Un produs Blogger.

sâmbătă, iunie 04, 2011

4 iunie 1920, UNGARIA a semnat tratatul de la Trianon cu Puterile Aliate- inclusiv Romania,

1 comments
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Razboi Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv Romania), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Continutul Tratatului-rezumat- 

Tratatul este divizat în patru părți. 
Prima parte include Pactul Ligii Națiunilor (parte comună pentru toate tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial).
Partea a doua (articolele 27-35) definește frontierele Ungariei cu statele vecine. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în secțiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere între România și Ungaria).
În principiu, Tratatul consfințea includerea teritoriului Croației-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croația) și Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, a Slovaciei și Ruteniei (azi: Republica Slovacia și, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României și a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.
Partea a treia (articolele 36-78), intitulată "Clauze politice pentru Europa", conținea o serie de clauze privind, pe de o parte, cadrul bilateral al relațiilor dintre Ungaria și statele vecine, recunoașterea unor clauze politice privind anumite state din Europa (Belgia, Luxemburg etc.), dispoziții referitoare la cetățenie, protecția minorităților naționale.
Partea a patra (articolele 79-101), intitulată "Interesele Ungariei în afara Europei", conținea prevederi referitoare la renunțarea de către Ungaria la tratatele încheiate de către Dubla Monarhie cu  Maroc, Egipt, Siam ( Thailanda de azi) și China

Un comentariu:

Argus spunea...

Cred ca s-a produs o mica confuzie a palatelor Trianon de la Versailles.
In realitate, tratatul mentionat nu s-a semnat in Marele Trianon (construit in sec.XVII de Ludovic XIV) ci in palatul alaturat, numit Petit Trianon, care a fost construit in secolul urmator, de urmatorul rege Ludovic XV pentru amanta sa, Madame Pompadour, mai apoi facut cadou, de catre Ludovic XVI sotiei sale,Maria Antoaneta.