Un produs Blogger.

sâmbătă, ianuarie 21, 2012

Comunicat, revizuire pensii la SRI. Util si pentru pensionarii de la celelalte Case Sectoriale.

18 comments




18 comentarii:

Casper7 spunea...

NU înţeleg ce e cu acea "declaraţie pe propria răspundere" din care să reiasă că nu a valorificat perioada menţionată în alt sistem de pensie.
Este posibil aşa ceva şi casele sectoriale să nu fie informate?
Sunt militari care la momentul actual primesc două pensii, una după cea militară, pe L 164, acum recalculată şi revizuită pe L 119/2010 şi OUG 1/2011 şi una după L 19, pentru anii lucraţi ulterior pensionării militare?
Interesant, foarte interesant, dar în acest caz, cele două pensii ar trebui unificate din oficiu, sau casele sectoriale nu au acces la baza de date a casei naţionale de pensii?

Plano10 spunea...

@Casper
L 164/2001 n-a mai permis recalcularea pensiei militare cu anii lucrati in civilie, asa cum era prevazut in Decretele din 1967 si 1977.
Din 2001 si pana in 31 12 2012, la implinirea limitei de varsta standard, prevazuta de L 19/2000, se putea deschide dreptul la o noua pensie pt anii lucrati dupa pensionare.
Exista si in prezent multi pensionari speciali care au cate doua pensii.
Evident ca acestia nu mai au dreptul sa ceara recalcularea pensiei stabilite potrivit L 119/2010 sau OUG nr.1/2011.
L 263 permite din nou recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, deci si pentru militari, pentru perioadele lucrate dupa pensionare.
Nu am intalnit nicio dispozitie in L 263 care sa prevada transferul /optiunea acelor drepturi la/pentru Casele Sectoriale.
Din acest motiv cer Casele Sectoriale declaratie pe propria raspundere, pt ca sa nu se valorifice de doua ori acele perioade.

Casper7 spunea...

Mulţumesc pentru lămuriri.
Aştept cum am mai zis, o decizie de recalculare cu anii din civie adăugaţi. Pentru a verifica modul de calcul, îndeosebi împărţirea la 20 a tuturor anilor lucraţi. În principiu, ştiu cum ar trebui să fie adăugat acest stagiu ulterior, dar pot apare surprize, deşi ultima "găselniţă" a guvernanţilor este că, în general cei cărora le-a scăzut pensia au avut ani puţini lucraţi în armată şi acum pot să adauge la pensie anii lucraţi în civilie, pentru a mai reduce din pierderea suferită prin diminuarea pensiei militare pure. Se folosesc de un sâmbure de adevăr, pentru a "îndulci" unele scăderi, pentru că multe sunt nejustificate. De câtva timp verific, în paralel, 4 decizii de pensie a unor cadre cu cariere aproximativ egale, sub raport a veniturilor câştigate şi singura concluzie, până acum, e că acestea cresc sau scad fără o regulă anume, am găsit puţine constante şi că lipsesc multe "venituri asimilate" (prime, premii, sporuri), în condiţiile în care există totuşi "o grilă" ascendentă a veniturilor obţinute.
Încă ceva: nu sunt încă lămurit cum au fost calculate o parte din sumele din anexa 1, cu ce se "înlocuiesc" veniturile asimilate (premii, prime, sporuri) atunci când cuantumul lor nu a fost identificat, deşi se ştie că au fost primite şi că, perdanţii acestor recalculări/revizuiri sunt militarii ieşiţi forţat pe Ordonanţa 7, iar marii câştigători sunt pensionarii proveniţi din rândul maiştrilor militari şi subofiţerilor, la care nu am auzit pe nimeni să îi fi scăzut pensia.
Discuţie deschisă ...

Plano10 spunea...

@Casper
Prevederile art 134 alin (3) din HG 257/2011 de aplicare a L 263/2010 sunt foarte clare cum se recalculeaza pensia pentru limita de varsta.

Art. 134
(1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limita de varsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.

Casper7 spunea...

Pentru mine sunt clare, dar pentru ei? Mă aştept oricând la o lovitură sub centură din partea lor.
Cer prea mult, o singură decizie, cu această recalculare făcută? Verific calculele, şi dacă totul e OK, trimit şi eu stagiul realizat pentru a mi se adăuga anii lucraţi.
Am înţeles că sunt mulţi pensionari care au trimis de mult aceste stagii şi că abia acum ele vor fi valorificate, în decizii separate de cele de revizuire, după ce s-a "gătat" cu revizuirea şi după ce s-a adaptat programul informatic la noile cerinţe.
Dacă s-au primit deja astfel de decizii, cu recalculări, nu vrea nimeni să ajute cu publicarea anonimă a uneia?
Eu "sunt fript cu ciorba" (scăderea pensiei), aşa că "suflu şi-n iaurt" până ce nu mă conving că nu e iar o cacialma şi că totul va fi corect, măcar la calcule, că de L 119 m-am lămurit!!

Casper7 spunea...

Până şi expresia "pensie pentru limită de vârstă" poate fi întoarsă, că este, dar de fapt nu este, funcţie de vărstă şi anii lucraţi, aşa că, a mă situa în expectativă nu e o opţiune rea.
Aştept şi modul de recuperare a sumelor plătite în plus pentru cei cărora pensiile le-au scăzut după revizuire. De când, cum, cuantumuri, decizie. Am înţeles că unii au început să primească eşalonat ceea ce li se cuvine în plus, dar ca să se plătească aceste sume, cred că se va lua de la ceilalţi, pentru a nu modifica, global, fondul alocat plăţii pensiilor. Greşesc??

Plano10 spunea...

@casper
"pensie pentru limita de varsta"nu poate fi intoarsa.
Iata de ce ar fi periculos sa se si decida, nu numai sa se spuna, ca Legea 119/2010 si-a incetat efectele la 31 12 2010.
Art 2 din lege consacra ca pensiile anticipate partial si anticipate existente in plata in decembrie 2010 devin pensii pt limita de varsta.

Don Corleone spunea...

@plano 10
esti un jurist EXCELENT cu talent si "aplecare" spre legi dar un "politician" submediocru(aproape ridicol-ca sa fiu elegant)-reciteste-ti arhiva....

Plano10 spunea...

@Corle
Ma ingrijorez de calitatile mele juridice. Daca ele sunt apreciate de un atat de necunoscator intr-ale dreptului pe cat e in cele ale politologiei?

Don Corleone spunea...

@plano
...sunt mult mai cunoscator decat crezi.Reciteste arhiva.
De calitatile juridice si de modul de a le explica poti fi mandru.O spun cu sinceritate.

despre restul.....hmmmmm.Subiectivitatea(interesul) "te omoara"(te rog sa observi ghlilimelele)

Anonymous spunea...

Este incredibil cum nu se ia in calcul ca s-a pierdut calitatea de militar in rezerva si mai mult toata lumea este ocupata cu modul de calcul,corect, incorect, etc ceea ce dovedeste clar ca se accepta aceasta noua lege.NU se pricepe oare ca pensia depinde acum de punctul de pensie care dupa alegeri, in caz nefericit, va scadea dramatic deci cuantumul se va schimba

Plano10 spunea...

Anonim
N-ai inteles prea bine corelatiile dintre salariul mediu, salariul real si puctul de pensie, valoarea punctului de pensie.
Crezi ca soldele nu scad... daca e criza?
Daca iti scadea pensia cu 25% cand s-au redus soldele acum doi ani?
Cum sa-ti pierzi calitatea de militar in rezerva daca ai o pensie stabilita numai prin exceptii de la legea aplicata civililor?

almis spunea...

@Plano
Scuze ca ma bag!
Pensiile militare erau recalculate automat cand se produceau variatii ale c.i.f. si c.i.g.
Reducerea cu 25% a veniturilor nu a implicat aceste modificari, fiind reduse sporurile care erau conexe soldei de baza si care oricum nu intrau la calculul pensiei pe legea 164
Multi confunda voit aceste lucruri.

Anonymous spunea...

almis , esti in eroare. scaderea de 25 % nu s-a produs numai la sporuri ci la salariul brut lunar. vad lunar fluturasul sotiei la bugetari.

Ipu spunea...

@Almis
Reducerea de 25% s-a aplicat inclusiv la cuantumul corespunzator coef.ierarh., valabil la acea data. De acolo, si-a produs efectul "in avalansa" asupra soldei de functie, grad etc.

almis spunea...

Eu am vrut sa spun ca in lege nu au fost modificati coeficientii.

Plano10 spunea...

@almis
Modificarile cif si cig nu erau recalculari ci actualizari.
Reducerea cu 25% s-a aplicat direct pe valoarea coeficientului de ierarhizare.

almis spunea...

Da, corect. Pe legea 164 actualizarea pensiilor se facea numai daca apareau modificari la lege care prevedeau variatii de cif/cig, adica modificarea Anexei 1 din legea 138/1998.