Un produs Blogger.

marți, octombrie 25, 2011

Raporturile asociatiilor, fundatiilor si sindicatelor cu membrii lor.

0 comments
Legea 54/2003, a sindicatelor


Art. 32. - Raporturile dintre organizaţiile sindicale şi membrii lor sunt reglementate prin prezenta lege şi prin statutele acestora.
Art. 33. - (1) Membrii unei organizaţii sindicale au dreptul de a se retrage din organizaţia sindicală fără a avea obligaţia de a arăta motivele.
(2) Membrii care se retrag din organizaţia sindicală nu pot cere restituirea sumelor depuse drept cotizaţie sau a sumelor ori bunurilor donate.

Ordonanta nr.26/2000 privind asociatiile si fundatiile 
Art. 23.
(1) Hotararile luate de adunarea generala, in limitele legii, ale actului constitutiv si/sau ale statutului sunt obligatorii chiar si pentru asociatii care nu au luat parte la adunarea generala sau au votat impotriva.
(2) Hotararile adunarii generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozitiilor cuprinse in statut, pot fi atacate in justitie de catre oricare dintre asociatii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat impotriva si au cerut sa se insereze aceasta in procesul-verbal de sedinta, in termen de 15 zile de la data cand au luat cunostinta despre hotarare sau de la data cand a avut loc sedinta, dupa caz.
(3) Cererea de anulare se solutioneaza in camera de consiliu de catre judecatoria in circumscriptia careia asociatia isi are sediul. Hotararea instantei este supusa numai recursului.
Art. 25.
Dispozitiile art. 22 se aplica in mod corespunzator si membrilor consiliului director. Deciziile consiliului director, contrare legii, actului constitutiv sau statutului asociatiei pot fi atacate in justitie, in conditiile prevazute la art. 23.
 Aceasta formulare se regaseste in statutul majoritatii asociatiilor, fundatiilor si organizatiilor sindicale care doresc sa fie functionale si sa fiinteze pe principii democrate.
 "Dacă un membru îşi dă demisia din Comitet, locul rămâne vacant până la noi alegeri. În cazul Preşedintelui, locul acestuia îl preia interimar unul din cei doi vicepreşedinţi sau o altă persoană din Comitet, după cum hotărăşte Comitetul cu majoritate simplă."

Niciun comentariu: