Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 04, 2012

De ce au incălcat Casele Sectoriale de Pensii art.7 din OUG nr.1/2011(rev-regularizare)

0 comments
Potrivit acestui articol, pînă la 31 martie 2012 ar fi trebuit să emită deciziile de regularizare și să înceapă plata /recuperarea  sumelor rezultate ca diferență între pensia în plată  în anul 2011 și pensia stabilită prin recalculare/revizuire.
 ART. 7   (1) In cazul pensiilor prevazute la art. 5 si 6, nu mai tarziu de data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare sau dupa aplicarea grilei prevazute in anexa nr. 1.
(2) Sumele de plata se vor achita pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012, iar sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie, in conditiile legii.

-Spre deosebire de Casele Sectoriale ale MAI și SRI,  la  Casa Sectorială a MApN a apărut o problemă legată de aplicarea greșită, în recalcularea/revizuirea pensiilor, a HG 1294/2001, modificată prin HG S 1019/2010, și a Ordinelor de aplicare a normelor privind condițiile de muncă.
Cum să emită Casa MApN decizii de regularizare dacă și în prezent  emite decizii de re/revizuire a pensiilor în care modifică netransparent condițiile de muncă?
Ministerul comunică în scris că HG S 1019/2010 se aplica numai activilor iar Casa Sectorială emite pe banda noi decizii de revizuire din oficiu în care stagiile deosebite de munncă  din Decizia din ianuarie 2012 sunt transformate în stagii speciale, pentru a majora punctajul lunar/anual cu 50% in loc de 25% .
-Intîrzierea  în demararea regularizărilor ar mai putea fi cauzată și de faptul că sumele care ar urma să fie plătite din buget celor care le-a crescut pensia este mult mai mare decît suma care ar trebui recuperată de la cei cărora li s-a micșorat pensia.

Niciun comentariu: