Un produs Blogger.

joi, iunie 02, 2011

Scurt istoric al ordinului 50! Norma de hrana comunista pentru militari?

23 comments
Nu taie prea bine!
Norma de hrana pentru militari -celebrul ordin 50- s-a introdus in timpul foametei din 1947-1948, fiind legata de numele cunoscutului lider comunist, Alexandru Moghioros, Emil Bodnaras, care a detinut si demnitati militare. 
La inceput, norma de hrana se acorda in natura, apoi, dupa anii 1950, cand economia s-a mai stabilizat, norma a fost pastrata sub forma unei sume fixe care se adauga la solda, fara a fi impozitata si fara a intra in baza de calcul a pensiei.
In memorialistica post comunista, ordinul 50 este prezentat ca o masura luata de regimul comunist pentru intarirea represiunii.
In aceste conditii, este de mirare ca norma de hrana a mai fost pastrata si dupa anii 1990.
Ba, mai mult, ea a fost permanent indexata si, in plus, a fost acordata si personalului civil din structurile militare. 
Dupa aparitia Legii 164/2001,cand pensia era procentuala din solda activului, norma de hrana a constituit un subterfugiu pentru autoritati de a mari veniturile militarilor activi, prin marirea normei de hrana, fara ca de aceste cresteri sa beneficieze si pensionarii militari.
Militarii s-au facut ca nu baga in seama propaganda postcomunista cu privire la faptul ca in veniturile lor se regaseste un venit acordat de fostul regim comunist. L-au considerat un drept intangibil.
Iata ca a venit momentul cand, dupa condamnarea comunismului, cad si drepturi salariale obtinute in acea perioada.
Deocamdata a fost redusa norma de hrana pentru politisti! De altfel, ca o parere personala, dupa ce Politia a fost demilitarizata, pastrarea normei de hrana nu-si mai avea rostul.
Ghici cine urmeaza la rand la taieri de venituri?
                                                                     *       *

Ii rog pe cunoscatori sa intervina pentru a corecta eventualele inadvertente din acest scurt istoric.

Articol in Jurnalul National, in 2009  "Ordinul 50- privilegiul militarilor de cariera"

UPDATE
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a precizat că poliţiştii trebuie să înţeleagă că nu se taie salariile, ci este vorba de o diminuare temporară a unor drepturi salariale, respectiv a normei de hrană, şi doar pentru luna iunie

23 de comentarii:

Argus spunea...

Norma de hrana nu se leaga in nici-un fel de numele fostului demnitar comunist Alexandru Moghioros. Acesta nu a detinut nici-odata demnitati militare.
Ordinul 50 a fost initiat si semnat de Emil Bodnaras, general de armata si ministrul Fortelor Armate in guvernul Groza si in cateva guverne care au urmat.

Plano10 spunea...

@Argus
Ai dreptate!
I-am confundat! Ambii erau NKVD-isti!

Avram Iancu spunea...

Cu cata ura infierati haina militara ,si neavand curajul sa o spuneti direct ,va tupilati in spatele unor lucruri marunte si loviti in militari si drepturile lor.Dar obligatiile le stiti?Privatiunile vietii de militar le cunoasteti ?Plano 10,cu toate ca antipatia este reciproca ,acum vorbesc "pe concret".Cel putin asa extrag eu din "firul rosu"al articolului scris de tine.tigri2

wassy_g spunea...

Se zvoneste ca norma de hrana va fi acordata in tichete de masa.

Plano10 spunea...

@Tigri
Tu ai un mod destul de derutant de a intelege ce citesti.
Ai putea sa completezi informatia cu situatia pe care o cunosti tu despre istoria acestei norme de hrana.
Iata cum culegeti roadele neimplicarii in politica si servirii cu plecaciuni a politicienilor aflati la putere, indiferent de culoare.
Ati tacut cand v-au condamnat pentru activitatea profesionala desfasurata in regimul trecut.
Ba, unii ca tine, se mai si supara cand cineva critica puterea specializata in taieri, precum Ciomu.

Avram Iancu spunea...

Ce am spus eu si ce "traduci"tu=nuca-n perete.Nu se leaga.Vreau sa inchei orice dispute ,spune ce vrei ,ataca pe cine vrei ,chiar nu ma mai intereseaza.Sanatate.tigri2

Ică Şt. O. Victor spunea...

Plano10@ N-ai dreptate! Norma de hrana se acorda si cadrelor militare din armata "burgheza". Mai mult, aceasta era diferita, in functie de specialitatile sau armele fiecarui militar. Personalului navigant, (piloti, parasutisti, scafandri, marinari ambarcati si poate or mai fi) primea, si primeste si acum, norma -un echivalent caloric stiintific determinat pentru mentinerea capacitatii de lupta individuale- sub forma de hrana calda si alimente in natura, pentru zilele cand nu se putea servi masa in unitate, sau, atunci cand alimentele nu se mai gaseau nici macar la popotele unitatilor respective, numai alimente in natura. Ceilalti militari primeau bani pentru a-si procura hrana necesara mentinerii fortei fizice, a calitatii de luptator, in general.
Aceasta norma, ordin sau cum s-o mai numi a fost o smecherie comunista, pentru ca i-a pacalit pe multi dintre aceia care, au ales cariera militara. Din spusele ofiterilor care au "servit tara" prin anii '50, am inteles ca la acea vreme, cu banii din norma, isi puteau hrani familia o luna. Da dar smecheria era la solda aceasta fiind modesta. Acum nici norma, nici solda nu mai inseamna nimic! Ma si mir ca mai avem armata. Dar cu politica aceasta, vis-a-vis de militari si drepturile lor, nu m-ar mira sa se treaca iar la seviciul militar obligatoriu.

Plano10 spunea...

@Ica
Eu m-am referit la ce scriu in memoriile lor comunisti anticomunisti postcomunism, daca ma intelegi ce vreau sa spun! Zic ca, in anii 50, organele de represiune erau bine hranite in comparatie cu poporul proletar.

mos alecu spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Ică Şt. O. Victor spunea...

Am inteles, sa traiti!

mos alecu spunea...

@Plano 10
Ca este 'un scurt istoric' n-ar fi o mare problema ... dar ca este o prezentare simplista , fara nici o documentare ... este o problema .
Daca singura sursa de documentare (?) a fost "memorialistica post comunista" este un lucru de neinteles ... Cine sint acesti "memorialisti post comunist" ... niste neica - nimeni de genul celor facuti in laba si aruncati in p...a ...
"De altfel, ca o parere personala, dupa ce Politia a fost demilitarizata, pastrarea normei de hrana nu-si mai avea rostul." ; atunci ce rost au tichetele de masa acordate personalului din multe elte domenii ?
"Ghici cine urmeaza la rand la taieri de venituri?" . Daca va referiti la militari ... acestorea le-a fost , deja , diminuata cu 25% din iulie 2010 ...

Plano10 spunea...

@mos alecu
-Daca e o prezentare simplista, v-am rugat s-o completati voi pe cea reala si mai pe larg.
-Vrei, nu vrei, acesti tipi determina orientarea politica a momentului si guvernantii nu vor sa fie acuzati ca nu iau masuri anticomuniste.
-Ordinul 50 a fost pentru militari nu pentru civili. Politisti au vrut sau nu, dar au program de 8 ore, drept de greva etc.
In mediul privat tichetele de masa se acorda conditionat... de existenta profitului.
- Ai uitat ca si politistilor li s-au redus anul trecut salariile cu 25%?

ofiter pensionar spunea...

Acordarea tichetelor de masa nu este legata de existenta profitului; in plus se impoziteaza; ele sunt un venit "in natura" pt care nu se platesc asigurari sociale si nu se iau in calcul la pensii, concedii medicale,somaj..!
"Compensatia baneasca a normei de hrana" caci asta a fost denumirea corecta, se acorda, in general militarilor pt. a fi asigurata hranirea minima a acestora in diferite situatii,campanii, aplicatii, alarme...si extinsa! Militarii care activeaza in unitati pana la un anumit nivel sunt obligati sa ia cel putin o masa/ zi la servici restul fiind data c/v in bani. Aviatorii inainte de a zbura, marinarii ambarcati luau sau mai iau obligatoriu masa in unitati pt. a fi asigurata "forta de munca"!
Politistii, au fost militari, iar cand au devenit "functionari cu statut specia" (adica civili "cu sapca")li s-au pastrat drepturile facad parte din sistemul national de aparare si ordine publica.!

Plano10 spunea...

@ofiter pensionar!
S-o credeti dvs. p-asta ca un patron acorda tichete de masa daca e pe pierdere. Mai ales, acum, ca sunt si impozitate!
In institutiile de stat sunt alte criterii decat cele ale profitului.

bazel09 spunea...

Plano10
Că de! vorbim de norma de hrană şi tichete ;)
Astăzi, la navy din contravalorare unei norme/zi , 15 % se primeşte în bani şi de restul se servesc trei mese: dimineaţa, gustarea şi prănzul!
De la Cuza şi până-n zilele noastre la bord s-a gătit!...şi se va găti. La bord nu vi cu sufertaşul ;)
De meleţie nu mă interesează, doar că ei sunt altceva după ce s-au demilitarizat: 8 ore, grevă etc...
Iar tichetele de masă de la companiile private s-au unele de stat, dar care se autofinanţează, sunt prevăzute în contractul individual de muncă în urma unor negocieri conform codului muncii.

Plano10 spunea...

@bazel
Sper ca n-ai tras si tu concluzia ca, in aceasta postare, eu as fi impotriva acordarii unui drept castigat de mult timp de militari, asa cum vad ca o tot tin mortis niste postaci de serviciu, care nici semnul intrebarii din titlu nu l-au observat.
Este netul plin de memorii ale unor anticomunisti din postcomunism, in care citeaza acel ordin 50 ca pe o masura a regimului comunist de imbuibare a celor platiti sa reprime romanii.In mintea unor asemenea cetateni, si cred ca si in a lui Boc sau Igas, reducerea, deocamdata, a normei de hrana pare a fi o masura anticomunista.
Singura afirmatie care-mi apartine este ca, dupa demilitarizare, politistii n-ar mai fi trebuit sa beneficieze de acelasi stimulent ca militarii. Puteau sa-i schimbe numele!

Cârcotaşu spunea...

Ciudat, zici că numai o categorie anume crede că tu, personal, ai fi impotriva acordarii unui drept castigat de mult timp de militari. Într-adevăr, în titlu apare semnul întrebării, dar articolul începe cu: Norma de hrana pentru militari -celebrul ordin 50- s-a introdus in timpul foametei din 1947-1948, fiind legata de numele cunoscutului lider comunist, Emil Bodnaras, care a detinut si demnitati militare. Trebuie să recunoşti că e cam greu să spui că nu eşti împotriva unui drept pe care, din start, îl consideri de natură comunistă.
PS - Ştii bine că subiectul nu mă atinge cu absolut nimic, iar dacă intervin, o fac pentru clarificare.
În cazul acesta cred că tu trebuie să te explici, articolul reprezentând, evident, părerea ta.

Plano10 spunea...

@Carco
Este ceva nereal in fraza pe care ai citat-o? Precizeaza!
Daca am zis ca s-a dat pe timpul comunistilor, tragi tu concluzia ca .. as fi impotriva acordarii acestui drept?
In conditiile in care a avut acea eticheta, nu de mine pusa, m-am mirat ca ea fost pastrata dupa 90.
Eu stiu ca esti predispus la carcoteli :):), ca doar ne citim de atatia ani, dar stii si ca imi displac cei care fac pe anticomunistii doar dupa ce a disparut regimul comunist!
Si... fii atent ca esti citit cu mare atentie pe acest blog...!!!!

pravoslavnicu spunea...

un scurt istoric al ordinului 50/27.12.1947
http://www.jurnalul.ro/scinteia/jurnalul-national/ordinul-50-privilegiul-militarilor-de-cariera-516770.html

Plano10 spunea...

@pravoslavnicu
Multumesc pentru informare. Voi pune linkul in corpul postarii.

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Zici:
Si... fii atent ca esti citit cu mare atentie pe acest blog...!!!!
Wow! De cine dom'le? Mă urmăreşte cineva anume? Tre' să mă sparii?

Cârcotaşu spunea...

Pe urmă uite ccare-ar fi problema:
Melitarii, la timp de pace, e de două feluri: melitari încazarmaţi şi melitari neîncazarmaţi. Cei încazarmaţi mănâncă în unitate, la cazan, ceilalţi acasă. În situaţii speciale, inclusiv mobilizare, melitarii sunt toţi încazarmaţi. Acu' ce-au gândit ăia cu legea, că dacă-s toţi melitari, toţi au acelaşi drept, fie că le găteşte statu', fie nevasta. Pe urmă, în caz de mobilizare nu te-apuci atunci să faci legi, să reglementezi din ce le dai melitarilor să mănânce, că odată încazarmaţi ăia mor de foame. Pleacă militarul, că-i detaşat sau mutat, l-ai scos de la porţie dintr-un loc şi, pe baza unei adrese, l-ai băgat la porţie în altă unitate, mişcarea se realizează prin redistribuirea fondurilor. La rândul lor, militarii neîncazarmaţi, pe perioada instruirii în forme de pregătire şi învăţământ profesional, pot fi încazarmaţi, caz în care nu li se mai plăteşte "oz 50", li se serveşte masa în cazarmă. Sunt cheltuieli normale pentru întreţinerea unei armate la timp de pace, nu m-am documentat, da' nu cred că e o găselniţă comunistă, nu ştiu pe ce bază se cheltuia cu hrana militarilor în perioada interbelică, da' sigur se cheltuia şi cred eu că mult mai mult.
Acum, nu pot să nu observ că nu trece o săptămână fără să se-ntrebe cineva: De ce militarii primesc cutare spor? De ce...? E concurs naţional, "cine ştie... să se-ntrebe", să ne-ntrebăm şi să ne rugăm pentru capra lor (să moară evident). Deja s-a pus şi întrebarea: De ce mai avem nevoie de armată? Cine o să ne-atace pe noi? Ce război am putea noi să avem?
Asta-i faza extremă, pe principiu' "cap ai, minte ce-ţi mai trebuie?". Se spune că: orice rău... spre bine. Eu tot aştept binele ăla, cât de puţin da să fie bine. Oare apuc să-l văz? Se pare că suntem pe drumul cel bun, cică armata română mai are f'o 3 divizii, mari şi late! Efective, 70.000. Mai mulţi rezervişti, da' cu ăştia se rezolvă. Îi mai punem să treacă strada pe roşu, mai o boală, le mai "arătăm pisica", ies ei din sistem...
Să ai succesuri! Că urmaţi voi la rând, că doar nu credeţi că v-a iertat că i-aţi zis NU IE VOIE!??

maiag spunea...

nenea circotasul
aveam un coleg pe care l porecleam SCHUL
era considerat unitatea de masura a prostiie
ca orice unitate de masura are multiplii si submultiblli
deci hai sa vedem citi schuli acordam unora de pe aici sau din cei care vorbesc si hotarasc in numele nostru.propune tu umn multiplu al schulului.