Un produs Blogger.

duminică, februarie 05, 2012

Vor fi pensii marite prin revizuire dar suspendate, retroactiv , de la 01 02 2011?

16 comments
Situatia paradoxala enuntata in titlu ar putea aparea la cei care in cursul anului 2011 au cumulat pensia cu salariul de bugetar, luand ca reper cuantumul net al pensiei in plata stabilit pana la revizuire de OUG nr.1/2011, respectiv cuantumul pensiei din decembrie 2010.
Salariul mediu brut pe anul 2011 a fost de 2022 lei iar cel pe 2012 este de 2117 lei. 
In caz ca prin revizuire cuantumul net al pensiei pe anul 2011 depaseste salariul mediu brut pe anul 2011, de 2022 lei,  devine aplicabil art. 14, alin (1), lit k) din Legea 263/2011?

Legea 263/2010
 Art. 114. - (1) în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
k) pensionarul nu mai îndeplineste conditiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.


In mod similar se pune intrebarea, asa cum a sesizat Casper 7, si pentru cei carora, prin revizuire, li s-a micsorat cuantumul net al pensiei sub valoarea salariului mediu brut pe economie si au avut plata pensiei suspendata, pe intreg anul 2011 sau partial,  potrivit art 17 din Legea 329/2009, pe motiv ca lucreaza cu contract de munca in sistemul bugetar; pot acestia sa ceara repunerea in plata a pensiei de la data de 01 01 2011, daca pensia lor speciala a scazut sub salariul mediu inca de  la inceputul anului trecut si acum urmeaza sa primeasca decizie de regularizare?

16 comentarii:

Casper7 spunea...

Bună întrebare.
S-ar putea să fie ceva cazuri.
În aceste cazuri, cred că mai întâi se va lua opţiunea celor aflaţi în această situaţie.
- Dacă situaţia este valabilă doar pentru anul 2011, nu se vor plăti diferenţele în plus pentru anul 2011, mărirea urmând să intre efectiv în plată cu 01.01.2012. Simplu. Pensionarul nu avea cum să prevadă că i se va mări pensia. Să dea înapoi banii la stat pentru funcţia de bugetar nu se poate, că a lucrat de banii ăia, nu a stat acasă, să dea pensia încasată, iar nu se poate, că dacă ar fi ştiut ar fi optat ori la cumul ori numai la pensie. Deci nu i se dau banii care ar face ca veniturile sale să depășească legea cumulului.
- Pentru anul 2012, sau de când pensionarul ştie că va trebui să opteze pentru pensie sau salariu se poate proceda identic, sau poate nu mai e nevoie, pensia sa revenind iar sub baremul de cumul.
- Rezolvarea "oficială" poate însă să difere semnificativ faţă de logică. În acest sens, cei interesaţi pot solicita un răspuns oficial de la Casa de pensii sectorială sau compartimentul financiar al MApN.
- Problema este cumva şi "în sens invers". Cei cărora le-a scăzut pensia sub barem, pot cere punerea în plată, retroactiv a pensiei suspendate, pentru că efectiv în anul 2011, cuantumul nou, mai mic, permite cumulul.
- Interesant de urmărit evoluţia acestei probleme.

Plano10 spunea...

@Casper
In oglinda si repunerea in plata a pensiei ar trebui sa se faca tot din luna urmatoare in care cumulul a devenit posibil.
Mai problematic este pentru cei care au optat pentru incetarea contractului de munca, asa cum spunea @constantin la alt articol.
Angajatorul nu este obligat sa-l reangajeze.

1047422c-5002-11e1-ac02-000bcdcb8a73 spunea...

Pai daca ar fi sa dorim moartea caprei vecinului ,asa cum cei carora ne-a scazut pensia ne ia de la 01.01.2011 pana la 31.12.2011 (desi nu visam ca ne va scadea) asa sa se procedeze si cu cei carora le-a crescut pensia au depasit salariul mediu si au lucrat in institutii bugetare. Sa le ia pensia din urma.
Cineva mi-a spus la un moment dat cand m-am plans ca nu am de unde sa dau inapoi o suta de milioane ca atunci lor de unde sa le dea marirea daca eu nu dau inapoi... sau nu e lege pentru toti?

mos alecu spunea...

L.329/2009 :
Art. 17.(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care :
b) după data intrării în vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
Art. 18. -(2) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, în termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, să îsi exprime în scris optiunea între suspendarea plătii pensiei pe durata exercitării activitătii si încetarea raporturilor de muncă, ...

De unde curge termenul de 15 zile pentru exprimarea optiunii ? De la data comunicarii deciziei de pensie prin care a luat cunostinta de cuantumul pensiei .

Ar fi aberant (dar nu imposibil la actualii guvernanti) sa se considere ca impricinatii trebuiau sa-si "exprime optiunea" in 15 zile de la data de 01.01.2011 ( data de cind se instituie noul cuantum al pensiei) , in conditiile in care ei nu aveau cum sa stie noile cuantumuri ...

Ionel N. spunea...

@ nea alecu
Pentru ai nostri guvernanti totul este posibil! Impricinatii trebuiau sa-si calculeze pensia cu formula pusa la dispozitie chiar de domnia ta si sa se retraga din activitate( sau sa renunte la pensie) fix de la 01.10.2011!Ce la pensii se gandeau vreunii ca peste nu stiu cati ani se vor modifica?
Sa plateasca daca au supt nejustificat sangele (cam anemic) poporului!

rez98 spunea...

INSTRUCŢIUNI din 20 noiembrie 2009
pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009
ART. 5
(1) Prin pensie netă se înţelege cuantumul pensiei rezultat în urma deducerii, conform legii, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a impozitului pe venit.
(2) La determinarea pensiei nete nu se au în vedere indemnizaţiile cu caracter necontributiv acordate în baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizaţia de însoţitor plătită pensionarilor pentru limită de vârstă care, conform legii, provin din pensionari încadraţi în gradul I de invaliditate, indemnizaţiile acordate nevăzătorilor şi persoanelor cu handicap şi nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante.

Nu cred ca este nici un pericol chiar daca a fost situatie de cumul in anul 2011 si decizia de revizuire a pensiei stabileste o suma mai mare decat smb din 2011 (2022 lei).
Mai mult, daca cuantumul pensiei a crescut dar are o valoare sub 2117 lei (smb pe anul 2012 stabilit prin lege in decembrie 2011), poate cumula in continuare pensia cu salariul.

rez98 spunea...

Evident, valoarea neta a pensiei

Plano10 spunea...

@mos alecu
Mai problematica este situatia pensionarilor care la data intrarii in vigoare a Legii 329/2009 cumulau pensia cu salariul si au optat pentru salariu... cu suspendarea platii pensiei.Cum se stie cuantumul pensiei nu s-a modificat in cursul anului 2010 si nici in cursul anului 2011 pentru revizuibilii din oficiu.
Este vorba de cei de la lit a) a art 17 din L 329/2009.
Daca acestia au lucrat si in cursul anului 2011, normal ar fi ca sa ceara reluarea in plata a pensiei revizuite de la 01 01 2011, daca cuantumul net revizuit este sub salariul mediu brut pe economie.

mos alecu spunea...

@Plano10 5 februarie 2012, 19:32 :
L.263/2010 ;
Art. 115. - În sistemul public de pensii, reluarea plătii pensiei se face, la cerere, după cum urmează:

a) începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plătii pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată;

b) începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s-a făcut după expirarea termenului prevăzut la lit. a);

Asa ar fi normal ... adica aplicarea prevederilor de la lit.a , considerind "termenul de 30 zile" curgind de la data primirii deciziei , iar "luna urmatoare celei in care afost inlaturata cauza" ca fiind o1.01.2011 ...

Dar teama mi-e ca ei se vor prevala de lit.b ...

Plano10 spunea...

@all
Pana la urma cum a ramas? Au fost comunicate deciziilr de revizuire si celor care au pensiile suspendate pentru cumul?

viorel spunea...

da,in ianuarie 2012, dar fara a li se fi comunicat decizii de recalculare la sarsitul anului 2010 sau inceputul anului 2011!

Plano10 spunea...

@viorel
A fost in plus sau in minus revizuirea? Mai sus sau mai jos de salariul mediu brut pe anul 2011?

Casper7 spunea...

Dacă tot se pare că „va curge o altă apă şi pe la moara noastră”, ar fi bine să ne concentrăm şi să solicităm unele modificări la actuala legislaţie ce a înglobat pensiile militare (hotărâre de guvern), până ce va fi adoptată o altă lege, care să restabilească statutul special (ocupaţional) al pensionarilor militari.
Astfel, în primă urgenţă, consider că ar trebui operate următoarele modificări:
1. Să rămână în plată vechile pensii militare la pensionarii cărora în urma aplicării L 119/2010 şi OUG 1/2011 le-au scăzut pensiile.
2. Să fie introduse precizări clare privind modul de stabilire şi reconstituire a „drepturilor salariale asimilate acestora”, adică, în principal, a primelor/premiilor din cursul anului şi a celor anuale, a sporurilor şi indemnizaţiilor fixe sau procentuale, precum şi veniturilor celor detaşaţi în Economia Naţională, în situaţia în care acestea nu se pot identifica, din moment ce aceste drepturi asimilate salariilor sunt prevăzute în metodologia de calcul.
3. Să fie introduse precizări privind obligativitatea „reconstituirii” veniturilor obţinute de cadrele militare nu numai din documentele financiare ci şi din Ordinele de Zi pe Unitate, Memoriile Originale şi alte documente în care au fost înscrise drepturile salariale sau asimilate acestora.
4. Să fie creată „responsabilitatea” colectării acestor venituri şi înscrierii lor în documentele de pensie, prin certificarea lor de organele în drept (nume prenume, funcţie în clar, semnătură) şi prin stabilirea unor sancţiuni mari pentru cei care, din diferite motive, au înscris date eronate în documentele care stau la baza stabilirii noilor cuantumuri ale pensiilor militare.
5. Cazurile în care să fie necesară aplicarea prevederilor OUG 1/2011, art. 1, alin. (4), în care nu s-a reuşit în nici un mod identificarea sau reconstituirea veniturilor din solde, să fie cu caracter „de excepţie” şi „justificate” (lipsă state de plată, înscrieri în OZU sau Memoriile Originale) în cuprinsul deciziei.

Casper7 spunea...

- continuare -
6. Să se acorde o majorare de punctaj corespunzătoare militarilor care au fost încadraţi în grupa de muncă ALTE CONDIŢII, pentru a se face diferenţierea de cei care au fost încadraţi la condiţii SPECIALE. Oricum militarii nu au avut până acum contribuţii la fondul social, fie ele diferenţiate sau nu. Aşa că, dacă a fost create condiţii de muncă diferite de cele civile să fie create şi drepturi diferite.
7. Modificările din 2010 la Anexa 1 a HG 1294/2001, privind condiţiile şi locurile de muncă care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă DEOSEBITE, SPECIALE sau ALTE CONDIŢII să se aplice şi pensionarilor.
8. Să fie prorogate termenele (5 ani) până la care, instituţiile abilitate vor trebui să definitiveze noile pensii recalculate şi revizuite, astfel încât, să nu existe pensionari cărora implementarea noii legislaţii să le aducă prejudicii prin „vicierea” veniturilor care au stat la baza stabilirii cuantumului pensiei, cu punere în plată retroactivă de la 01.01.2011. Analiza acestora să se facă în ordinea depunerii contestaţiilor.
9. Să fie valorificate perioadele în care pensionarii au avut o contribuţie individuală de 5% la bugetul de stat, (conform art. 78, alin (2) din Legea 164/2001) ca venituri prin adăugarea lor la celelalte elemente care au condus la determinarea punctajului mediu anual şi a stagiului de cotizare, într-un mod similar punctajului suplimentar acordat în funcţie de contribuţia la fondul pentru pensia suplimentară.
10. Să fie adusă o corecţie la calculul pensiilor celor care au fost obligaţi să se pensioneze în condiţiile OG 7/1998, cu pensii anticipate sau anticipate parţiale, un fel de stagiu potenţial, (ca în cazul pensiilor de invaliditate). Aceştia NU au avut practic posibilitatea de a lucra până la vârsta care le-ar fi permis să beneficieze de o pensie pentru limită de vârstă reală.
11. Să fie eliminate orice prevederi privind restricţionarea cumulului pensiei cu salariul, cel puţin până la împlinirea vârstei de pensionare pe L 263/2010.
12. Să fie înlăturate diferenţele ce apar între legislaţia actuală pentru fostele pensii militare şi L 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Militari să poată şi ei opta, între o pensie civilă şi una militară de serviciu.
Dacă mi-au scăpat alte aspecte care ar trebui corectate în legislaţia actuală ce reglementează fostele pensii militare, vă rog să le adăugaţi.

Plano10 spunea...

@Casper
Ce-ai patit, te-ai incalzit? Curge aceeasi apa!
Nimic nu poate fi schimbat prin hotarare de guvern.

Exista un proiect al pensiilor ocupationale. Filozofia acestora e simpla: mai intai contribui la un fond si apoi primesti pensie ocupationala. In ordinea inversa nu se poate.

Casper7 spunea...

Plano10, 6 februarie 2012, 22:59
Mă gândeam că nu va fi "apă de ploaie" ci "apă grea".
Pentru început se poate începe cu punctul 1, rămânerea în plată a pensiei militare de pe L 164, dacă după revizuire ar scădea.
TOTUL se poate face dacă este dorinţă "politică".
Şi nu vorbim pentru ce va fi, cu contribuţia la pensiile ocupaţionale viitoare, ci de ceea ce a fost, când nu a existat o contribuţie distinctă la fondul de stat pentru pensii.
Atunci nu a fost nevoie de o contribuţie distinctă. Acum banii se duc la fondul comun de asigurări sociale şi trebuie evidenţiaţi separat. Dar s-au mărit veniturile cu suma pe care activul o plăteşte către fondul de pensii. Deci "aceiaşi Mărie, cu altă pălărie".
Asta la plata contribuţiei, pentru că la "drepturi" s-a tăiat, la pensionari actualizarea nu se mai face după activi ci după inflaţie şi punctul de pensie. NU mai e Măria ..., pensionarii foşti militari sunt la cheremul guvernanţilor. Chivernisesc aceştia bine fondul de pensii, va fi bine, NU, atunci mai bine nu s-ar fi făcut militari...