Un produs Blogger.

joi, octombrie 06, 2011

Cancerul de pancreas:care sunt factorii de risc?

0 comments

Odată cu moartea lui Steve Jobs, CEO-ul Apple, ca urmare a cancerului de pancreas, se vorbeste din nou de aceasta boala care evolueaza destul de lent. 

Care sunt factorii de risc?

Cancerul pancreatic este un cancer mai puţin frecvent (2 până la 4% din cazurile de cancer), care afecteaza aproximativ doi bărbaţi pentru fiecare femeie. Conform cercetatorilor de la Inserm, aveţi de trei ori riscul de a face cancer pancreatic, dacă sunteţi  fumator. Excesul de alcool, care poate provoca pancreatita cronica este, de asemenea, un factor care favorizează dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, ipoteza că un consum ridicat de cafea ar putea provoca aceasta boala, este acum abandonata. Enfin, în statisticile medicale, cancerul pancreatic este, de asemenea, asociat cu obezitatea, diabetul sau expunerea frecventa la unii solvenţi.

Pentru că evolueaza pe termen lung cu simptome care par inofensive, cancerul pancreatic este adesea diagnosticat intamplator în timpul unei palpari pentru o problema digestiva, de exemplu.
 Dar, atunci cand cancerul este bine dezvoltat, semnele cele mai evidente apar: 
- dureri abdominale severe,  
- îngălbenirea pielii cu mâncărimi ale pielii, 
- pierderea poftei de mâncare,
- pierderea rapida in greutate.
Si cum de multe ori este diagnosticat târziu, acest tip de cancer este dificil de tratat, prognosticul este slab, cu o rată de supravieţuire de mai puţin de 5%, după cinci ani de boală şi de la 10 la 30% la pacienţii care au fost diagnosticati din timp. Indepartarea chirurgicala a tesuturilor maligne nu poate fi realizata la toti pacienţii, deoarece aceasta presupune o stare bună a bolnavului. Radioterapie şi chimioterapie sunt singurul tratament posibil pentru multe persoane cu cancer pancreatic.
Retrouvez cet article sur TopSante.com

Niciun comentariu: