ci totul se transforma.

juliablogging spunea...

Buna dimineata.
Plano, grea filozofia asta, mama ei! :)

In ce priveste credinta, alegerea fiecaruia este PUR personala. O remarca preluata din filmul Contact (in care un om de stiinta si un preot argumenteaza despre existenta lui Dumnezeu): peste 90% din populatia pamintului crede intr-o fiinta Atotputernica-Dumnezeu. Cum ar fi posibil ca toti sa halucineze? (nu sint sigura pe ultimul cuvint, dar vine de la halucinatii!)
In ce-l priveste pe Stephen, el saracul a ajuns sa creada sincer ca este cel mai destept om de pe pamint, formator de opinii si indrumator universal al Omenirii! Cind de fapt este un om de stiinta care ne-avind altceva de facut in viata lui, si-a folosit creierul ca sa faca tot felul de speculatii si sa emita tot felul de teorii, pe care inca nu le-a sustinut cu nimic decit probe empirice; si cum stii, oamenii de stiinta TREBUIE sa aduca dovezi teoriilor lor.

mos alecu spunea...

@juliablogging 17 mai 2011, 16:56 :
"oamenii de stiinta TREBUIE sa aduca dovezi teoriilor lor" ... de ce numai oamenii de stiinta ?!?
Noi nu trebuie sa dovedim afirmatiile de genul : "peste 90% din populatia pamintului crede intr-o fiinta Atotputernica-Dumnezeu." ... Sau , daca tot mergem pe credulitate/credibilitate , de ce nu 93,67% ??

Avram Iancu spunea...

Despre aparitia ,evolutia ,moartea si continuarea dupa moarte s-a vorbit mult si se va mai vorbi.Adevarul nu-l stie si nu-l stapaneste nimeni,dintre toate fiintele de pe pamant numai pe OM l-a preocupat si-l preocupa de unde a venit ,care este rostul lui si unde va merge.Teorii,teorii si iar teorii,nimic concret,nimic demonstrat.Sinapsele umane permit gandirea,concepereade idei si teorii,constiinta;alte fiinte [de pe Pamant]nu poseda asa ceva.Noi jonglam cu ele.Deocamdata teoria avansata de S. Howking este cea mai la indemana si mai practica.Religia,teoria lui Pazvante si altele sunt pure speculatii.Da noi suntem nemuritori ca specie nu ca individ ,prin perpetuarea noastra ,dar nu prin nemurire,prin viata vesnica sau inviere dupa.Lavoisier-legea conservarii...Sunt un fan OZN,am fost pilot militar ,am auzit si trait multe [o sa mai scriu despre cateva intamplari stranii]si consider ca inca nu e momentul si nici nu suntem cu totii pregatiti pentru a ni se dezvalui niste CRUDE SI INSPAIMANTATOARE ADEVARURI.tigri2

Admin spunea...

Stephen Hawking, pentru mine a insemnat mult!
M-am chinuit sa-i citesc scrierile si sa inteleg, cat pot eu, din ce a scris domnia sa!
Concluzia generala? O profunda si imensa mila!

Avram Iancu spunea...

@admin,mila fata de S.H. sau mila fata de conditia umana,fata de destinul nostru sau fata de accesul nostru la ADEVARUL ABSOLUT?Suntem abia in faza de pionierat a cunosterii si a dezvaluirii scopului nostru ,a rostului nostru in acest colt al Universului,eu sper sa apuc ziua cand omenirea va face ,macar urmatorul pas,pe calea cunoasterii.La cursul de pregatire pedagocica ,pentru a putea profesa in invatamant ,un mare sociolog ne spunea ca in 10-15 ani va apare generatia III-a de copii ,ca se va produce un salt semnificativ pe cale acunoasterii-stiti ceva despre acest fenomen?tigri2

Ică Şt. O. Victor spunea...

Plano10@ Ce-ti veni cu subiectul asta? Doar Dumnezeu ne-a mai ramas! Unora dintre noi!

micutzul spunea...

,,Haw King,, e desigur un rege in tainel Universului. Si totusi , pe langa faptul ca acum se contrazice singur comparativ cu ideile din tinerete, noi nu trebuie sa luam de bun chiar tot ce spune el. Exista oameni de stiinta cel putin de talia lui care sustin ideea suprapunerii temporo spatiale. Nu poti sa contrazici toti calatorii unui tren din Turcia care au vazut pentru cateva momente oastea lui Alexandru Macedon in toata splendoarea ei, cum nu poti sa contrazici rudele unei familii din Romania care a plecat din Cluj la o ora si dupa numai o ora a fost gasita daca nu ma insel la Tg/Jiu , carbonizata....Exemplele sunt multe. Hawking este un geniu , dar atat. Respect capacitatea, intelectul si puterea sa.

Plano10 spunea...

@Ica
Legile Universului actioneaza implacabil si sunt atat de insensibile la trairile si credintele unor biete fiinte ca noi, care nu ne deosebim cu nimic de alte fiinte decat prin capacitatea de a gandi. Toate fiintele se nasc, traiesc si mor, dar se perpetueaza doar prin transmiterea genelor.E greu sa admitem ca dupa moarte mai traim doar prin amintirea generatiilor ca ne urmeaza, cat timp isi mai amintesc de noi.
In fond, ce spune Hawking? Viata de apoi este un basm pentru cei care se tem de intunericul final.
Hazardul din Univers ne include si pe noi.

Ciprian spunea...

@all
Capacitatea de a gandi.... o avem doar noi, oamenii????
Sau .... poate nici noi.

Plano10 spunea...

@Ciprian
Bine sau rau... se cheama ca gandim si putem sa comunicam gandurile noastre.
Cum gandesc si comunica restul fiintelor este tot o necunoscuta pentru noi.

micutzul spunea...

@ Plano
Te/ai gandit vreodata ca suntem mult mai frumosi, mai puternici si mai inteligenti ? Ca ceea ce suntem acum este doar salopeta din inchisoare ? Ca fiecare ispasim o pedeapsa temporala, dupa care suntem trimisi acasa ? Iar expedierea se face in functie de fapta comisa ? Crezi ca am luat/o razna ?

Plano10 spunea...

@micutzul
Nu ai luat-o razna! Spui doar un basm frumos!

Avram Iancu spunea...

@plano,ce se poate intelege,toti trebuie sa gandim in ton cu PSD [cine nu e cu mine e dusmanul meu?]Era un articol cu Blaga iese de la guvernare si atacurile din articole se cam indreptau si impotriva PSD deoarece Blaga se va uni cu PNL [scazand puterea si influenta puerilului de Ponta,ma rog ,treaba lor dar de ce l-ai sters si ne vari in fata cu atata insistenta numai porcarii ale sindicatului si numai presupuse mitinguri anti TOT ce misca in tara asta?tigri2

Plano10 spunea...

@Tigri
Sterge-ti tu comentariul ca nu are nicio legatura cu subiectul.
Scrie-l la articolul cu etalonul si cu buldogul.
Daca nu, ti-l sterg eu.
Cred ca incurci si blogurile. Eu n-am radiat niciun articol si nici n-am scris ca Blaga ar iesi de la guvernare.. ca nici nu e.

ELENA spunea...

@micutzul
Cred ca ai fost la ziua lui Cezar!

Avram Iancu spunea...

@plano10.Te rog sa stergi tot ce am scris pe blogurile tale si-ti promit ca nu o sa mai scriu nimic ,doar ,poate din greseala.tigri2

micutzul spunea...

@ Elena
Dumnezeule, hac! Si eu care credeam ca te/ai dat cu dusmanul de clasa.
Mai fata, eu la ora la care vad ca scrii tu in virtual, inca visez sau in cel mai rau caz beau cafeaua. Unde ai disparut ? Sau ai avut interdictie sa umbli pe net, ca te/au prins astia ? Hac ! Trandafirii mei sunt pe punctul sa infloreasca , capsunile sunt coapte si sunt cat pumnul si am avut flori in Visieria , o minunatie . Sa ai o zi frumoasa ca tine!