Un produs Blogger.

vineri, septembrie 30, 2011

Numaratoare inversa: 9 zile pana la aplicarea art.1, alin.(4) din OUG nr.1/2011 de revizuire din oficiu a pensiilor miltare

30 comments
ART. 1
(1) Pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pentru care la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat salariul mediu brut pe economie, potrivit art. 5 alin. (4) din aceeasi lege, se revizuiesc, din oficiu, cel mai tarziu pana la data de 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar de beneficiari.
.......................................................................
(4) In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru care, pana cel mai tarziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut, conform anexei nr. 1, dar nu mai putin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioara anului 1952 se utilizeaza salariul mediu brut pe economie.

Dupa 01 11 2011 incep sa curga Deciziile de revizuire.

ART. 7
(1) In cazul pensiilor prevazute la art. 5 si 6, nu mai tarziu de data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare sau dupa aplicarea grilei prevazute in anexa nr. 1.
(2) Sumele de plata se vor achita pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012, iar sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie, in conditiile legii.

30 de comentarii:

Robert Horvath spunea...

BASESCU...SCAUNUL ELECTRIC ASIGURAT !
@PLANO
Dupa asezarea atenta pe scaunul electic ( a nu se confunda cu scaunul prezidential ) pentru export de rachete catre teroristii columbieni FARC care va fi pensia de urmas a doamnei Basescu ?

ELENA spunea...

@Plano10
Te rog, fa-i ceva lui Robert. Ce legatura are ce spune el cu ce ai scris tu.
In alta ordine de idei, de ce trebuie sa ne (re)amintesti. Vom trece noi si peste asta!

maiag spunea...

Rh este nebun incurabil si incoerent,nu trebuie bagat in seama,sa vb singur,daca ar putea fii blocat ar fii excelent.Sper sa nu lungeasca termenul din varii motive.oricum e pe 28 oct am proces pt contestatie la revizuire,am mai spus asta,motivul este ca am 2 adeverinte .una de la cmz si alta la decizia de pensionare revizuita,cele 2 adevermintze nu se potrivesc,ma avantajeazaa adeverintza de la cmz in care sunt trecute si alte venituri:prime in economia nationala .in ambele adeverinte nu este trecut al 13 salariu si am solicitat sa se ia in calcul.nu am avocat.sa vedem ce iese.o sa mai vb dupa.vad ca nu s a pus intimpinare pina in acest moment.

Plano10 spunea...

@Robert
Muta-ti cuibu` la locul tau, adica aici

http://www.plano10.com/2011/09/l-o-fi-saltat-fbi-pe-robert-horvath.html
Ai pozele care te avantajeaza, inclusiv pe cea trucata, alaturi de Badin.
Si explica-ne unde te-a trimis FBI in zilele in care Base era pe la W DC. Sau te-au tinut la Sectie... ca nu ti s-a auzit glasciorul o saptamana.

Ică Şt. O. Victor spunea...

Nu se mai intereseaza nimeni de pensiile militarilor? Sa fim oare resemnati?

Plano10 spunea...

@Ica
Ca de obicei, cei afectati vor rabufni dupa ce primesc deciziile.

Costachel spunea...

Oare de ce Casa Nationala de Pensii Publice nu a pus nici pina acum la dispozitia caselor sectoriale de pensii aplicatia necesara recalcularii pensiilor cu stagiile de cotizare realizate dupa pensionare?
Se trage intentionat de timp?
Probabil cei care se afla in aceasta situatie vor primi deciziile de revizuire fara aceste perioade incluse.

Robert Horvath spunea...

PLANO !0
Cu toata consideratia pentru inteligenta ta iesita din comun.
FBI nu al apara pe Basescu ci al va inchide pe Basescu.
Eu nu pot sa ma mut pe un loc ....necitit de nimeni.
Sunt impotriva onanismului intelectual pe care al promovezi.
Pune poza cu pipa si vei avea cititori.
Articolele mele zilnice din Tricolorul sunt citite de mii de oameni.

Plano10 spunea...

@Costachel
Nu poate fi folosita aceeasi aplicatie ca pentru vechiile pensii civile

Casper7 spunea...

Plano10 02.10.11 - 20.17
Care sunt modificările, atât de greu de făcut la această aplicație, de necesită atâta timp?
Pentru militari s-a modificat doar stagiul complet de cotizare la 20 de ani şi s-a adăugat procentul pentru OMM la pensia rezultată din primul calcul. În rest a rămas aceiaşi aplicaţie, doar de aceea au fost făcuţi "unitari". Rămâne de stabilit doar care este stagiul complet de cotizare ce se ia în calcul pentru anii lucraţi după pensionare. Pe lege, nu pe vorbe. Şi nu văd de ce deciziile de "revizuire" pe OUG 1/2011 nu pot conţine şi anii lucraţi după deschiderea prima dată a drepturilor de pensie, dacă actele au fost deja depuse de cei în drept şi care s-au grăbit.
Hai să-i ajutăm noi pe cei de la casa de pensii şi să le spunem ce au de modificat la programul informatic pentru ca totul să fie în ordine.
Greşesc, sau am citit undeva în o lege, că acest program informatic trebuie făcut public (evident fără baza de date), pentru ca cei ce doresc să poată verifica calculele făcute de cei de la casa de pensii.

Plano10 spunea...

@Casper
-OMM nu se mai aplica si stagiilor de dupa pensionare.
-Prin Decizia de recalculare se adauga stagii noi prevazute de lege iar printr-o Decizie de revizuire se inlatura, de regula, o greseala de aplicare a legii.

Don Corleone spunea...

@plano10
ai raspuns ca "nuca-n perete"
Casper7 nu are tb cu OMM el este lamurit deja!!
Tu vorbesti ca avocatii scmd doar asa ca iti place cum suna(ca toaca surda)??

mos alecu spunea...

@Casper7 3 octombrie 2011, 08:10 :
OG 1/2011 revizuieste fostele pensii militare de stat... adica are in vedere numai perioadele de munca pina la emiterea deciziei de pensie (militara de stat - pe L.164/2001) .
Stagiile in munca realizate dupa stabilirea acelei pensii militare de stat pot fi valorificate prin aplicarea prevederilor L.263/2010 .
Deci , decizia de revizuire NU POATE cuprinde si stagiile in munca suplimentare celor cuprinse in decizia initiala de pensie .
Problema "softului" necesar pentru valorificarea acelor stagii suplimentare de munca este diferentierea intre stagiile complete aplicabile militarilor si cele aplicabile celorlate categorii de pensionari ... adica fostilor militari trebuie sa li se aplice alte stagii complete fata de perioada cit au fost militari ...

mos alecu spunea...

Si pentru a nu uita ...
Plano si corleone - liber la muscaturi !

Plano10 spunea...

@mos alecu
Te prinzi in pariu!
Pentru perioadele ulterioare pensionarii stagiile complete vor fi cele din decizia de recalculare/revizuire din oficiu.

mos alecu spunea...

Plano10 3 octombrie 2011, 15:41 :
Cum sa ma prind la pariu , cind eu sint cel care am prezentat aceasta prevedere a L.263/2010 ?
Interesant este ca aceasta prevedere ar trebui sa se aplice si celor care , iesiti la pensie pe L.19/2000 (sau care vor iesi la pensie pe L.263/2010) , au stagii in munca - mai mici decit vechimea minima in serviciu necesara pentru stabilirea unei pensii militare de stat - care trebuie valorificate avindu-se in vedere stagiile complete diferite instituite de L.263/2010 .

Plano10 spunea...

@ mos alecu
Pai..nu sustinem acelasi lucru!
Eu zic ca numai celor care-si deschid dreptul la pensie dupa Legea 263/2010 li se calculeaza pensia de baza, luand in calcul stagii complete diferite, daca au lucrat in sisteme diferite.
Celor care-si recalculeaza pensiile pentru stagiile ulterioare li se aplica stagiul complet avut in vedere la data emiterii deciziei de pensionare pentru civilii pensionati dupa 2005 sau la data recalcularii din oficiu, din anul 2005, pe Legea 19/2000, modificata, pentru cei pensionati anterior anului 2005.
Recalcularea pensiilor militarilor pentru stagiile ulterioare pensionarii se face cu stagiul complet stabilit cu ocazia recalcularii/revizuirii, de 20 de ani,pentru cei pensionati inainte de 31 12 2010, sau cu stagiul complet din momentul deschiderii dreptului la pensie pe Legea 263/2010.

Casper7 spunea...

Intraţi pe Tabelul cu pensiile militare, se pare că azi l-au actualizat iar.
Sper că linckul acesta va funcţiona:
http://www.mapn.ro/evenimente/uploads/pdf/20111004_104814_89043e14409a22f2eda3689508b9c731.pdf

Apar sume diferite, dar şi mandate de pensie noi.

Plano10 spunea...

@Casper
Da, din link se vede ca este actualizat pe 04 10 2011

ilie de la scularie spunea...

Lu' Casper7 4 . X .2011, 21:08 :
D-apoi cum sa nu fie sume diferite ? Oaminii aceia au stiut ce formular sa foloseasca pentru a-si primi toate veniturile din viata lor ... si poate ca si 'peste masura' ... Oaminii aceia au folosit formularul tip "ADEZIUNE" (nu formularul acela dat de la CMJ) ... iara pe baza acelei cereri veniturile gasite (stabilite ?) au fost atit de mari incit au dus la calcularea unor pensii pe masura muncii lor de acuma (nu de pe-atuncea cind erau in activitate...)

Casper7 spunea...

@Ilie 19:12
Teamă-mi că ai dreptate.
Caut şi eu un formular din acela nou, acum pe ultima sută de metrii, poate nu îmi va scădea pensia ci va rămâne măcar la cât este ea acum.
Frate cu "...." până treci puntea, apoi mai vedem noi. La orizont se văd nori tot mai negrii, aşa că "cum îţi aşterni" aşa vei dormi.
"Si dăi si luptă"? NU acum sunt pensionar unitar, nici măcar "rezervist", aşa că mai întâi mă gândesc la familia mea. Mămâliga nu mai explodează (nici nu a explodat vreodată) şi războiul e prea mare pentru mine, aşa că îl las activilor de acum. Poate ei mai au o şansă. Pensionarii NU!!

Casper7 spunea...

@Plano, mos alecu 03.10.2011
Mă băgaţi în ceaţă. Se foloseşte şi după stagiul complet de 20 de ani în calcul? Atunci au deja un program informatic. La pensia revizuită se adaugă OMM-ul, apoi anii de valorificat după deschiderea iniţială a dreptului de pensie. Nu văd de ce nu se poate face simultan acest lucru. Dacă greşesc, vreau argumentele contrare cu articole concrete din legile în vigoare. Altfel discuţiile sunt sterile. Şi aşa se discută mult pe lângă subiect, măcar la întrebări concrete să se răspundă la fel. Cum rămâne cu programul informatic care trebuie făcut public? La programul în Excel care a circulat aici, nu se pot adăuga şi aceste stagii, să vedem cum stăm?

Casper7 spunea...

A aflat cineva de la ce instituţie din Braşov au venit scrisorile lui Gabriel Oprea? Tare aş vrea să ştiu.

Plano10 spunea...

Casper
Despre ce vorbim?
-Recalcularea/revizuirea din oficiu sunt reglementate de Legile 119/2010 si 165/2011
-Recalcularea pentru stagiile de dupa pensionare sun reglementae de art. 99 si 107 din Legea unitara- L 263/2010.
Ti s-a parut ca am vorbit pe acest blog pe langa lege?
Programele informatice de calcul tin de rigoarea aplicarii legii in domeniul pensiilor. Aici e vorba de o birocratie necesara.

Casper7 spunea...

@Plano10 22:20
- Blogul tău este un blog de nişă, fără a avea o categorie bine definită de subiecte abordate. S-a făcut remarcat la momentul discuţiilor aprinse despre pensiile militare şi a rămas în atenţia celor care l-au consultat atunci.
- Posturile au sau nu ecouri în comentarii. Din păcate, pentru că nu sunt "moderate", comentariile sar de foarte multe ori în afara subiectului. Sunt comentarii "off-topic" şi în afara faptului că sunt doar "spam", mai dau prilejul unor discuţii neprincipiale.
- Comentariile? Multe întrebări fără nici un răspuns, multe răspunsuri pe lângă subiect.
- Exemple: recalcularea şi revizuirea sunt reglementate de L 119/2010 şi OUG 1/2011. L 165/2011 NU spune nimic. Doar aprobă OUG 1/2011, nu are prevederi care pot fi citate sau folosite în contestaţii sau în fundamentarea calculelor de pensie.
- Nu am loc în comentariul meu, dar art. 99 şi 107 din L 263/2010 NU imi spun nimic despre cum se adaugă stagiile suplimentare.
"(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii." Eu nu mă pricep prea bine şi de aceea cer sprijin pe blogul tău. Acestea sunt prevederi generale, solicit lucruri concrete.

Casper7 spunea...

continuare (să nu intre automat la spam)
- Programele informatice dau rezultate în funcţie de 2 criterii:
Unul de cum sunt introduse datele, dacă sunt eronate, o virgulă poate schimba cuantumul unei pensii în mod dramatic, la fel şi lipsurile şi omisiunile în datele introduse.
Doi, programele respectă litera legii. Procente aplicate, perioade de timp, etc.
- De aceea nu văd unde este greutatea atât de mare, pentru cei care răspund d.p.d.v. informatic să transpună în practică prevederile legislative de adăugare la pensia deja stabilită a stagiilor de cotizare ulterioare. Asta dacă prevederile legislative sunt clare. Eu aceste prevederi le solicitam,eventual un exemplu, programul acela în Excel completat cu acest mod de calcul.
- Birocraţia e necesară doar pentru rigurozitatea calculelor drepturilor de pensie. Dar de aici până la a întârzia nepermis de mult adaptarea programului existent la noile cerinţe de calcul e cale lungă. Ori nu mai avem specialişti IT care să o facă, ori nu există interes, la salarii mici şi diminuate, ori interesul e ca timpul să treacă, doar mai ies pe cale naturală din sistem pensionari ...

Plano10 spunea...

@Casper
-Atentie la lungime ca intri la spam!
Categoriile de subiecte ale blogului sunt bine definite pe prima pagina.
-Dupa cum vezi pe contuoar, intr-un an s-au inregistrat aproape un milion de deschideri de pagina.
-Problematica pensiilor spciale este temporara.
D-ta ai descoperit mai tarziu blogul.
-Nu obisnuiesc sa raspund intrebarilor repetate, cand exista posturi speciale pentru cele mai de interes subiecte pe pensiile speciale.Pentru stagiile ulterioare pensionarii exista doua posturi cu sute de comentarii, unul dintre ele fiind si pe prima pagina a blogului in topul primelor 10 articole.
-Cei care stiu sa se foloseasca de instrumentele de cautare gasesc usor raspunsuri pe blog la orice intrebare legata de recalculare/revizuire sau pe Legea 263/2010.
-Sunt mii de cititori care nu au comentat un cuvintel pe blog.
-Comunicarea virtuala este si pentru divertisment, Casper, nu stiu de ce te deranjeaza "abaterile" unora.
-Cei care sunt pusi sa spamuiasca subiectele delicate pentru putere,pentru servicii, pentru parchetari... vrei sa-si piarda painea?

Casper7 spunea...

@Plano
- Deschiderile de pagină NU sunt definitorii. Eu personal intru pe blogul tău şi de 10 ori în unele zile. De fapt, mai nou, las un TAB permanet deschis în browserul meu şi dau numai refresch când intru iar pentru noutăţi.
- Sunt conştient că problema pensiilor speciale e doar una temporară. După ce interesul pentru ea se va stinge vor fi alte şi alte subiecte la ordinea zilei, care îţi vor face blogul căutat.
- Postările vechi au în mod inevitabil date perimate sau chiar care s-au dovedit greşite în timp. De aceea sunt căutate postările noi. Există întrebări repetate pentru că au fost doar răspunsurile tale nu şi comentarii a altor persoane. Iar dacă răspunsurile ar fi fost 100% clare nu ar mai fi fost necesar ca întrebările să se repete. Eu şi poate şi alţii pricep mai greu şi au nevoie de lămuriri suplimentare, care nu au de ce să te supere. Vrei să le dai, bine, nu "flit" şi treceţi pe un alt site sau blog care e mai explicit în privinţa problemelor care vă interesază - nu e tocmai o atitudine pozitivă pentru cineva care îşi vrea blogul mereu în centrul atenţiei a cât mai multor cititori.

Plano10 spunea...

@Casper
Eventualele erori de interpretare in continutul articolelor au fost corectate si in articolele mai vechi.
Comentariile au fost lasate in forma lor primara, chiar daca in anumite etape ele nu exprimau interpretarea corecta a legii.
Vei intalni lungi polemici cu cei mai constanti cititori si comentatori ai blogului.

Casper7 spunea...

continuare
- Ce te faci cu cei care nu ştiu să folosească eficient "instrumentele de căutare" ale blogului? Cred că nu trebuie să te deranjeze redirecţionarea lor la răspunsurile mai vechi sau să le oferi unele mai noi.
- Nici eu nu am ştiut cum să comentez, am învăţat între timp şi când am timp şi o fac, pentru a-mi clarifica unele probleme.
- La abateri mă refer la atacurile la persoană şi comentariile "off-topic". Ele mă deranjează, nu divertismentul. Aş aprecia o rubrică permanentă "Bancul şi poza zilei", că la subiectul "umor" definit pe prima pagină nu am prea râs.
- Bună observaţia cu cei de care ai grijă să nu îşi piardă pâinea. Pentru ei poţi deschide direct o rubrică "SPAM" unde să se dueleze cât vor şi pe ce subiecte vor. În rest, din respect pentru cititorii corecţi, după o atenţionare, orice abatere de acest fel trebuie mutată la locul ei sau chiar ştearsă. NU e cenzură, e ceva ce ţine de bunul simţ.