Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 06, 2017

Regele Mihai n-a explicat gestul de a aproba Declaratia de la Budapesta, din 16 iunie1989, de autonomie a Transilvaniei

28 comments
Reluare
Articol publicat de  "Plano10" pe data de 06 oct.2011


Poate se va explica in Declaratia pe care  o va da in fata Parlamentului pe 25 octombrie.


Mihai I si Tismaneanu
DECLARAŢIA DE LA BUDAPESTA
 
Astăzi, 16 iunie 1989, odată cu celebrarea funeraliilor victimelor represiunii revoluţiei maghiare din 1956, eveniment de o deosebită importanţă pentru popoarele Europei şi, în special, pentru cele care trăiesc încă sub dictaturi comuniste, a avut loc o întâlnire între membrii Forumului Democratic Maghiar şi Români, semnatari ai următoarei
DECLARAŢII
Noi, romani si unguri,
Consideram ca libertatea si propasirea celor doua popoare pot fi realizate si garantate numai intr-un cadru politic pluralist de respectare integrala a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. O actiune comuna a fortelor democratice maghiare si romane se impune pentru atingerea acestui scop. Regimurile comuniste si in special politica dusa de dictatura ceausista a creat o situatie de criza acuta care impiedica comunicarea dintre romani si maghiari. Dialogul inceput astazi intre noi doreste sa invinga aceste piedici si sa stabileasca bazele unor relatii normale intre cele doua natiuni care s-au format in acelasi spatiu geografic.
Data fiind configuratia hartii etnice, solutionarea conflictelor nu poate veni in nici un caz din revizuirea frontierelor, ci din schimbarea rolului lor in sensul liberei circulatii a persoanelor, a informatiei si a ideilor, in conformitate cu acordurile de la Helsinki. Situam deci imbunatatirea relatiilor romano-maghiare in perspectiva procesului de restructurare democratica general-europeana, care singur va fi in stare sa rezolve problemele acumulate de-a lungul istoriei intre popoarele continentului intr-un mod care sa satisfaca interesele legitime ale fiecaruia in parte.
Transilvania a fost si este un spatiu de complementaritate si trebuie sa devina un model de pluralism cultural si religios. Este in folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturala, religioasa si de traditii care a facut specificul Transilvaniei sa fie prezervata. 
Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat.  Realizarea sa implica, printre altele, asigurarea unei scolaritati de toate gradele in limba maghiara, inclusiv reinfiintarea universitatii maghiare din Cluj.
Principiile enuntate mai sus vor sta la baza tuturor actiunilor comune pe care semnatarii inteleg sa le duca in viitor. Apelam la organizatiile democratice precum si la acele persoane care impartasesc aceste principii sa se alature acestei actiuni. 
Budapesta, 16 iunie 1989 

Semnatari:
Antal G. Laszlo, Antall Jozsef, Balogh Julia, Biro Gaspar, Csoori Sandor, Fur Lajos, Illzes Maria, Jeszensky Geza, Keszthelyi Gyula, Kodolanyi Gyula, Molnar Gusztav, Stelian Balanescu, din partea Cercului Roman din RFG, Mihnea Berindei, vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (LDHR), Ariadna Combes, vicepresedinte al LDHR, Mihai Korne, director al revistei “Lupta”, Ion Vianu, reprezentant al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania din Elvetia, Dinu Zamfirescu, membru al Biroului LDHR, membru al Partidului National Liberal.
Ulterior si alte persoane si organizatii s-au alaturat acestei declaratii: Rockenbauer Zoltan si Vagvolgyi Andras, din partea Federatiei Tineretului Democrat (FIDESZ), Partidul Liber Democrat, Asociatia Maghiarilor din Transilvania, prin presedintele Kiss Bela si secretarul Spaller Arpad, intregul colectiv redactional al revistei “2000″, Bojtar Endre, seful sectiei pentru Europa rasariteana a Institutului de Istorie Literara, prof. Bela Kallman, Dan Alexe, Daniel Boc, Theodor Cazaban, Matei Cazacu, Antonia Constantinescu, Sofia Cesianu, Florica Dimitrescu, Neagu Djuvara, Paul Goma, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Marie-France Ionescu, Monica Lovinescu, Bujor Nedelcovici, Adrian Niculescu, Alexandru Niculescu, Alain Paruit, Alex. Sincu, Sanda Stolojan, Vlad Stolojan, Vladimir Tismaneanu, Ileana Vrancea.
Declaratia a mai fost semnata, ulterior, si de: George Barbul, Doru Braia, Dina Bratianu-Missirliu, Alexandru Missirliu, Ileana Verzea.
La o luna dupa difuzare, intr-o “Marti, 4 iulie 1989, Majestatea Sa regele Mihai a primit la resedinta sa de langa Geneva o delegatie din grupul romanilor care au redactat la Budapesta o declaratie comuna impreuna cu Forumul Democratic Maghiar. Aceasta delegatie compusa din Dna Ariadna Combes, dr. Ion Vianu si Dinu Zamfirescu a inmanat Majestatii sale textul declaratiei de la Budapesta. Majestatea sa a aprobat intrutotul continutul declaratiei care exprima convingerile sale privind relatiile dintre popoarele roman si maghiar”.
"Revolutionari" in 1956 la Budapesta
Revolutionari criminali la Budapesta



28 de comentarii:

Anonymous spunea...

PLANO 10
ATACUL IMPOTRIVA MAJESTATII ESTE INCALIFICABIL. ESTE CA SI PIELEA
BLOGHERILOR DE SATRA CORLEONE SI MAIAG. RUSINE !
R.HORVATH

Plano10 spunea...

Robert
Este si mai incalificabil gestul unui fost sef de stat sa aprobe autonomia pe criteri etnice a unui teritoriu din statul tau.
Este o greseala care nu trebuie trecuta cu vederea nici de catre monarhisti.

Anonymous spunea...

TRAIASCA REGELE MIHAI !
@ Cu tot respectul pe care al mai am pentru tine.
Autonomia culturala a fost recunoscuta si de comunisti. Nu intelegi nimic
sau nu vrei sa intelegi nimic. Se pare ca a-ti intrat in panica totala. Vine monarhia si nu mai stiti cum s-o intoarceti......
R. HORVATH

Anonymous spunea...

Stelian P.
@RH
Ce se intimpla in ziarele "tribunului" ? E razboi cu tineretul ? A vazut cineva editiile de azi ?

Anonymous spunea...

"Data fiind configuratia hartii etnice, solutionarea conflictelor nu poate veni in nici un caz din revizuirea frontierelor, ci din schimbarea rolului lor in sensul liberei circulatii a persoanelor, a informatiei si a ideilor, in conformitate cu acordurile de la Helsinki."

Asta numiti dumneavoastra tradare ?
Tradare este ceea ce a facut iliescu in 1990 , la targu mures . tot tradare este ceea ce face astazi basescu .

dar , asa se intampla cand gastile penibile , ale lui basescu si ale lui voiculescu , se bat pe imagine . securistii , tot securisti .
la mijloc , astazi , Casa Regala , altadata , pensionarii , militarii ...
aveti o slabiciune pentru miscari radicale ( apropo , nu exista nicio legatura intre partidul lui a.c. cuza si miscarea legionara ).

tupak amaru

PLANO10 spunea...

@amaruiule
Vezi ca-ti prinzi urechile in istorie si politologie.
Fraza asta ce inseamna... daca nu autonomie politica?
"Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat."

R> spunea...

mda, niciodata nu stim si nu vom sti tot, cand insa apar astfel de "dedesubturi", te intrebi de ce au aparut si, de ce nu le-am stiut mai devreme si, ce fel de "onoare" au cei implicati care "nici usturoi nu au mancat si nici gura nu le ...pute" dar, "ba pe-a mamii lor" ca gura le pute chiar si a regelui ca e om ca si noi si cu interese la fel, de ce ?, pentruca, romanii care au semnat si promoveaza astfel de inititive, nu au nimic de-a face cu romanii si romania si ar fi curios de stiut ce si cine sunt "de-adevaratelea", ceilalti, ungurii, nici peste 10 000 de ani nu vor accepta o romanie cu ardealul intre granitele ei chiar daca, ei, reprezinta doar aproximativ 1,5 milioane din cele 7-8 milioane de ardeleni, deci o minoritate de aproximativ 20 % dar, care in numele unui trecut intrat in istorie, inca vrea sa conduca/ guverneze majoritatea covarsitoare de romani, pericolul a fost si este la fel de mare dintotdeauna, consecventa si politica "pasilor marunti" vor fi intotdeauna armele lor de capatai daca nu vom sti sa ne pazim spatele, culmea tocmai de ai nostri, intotdeauna cand "un dusman te ia in brate si te pupa" sa te uiti intotdeauna in spate si, de unde "rasare" soarele a doua zi, mai rau e cand iti baga "sula" in coaste tocmai cei de la care nu te astepti sau ar trebui.

Anonymous spunea...

@ TRAIASCA REGELE MIHAI !
@ Te asigur ca granitele nu vor fi atinse si niciodata Si secuii nu se vor retrage in munti si paduri sa devina partizani. Dar este foarte posibil ca romanii din Ardeal satui de hotimea su tigania Bucurestilor sa nu ceara ei autonomia.....
R. Horvath
@ Nu stiu ce se intampla la Tricolorul. Pana la linistirea apelor nu trimit corespondente speciale din SUA
R.HORVATH

Anonymous spunea...

TRAIASCA REGELE MIHAI !
JOS PSD ! JOS FSN SI PARTIDUL BUNICUTEI ROSII !

ERATA
A SE CITI Dar este foarte posibil ca romanii din Ardeal satui de hotimea su tigania Bucurestilor sa ceara ei autonomia.....
ROBERT HORVATH DEVA

Plano10 spunea...

@robert
Aerian esti in toate! Se vede ca nu mai cunosti Rmania.
Am inteles ca zici Jos PSD dar nu ne spui si care partid Sa traiasca? Cumva cele udemereu?

Anonymous spunea...

PLANO 10
IN ROMANIA NU SA SCHIMBAT NIMIC . " LA VREMURI NOI TOT EI ".
NAIVITATEA TA ESTE AMETITOARE MAINE O SA DECLARI CA SECURITATEA NU MAI EXISTA. TE BANUIAM ....MAI INTELIGENT !
ROBERT HORVATH DIN DEVA

Plano10 spunea...

Da, Robert, securitatea si regele mau exista doar in istorie.

Anonymous spunea...

PLANO 10
Securitatea si comunistii au preluat 95% dincapital . Restul a preluat nimicul si sansa de a pleca. Clanurile tiganesti si cele arabe sau aliat cu ologarhia. Clasa politica pe care o canti vesel pe acest blog reprezinta aceasta clasa ..... Servicile controleaza totul si manipuleaza si naivitatea ta.
Bravo. Securitatea asculta si ce gandesti.... nu e cazul tau.
Robert Horvath plecat din Deva.

Emilian Avirescu spunea...

Cand istoricii romani au inceput sa foreze in arhivele secrete ruseti au gasit un dosar voluminos cu chitante platite de un important serviciu militar de informatii, lui Mihai, in care se consemna " Am primit suma de ..... dolari si ma obliga sa fiu loial angajatorului mei..."
Aducerea lui Mihai (fostul rege) si propunerea ca pricipesa Margareta sa fie numita "sefa statului" face parte dintr-un scenariu mai vechi de reinstaurare a monarhiei pe tronul vacant al lui Iulian Cioaba. Vom vedea, noi zicem ca nu, sa vedem ce vor spune "istoricii".
Un mare om de stat rus a spus: " Unii scriu istoria, altii o comenteaza, noi a facem...".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astazi, Armata Romaniei, la ordinul presedintelui, prim ministrului si a ministrului Apararii nationale se alatura acestor famfaroni monarhisti sa aduca onoruri si osanale sotiei fostului rege tradator de Patrie si a neamului romanesc, fara ca aceasta sa detina titlul de regina si sceptrul puterii in vre-un regat, nici macar pe planeta Pamant, intr-o Republica prezidentiala, fara ca aceasta sa cunoasca limba romana si fara sa aiba domiciliul stabil in Romania! Halal democratie, halal respectarea ad literam a Constitutiei Romaniei! Unde esti tu, Tepes Doamne?! Rusine!

Unknown spunea...

Hoitul regal e probabil la morga acum dar se tine secret.Probabil s-a asteptat aprobarea de la guvernul pus de Soros a indemnizatiei de 4,5 milioane euro anual pentru iepele ''principesei''

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Vasile Ion: Alta idiotenie! Cetateanul civil si anonim, Mihai de Hopantzoc este propus pentru Premiul Nobel pentru Pace de catre cozile de topor de aiurea! Tradatorul care ne-a vandut rusilor si ne-a exterminat prin ei sa fie onorat cu un asemenea titlu? Si care a vrut sa cedeze Ardealul ungurilor printr-o semnatura privata? Dar conferirea titulaturii de IUDA lui SATAN nu i s-ar potrivi mai bine?

Unknown spunea...

sa se dea publicitatii aceste fapte ,sa se ceara referendum daca cpoporul este de acord sa platim noi intretinerea suitei urmasilor lui MIHAI, din bugetul taii asteia si asa daramat de cioloniasii astia .CINE ARE CURAJUL/?

Unknown spunea...

Eufrosina de care popor vorbesti? Uita-te in jur si spune-mi macar o institutie a statului care e condusa de roman neaos .Presedintie, prim ministru,servicii ,DNA etc ,toate sunt conduse de alogeni si straini de neam care nu dau o ceapa degerata pe acest popor chinuit .Pana si ''elita'' intelectuala impusa Romanistanului e formata tot din alogeni cu Patapievici in frunte .Iar caricatura asta
de rege bolsevic se trage tot din straini la origine perciunati fosti camatari germani .Cui ii mai pasa de romani? Poate celor de la Hexi Pharma care au bagat in mormant prin spitale ( adevarate lagare infectioase de exterminare ) sute de mii de romani .In colonia Romanistan pana si istoria nationala sau patriotismul au devenit infractiuni.Suntem terminati definitiv lasa sperantele cu referendumul si asa nu dau stapanii coloniei 2 bani pe el.S-a respectat vreodata in Romanistan vreun referendum?Pana si Constitutia asta a fosst votata ilegal.Adica in ziua votului (deoarece nu fusee votata de populatie ) s-a hotarat (ilegal) sa se prelungeasca votul cu inca o zi . Si daca tot nu a venit nimeni nici a doua zi au aparut minunile dupa ora 16 cand ''s-a votat'' la 4 secunde desi sectiile de vot erau goale.Multi au uitat.

Unknown spunea...

Regele Mihai are obligatia sa dea Romaniei mult mai multe explicatii , una din ele fiind asasinarea maresalului Antonescu .... Dar o sa duca cu el la Curtea de Arges o serie de secrete care au tarat Romania in intuneric vreme de 55 de ani. Si cei care de fapt si/au batut joc de noi, adica englezii, incearca din nou sa ne discrediteze.
Multumim necuvantatorului pentru modul deschis in care isi apara tara ....

Unknown spunea...

Cine-I acest son of the bitch Anonimous sau cum ma-sa-l cheama ????.Limaxule !!!!. Nu exista niciun REGE MIHAI SI NICI NU VA TRAI PREA MULT , SPER !!!. Acest cretinel imbecil a predat intreaga armata romana din Moldova rusilor !!! Si-a fost decorat cu ordinul POBEDA , ADICA VICTORIA , CEL MAI INALT ORDIN RUSESC . 140.000 de eroi ai neamului romanesc, veterani ai razboiului din Est au luat drumul Siberiei, unii si pentru 10 ani de prizonierat - si fiecare dintre ei a avut o mama , o sotzie , copii care I-au asteptat sa se-ntoarca acasa- zeci de mii nu s-au intors niciodata !!!!. Iar pentru eliberarea Transilvaniei , in Ungaria si Cehoslovacia au fost trimisi sa lupte recrutzii diviziilor de instructzie , copii de 19-20 de ani si care-au si murit , sarmanii cu cu zecile de mii , precum la Oarba de Mures , Debretzin , Budapesta , Muntzii Tatra !!!. Blestemat sa fie homunculul caruia-i sugi mataranga de zombie , limbricule avortat !!!!!.

iceparu spunea...

Studiati istoria dezbracata de haina propagandei adica nu fiti pelicani sa inghiti ce va servesc altii.Imi amintesc ca un coleg al meu de unitate,e adevarat ceva mai in varsta,in perioada in care era criticat comunismul mi-a adresat "domnule colonel,eu multumesc comunismului.Daca nu era comunismul,eu fiu de om sarac nu ajungeam in armata colonel".Sa fi avut dreptate?Cati dintre voi va aflati in asemenea situatie?Discutati cu cei care au facut parte din armata regala si care inca mai traiesc .Se pare ca armata era altfel tratata decat in perioada de dinainte de 1990 si dupa.
Personal optez pentru social-democratie dar ce are sula cu prefectura.

Unknown spunea...

Postez aici deoarece Olescu cenzureaza la greu tot ce nu ii convine - Asa asa Olescule. Jura tu credinta iepelor principesei si actorasului Duda ''cu sange albastru'' .Lasa armata in pace ca tu nu reprezinti pe nimeni in afara de pupinul profesionist umeras.Altfel vreau sa vad cat donezi din pensie (data de ""boii de republicani) ”"iepelor regale .Posteaza aici sa vedem si noi cat donezi Olescule .Ca iepele si actorasul Duda au mare nevoie de bani si nu vor sa-si plateasca impozitele (ci doar sa incaseze malaiul de la poporul asta chinuit) .

Unknown spunea...

i uitat sa raspunzi Olescule.Cat donezi (din pensia grasa pe care o incasezi nemeritat de la republicani) pentru ''casa regala'' care nu vrea si pace sa-si plateasca impozitele pe averea uriasa.Dai ceva si tu sa ajuti iepele regale sa traiasca in lux ? Apropo ai primit apartament de la republicanii pe care ii dispretuiesti ? Doneaza-ti si locuinta lui Duda si Margareta si dute cu chirie.Sau esti doar monarhist de opereta?

Unknown spunea...

http://www.tribunainvatamantului.ro/marea-unire-a-romanilor-1-decembrie-1918/ Vezi aici cine a facut unirea si lasa vrajeala cu perciunatii tai ''regali’' fosti camatari in Germania.Cat priveste prima unire a fost facuta intradevar de un mare rege ROMAN pe care il respect Mihai Viteazul.

Anonim spunea...

Asta a sters olescu si reprezinta doar 10-15% din cat am salvat.Nu am nimic impotriva lui olescu dar nici el nu are pic de respect pentru republicani.Si eu sunt republican......probabil ca bunicii lui olescu au fost ceva slugi pe la mihai si trage si el nadejde la ceva parai.....ca de varsta lui olescu nici nu mai spun.E un pustan.Sa nu ziceti ca "bag batul prin gard" intre doua bloguri ca nu-i adevarat......Ma dispera digi 24 si antenele cu gargara.Las ca maine o "decongeleaza" (dupa 11 zile) si poate putem trai si noi normal
Restul ....ce a sters olescu(o mica parte) puteti citi mai jos.Cu regret pentru nesimtirea unora.Eu mi-am exprimat doar convingerile,nu mai mult


Cand o s-o mierleasca si ilie nastase la ce sa ne mai asteptam? intreb si eu:

+bonus cand o mierleste fonfaitul tradator mihai......RO devine o tara parasita de tineri dar un "mare cimitir regal" cu toti "regii" impaiati......Pai tanti ana la Curtea de Arges?.....cine mai e inmormantat acolo? cred ca se rasuceste Neagoe Basarab si Radu de la Afumati si Carol I.....ce cauta aia acolo? NU a fost regina NICI O SECUNDA,mai departe stiti si voi de ce

PS lu'fonfaitu nu poate veni la inmormantarea nevestei ca "i-a recomandat medicul"....eu veneam si pe targa si oricum indiferent ce spun medicii.Fii-sa nu vine "din motive personale" Adevarul e ca-i doare-n c*r
PS si apropo au trecut 10 zile de cand a mierlit-o.Maine trebuie scoasa din congelator ca merluciu....hi,hi.Parerea mea!
Si alt PS 3(TREI) carti de condoleante deschise in 3 locuri?? si timp de 40(patruzeci de zile) Astia sunt dementi!! si sunt si "saraci" ca au departament de PR si casa de avocatura(care nu sunt ieftini) dar si 4.1 mil lei datorie la fisc taxe si impozite neplatite.Si au gasit solutia Vor fi declarati/institutionalizati ca orice alt minister bugetar si vor fi platiti de la buget..... Sa nu ziceti ca nu stiati(adica Olescu)......ma mir sa ramana commentul asta ca mi-am tocit degetele degeaba

si apropo olescule :daca eu ma declar republican n-ai dreptul sa ma faci "spalat pe creier" Mai citeste pustiule mai citeste!! Daaaa un faraon n-ai vrea? ca de ce nu?



@R xxx
si daca tanti ana a fost soldat ce-i cu asta??? au mai fost zeci de milioane de femei...retine zeci de milioane.Ai niste argumenteee.....:):)


@olescu
Mai dar tu din 6 comentarii ale mele anulezi 5? ce credibilitate mai ai?


gheo spunea...

Se stie ca *fostul rege Mihai a depus un juramant formal fara nicio putere legala ci, doar formala pentru a masca aparentele* si atunci ... a cui rege a FOST ???.

Huhu Rezea spunea...

Ariadna Combes, cea care i-a dus ex-regelui Mihai Declaratia de la Budapesta, a fost fiica dizidentei Doina Cornea din Cluj.
Ariadna, căsătorită in Franța cu un ofițer de informații, a murit anul trecut...prin noiembrie.Mama sa înca mai trăieste.