7 iulie 2011

Adăugat în:

Contract de munca. Verificati dacă este înregistrat oficial.

De la 01 01 2011 s-a trecut la evidenta electronica a angajatilor.
Angajatorii sunt obligati sa completeaze "cărţile de muncă electronice" fie online, prin semnătură electronică sau prin ducerea datelor, pe suport electronic, la sediul ITM.
Sunt încă angajatori care nu legalizeaza relaţiile de muncă, ceea ce poate duce la pierderea unor sume importante la calcularea pensiei. Un contract de muncă neînregistrat înseamnă lipsa plăţii contribuţiilor sociale, lipsa vechimii in munca. 

La angajare, un exemplar al contractului in forma scrisa se preda angajatului. De asemenea, angajatul primeste un exemplar al actelor aditionale la contract sau al deciziilor priviind evolutia raporturilor de munca.
De ce este bine sa pastrati aceste documente?
-Din motive de prudenta, pentru eventualitatea ca se intampla ceva cu evidenta electronica.
-Este posibil sa vi le solicite Casa de Pensii pentru confruntarea de date.

Cum va convingeti ca aveti contractul de munca inregistrat in evidenta electronica a angajatilor?
1. Dupa ce ati primit un exemplar al Contractului de Munca, puteti cere angajatorului sa elibereze o copie a datelor din registrul electronic. Angajatorul este obligat sa elibereze aceasta copie potrivit dispozitiilor legale. 
2. Daca nu sunteti edificati, puteti adresa o cerere scrisa catre ITM care, gratuit, va elibereaza o copie a datelor inscrise in evidenta electronica a angajatilor.

Nu uitati sa pastrati vechile Carti de Munca in baza carora va puteti demonstra stagiile de cotizare efectuate pana in aprilie 2001.