Un produs Blogger.

duminică, iulie 17, 2011

Intrebari si raspunsuri la ASIGURAREA OBLIGATORIE a LOCUINTELOR.

3 comments

1. Daca am asigurare obligatorie ma poate obliga banca sa inchei si asigurare facultativa daca am credit ipotecar pentru achizitionarea locuintei?

Băncile urmăresc să îşi acopere pierderile în cazul în care locuinţa finanţată este afectată si de alte riscuri decat cele acoperite de asigurarea obligatorie, cum ar fi  un incendiu, de exemplu. In plus, ele  cer încheierea unei asigurări pentru întreaga valoare a locuinţei. Suma asigurată prin poliţa obligatorie, de 10.000 sau 20.000 de euro, este insuficientă pentru a acoperi întreaga valoare a locuinţei. Mai mult, poliţa obligatorie acoperă doar trei riscuri (inundaţie, cutremur şi alunecare de teren), care sunt insuficiente pentru bancă. 
Cel mai probabil, banca va solicita şi încheierea unei asigurări facultative pe lângă cea obligatorie sau incheierea unei polite facultative care sa acopere si cele trei riscuri.

2. "Dacă am două proprietăţi, trebuie să le asigur pe toate? Obţin vreo reducere de la asigurător?"
Legislaţia cere ca fiecare locuinţă să fie asigurată printr-o poliţă obligatorie, indiferent dacă proprietarul are şi alte locuinţe. Cel mai probabil, asigurătorii nu vor acorda reduceri în cazul în care un client are mai multe locuinţe, mai ales că este vorba de o primă de asigurare stabilită prin lege.
3. "Dacă stau cu chirie, cine plăteşte asigurarea obligatorie a locuinţei?"

Încheierea asigurării este obligaţia proprietarului locuinţei, nu a chiriaşului.

4. "Dacă stau într-un apartament la bloc şi mă inundă vecinul de sus, mă despăgubeşte asigurarea obligatorie?"
Nu, asigurarea obligatorie acoperă doar pagubele cauzate de inundaţii ca dezastru natural, nu pe cele apărute în urma defecţiunii unor instalaţii sau a neglijenţei vecinilor.

3 comentarii:

Plano10 spunea...

Nu mai construim noi capitalismul in Romania cu cetateni care-si sigura agoniseala de-o viata numai daca ii obliga statul. :)

mos alecu spunea...

@Plano10 18 iulie 2011, 19:08 :
Si , oare , ar fi o pierdere mare ?

Plano10 spunea...

@mos alecu
Asta-i problema!
Romanii... una zic, luati de valul cliseelor distribuite de politicieni si formatorii de opinie, si altfel gandesc si actioneaza. Le este teama sa nu fie ridiculizati... mai ceva decat pe timpul activistilor comunisti.