Un produs Blogger.

miercuri, iunie 22, 2011

"Ostasi va ordon: Treceti Prutul!"

24 comments
Acum, 70 de ani, pe 22 iunie.

Pentru mulţi români, aşa a început: cu o telegramă care-i chema sub arme în „războiul sfânt” pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. Aşa a ajuns pe Frontul de Est şi căpitanul Neagu Gh., care a strâns, în timpul campaniei, o impresionantă cantitate de fotografii, aflate acum în patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Sub fotografia care-l înfăţişează, la 12 septembrie 1941, în faţa unui cimitir al ostaşilor români, căpitanul a notat: „Ori aici, ori de altă dată, Moartea nouă tot ni-e dată”.



Mai mult, cititi in HISTORIA lui Ion Cristoiu !

24 de comentarii:

theodora0303 spunea...

Din cauza agitatiei de astazi mi-am adus aminte doar acum o ora.
Am scris si eu putin ... din pacate foarte putin.
Pana la urma cum a ramas cu HarCov -ul?

Plano10 spunea...

@Theodora
Pai... tu pierzi timpul cu prostiile lui Basescu!
Cu maghiarii discuta, pertracteaza...he he he Yoi!

Sa vada el ce pate cu romanii din judetele desfiintate! Astia ii sar in cap!
Iti dai seama cate locuri de munca s-ar pierde in fiecare actual judet?
Iar bagam toate fondurile numai in 8-9 centr de judet?
S-a creat deja un patriotism local pe care, abia atunci, il va intelege si Base!

Casper7 spunea...

"Valoarea unei armate se vede o dată la 100 de ani. Şi de la 1944 NU au trecut încă 100 de ani". Nu ştiu exact cine a spus asta, dar mare dreptate a avut. Decembrie 1989 a fost doar un test. Să urmeze oare un altul cu "Treceţi batalioane române Carpaţii?" Unde ne sunt conducătorii de altă dată? Dacă astăzi "vom înclina steagul" atunci toţi soldaţii morţi pentru reîntregirea neamului ROMÂN au murit în zadar. O carte de istorie cu pagini încă albe, în care de noi depinde ce vom scrie şi dacă cineva o va mai citi în viitor. Eroi au fost...

alex parolea-moga spunea...

Un gând pios pentru UN MARE OŞTEAN al Ţării ! Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea eternă - Antonescu a fost , este şi va rămâne în conştiinţele sănătoase un EROU .
Pe marginea prăpastiei - acolo era Romania în vara fierbinte a anului 1940 - şi sângerândă după 4 iunie !!!
Felicitări Plano , sănătate generalului Chelaru . Respect celor care au SERVIT PATRIA !

Plano10 spunea...

Basarabia fusese pierduta in 1940, atunci cand Armata Regala a dictatorului Carol al II-lea n-a fost lasata sa apere teritoriul in fata sovieticilor.
Nu ca ar fi si putut sa opreasca invazia! Dar, una e sa cedezi un teritoriu prin intelegere, fie si tacita, si alta e sa aperi teritoriul cu arma in mana.La masa tratativelor finale ai alt statut.
Invatatura:
Niciun metru patrat din teritoriul national nu trebuie cedat fara lupta.

micutzul spunea...

Imi este tare greu sa spun ca parerea mea coincide cu a lui Basescu. Dar cred ca el s/a luat dupa mine. Am scris ceea ce gandesc intr/o postare intitulata ,, Intre noi si Nistru mai sunt romani,,.
http://lamicutzul.blogspot.com/2011/06/intre-noi-si-nistru-mai-sunt-romani.html

maiag spunea...

de ce tatal meu a stat prizonier la rusi pina in anul 1950?
cine i imi explica?
regele nu a facut nimic pentru ei?

Plano10 spunea...

@maiag
Pentru ca Romania a facut parte din categoria tarilor invinse, alaturi de Germania, Italia, si a fost obligata sa plateasca despagubiri de razboi, conform Armistitiului de capitulare impus in septembrie 1944 de Puterile Aliate, dupa evenimentele din 23 august cu care noi ne laudam ca am schimbat soarta razboiului.
Toate sunt consecinta a faptului ca Antonescu a declarat razboi Puterilor Aliate, inclusiv SUA, in toamna anului 1940, dupa ce a preluat puterea, aliindu-se cu legionarii lui Horia Sima.
Uniunea Sovietica a tinut prizonierii romani sa munceasca pentru reconstructia tarii lor,

Avram Iancu spunea...

Dragilor,imediat dupa lovitura de stat din '89 regimentul nostru a fost trimis [pe 24 martie 1990] la Cluj cu 4-8 elicoptere MI-8 in sprijinul A4 condusa de Hatmanul Ardealului ,gen Cheler.Cate am vazut si am descoperit prin toate coclaurile muntilior din Ardeal pe parcursul a trei ani de zbor ar alcatui un roman mai mare decat al lui Tolstoi[R&P],sa vedeti de ce "minuni"sunt in stare 'fratii nostri unguri".Langa Odorheiul Secuiesc ,pe un deal au decupat iarba si au desenat o svastica de 10m latime iar sub ea AFARA CU ROMANII,personal am descoperit-o din zbor ,apoi m-am deplasat[in zbor] cu 20 de parasutisti si la o pestera din apropiere am descoperit un grup de satanisti maghiari care aduceau "jertfe",nu mai spun de depozite de munitie si armament ascunse te miri unde si de autocare cu "turisti"toti flaci unul si unul.tigri2

Avram Iancu spunea...

***,flaci>>>flacai t2

micutzul spunea...

@ Avram Iancu
Frumos nume, parca predestinat.
Ce inseamna gen. Cheler ? Se refera oare la acel general al armatei romane, care era un militar si un roman adevarat ? Generalii de acum ar trebui sa doarma cu poza lui sub cap, dar cred ca si ei o au pe E.U.
Eu sunt fericit ca am trait vremurile acelea .

micutzul spunea...

@ maiag
Tatal tau, din nefericire, este unul din cei care au platit pentru politica facuta de altii.
Multi il acuza pe Antonescu ca a facut alianta cu Germania nazista si ca s/a aliat cu legionarii. De ce s/a aliat cu legionarii a explicat singur maresalul. Acum in ceea ce priveste alianta cu nemtii cu toate ca ne/a fost luata acea bucata de teritoriu, ar trebui sa judecam fiecare. Eu cred ca nu era alta optiune intr/o Europa in care Germania era o forta militara extraordinara. Sa ne amintim ca Franta , inexpugnabila Franta a cazut ca un castel de nisip. Tari puternice au fost ocupate rapid. In acele momente am avut de ales intre a fi aliati si sa nu fie distrusa tara sau tara ocupata cu tot ceea ce insemna aceasta. Nu stiu exact cum este dar nu doresc nimanui sa traiasca intr/o tara ocupata.
Cand era mica , mama , era in timpul razboiului, povesteste ca nemtii salutau, le dadeau ciocolata si conserve, ii ajutau la strans recoltele.....Cand au intrat rusii, a inceput prapadul.

Plano10 spunea...

Basescu este, ca si Ion Antonescu, un mediocru om politic!
Trebuie sa fii lipsit de realism ca sa declari, tu Romania, razboi SUA, URSS si Marii Britanii. Si sa te aliezi cu Germania si cu Italia, cele care impusesera Diktatul de la Viena prin care au bagat pumnul unguresc pana la Brasov.
Basescu practica diversiuni.
Cand are nevoie de voturile republicanilor se pune rau cu monarhistii. Asta face acum.
Cand vrea sa atraga langa el dreptacii, visatori de monarhie, lauda Casa Regala.Asta a facut cand a zis ca "condamna" comunismul.

Avram Iancu spunea...

@plano,te-as ruga sa-mi spui ,din cate cunosti tu ,de cate ori de-a ajutat SUA sau Anglia in cursul istoriei indepartate sau apropiate ,in comparatie cu Germania si Italia,ce au facut nemtii dar ce a facut Atilla,sau Napoleon ai uitat?In orice caz ,eu ca militar ,nu sunt de acord cu tine.tigri2

Plano10 spunea...

@Tigrii
Stiam ca militarii sunt slabi la politica, dar nu si la istorie!
Nu cele 2 puteri au dat loviturile prin care s-au destramat imperiile Otoman si Austro-Ungar?
Tot ele au prevenit ocuparea intregii Europe de ciuma fascista, in cel de-al 2 Razboi Mondial si impreuna cu celelalte democratii au ajutat Estul sa se debaraseze de comunism?
SUA si Anglia sunt prea departe de noi ca sa ne faca un rau concret!

Avram Iancu spunea...

@plano10,vad ca tu esti tare"precum fularul"la politica si la istorie,dar tot nu sunt de acord cu tine,nici cu fascismul ,nici cu comunismul ,traiasca epoca acuala [de aur-auleu].personal pe Cezar,Hanibal.Atila,Napoleon Antonescu si Hitler i-am admirat ,din punct de vedere militar.In rest istoria inca nu s-a prea pronuntat.tigri2

Plano10 spunea...

@Asta spuneam si eu, Tigri.
Sa nu incurcam strategiile militare cu cele politice.
Multi ilustri strategi militari s-au dovedit niste novici in alegerea caii politice corecte!

Stau si ma minunez cum, cativa dintre voi, ofiteri cu raspunderi grele in Armata Romana, nu va puteti orienta corect in exprimarea optiunilor politice, ascunzandu-va las in spatele unui asa zise pozitii neutre in care oricine vede ca nu v-ati debarasat de slujirea Puterii,indiferent care ar fi ea.
Cand cei care sunt la Putere devin un pericol pentru ordinea constitutionala, sunt un pericol si pentru Tara!
La vremea lor, au fost momente in care si Carol al II-lea, si Antonescu si Mihai I, si Ceausescu, si Iliescu si Constantinescu au pus tara in pericol, prin actiunile sau inactiunile lor.
Cei inteligenti s-au dat singuri la o parte, lasand pe altii sa scoata tara din pericol.
Asa ar trebui sa faca si Basescu, acum!

micutzul spunea...

@ Plano
Pai cam asa a ajuns si Antonescu la putere. toti marii politicieni ai tarii in frunte cu monarhul si/au palma in ,,cuier,, si au dat bir cu fugitii. Si atunci eu de ce sa/l injur pe Antonescu, fiindca unii care nu cunosc istoria decat asa cum le/a fost prezentata in scoala, il consdidera ca fiind prostul de serviciu al acelor vremi ? Si daca tot veni vorba , stie cineva vreun partid sau vreo organizatie care sa aiba acum , in trecut sau in viitor , sau cumulat atatia membrii cati avea legiunea in 1941 ? Ba , pardon !
P.S. Nu sunt si nu voi fi aderptul metodelor de extrema , gen legiunea arhanghelului. Dar vreau ca datele istorice reale sa fie respectate.
Si te intreb Plano de ce nu pui in balanta cele doua situatii prezentate de mine ? Care trebuia sa fie aleasa de Antonescu ? Intr/un razboi exista invingatori si invinsi. Culmea este ca prin politica dusa de politicieni si de casa regala dupa asa zisul act istoric de la 23 August Romania a fost considerata tot un stat invins , la fel cum era daca isi respecta aliatul pana la capat. Nu pentru ca era nazist.
America ce a facut in Vietnam si in Coreea ? A implementat democratia ?
Nu trebuie sa acuzam militarii, in momente in care politicienii si intelectualii nu sunt in stare sa faca ceva pentru tara. Ne/am obisnuit ca armata sa fie prostul satului. Si nu este corect. Halul in care am ajuns nu se datoreaza nici lui Basescu, nici lui Iliescu ci sistemului corupt pana in maduva. Atat in sanatate, in administratie , in finante , in interne , cat si in JUSTITIE. Ma opresc aici , ca sa nu fiu acuzat ca scriu beat.

Avram Iancu spunea...

Plano10.nu sunt fan basescu,nici ponta sau Antonescu[nu Ion]dar sunt de acord cu unele masuri ,in general acelea de a reglementa unele probleme legate de munca ,venituri si supraincarcarea aparatului birocratic.Au patruns calculatoarele in toate sferele dar in birouri si la ghisee a ramas acelasi numar de oameni de ce cand din 4 ramanea unul restul face calculatorul ?Unde vor merge cei disponibilizati,aceasta-i intrbarea-raspunsul este pur economic,este treaba economistilor-nu a functiilor lor ocupate de pile ,curve si amante] care habar nu au.Si mai am o durere cum ne miscam cu vreo 2 milioane de tzigani care nu muncesc dar consuma????Daca poti sa raspunzi ma inclin in fata conceptiilor tale.tigri2

Plano10 spunea...

@micutzul
Cu mintea de acuma am putea spune ca trebuia aleasa varianta tarilor Aliate, asa cum alesesera marii barbati de stat de la 1916, in Primul Razboi Mondial.
Raul fusese facut inainte de 1940, @micutzul
Politicienii care au scapat de gloantele legionare au fost scosi in afara legii de "reforma" lui Carol al II-lea, in fapt o dictatura regala.
In 1940, cand s-a pus presiunea cedarilor de teritorii, Romania nu mai avea clasa politica ci un rege dictator! Insusi Ion Antonescu se afla cu domiciliul obligatoriu la Manastirea Bistrita din judetiul Valcea, din ordinul regelui.
Iata de ce ma iau eu pe acest blog de toti inconstientii care condamna, in bloc, intreaga clasa politica, pentru a-l scuza pe cel care incearca sa conduca intocmai precum Carol al II-lea, numind reforma toate traznaile care i-ar putea perpetua puterea si dupa al doilea mandat.

@Tigrii
Tot iti faci un titlu de glorie ca nu esti fan Ponta si Antonescu.
Un om hotarat si fara absconsuri spune ce este...nu ce nu este!

Tot amintea D-l Alex Parolea de "Socul Viitorului" scrisa de Alvin Toffler, editata si in Romania Socialista.
Se spune acolo ca daca intreaga activitate lucrativa s-ar informatiza, actuala populatie activa a globului ar fi insuficienta pentru a ocupa posturile necesare procesarii datelor.

Avram Iancu spunea...

Mai nene,chiar ma supar ,dar ce a ajuns tara asta ?Sa urmeze doar 2 cai Base sau Ponta ,Antonescu?Crezi ce vrei si in cine vrei eu am spus ca nu ader la nici unul dintre ei ,dar nu inseamna ca sunt impotriva lor ,fiecare are carte ceva bun si toti au ceva mult mai rau:goana dupa ban nemuncit in detrimentul celor multi .Si gata.tigri2

Plano10 spunea...

@Tigri
Asta e cusurul vostru,al militarilor! Sunteti tare nehotarati in viata civila. Nu stiti sa alegeti in domeniile in care nu sunt reglementari stricte, ca in armata.
Propune-ne tu un partid sau o personalitate politica! daca le tâi doar pt tine n-ai facut nimic.
Sa nu vi cu partidul generalilor ca nu se pune!

Avram Iancu spunea...

Mai "dom'"...Seneca ,nu ti se pare ca te pripesti in a aprecia oamenii dupa ocupatia avuta si a-i "imparti in doua cete:de nebuni si de misei"?Daca tarisoara asta a ajuns la "mana "a doua trei partide de mafioti si nu are alte alternative atunci ii prevad un viitor suuumbruuu!Iar daca mai sunt multi care gandesc ca tine [cat sa se constituie in unitati procentuale ]inseamna ca ajungem la vorba lui Base:de la al cu tzatza-n gura pan' la al cu barba sura,sa o intindem din tara si sa mergem unde si-a dus mutu iapa .Deci tu erai ala care striga dupa noi APVistilor si ai ramas obsedat pe viatza ,ai pus [in mintea ta creatza]un stigmat asupra fostilor militari,ca nu ar fi capabili sa gandeasca precum un civil.Puiule afla de la mine ca tu ai conceptii fasciste .Arienii=militarii si civilii=jidanii.Cu cine ai studiat filozofia asta interesanta ca sa mi-l spui si mie sa-l strang de gat?tigri2

Plano10 spunea...

@Tigrisor
Vezi ca acea chestie cu APV tot voi ati pus-o pe blog, la fel ca si prescurtarea GAZ.

Prin egalitatile puse intre termeni dovedesti ca nu ai proprietatea termenilor respectivi.

In postarea asta confirmi inca o data ca esti impotriva pluralismului politic, principiul de baza al oricarei democratii.
Daca nu partidele trebuie sa conduca tara, cine ar trebui, colti de TIGRU?

Daca tu si cu @Akord, continuati bâza CI-stă pe acest blog... va dau cuvantul meu ca sterg toata arhiva blogului pe problematica pensiilor militare!
Au termen, cei care v-au trimis, sa va retraga din post pana pe 30 06.