Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 20, 2012

Stanislav Petrov, indisciplinatul, acum rezervist, care a evitat APOCALIPSA in 1983

18 comments

Stanislav Yevgrafovich Petrov 
V-aţi gândit vreodată că noi toţi, indiferent de rasă, vârstă, sex, ideologie, religie, trebuie să-i fim profund recunoscători unui simplu locotenent-colonel din Aviaţia Militară a Uniunii Sovietice ?
Este vorba de Stanislav Yevgrafovici Petrov, nascut in anul 1939, astăzi un respectabil ofiţer în rezervă în cadrul Armatei Rusiei.
Omul care ne-a salvat pe toţi, de la bacterii la miliardele de oameni, se afla la datorie pe data de 26 septembrie 1983, în buncărul secret Serpukov-15, una din bazele Forţelor Strategice de Rachete, situate în apropierea Moscovei.
Situaţia relaţiilor americano-sovietice se deteriorase îngrijorător. Cu doar trei saptămîni înainte, aviaţia militară sovietică distrusese aeronava sud-coreeană 007, la bordul căreia se afla şi un important oficial american, congressman-ul Larry McDonald.
Buncărul Serpukov-15 făcea parte din sistemul de averizare timpurie prin sateliţi, pentru detectarea rachetelor balistice intercontinentale via SUA - aşa-numitul sistem de avertizare Oko, de care liderii de la Kremlin erau foarte mândri.
Responsabilităţile lui Petrov constau în observarea reţelei de avertisment prin satelit şi anunţarea de urgenţă a superiorilor săi despre iminenţa oricărui atac nuclear asupra Uniunii Sovietice. Dacă avertismentele erau interceptate de sistemul de apărare, strategia sovieticilor consta în declanşarea imediată a unui contraatac nuclear cu toate rachetele disponibile. Scenariul - nebunesc, dar real - fusese de fapt aprobat în prealabil de ambele tabere şi specificat în Doctrina Comună de Distrugere Reciprocă, adoptată atât de sovietici, cât şi de americani, în speranţa intimidării reciproce.
Cu alte cuvinte, "Abţineţi-vă şi voi, că ne abţinem şi noi. Altfel murim cu toţii ca proştii într-un conflict în care nu vor exista nici supravieţuitori, darmite învingători sau învinşi"...
Imediat după lăsarea serii, computerele din buncăr au detectat un atac cu rachete intercontinentale lansat asupra Uniunii Sovietice dinspre Statele Unite.
Sistemul informa despre 5 asemenea rachete, care se îndreptau în mare viteză spre URSS. Îndoctrinat în sute de ore de propagandă comunistă împotriva duşmanului american şi planurilor imperialiste de dominare a lumii, locotenent-colonelul Petrov ar fi trebuit să reacţioneze mecanic şi conform regulamentului foarte strict.
Dar nu a fost aşa.
Factorul uman şi dorinţa de pace inerentă unei fiinţe umane normale s-au dovedit (din fericire pentru toată lumea) mai puternice decât idelogiile politice şi militare cu care Kremlinul spăla creierele agenţilor săi secreţi.
Eroul întregii omeniri nu a crezut computerul şi bine a făcut.
A ignorat voit alarma sistemului Oko, fiind convins, în sinea sa, că "iminentul atac american" nu putea consta într-o salvă de doar 5 rachete, în condiţiile în care cele două super-puteri deţineau mii de rachete cu focoase nucleare. Petrov şi-a adus aminte şi de conversaţiile în care câţiva savanţi sovietici puneau la îndoială acurateţea sistemului de alarmă prin satelit. Imediat după semnalul cu privire la cele 5 rachete, computerele au mai identificat alte 4 rachete recent lansate. Petrov era acum sigur că sistemul era defect, în ciuda faptului că nu avea nicio metodă cu care să-şi verifice suspiciunea. Sistemul de radare terestre al Uniunii Sovietice nu detectase nicio rachetă.
Emoţiile şi încordarea trăite de acest om, disperat să găsească o urmă de sânge rece în propriile vene, erau la apogeu. Următoarele 10 minute au fost cele mai grele din viaţa sa. Petrov asuda litri de transpiraţie, urmărind dacă traiectoria rachetelor se va abate spre Moscova.
Din fericire, ecranele nu au arătat nicio lumină; nicio explozie de 150 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima nu a zguduit împrejurimile. În schimb, sirenele şi semnalele de agresiune nucleară au încetat, iar luminile de alarmă s-au stins de la sine.
Alerta fusese falsă, sistemul avea o defecţiune majoră. Ceea ce păreau a fi 9 rachete care aduceau Apocalipsa pe aripile lor era, de fapt, reflexia neobişnuită a luminii solare pe norii de mare altitudine - fenomen optic interpretat de satelitul Molnia drept rachete în plin zbor.
Pentru Stanislav Yevgrafovici Petrov au urmat luni îndelungate de anchete, chestionări, cercetări.
Iniţial a fost lăudat de superiori pentru gestul său salvator. Dar nu a primit niciun premiu sau apreciere publică (ca şi cum o astfel de recompensă s-ar fi putut ridica vreodată la valoarea gestului său şi a sângelui rece de care a dat dovadă). Din contră, a fost tras rapid pe linie moartă, trimis în rezervă şi pensionat în linişte.
Evenimenul era unul extrem de ruşinos pentru liderii de la Kremlin. Sistemul lor de avertizare viciat arăta vulnerabilitatea sovieticilor şi-i făcea şi mai nervoşi.
Nici americanii nu s-au dovedit mai breji, în ciuda auto-reclamei şi războiului de imagine dus de Washington cu fonduri nelimitate. Deloc mai inteligenţi sau mai precauţi, americanii şi aliaţii lor din NATO au declanşat, în acelaşi an 1983, un mare exerciţiu comun sub numele de cod Able Archer, exerciţiu care simula un conflict minor degenerat într-o confruntare nucleară. Aceasta fără să aibă habar că sovieticii le interceptaseră toate planurile şi comunicaţiile.
Prostia liderilor NATO era şi ea la cote maxime. Pe data de 8 noiembrie, comandamentul NATO simula atacul nuclear apăsând pe temutul buton roşu, semnal pentru încheierea simulării Able Archer. Nu aveau nici cea mai mică idee că Flota de Război sovietică din Marea Baltică şi submarinele nucleare se pregăteau de ripostă. Din fericire, incidentul Petrov adusese mai multă înţelepciune la Kremlin. Nervii au rezistat iarăşi.
KGB-ul a transmis celor din CIA că omenirea fusese din nou aproape de Marele Sfârşit, iar raportul Agenţiei Americane de Informaţii a fost citit în aceeaşi seară de Ronald Reagan.
Preşedintele american a fost atât de şocat şi speriat, încât a demarat imediat negocierile care au dus, într-un final, la sfârşitul Războiului Rece.
Cât despre Petrov, astăzi este un pensionar care îşi duce liniştit existenţa în oraşul Friazino din Rusia.
Nici americanii nu au fost mai darnici cu omul care a salvat lumea. O asociaţie cetăţenească din San Francisco i-a înmânat, în anul 2004, un premiu onorific, precum şi suma de... 1.000 $.
Fără să fim ironici, oare acesta este preţul planetei noastre?
Era să uit: trimiteţi din când în când şi un gând bun către acest om, despre a cărui existenţă şi importanţă puţini ştiu. Măcar atât.
La urma urmei, îi suntem cu toţii, cumva, datori...

18 comentarii:

CEZAR spunea...

Doamne ajuta!!

Emilian Avirescu spunea...

Generalul Petrov Stanislav Yevfravovici este un militar care si-a cunoscut meseria, iar in "secundele si minutele critice" a actionat corect cu sange rece. Adevarul este ca nu el putea declansa Apocalipsa.Sistemul avea control in trepte, iar datele se luau si prin alte sisteme mai mult sau mai putin sofisticate. Orice racheta se vede si de jos optic sau prin radar. Radarele sovietice "vedeau" avioane de la antipozi ridicate la mai mult de 200 m de la sol, si nu ar fi observat cateva rachete americane? Chiar daca dadea Generalul alarma, Brejnev nu putea ordova " OGONI" deoarece trebuia sa primesca din inca trei directii semnalul de alarma de lupta. Materialul exegereaza!

mos alecu spunea...

Esenta "facaturii" acesteia nu este cetateanul care ... bla , bla , bla ... Ghiolbanul cititor trebuie sa inteleaga ca SISTEMUL sovietic era "de cacat" ... "Devoalarea" si a unor gafe ale celorlalti - gafe "de jucarie" , conform autorului - nu este facuta decit pentru cresterea senzatiei de periculozitate a rusilor ...

Don Corleone spunea...

daca am vrea sa vedem cu adevarat greseli IMENSE ar trebui Plano sa te informezi mai mult si mai corect asupra alarmei false a NORAD (Mtii Cheyene) din anul 1983.
atunci articolul tau ar fi exact pe dos(adica potrivit realitatii)nu ca acum,povestioara de doi bani.

Avram Iancu spunea...

@Mos Alecu din ce ai scris aici nu inteleg ,desconsideri inteligenta rusa?Sau o ironizezi?Daca este asa faci o mare greseala.Nici eu nu-i am la inima pe rusi si poate propaganda americana impotriva lor le-a "umbrit"imaginea doar tin sa-ti spun ca sunt "Tari"[puternici]in domeniul stiintei si sunt muuult in fata nostra si-i cam bat la fund pe americani,informeaza-te de la un chinez,japonez sau neamt-nu de la americani care se bat cu pumnul in piept precum gorilele ca sa arate ca ei sunt cei mai cei de pe coaja pamantului.Un singur exemplu vreau sa-ti dau.prin anii '80 a venit o echipa de 4 maistri militari rusi[subingineri] la Alexeni sa ne construiasca un trenajor[un sistem la sol care imita perfect ,si executa,zborul elicopterului MI-8],electronica -la greu.Dom'le se invarteau printe cablaraie si sisteme electronice iar inginerii nostri au ramas masca cand au vazut cu ce "roboti electronici"[asa au fost denumiti maistri rusi] au de a face.Intamplator eu stapaneam rusa mai binisor si rusii erau cazati in blocul unde se faceau serviciile de alarma[Gr.II],iar in zilelel cand imi venea randul la serviciu [3-4/luna]aveam grija de ei ,dupa program-ii duceam prin imprejurimi la o...si...tzuica si discutam cu ei vrute si nevrute ce aveau in cap "omuletii "aia de 1,65 m,m-a frapat ,erau niste electronisti desavarsiti +cultura generala,dar si strong la pahar.La celula aveam si noi un amarat de televizor,care ne facea probleme,mai nene l-au desfacut bucatele ,i-au intins matzaraiele si intr-o ora l-au facut de vedea 'oglinda",si orice aparat ,de orice fel reparau,Aveau niste truse de numai in filme SF vezi.Am mai zis ,nu-i am la inima dar ce-i al lor este al lor.
Apoi ,altadata,a venit o delegatie chineza stiu ca era iarna,ei stiau [toti] engleza si sincer sa-ti spun militarul este militar indiferent de natie parca eram frati si la vicii si la treaba.Ce vreau sa spun despre ei,curiosi ,nevoie mare,noi aveam la celula un caine si o pisica intr-o zi cainele nu a mai aparut ,l-am gasit pe la hangare si am incercat sa-l aducem la celula de alarma ,doamne fugea "mancand pamantul" era speriat rau.Mai ce sa aiba"Tziganul"[asa il porecleam noi-era negru lucios],apoi a disparut pisica [un motan gras,mare].abia in primavara am dezlegat misterul,cand s-a topit zapada,Pe gardul[de sarma ghimpata]din spatele blocului cu celula de alarma atarna pielea motanelului.L-au "executat"chinejii,si,probabil au vrut sa-l "faca"si pe Tzigan dar catzelul a fugit.Noi aveam sobe de teracota la celula si gratare de facut friptura ,pe jar,ne mai incalzeam fripturile din pachete sau painea,si chinejii inventivi ne-au consumat animalutzele de companie.tigri2

Iancu dela Urziceni spunea...

@mos alecu
Am inteles .
,,... "Devoalarea" si a unor gafe ale celorlalti - gafe "de jucarie" , conform autorului - nu este facuta decit pentru cresterea senzatiei de periculozitate a rusilor ...''. Ceva asemanator cu ,,mormanul de fiare vechi...''

CEZAR spunea...

vai de puta ta Iancule...

Plano10 spunea...

In loc de harjoneala de "pe-a ma-ti" ma asteptam sa puneti in discutie faptul ca maiorul Stanislav a incalcat consemnul de a semnala alerta nucleara. Cu de la sine putere a decis ca nu este un atac real. El avea misiunea de a avertiza nu de a decide! Asa, decidentii au aflat ulterior ca Stanislav a decis in locul lor!

Iancu dela Urziceni spunea...

Cred ca avea misiunea de a decide daca trebuieste sa semnaleze o alerta atipica sau nu.In asemenea locuri nu esti pus doar sa ,,raportezi caporalului''.

CEZAR spunea...

Pai da- avem noi sau unii dintre noi, tupeul de a minimaliza arsenalul atomic rusesc!!
In ceea ce-l priveste pe ,,eroul" nostru ,situatia nu-i prea clara!
Asa cum a precizat cineva mai sus, nu-i revenea lui decizia de a deschide focul !
Faptul ca nu a raportat urgent o alarma data de sistemele respective (chiar daca el aprecia ca-i o eroare),militareste vorbind ii grav si ma si mir ca rusii nu l-au scurtat de un cap !!
Inclin sa cred ca el nici nu a vazut respectiva alarma din varii motive (din motiv de votca de exemplu)

Iancu dela Urziceni spunea...

,,Petrov şi-a adus aminte şi de conversaţiile în care câţiva savanţi sovietici puneau la îndoială acurateţea sistemului de alarmă prin satelit. Imediat după semnalul cu privire la cele 5 rachete, computerele au mai identificat alte 4 rachete recent lansate. Petrov era acum sigur că sistemul era defect, în ciuda faptului că nu avea nicio metodă cu care să-şi verifice suspiciunea. Sistemul de radare terestre al Uniunii Sovietice nu detectase nicio rachetă.

Emoţiile şi încordarea trăite de acest om, disperat să găsească o urmă de sânge rece în propriile vene, erau la apogeu. Următoarele 10 minute au fost cele mai grele din viaţa sa. Petrov asuda litri de transpiraţie, urmărind dacă traiectoria rachetelor se va abate spre Moscova.''

Iancu dela Urziceni spunea...

@CEZAR
Rusul era seful unui complex de instalatii.Nu era singur in ,,ghereta'',cu fluierul de git.

Iancu dela Urziceni spunea...

Corectie
Rusul era seful de tura al unui complex de instalatii.

mos alecu spunea...

@Avram Iancu 22 ianuarie 2012, 09:22 :
Am spus : "Ghiolbanul cititor trebuie sa inteleaga ca SISTEMUL sovietic era "de cacat" "
Daca tu ai inteles ca EU am spus "ca SISTEMUL sovietic era "de cacat" " ... atunci ...

mos alecu spunea...

@Iancu dela Urziceni 22 ianuarie 2012, 13:29 :
Asta era ideea ... "Facatura" asta de articol face parte din vechiul arsenal al razboiului rece ... in care sovieticii erau "dracii" cei rai si negri ... iar americanii si ai lor erau arhanghelii puri ai pacii si intelegerii pe Pamint ...

Bineinteles ... razboiul rece continua , cu elemente de "arsenal" mai sofisticate ... dar la fel de timpite din partea care ni se prezinta a fi "cea buna" ... Daca stam bine si ne gindim , vom observa ca ei sint singurii care-i invinovatesc de toate relele pe toti ceilalti ... si ca , de prea multe ori , "dau cu mucii in fasole" ... a se vedea "succesurile" obtinute in recentele "revolutii" din lumea araba ...

Don Corleone spunea...

@avram iancu
chiar ca l-ai inteles gresit pe mos alecu!!
reciteste-i postarea,prima postare,e foarte clara.
Tu ai inteles pe dos:):)

mos alecu spunea...

@CEZAR 22 ianuarie 2012, 18:28 :
Sigur ca afirmatii de genul : "Inclin sa cred ca el nici nu a vazut respectiva alarma din varii motive (din motiv de votca de exemplu)" (referindu-ma , in special , la sublinierea mult clamatului apetit al rusilor pentru bautura) deci astfel de afirmatii sint considerate ca fiind valabile fara nici un fel de dubiu ...
Numai ca realitatea s-ar parea ca este mult prea diferita de ceea ce se considera ca este un adevar incontestabil ...
Pe romaneste spus ... se pare ca rusii sint niste "copilasi" in rindul adevaratilor "alcoolisti" (cel putin in rindul europenilor ... daca ne referim la intreaga lume s-ar putea sa-i gasim pe locuri total dezonorante pentru pentru faima pe care se straduiesc unii sa le-o creeze)

//stirileprotv.ro/stiri/international/luxemburghezii-consuma-cea-mai-mare-cantitate-de-alcool.html

//monitorul.com.ro/arhiva-monitorul/curiozitati/luxemburg-tara-cu-cel-mai-mare-consum-de-alcool-pe-cap-de-locuitor-7207.html

Avram Iancu spunea...

@Mos Alecu
Aveti dreptate ,pe mine m-a derutat ca ati pus adjectivul inaintea substantivului ,am inteles pe dos.O sa fiu mai atent.De fapt am specificat,la inceput ca n-am inteles ,nu v-am acuzat direct.Cat despre comentariile acelui decrepit ce se autointituleaza"Iancu de la ...Barbulest"se observa de la o posta ca o face ca sa ma jigneasca,nu stiu cine este si ce are cu mine dar va dati seama ce inteligenta"sclipitoare"detine.tigri2