Un produs Blogger.

luni, iunie 20, 2011

OUG nr.1/2011 se dezbate astazi, 21 06 2001, la C.Deputatilor in procedura de urgenta. Asista SCMD de la balcon.

24 comments
Ordonanţa care prevede recalcularea pensiilor militare a fost adoptată, astăzi, de Camera Deputaților. În timpul dezbaterilor, Opoziția a anunțat că va contesta noua lege la Curtea Constituțională.
Ordonanța a primit 168 de voturi pentru și 116 împotrivă. Șapte persoane s-au abținut de la vot. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea a mulțumit parlamentarilor, după vot, pentru că ”au ajutat Armata Română”.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (PL-x 158/2011) - lege organică - Adoptat de Senat în condiţiile articolului 115 alineatul (5) teza a III-a din Constituţia României, republicată
Raport - Comisia pentru muncă (Adoptare) - distribuit - 30.05.2011

Procedură de urgenţă
Cameră decizională

Se dezbate marţi, 21 iunie, ora 10,00 


Scandal la intrarea SCMD-istilor in Camera Deputatilor

24 de comentarii:

Plano10 spunea...

Lasarea pe tanjeala!
Mesajul disponobilizatilor este dus in Parlament de SCMD!
Cine este purtatorul de mesaj pentru restul de 80-90% dintre pensionarii avantajati de Legea 119 si OUG nr.1?
Nimeni!!!!

CEZAR spunea...

Ministrul Apararii Nationale! cred ca-i suficient.

karadeniz spunea...

Tot mai mulți din cei cărora li s-au diminuat pensiile cu HG 737 câștigă definitiv și irevocabil în instanță pensiile vechi, care la unii deja au fost repuse în plată.
Pentru foștii militari cu pensiile diminuate, cu sau fără sindicat, aceasta este calea.

Casper7 spunea...

Ar fi interesant de ştiut ce s-a câştigat de fapt în instanţe până acum. Dacă este vorba de a se păstra în plată cuantumul pensiei din decembrie 2010, atunci este vorba de o sumă fixă, care va fi plătită un timp de aici în acolo (până la o nouă lege, care ar modifica legislaţia actuală). Suma nu ar mai putea fi actualizată în nici un fel, deoarece Legea 164/2001 este abrogată implicit de Legea 119/2010, dar nici funcţie de punctul de pensie, pentru că n au fost stabilită în funcţie de el. Dacă însă s-a câştigat „plata drepturilor de pensie”, în continuare, după Legea 164/2001, ne abrogată în mod explicit, atunci s-ar crea un paradox. O parte din pensiile militare (puţine, raportat la numărul total aflat în plată) ar trebui să fie plătite în continuare după L 164/2001, cu păstrarea prevederilor acesteia, de la bugetul de stat, iar cealaltă, după L 119/2010+L 19/2000+OUG 1/2011 (indiferent dacă cuantumul recalculat-revizuit e mai mic sau mai mare decât cel din decembrie 2010), de la bugetul asigurărilor sociale. Ceea ce mă îndoiesc că va fi posibil, mai ales că în OUG 1/2011, în anexa 3, la art. 20 se precizează că şi cuantumurile stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive se vor revizui, tot după metodologia din această anexă. Eu zic că este o dilemă greu de rezolvat pentru legiuitorul care va trebui să „armonizeze”, iar foarte rapid, această situaţie fără precedent, eventual în contextul L 263/2010 privind pensiile publice. În plus, continui să cred că marii perdanţi ai acestei bulibăşeli în pensiile militare sunt disponibilizaţii după OG 7/1998. Şi cu şpiţul în fund şi cu pensiile micşorate. Apropo, nu ştiu ce a rămas cu asistenţa MEDICALĂ gratuită a pensionarilor militari. Mai e sau nu mai e. Mă înşel , sau 164 stipula asta, iar în 263 a dispărut.

karadeniz spunea...

@ Casper7
HG 737 se refera la alte categoii de pensionari: personalul din aviația civilă, personalul auxiliar din judecătorii și tribunale, personalul diplomatic și consular,
parlamentari, personalul curții de conturi.

Casper7 spunea...

@karadeniz
Corect, dar problema se pune și pentru HG 735/2010 în mod asemănător. S-au emis decizii nelegale în baza acestei hotărâri sau nu, decizii care dacă sunt nelegale nu pot fi revizuite, plus alte motive pentru care instanțele de judecată au dat câștig de cauză pensionarilor militari, în sensul păstrării cuantumului vechi în plată. Ambele hotărâri sunt pentru aplicarea L 119/2010.
Totuși nimeni nu încearcă un răspuns la problemele ridicate de mine?

Plano10 spunea...

@Casper
Nicio pensie fie din categoria celor reglememtate de L 119 nu scapa de recalculare, adica de transformare in puncte de pensie.
Instantele judecatoresti nu pot opri recalcularea dispusa de L 119.
Cei care au contestat pe HG 737/2010, au avut castig de cauza, temporar,cat timp a fost in vigoare lege 19/2001 cu al sau art 180.
Nimic nu impiedica Casele de pensii sa emita noi decizii, dupa 01 01 2011, pentru cei care au castigat in instanta.
Pentru pensiile militare, OUG nr.1 a introdus dispozitie expresa de revizuire si pentru cei care au castigat in instanta.

Casper7 spunea...

Deci, ei îi zic "recalculare", dar de fapt e o nouă modalitate de calculare a pensiilor ce intră sub incidența L 119/2010, în funcție de veniturile avute raportate la salariul mediu anual. Numai că acest nou mod de calcul dezavantajează pe disponibilizaţii cu OG 7/1998, pe cei care au dus mult timp şi multe funcţii prin cumul, NEPLĂTITE, pe cei care au lucrat în unităţi militare mici, pe funcţii mici, fără sporuri deosebite, deşi în aceste unităţi se muncea mult, pentru că erau puţini oameni şi sarcini multe. După umila mea părere, pentru militari, în afara veniturilor avute (care NU EXISTĂ certitudinea că s-au găsit toate şi s-au preluat în mod corect), ar mai trebui introduşi nişte coeficienţi de corecţie, spaţiul e insuficient, dar pot da un exemplu concret.
În altă ordine de idei, acum se pare că avem două legi ale pensiilor militare: L119/2010 şi Legea de aprobare a OUG 1/2011, care la unele prevederi se bat cap în cap. Întrebare: ce s-ar fi întâmplat dacă OUG 1/2011 nu era aprobată prin lege? Ce se câştiga şi ce se pierdea?
Sper că mai sunt pensionari militari interesaţi de această discuţie, deşi după slaba participare la discuţii, înclin să cred că majoritatea s-au împăcat cu această recalculare-revizuire, chiar dacă îi dezavantajează.

Plano10 spunea...

@Casper
O lege de pensionare se deosebeste de alta, in mare, doar prin baza de calcul si modul de calcul.
Decretul din 1977 avea baza de calcul cinci ani din ultimii 10, L 164/2001 ultima solda bruta, si L 119. veniturile din intreaga cariera.

Asta cu ultima solda bruta, din L 164, i-a avantajat pe sefi si pe sefuti.

Fiecare din cele trei acte normative a dezavantajat cate o generatie de militari pensionari... in numai 33 de ani.

Nu se pare, chiar avem doua legi ale pensiilor; cea de-a doua cuprinde norme de aplicare a primei, desi normele de aplicare, in mnod normal, se reglementeaza prin HG.

Dar...stai ca opozitia vrea sa reia votul in Camera pe motive de frauda.
Repet: nimeni nu scapa de transformarea pensiei militare, speciale(HG 737) in pensie in sistemul public de pensie, nici cei care au obtinut hotarari favorabile in Instante.

Casper7 spunea...

1. L 164 s-a vrut un pas înainte si a fost într-adevăr o lege completă. Contestată pentru unele prevederi, dar o LEGE. L 119/2010 e doar un simulacru de lege, pe scheletul L 19/2000, pe care nici nu o respectă (vezi art. 180). De fapt L 119 a fost valabilă până la 31.12.2010, când trebuia încheiată "recalcularea" după L 19. Din 2011 ea nu mai are aplicativitate pentru că se referă la o lege abrogată de L 263/2010.
2. Şefii avantajaţi intră la excepţii, care există şi în sistemul civil, dar nu se cunoaşte asta, pentru că acolo nu s-au spălat rufele în public. L 164 a încercat totuşi să păstreze ierarhia gradelor, deşi devalorizarea banilor a dus ca la 2 ani după pensionarea mea, un grad mult inferior să iasă la pensie cu o pensie mai mare ca a mea.

Casper7 spunea...

3. După ce am scris încă multe, mi s-a şters comentariul, aşa că mai revin mâine.

Casper7 spunea...

@plano10
3. Da 3 legi, dintre care 164 a fost cea mai bună. Greșelile de aplicare a ei puteau fi rezolvate punctual. O să vedem dacă 263 e mai bună. De fapt, L 119 a făcut tranziţia de la plata pensiilor de la bugetul de stat la plata din bugetul de asigurări sociale, după acea "falsă contributivitate". Să vedem cum va rezista acest buget, deja suferind, după încărcarea sa cu noile pensii, foste speciale, care au mai şi crescut după calcularea lor după noile modalităţi de calcul. Au fost "nesimţite" şi au devenit şi mai nesimţite pentru că militarii au avut în general venituri mai mari decât salariul mediu pe economie. Şi totuşi problema calcului după "toate" veniturile obţinute rămâne "nedreaptă" pentru cei a cărora nu li se pot reconstitui o parte din veniturile obţinute, fie el solde, premii, sporuri, indemnizaţii sau orice alte venituri, la care se adaugă faptul că doar M.Ap.N. deţine aceste evidenţe, majoritatea pensionarilor trebuind să accepte ca fiind exacte sumele din buletinele de calcul emise odată cu noua decizie de pensie...

Casper7 spunea...

@plano10
4. Între timp am mai discutat şi cu alţi pensionari militari. Nu, nu avem în vigoare 2 legi de pensii militare. L 164 si-a incetat de drept aplicativitatea odată cu punerea în aplicare a L 119, care la rândul ei a fost valabilă doar până la 31.12.2010. De aici ar fi trebiut să intre în vigoare L 263. Dar pentru că timpul avut la dispoziţie pentru implementarea noii metode de calcul a fost insuficient, s-a "prelungit" valabilitatea L 119, nu cu o GH, ci cu o OUG cu putere de lege, care prin "aşa zisa revizuire" schimba iar din mers regulile jocului, până la 31.12.2011. Urmează o perioadă de regularizare a plăţilor, după care poate o nouă recalculare după L 263. Aparent logic şi corect. Doar aparent, pentru că nu cred că cei care ne guvernează vor lăsa aşa lucrurile (10% doar pensii scăzute, ca "victime colaterale" şi "la război, ca la război")ci vor găsi noi modalităţi de a "corecta" nepreconizatele măriri de acum şi de a degreva bugetul de asigurări sociale de sume de plată cât mai mari. În plus unitari la pensii, separaţi la obligaţii. Mai clar, militarii au avut şi au obligaţii în plus, necompensate prin solde/venituri, dar la pensii sunt sau vor deveni "unitari". Şi mă refer la funcţiile duse prin "cumul", la programul 24 din 24 de ore, la alarme şi părăsiri de garnizoană, la mutări în interesul serviciului şi multe, multe altele. Nefiind militar, nu ştiu cât de familiarizat sunteţi cu aceste realităţi, dar cei care au fost sau sunt încă, le ştiu prea bine. Şi numai "din interior" poţi aprecia în mod just aceste diferenţe majore. În rest se recunoaşte, dar ...militarii ăştia cer prea mult, aţâta timp cât profesori, doctori, ingineri, pensionari de rând nu au pensiile lor.

Casper7 spunea...

@plano10
5. Opoziţia nu are timp să conteste aprobarea OUG 1/2011, atâta timp cât chiar liderii ei sunt atacaţi în justiţie şi toţi ochii sunt pe noua constituţie şi pe reîmpărţirea administrativă a ţării. Legea de aprobare a OUG 1 va trece neobservată, chiar dacă s-a văzut că adoptarea ei s-a făcut prin fraudă flagrantă. Apropo, mă întreb ce ar fi fost dacă legea nu trecea. OUG 1 a produs deja efecte, L 119 si-a încetat aplicativitatea, deci se trecea forţat la "omogenizarea" deciziilor de pensie pe L 263,cu aplicativitate a noilor decizii doar de la emiterea lor şi nu cu posibilitatea de "regularizare" a plusurilor sau minusurilor în noile cuantumuri stabilite.
Dacă toate pensiile "menţinute" pe baza unor hotărâri judecătoreşti vor fi recalculate, indiferent pe ce lege, dar pe puncte de pensie, ce rost mai au acţiunile în justiţie care încă nu au primit decizii definiteve? Eu încep să pricep că nu e vorba de nici o retroactivitate a calcului drepturilor de pensie. E pur şi simplu o recalculare a lor după noile reguli, care este evident că vor aduce alte cuantumuri, mai mari sau mai micii (aici perdanţii sunt evident disponibilizații pe OG 7/1998)ale pensiilor. Dacă la civili, păstrarea în plată a cuantumului celui mai avantajos a fost aplicat, aşa trebuia aplicat şi aici, apoi, funcţie de evoluţia punctului de pensie şi a fondului de pensii publice, pensiile ar urma să fie "actualizate" în rând cu cele civile. Dacă L 263 ar fi prevăzut şi o actualizare funcţie de evoluţia soldelor militarilor activi ar fi fost aproape perfect. Aşa, după principiul "ce-i în mână nu-i minciună", plusul obţinut, chiar cu perspective doar de scurtă durată, e de preferat, oricum pensionarii militari trebuie să fie conştienţi că lucrurile nu vor rămâne aşa, vor evolua, dar nu spre mai bine, ci spre scăderea lor, independent sau odată cu celelalte pensii...
De asistenşa medicală gratuită a pensionarilor militari nu se mai aude nimic.
Aud însă că "tabelele definitive" a lui Oprea se corectează continuu, o să verific, aşa ca informaţie tranzitorie, până la emiterea deciziei pe OUG 1/2011, unde mă aflu, ca să nu fiu surprins total la sfârşit de an, că voi trebui să dau înapoi în 2012 o sumă mare de bani... În rest, s-auzim de bine...

Plano10 spunea...

@Casper
Legea 119/2010 va ramane lege de recalculare din oficiu a pensiilor speciale existente in plata la 01 09 2010 si la 31 12 2010, in sensul de a fi transformate in puncte de pensie si aduse in sistemul public de pensii.
Legea de adoptare a OUG nr1/ 2011 ramane lege de revizuire din oficiu a pensiilor militare recalculate total sau partial pe baza salariului mediu.
Nu mai sustineti ca Legea 119 si-a incetat existenta la 01 01 2011.

Casper7 spunea...

@plano10
Şi L 164 rămâne lege şi 19/2000 rămâne. L 119 a avut apicativitate, pentru militari, 5 luni de la intrarea în vigoare a HG 735/2010, conform art. 4, alin. (1), pct. a) din lege. Nu era nevoie de o abrogare a ei mai explicită. De la 01.01.2011 toate aceste pensii ar fi trebuit să fie recalculate, după metodologia din L 19/2000 în puncte de pensie şi cu asta basta cu L 119. Dar între timp normele metodologice de aplicare HG 735/2010 i-au fost declarate neconstituţionale şi ca procesul să fie finalizat s-a dat OUG 1/2011, cu putere de lege, ca să se justifice continuarea procesului cu "o revizuire". Una peste alta, nu mai contează pe ce act normativ se face trecerea de la un buget la altul şi de la un mod de calcul la altul. Pâinea şi cuţitul sunt la guvernanţi. Contează rezultatul, care, în mod aşteptat dezavantajează şi pensinari militari oneşti şi posibili "nesimţiţi". Ideea e ca veniturile în baza cărora se face recalcularea să fie corecte şi toate, fapt de care mă îndoiesc, şi să nu se treacă la anul la o nouă fază de "revizuiri", cu scăderi dramatice de cuantumuri, pentru a se reduce presiunea "pensiilor speciale necontributive" intoduse forţat în bugetul de asigurări sociale, asupra acestui buget.
Nu sunt avocat sau jurist, doar pun cap la cap ce se discută de către cei interesaţi de pensiile lor militare, şi de aceea "forţez" cât mai multe păreri, cât mai argumentate, cu privire la aceste aspecte.
Şi L 119/2010 nu a fost o lege a pensiilor speciale, în adevăratul sens al cuvântului (ca L 164/2001)ci o lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. În expunerea de motive pentru care a fost propusă să fie adoptată se menţiona că ea introduce ca măsuri cu caracter excepţional noul calcul după prevederile L 19/2000, pentru păstrarea sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii publice. De aceea continui să susţin "perioadele de aplicare" a acestora ca fiind de drept 31.12.2010 la L 119/2010, 31.12.2011 a OUG 1/2011, cu legea ei de adoptare, aprobată sau nu, plus o perioadă nedefinită de regularizare pentru pensiile care scad (art. 7, alin. (2)/OUG 1/2011)şi de aici în colo 263/2010, asta dacă, aşa cum este obiceiul (vezi legea salarizării unitare) nu se vor mai produce noi modificări, în nici un caz spre mai bine. E OK ce zic eu? Dacă nu argumentaţi ce e greşit în afirmaţiile mele, cu baza din legile în vigoare.

Plano10 spunea...

@Casper
Pana la o noua reglementare in domeniu, Legea 119/2010 este baza juridica a recalcularii si platii pensiilor militare existente la data de 31 12 2010.
Drepturile de pensie deschise dupa 01 01 2011 au baza juridica legea 263/2010.

Casper7 spunea...

@plano10
Pe decizia mea, într-adevăr scrie "DECIZIA nr. ....privind recalcularea pensiilor în baza Legii nr. 119/2010", dar pe noile decizii pe care le-am văzut la alţi pensionari scie "DECIZIA nr. ... privind revizuirea pensiei în baza OUG nr. 1/2011"? Şi ce va scrie oare după aprobarea OUG prin lege, care văd că nu a apărut încă în M.Of. În rest, corect, pentru pensiile deschise după 01.01.2011, dar eu mă refeream exclusiv pentru pensiile aflate în plată până la această dată şi care au făcut obiectul recalculărilor, art. 4 din OUG 1/2011 sau a revizuirilor conform art. 5 şi 6 / OUG 1/2011. Dacă ar fi încă valabilă L 119, deciziile s-ar emite în continuare cu această precizare, dar nu se mai emit, pe această lege au rămas doar cele emise până la 31.12.2010 în condiţiile art. 4 din OUG 1/2011 (cu toate veniturile din adeverinţe). Şi şi pentru acestea, cred, că s-ar putea să fie nevoie să se emită o nouă decizie după OUG 1/2011, chiar dacă cuantumul pensiei nu se modifică, pentru a fi legale.

Plano10 spunea...

@Casper
Nu toate pensiile recalculate se si revizuiesc. Cele recalculate in baza salariilor reale sunt nerevizuibile din oficiu. Evident ca acestea sunt recalculate in baza Legii 119.
Pensiile recalculate partial sau total pe baza salariului mediu se revizuiesc din oficiu si Deciziile de revizuire sunt date in baza legii de aprobare a OUG nr.1
Ulterior, la cerere, se poate face cerere de recalculare pentru stagii neluate in calcul la data emiterii deciziei de revizuire sau pentru stagiile de cotizare lucrate dupa pensionare.

Casper7 spunea...

@plano10
Până aici de acord cu dv. Cu o precizare, pensiile rămase definitive după L 119/2010 au devenit pensii în înţelesul L 263/2010, art. 171. Au rămas însă în aer două întrebări: ce s-ar fi întâmplat dacă OUG 1/2011 nu era aprobată prin lege? Ce se câştiga şi ce se pierdea?
Şi - mai au dreptul pensionarii militari la asistenţă medicală gratuită sau nu.

Plano10 spunea...

@Casper
Daca OUG nr 1 ar fi cazut in Parlament, dispozitiile ei isi produceau efectele pana la data respingerii.
Probabil, Boc emitea o noua Ordonanta!

Casper7 spunea...

@plano10
Da, necunoscute sunt căile legislaţiei române. Respingerea, după mine, ar fi trebuit să însemne că această ordonanţă nu e bună şi să îi anuleze în întregime efectele pe care le-a produs. A anula numai efectele viitoare este o gravă scăpare legislativă, care evident că ar fi fost urgent suplinită printr-o altă OUG cu un conţinut foarte apropiat şi, care până la o nouă rediscutare pentru aprobare prin lege, ar fi produs iar efecte, destul ca să se termine procesul de revizuire aşa cum a vrut guvernul. Bun, acum ce înseamnă contestarea aprobării ei în justitie (ca aprobată prin fraudă), care ar fi efectele dacă s-ar câştiga? Tot aşa ar produce efecte până la declararea sa ca aprobată prin fraudă, dar efectele nu ar fi anulate? Cum o sentinţă nu ar veni înainte de decembrie 2011, până atunci revizuirea ar putea fi declarată terminată şi contestaţia rămasă fără obiect. Şi când te gândeşti că, în principal 2 amendamente ar fi trebuit păstrate (cel cu actualizarea şi funcţie de soldele activilor şi cel cu rămânerea în plată a cuantumului mai mare) efortul guvernanţilor de a o aproba aşa cum e, e înjositor. Cred că procentul pensiilor bănuite că ar fi fost obţinute nemeritat pe L 164/2001 este mult mai mic decât multe creşteri de acum, aşa că rămânerea în plată a acelora nu ar fi influenţat aproape deloc bugetul alocat. Dacă totuşi ne gândim că 10% din pensii scad, ca pierderi colaterale, se mai dau şi banii înapoi la anul, e jale pentru unii, care nu au avut altă vină decât că nu li se găsesc toate veniturile, sau au avut funcţii mici sau au ieşit forţat cu OG 7/1998.

Plano10 spunea...

@casper
De rezultatul votului din Camera se fac vinovati si liderii grupurilor parlamentare PNL si PSD care n-au cerut verificarea prezentei inainte de a se proceda la vot.
Hotararea Camerei prin care s-a adoptat fraudulos OUG poate fi contestata, potrivit noilor prevederi, la CCR, nu in instante.

Anonymous spunea...

Ce zici Traiane, ce zici Emile, ati furat ceva de la mine. Dumnezeu sa nu va ajute.