Un produs Blogger.

joi, decembrie 15, 2011

PROGRAMUL TROFIN de recalculare a pensiilor militarilor si politistilor potrivit L 119/2010

18 comments
In ultimele zile am observat ca din nou este accesat articolul cu Formula de recalculare. Probabil ca au inceput sa vina deciziile de revizuire.
L-am rugat pe @TROFIN sa-mi trimita programul sau de calcul, in excel, pentru a-l pune la dispozitia celor interesati.
Iata-l:

--> PROGRAM de CALCUL, varianta imbunatatita. Salvati fisierul in calculatorul dvs si lucrati pe el.


Instructiuni de folosire:

Aplicatia este intocmita pentru o perioada de 60 de ani , intre anii 1950 si 2010.Perioada de 60 de ani poate fi mutata fie inapoi fie inainte prin introducerea primului an in caseta A9 dar trebuie mutate si datele care tin de ani , respectiv contributia la fondul pentru pensia suplimentara , coloana E si venitul mediu anual , coloana G. Modul de operare este simplu. Trebuie sa aveti instalat softul Microsoft EXCEL si sa introduceti pentru fiecare luna a fiecarui an de activitate : 
- in coloana C sporul procentual , fara simbolul %, pentru conditiile de munca.
Aveti grija de precizie , respectiv daca nu aveti luni intregi trebuie trecute
fractiuni de procent ( scrieti cu virgula !) determinate dupa regula de trei
simpla;
- in coloana D treceti 1 daca ati ati contribuit la fondul pentru pensia 
suplimentara , in perioada 01.01. 1967 - 31. 03. 2001 si 0 (zero) daca nu ati
contribuit. Fiindca cei de la CSP calculeaza separat , pentru prima luna de
activitate ca militar , cand s-a primit solda la absolvirea Scolii Militare ,
pentru numarul de zile din luna  cat s-a contribuit efectiv, o sa apara o mica
diferenta dar  care are efect neglijabil la cuantumul final al pensiei .
Pentru o mai buna precizie , in coloana D ,in luna in cauza, pentru acest caz,
se introduce un indice care se determina ca raport dintre partea din solda 
care vi s-a cuvenit in calitate de absolvent ( pentru numarul de zile din luna)
si suma dintre  aceasta parte si  partea din solda care vi s-a cuvenit in 
calitate de elev sau student pentru numarul de zile corespunzator din luna
absolvirii institutiei. Aceiasi metoda se aplica si pentru determinarea 
procentului alocat conditiilor de munca din coloana C aferent primei luni de
activitate , daca este cazul. ;
- in coloana F introduceti pentru fiecare luna a fiecarui an de activitate 
veniturile lunare totale din adeverinte . Pentru perioadele cu venituri lipsa 
introduceti din OUG1/2011 solda minima de grad si functie pentru gradul pe care 
l-ati avut in perioadele respective. Pentru perioada efectuarii stagiului 
de miltar in termen sau  MTR ( daca este cazul ) si scolii militare , se 
introduce pentru fiecare luna venitul mediu lunar pe economie , brut/net , 
din coloana G si 0 in coloana D.
- in celula H815 introduceti , daca este cazul , numarul de puncte pentru 
stagiul potential acordat pentru invaliditate;
- in celula H816 introduceti , fara simbolul %, sporul acordat pentru detinerea 
Ordinului Meritul Militar ( 20% pentru cel putin 25 ani de activitate, 15% 
pentru cel putin 20 ani de activitate si 10% ). Implicit este valoarea 20.
- in celula H818 ramane stagiul de cotizare de 20 ani;
- in celula H820 ramane valoarea implicita a valorii unui punct de pensie,
732,8 lei.
- in celulele E877, E878, E880 si E881 , nu se fac modificari , fiindca ,cred ,
ca si dumneavoastra , ca toti ceilalti militari nu ati contribuit la fondul 
pentru pensia suplimentara cu 4%, toti am contribuit cu 2%,3% si 5%.
Rezultatele finale se regasesc in celulele H819, H821, H822 si H823. 
Tabelele care urmeaza dupa linia 823 cuprind date de sinteza , asa cum transmit 
si domnii care revizuiesc ( recalculeaza) pensiile.
Aplicatia are arii protejate. Salvati intr-o alta locatie sau sub alt nume 
pentru refolosire in caz de avarie.

18 comentarii:

Casper7 spunea...

- Perfect. O să îl încerc să văd dacă dă aceleaşi rezultate cu programul făcut de mine pentru uz personal.
- După câte ştiu, toată lumea a contribuit în perioada 01.01. 1967 - 31. 03. 2001 la fondul pentru pensia suplimentară, deci aici se putea trece implicit "1"
- Programul ar fi trebuit să fie implicit "doar în citire" (Read only) ca să forţeze imediat după introducerea unor date salvarea sa sub un alt nume, spre exemplu numele pensionarului urmat de data (aaaallzz)(ca la tabelul cu pensiile M.Ap.N.). Pentru a nu pierde accidental datele introduse este recomandat să de facă prima salvare a fişierului după ce au fost introduse primele date (făcute primele modificări).
- Şi nu în ultimul rând, programul se adresează atât celor care au Adeverinţa CMJ cu veniturile lor şi nu au primit încă decizia cu recalcularea şi revizuirea "oficială", dar şi celor care au primit decizia şi vor să verifice dacă calculele celor de la pensii sunt corecte. Difernţe ar trebui să fie numai dacă s-au introdus date diferite, în rest programul reproduce exact modul de calcul folosit de programul "oficial", care dacî nu mă înşel, ar fi trebuit să fie pus la dispoziţia celor interesaţi pentru a-şi verifica pensiile.

Plano10 spunea...

@Casper
Fisierul poate fi trimis ca atasament in Gmail si de acolo, dupa deschidere, salvat in Document. Acolo puteti sa lucrati linistiti

Casper7 spunea...

- Încă ceva:
Pentru cei cărora la primirea deciziei în buletinele de calcul apar difernţe / venituri lipsă faţă de adeverinţele CMJ sau alte evidenţe personale (ex. fluturaşi), dacă se înaintează contestaţii, în aceste ar trebui menţionate şi deosebirile rezultate. Spre exemplu: contest veniturile introduse de casa de pensii din luna mai 2001, care sunt acestea: 000000000. În urma recalculării, punctajul anual 2001 devine 0.00000. La sfârşit li de poate da "mură în gură" tot calculul revizuit de dumneavoastră.
- @Elena zicea undeva pe aici sau pe un alt blog, că aceste contestaţii trebuiesc făcute cu mare atenţie, sub raportul "corectării" sumelor înscrise greşit de casa de pensii, pentru că după asta, deciziile vor fi definitive. E adevărat.
- Contestaţii pot fi făcute şi de cei cărora le-au crescut pensiile după revizuire, dacă au descoperit greşeli în baza de calcul, cu un anumit risc, să ceri mai mult şi să te trezeşti, că la o nouă "revizuire" din partea lor, pensia îţi scade, pentru că au descoperit cumva că ţi-au dat prea mult. E povestea cu "nemulţumitului i se ia darul", deşi e un drept legal al lui să i se calculeze pensia corect.
- Cei cărora pensia le scade în urma revizurii sunt îndreptăţiţi să ceară îndreptarea tuturor greşelilor găsite, pentru a diminua cât mai mult posibil scăderea suferită şi suma de bani care urmează a o înapoia. Ei nu prea au ce pierde, deşi "n-aş băga mâna în foc".
- Succes tuturor!!

Plano10 spunea...

@Casper
Schematic, motivele de contestare ar putea fi impartite indoua categorii:
1. Aplicarea gresita a Legii sau a metodologiei de calcul, in care intra si folosirea unor date inexacte privind veniturile reale din baza de calcul.
2.Desi legea si metodologia sunt aplicate corect, in caz de diminuare a pensiei se invoca incalcarea dreptului de proprietate prin atingerea disproportinata adusa cuantumului pensiei.Aici se merge pe motivarile din sentinta de la Cluj, pe suspendarea si anularea HG 735 si, mai ales, pe motivarea ICCJ in recentul RIL.

Casper7 spunea...

@Plano10
- Problema cu "atingerea disproporţionată" adusă cuantumului pensiei e "foarte spinoasă".
- Dacă la o pensie veche de 1.200 lei, o reducere cu 300 lei ar putea fi considerată "disproporţionată", la o pensie veche de 2.000, aceiaşi reducere de 300 lei ar putea să nu fie considerată "disproporţionată".
- Comisia de contestaţii NU cred să judece această "atingere disproporţionată". Ea verifică doar calculele "reci" rezultate din venituri, condiţii de muncă, pensie suplimentară, etc.
- Doar justiţia se poate pronunţa ulterior, la o atacare în instanţă a deciziei, dacă această scădere este "disproporţionată". NU ştiu însă ce se va întâmpla în cazul ăsta, se mai adaugă arbitrar o sumă de bani la pensie ca scăderea să nu fie "disproporţionată" sau cum se va proceda.
- Oricum vor apărea iar sentințe diferite pe speţe idenitice, funcție de instanțe, politică şi "politici" şi alte variabile pe care nu le pot "ghici" acum.
- Eu nu aş merge pe "mâna asta". Deşi în cazul meu, o scădere a pensiei cu aproximativ 1/4 din brut, ar putea fi socotită "disproporţionată", mă îndoiesc că instanţa mi-ar da câştig de cauză şi se va căuta o soluţie oarecare, pe care acum nu o bănuiesc, pentru a "reduce" la o difernţă "acceptabilă", de data, asta a pensiei mele.
- Speranţa nu moare, dar tinde spre zero.

Plano10 spunea...

@Casper
Atingerea disproportionata poate avea ca reper de comparatie nu numai vechiul cuantum al pensiei.Daca in interpretarea ICCj se fixeaza ca reper pensia medie sau salariul mediu... asa cum isi justifica si Codruta RIL-ul?

mos alecu spunea...

@Plano10 16 decembrie 2011, 08:13 :
Numai asa ... "de chi-chi" !... stabilirea unui "reper" de genul "pensia medie sau salariul mediu" , ar insemna ca ar trebui ca toate veniturile sa se situeze in acele zone ... toate celelalte putind fi considerate ca "disproportionate" (in unul din cele doua sensuri posibile) ... Asta ar insemna o tendinta de uniformizare a veniturilor . Nu stiu daca cel putin doi din aliatii din USL (liberalii si conservatorii) ar "putea inghiti" o astfel de punere a problemei ...

CEZAR spunea...

Hai sa vorbim....vorbe!!!!

Trofin spunea...

Pentru : Casper7 spunea...
15 decembrie 2011, 21:29

Valoarea implicita 1 nu poate fi peste tot fiindca cei mai multi dintre pensionarii militari au absolvit institutii militare formative iar in aceasta perioada , considerata necontributiva dar asimilata stagiului de contributie , nu se percepea contributie la fondul pentru pensia suplimentara. Deasemenea trebuie avute in vedere si numarul de zile din prima luna de activitate in calitate de cadru militar cand contributia la fondul pentru pensia suplimentara s-a retinut numai pentru aceste zile. Cand am lasat neprotejate datele din coloanele E si G am avut in vedere posibilitatea deplasarii, de catre utilizator ,a tabelului in sus ( catre ani mai mici de 1950) sau mai sus ( catre ani mai mari de 2010 - la nevoie).In rest , fiecare utilizator poate face orice artificiu de care este capabil.

Casper7 spunea...

@Trofin 16.12.2011 09:43
Corect.
Eu încerc să pregătesc o mică foaie excel pentru calculul foarte simplu a banilor care trebuiesc înapoiaţi de cei cărora le scade pensia. Dacă sunteţi de acord, înainte de a-l face public aș dori să vi-l trimit pentru verificare.

@Plano
Interpretarea ICCJ pare tot mai mult "apă de ploaie". Nu face nici rău, dar nici bine, pentru că nu poate fi folosită în nici un sens. Adică se rămâne "aşa cum am stabilit", fiecare instanţă face ce vrea "muşchii lor", cu recomandarea ascunsă să taie din avântul şi pretenţiile pensionarilor militari, pentru că oricum NU sunt bani şi cu toate legile astea adoptate tacit sau prin asumarea răspunderii guvernului nu se ştie ce ne mai aşteaptă.

Trofin spunea...

Pentru : Casper 7 /16 Dec.2011, ora 10:33
Cred ca va referiti la un calcul individual dintre cuantumul net din Dec. 2010 ( sau actual ) si cel , net, rezultat in urma revizuirii.De acord.
Daca va referiti la toti pensionarii carora li se reduc pensiile in urma revizuirii , atunci trebuie folosit Tabelul din 08 Dec. 2011 al M.Ap.N.

Plano10 spunea...

@Casper
Nu e asa cum crezi despre Decizia RIL

Art. 330/7
(1)Asupra cererii, completul se pronunţă prin decizie.

(2)Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese.

(3)Decizia se motivează în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare şi se publică în cel mult 15 zile de la motivare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(4)Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Trofin spunea...

Pentru:Casper7 spunea...
16 decembrie 2011, 10:33
Imi cer scuze !. Din neatentie , cred ca am sters e-mailul trimis de dumneavoastra. De regula, nu deschid e-mailuri care au nume chisnovatice.Mi-am dat seama dupa ce am dat comanda de stergere.
Va rog sa reveniti cu materialul .

Trofin spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Anonymous spunea...

Cum intru in posesia anexei 2 din H.G. nr. 1294/2001? Ca fost pompier am o adeverinta care imi considera toti anii de serviciu militar ca fiind in conditii speciale sau deosebite, dar, in Decizia de revizuire a pensiei, multi ani lucrati in conditii deosebite au devenit ani de munca in conditii normale.

"petale de culori" spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Plano10 spunea...

@nicole
Scrie in Program, pe prima pagina, in dreapta, ce trebuie sa completezi.
La conditii deosebite scrii 25, la normale 0

karadeniz spunea...

@ Anonim 15.25
Anexele sunt de fapt ordinul M.116/2002 pentru aprobarea ”Normelor Metodologice privind încadrarea în condiții deosebite, speciale și alte condiții, specifice cadrelor militare în activitate”
Documentul era clasificat secret de serviciu și poate fi studiat doar la unitățile militare, posibil și la CMJ-uri. Documentul a fost modificat de Gabriel Oprea prin Ordinul nr. M.S.132/28.12.2010 pentru modificarea anexei nr.1 la “Normele metodologice privind incadrarea in conditii deosebite si alte conditii specific cadrelor militare in activitate” aprobate prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.116/2002, astfel ca după ianuarie 2011 toate cadrele militare beneficiază cel puțin de condiții deosebite.
O xerocopie după M.116 ( cam ilizibilă) găsiți pe roarmy230. http://groups.yahoo.com/group/roarmy230/attachments/folder/801408100/item/list