Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 02, 2011

Din discursul lui Basescu catre romanii timoceni din Serbia

4 comments
Basescu primit romaneste la Negotin-Serbia
Presedintele Traian Basescu a efectuat zilele trecute o importanta vizita in Serbia, vizita mai putin mediatizata, din pacate, in Romania.
Luni, la Belgrad, presedintii Basescu si Tadici au convenit ca  Belgradul are nevoie de ajutorul Bucureştiului pentru a ajunge mai repede în Uniunea Europeană, dar şi pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia. De asemenea, Porţile de Fier III este o alta initiativa lansată  la Belgrad de preşedinţii român şi sârb.
Marti, Traian Basescu a vizitat orasul Negotin, un fel de capitala a romanilor din Valea Timocului si s-a intalnit cu etnicii romani de acolo care nici ei nu sunt lamuriti ce sunt: romani, vlahi romani sau numai vlahi.

Ce le-a spus Basescu, printre altele, timocenilor

"Un lucru nu se poate face nici de la Bucuresti (...): responsabilitatea de a fi impreuna a minoritarilor romani. Aici este o chestiune de cum gandeste fiecare. Sigur, daca va uitati la patria-mama, veti vedea si acolo destula dezbinare, deci nu ma mira ca ea a trecut si la sud de Dunare.
Cred ca principalul obiectiv al minoritatii romane din Serbia ar trebui sa fie prezervarea valorilor lingvistice, a culturii si a obiceiurilor si atunci o disipare de diverse formatiuni si structuri, fie ele ale societatii civile, fie ele politice, nu face decat sa faca mai slaba capacitatea minoritatii de a mentine ceea ce este reprezentativ pentru natiunea romana. "

"Profit de interventia dumneavoastra pentru a face un apel la romanii din afara frontierelor in general, nu numai la cei din Serbia, sa stea uniti pentru a-si putea valorifica drepturile de minoritari intr-o tara democratica. Cu cat vor fi mai risipiti, cu atat vor avea resurse mai putine si cu atat vocea lor va fi mai slaba", a spus Basescu, intrebat de un reprezentant al comunitatii romanesti ce poate face Romania pentru apararea drepturilor minoritatilor.

"Daca vointa romanilor de la sud de Dunare este ca unii sa se autodenumeasca romani, iar altii vor sa se autodenumeasca vlahi, dintre vlahi unii spun ca sunt vlahi romani, iar altii ca sunt vlahi pur si simplu si ca nu au nimic comun cu Romania. Probabil foarte multi uita cum s-a chemat teritoriul de la nord de Dunare, care purta candva in istorie exact denumirea pe care ei si-o asuma spunand: 'Da, ne numim asa, dar nu suntem romani'. Ce vreau sa intelegeti, statul roman nu va face o strategie care sa dea solutii cetatenilor Serbiei.

Nu vom face niciun gest de amestec in treburile interne ale Serbiei, asa cum nu am accepta niciun gest ca cineva sa vina sa ne spuna: 'Ce faceti cu ceangaii si cu ungurii?'. Este exclus sa avem o asemenea strategie. Ce putem sa facem e ceea ce facem - a fost vremea cand ne-am batut sa fie recunoscuta minoritatea romana din Banatul sarbesc, acum incercam sa explicam pentru vlahi ca cei care se recunosc a fi vlahi romani au dreptul sa invete in limba materna, ca au dreptul la o biserica ortodoxa, parte a BOR, la mijloace mass-media, iar pentru cei care nu se recunosc a fi vlahi romani chiar nu avem ce sa le facem",
El a tinut sa precizeze ca Romania nu poate face nimic din ceea ce ea nu accepta pe teritoriul sau, dar poate ca la nivelul relatiei bilaterale sa faca tot ce se poate politic si diplomatic pentru ca "un adevar sa fie recunoscut".

"Speranta noastra este ca daca vor capta televiziunea nationala din Romania vor constata ca vorbesc aceeasi limba si atunci vor intelege ca au originea pe acolo, nu neaparat ca nu au o radacina. (...) in altceva nu ne vom implica. Ce putem sa facem, in momentul in care si minoritatea vlaha ar fi recunoscuta ca fiind parte a minoritatii romanesti, sa finantam direct proiecte in Valea Timocului. Nu vom face nimic din ceea ce noi nu acceptam pe teritoriul nostru",

La interventia unui reprezentant al comunitatii romanesti care a intrebat de ce romanii din Serbia nu pot avea cetatenie dubla, asa cum au maghiarii, Traian Basescu a raspuns: "Vom analiza. Vom lua nota de problema asta". 

4 comentarii:

Anonymous spunea...

chioru betiv stie ca in serbia cand s-a discutat despre scaderea pensiilor militarilor(doar discutat) a doua zi in fatza cladiri unde stau parlamentarii au venit cateva zeci de tancuri,pai in romania tarfele militare active inca il ajuta pe chioru betiv sa scada pensiile chiar daca asta inseamna ca si ei o sa aiba pensii mici.
nu ii de mirare ca cineva(poate pe buna dreptate) a vrut sa dea in judecata chiar pe aia care au calculat,adica eu nu cred ca poate chioru betiv sa recalculeze singur 160 de mii de pensii,fara complicitatea tradatorilor(aia puteau sa spuna,eu nu recalculez nimica,da-ma afara,singur nu cred ca te descurci chiorule betiv).
ce pot sa spun,fu-te-as pe ma-ta chiorule betiv si sper sa arzi in iad impreuna cu paduchei pdlaci,tradatorii unpr si bozgorii udmr cat mai repede,pentru faptul ca ai scormonit cacatul cu recalcularea,acuma si daca o sa vina alti sa abroge legea,ma indoiesc ca o sa reactiveze legea din 2001,asa ca o sa dea o lege doar sa nu scada pensiile militare,dar asta inseamna ca dacapeste 10 ani un militar castiga 3000 de euro pe luna nu o sa mai ia un pensionar 80% din suma respectiv ci tot o suma care pentru data respectiva este mica.
practic daca nu reactiveaza legea din 2001 pensiile militarilor o sa fie inghetate pe veci(ma indoiesc ca punctul de pensie o sa ajunga la 5000 de lei peste 10 ani)
MULTE MUIE CHIORULE BETIV,TIE SI TUTUROR CARE VOTEAZA SAU FAC PARTE DIN PADUCHEI PDLACI,TRADATORII UNPR SI BOZGORII UDMR,SPER SA FITZI BLESTEMATI VOI SI COPII COPIILOR VOSTRI SA MOARA DE FOAME.

Plano10 spunea...

@Anonim
Te rog sa-ti mai revizuiesti din epitetele pe care le folosesti cand postezi aici, chiar daca sunt adresate lui Base.
Poate iti dai si un nume... ca sa te deosebesti de restul anonimilor lipsiti de curaj.

Anonymous spunea...

Oricum, e bine când mai merge cineva din România la vlahi. Asta le mai întărește moralul. Până acum doar ASTRA avea legături acolo și scriitorul timișorean Cristea Sandu Timoc, care acum are 95 de ani. Probabil dacă Băsescu ajută cu ceva Serbia, la UE, s-ar putea ca și sârbii să se comporte mai omenește cu o minoritate de sorginte română pe care nu o recunosc.

Plano10 spunea...

@Anonim
Tadici a promis la Belgrad ca romanii din valea Timocului vor avea aceleasi drepturi ca ai din Voivodina.

Desi a zis ca nu prea conoste modelul romanesc aplicat in problema minoritatilor.

Desi afirma contrariul, Basescu il cam santajeaza pe Tadici daca vrea sa inceapa tratativele de aderare la UE, acolo unde noi putem sa blocam.