Un produs Blogger.

duminică, iunie 05, 2011

MEDIEREA-justitie alternativa pentru oameni inteligenti

13 comments
Duminica, o5 iunie 2011, in prezenta unei asistente de peste 400 de persoane, Sala PNL din cladirea Parlamentului a fost martora unui eveniment de cotitura pentru constientizarea importantei unui alt mijloc de aplanare a diferendelor. Altul, pe langa Justitie si Arbitraj.
Amfitrioana, deputata Alina Gorghiu, coautoare a volumului intitulat: Medierea- Oxigen pentru afaceri.
Deputata PNL, Alina Gorghiu, a de­clarat ca pregateste o initiativa de modificare a Legii medierii 192/2006 prin care practica medierii sa devina obligatorie pentru spetele comerciale si civile, in conditiile in care in prezent este doar o solutie alternativa la instantele clasice.

Gazdele si invitatii vorbesc despre Mediere de la prezidiu
In sala, se mediaza cu un parlamentar pe OUG nr.1/2011
Din pozele GAZDEI

Ce este medierea?

Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
Medierea se bazeazã pe încrederea pe care pãrtile o acordã mediatorului, ca persoanã aptã sã faciliteze negocierile dintre ele si sã le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
(Articolul 1 alin.1 si 2 din Legea nr. 192/2006)

Se poate recurge la mediere, in faza de judecata sau inaintea acesteia. De ce sa decida un judecator cum sa se solutioneze un conflict dintre tine si o alta persoana cand cel care solutioneaza litigiul poti fi chiar tu? Cunoaste altcineva problemele tale mai bine decat tine? Cine poate gasi o solutie mai buna pentru tine, o instanta de judecata sau sta chiar in puterea ta sa o gasesti? Medierea iti da posibilitatea de a rezolva chiar tu impreuna cu partea cu care te afli in conflict, toate neintelegerile existente si de a preintampina aparitia altora. 
Mediatorul, persoana specializata in solutionarea conflictelor, este cel care prin neutralitate, impartialitate si confidentialitate te ajuta sa reusesti. Acceptand medierea solutionezi un conflict in cel mai scurt timp, reduci stresul inerent unor procese si nu in ultimul rand economisesti bani (taxe de timbru, onorarii de avocat si expert, etc).
Mediatorul nu poate sa iti impuna o solutie, cheia solutionarii conflictului e chiar la tine!

13 comentarii:

ELENA spunea...

Nu e corect! Din felul cum ai pus in pagina, rezulta ca, in timp ce Alina vorbea de la prezidiu, eu, in sala discutam cu un domn senator (evident, pe probleme de pensii militare!). Pentru corectitudine, in calitatea ta de martor ocular la eveniment, ar fi trebuit sa faci precizarea ca poza a doua a fost facuta inainte de prima poza!!!!!!!!!!!

Plano10 spunea...

@ELENA
E evident ca medierea din sala a avut loc inainte de inceperea Conferintei.Se vad locurile de la prezidiu neocupate.
Poza subliniaza ca nici un astfel de moment nu e ratat pentru a sustine cauza disponibilizatilor.

CEZAR spunea...

@PLANO-cu regret trebuie sa-ti spun ca ,prin armata nu au fost ,,DISPONIBILIZATI"
Au fost ,,trecuti in rezerva cu drept de pensie plus solde compensatorii". Treaba asta s-a facut in urma raportului scris al fiecaruia . Poate totusi fac eu o eroare..../

Plano10 spunea...

@Cezar
Te contrazice realitatea!
Strategiile de aderare la NATO au impus reducerea personalului militar!
Cum s-a facut reducerea este alta poveste.

CEZAR spunea...

@PLANO nu o da cotita ca la Ploiesti!
Eu vorbeam de DISPONIBILIZATI versus PENSIONATI +SOLDE COMPENSATORII(prin raport personal de trecere in rezeva)

ELENA spunea...

@CEZAR
Te oftici? Oftica-te!
Si o sa te oftici si mai tare cand ti-oi spune cat imi iese din valorificarea perioadei de dupa!
Glumesc, omule! Am o perioada mai trista a vietii pe care incerc sa o depasesc cumva. In rest, sa fim sanatosi (asta e cel mai IMPORTANT lucru) ca pensia trebuie sa fie NU mare si scurta, ci mica si lunga!

CEZAR spunea...

Sar"mana doamna ELENA.Nu, nu ma oftic! Nu eram lamurit cu notiunile respective si nici nu m-ati lamurit!
Regret sincer ca ai probleme! Iti doresc sa ai putere sa treci peste toate! O zi buna!

mos alecu spunea...

@CEZAR 6 iunie 2011, 10:57 :
Ca de obicei , si cu aceasta ocazie , dovedesti ca esti dintre cei "care invata greu , da uita repede" .
Despre disponibilizarile din armata s-a mai vorbit pe aici (daca nu cumva tot ca urmare a unor ineptii debitate de ... stim noi cine ) .
Ordonanta nr. 7 /26.01.98 spune . inca de la inceput :

"Art. 1. - Personalul militar şi salariaţii civili, din cadrul unităţilor militare, care se disponibilizează ca urmare a programului de restructurare a armatei, beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă. "

Si ... :

" Art. 5. - În sensul art. 1 din prezenta ordonanţă, se consideră disponibilizaţi:
a) ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii trecuţi în rezervă în temeiul art. 85 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
b) militarii angajaţi ale căror contracte se reziliază înainte de expirarea termenului pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apărării Naţionale, ca urmare a modificării statelor de organizare sau reorganizării armatei, fără a li se oferi posibilitatea încheierii unui nou contract cu Ministerul Apărării Naţionale în termen de o lună de la rezilierea contractului iniţial;
c) salariaţii civili, ale căror contracte individuale de muncă sunt desfăcute din iniţiativa unităţii, potrivit prevederilor art. 130 alin. (1) lit. a)-c) din Codul muncii. "

Si ... :

" Art. 6. - (1) În perioada de restructurare a armatei, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot cere trecerea în rezervă, cu drept de pensie, înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege, astfel:
a) cu drept la pensie militară de serviciu cu vechime integrală, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 30 de ani bărbaţii şi 25 de ani femeile;
b) cu drept la pensie militară de serviciu cu vechime incompletă, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 20 de ani, din care cel puţin 10 ani în serviciul militar;

(2) Ministerul Apărării Naţionale poate dispune trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu solicită pensionarea anticipată, personalul respectiv beneficiind, la cerere, de drepturile prevăzute la alin. (1). "

Plano10 spunea...

@mos alecu
Eu cred cadl @Cezar s-a referit la acei militari care aveau stagiul complet de cotizare, dar n-aveau varsta de pensionare.Si acesti s-au considerat disponibilizati, si au primit sume compensatorii, daca au solicitat iesirea anticipata la pensie.

CEZAR spunea...

SI...EXISTA of. subof. sau mm. in AFARA art.6 -adica PENSIONATI?
" Art. 6. - (1) În perioada de restructurare a armatei, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot cere trecerea în rezervă, cu drept de pensie, înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege, astfel:
a) cu drept la pensie militară de serviciu cu vechime integrală, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 30 de ani bărbaţii şi 25 de ani femeile;
b) cu drept la pensie militară de serviciu cu vechime incompletă, personalul militar care are o vechime în serviciu de min

CEZAR spunea...

ps. Foarte clar rezulta ca de fapt disponibilizati au fost;SGV+personalul civil

mos alecu spunea...

@Plano10 6 iunie 2011, 16:42 :
La art.5 /OG 7/1998 , L.80/1995 spune :

"Art. 85. - Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate pot fi trecuti in rezerva sau direct in retragere, dupa caz, in urmatoarele situatii:

e) cind, in urma reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, nu sint posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii

sau unitati, precum si pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului Apararii Nationale;"
Deci , disponibilizati sint toti cei care au fost trecuti in rezerva "cind , in urma ...." , fara nici o legatura/referire cu/la virsta sau vechimea in serviciu/stagiu de cotizare (corespunzator pentru militari/civili) ... Pentru cei cu virsta si/sau vechime in serviciu "nesatisfacatoare" pentru pensionare ... O. 7/98 a creat conditiile alea de pensionare anticipata si anticipata partiala ...

karadeniz spunea...

Art. 8. - (1) Cadrele militare cu o vechime în serviciu mai mică de 20 de ani pot trece în rezervă, la cerere, sau pot fi trecute în rezervă de către Ministerul Apărării Naţionale ca urmare a nevoilor de reducere şi de restructurare a armatei, beneficiind de o plată compensatorie neimpozabilă, corespunzătoare vechimii în serviciu, al cărei cuantum este de:
a) 12 solde lunare brute, pentru o vechime mai mică de 7 ani;
b) 15 solde lunare brute, pentru o vechime cuprinsă între 7 şi 15 ani;
c) 20 de solde lunare brute, pentru o vechime mai mare de 15 ani.
(2) Cadrele militare trecute în rezervă fără drept de pensie în condiţiile alin. (1) beneficiază şi de ajutorul lunar sau de alocaţia de sprijin, după caz, în cuantumul stabilit de actele normative în vigoare.
Art. 9. - De drepturile prevăzute la art. 8 beneficiază şi cadrele militare disponibilizate cu o vechime în serviciu de 20 de ani sau mai mult care nu optează pentru pensionare în condiţiile art. 6.

Au fost cadre care au trecut in rezerva in aceste conditii.