Un produs Blogger.

luni, octombrie 10, 2011

Petrecere, in noapte, la Istanbul

5 comments
Daca vrei sa-i cunosti pe turci cum stiu sa petreaca si sa chefuiasca, in stilul lor popular, neinfluentat de europenisme, n-ai decat sa dai o raita sambata seara pe Cheiul Bosforului din Istanbul. Dupa ce treci de Piata de Peste, daca ai scapat de insistentele pescarilor care te invita sa cumperi, sa privesti cum este transat pestele si sa te asezi la masa, traversezi Bulevardul Kennedy, treci pe sub calea ferata si in fata ti se deschide o priveliste pe care rar o mai poti intalni pe acest Pamant: cat poti cuprinde cu privirea in lungimea unei strazi, pe o parte si de alta, in strada, la parterul si etajul carciumilor, sute de mese inlantuite cate 6-7, la care petrec mii de turci. Zeci de tarafuri de lautari isi intersecteaza cantecele turcesti de la mese alaturate...ca cu greu mai poti sa distingi linia melodica printre zumzetele multimii. Nu poti sa te asezi la vreo masa; totul este tocmit, totul este planificat. Unii vin, stau o ora ... doua, pleaca si altii le iau locul. Strainii se plimba mirati pe un culoar care a mai ramas, printre mese, pe mijlocul strazii. Dupa imbracamintea tinerilor poti intelege ca aci sunt petreceri pentru sute de nunti sau alte evenimente pe care le sarbatoresc turcii.
Am surprins cateva momente ale ambiantei sonore bosforiene. 





5 comentarii:

mos alecu spunea...

In limba romana , inainte de "p" si "b" , se scrie , intotdeauna "M" ... Mai putin pe o cutie de bomboane "Kandia" din vremea copilariei mele ... pe care scria "boNboane" ... de era sa-mi pierd orice incredere in profesoara de romana ...
Dar IstaNbul ... nu este romanesc ... si s-ar parea ca mai este si un nume compus ...

Plano10 spunea...

Corect!

karadeniz spunea...

Numele inţial a fost Anthusa - “Înfloritoarea” . În 658 îen grecii întemeiază aici o colonie şi îl denumesc Bizantion, după numele întemeietorului Byzas din Megara, modificat mai târziu în Byzantium şi Byzanz. Romanii îi spun iniţial Novae Romae, în secolul II en şi apoi Constantinupolis după numele împăratului Constantin cel Mare. In evul mediu este denumit Dar El Saadat - “Oraşul Fericit” toponim arab, apoi Ţarigrad denumire slavă.
In 1452 primeşte toponimul Istanbul, dat de turci ce provine de la cuvintele greceşti „Is tin polin“ = „El (turcul) este în oraş“. Românii i-au spus Ţarigrad, Stanbul, Stambul sau Inalta Poartă.
La 28 martie 1930, numele oficial al oraşului a devenit Istanbul (Constantinopol fiind numele ce a fost utilizat până atunci pe plan internaţional .

Anonymous spunea...

Eu credeam ca ai fost in concediu de odihna, nu sa umbli hai-hui noaptea pe strazile orasului! Si dupa aia mai zici ca ai probleme cu inima!
ELENA

PLANO10 spunea...

Tocmai, intru reglarea problemelor ce tin de inima.....sunt recomandate plimbarile sub clar de luna.