Un produs Blogger.

miercuri, iulie 25, 2012

Gafă impardonabilă comisă de juriștii USL în modificarea art. 10 din Legea 3/2000 privind referendumul de demitere a președintelui.

0 comments
Teodor Chiuariu

Titus Corlățeanu
Dan Sova


In 2007, PSD și PNL au avut juriști mai buni cînd au modificat Legea 3/2000 referitoare la referendum.
Dovada, textele art. 5 și 10 și comunicatul Curții Constituționale din 2007.

Iată cum arătau art. 5 și 10 din Legea 3/2010 după modificările aduse înainte de referendumul de demiterea lui Băsescu din 2007.

Art. 5.
(1) Referendumul national si referendumul local se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. 

art 10
 - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.


Iată si comunicatul Curții Constituționale de atunci prin care s-a decis că modificarea este constituțională.


COMUNICAT DE PRESA
~ BIROUL DE PRESA AL CURTII CONSTITUTIONALE ~

In sedinta din data de 3 mai 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere sesizarea formulata de un numar de 50 de deputati, in temeiul art. 146 lit.a) din Constitutie, cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Legea a fost adoptata de Parlament sub forma unui articol unic, care prevede:


"Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 10. - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.""

In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea art. 10

din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.




~ BIROUL DE PRESA AL CURTII CONSTITUTIONALE ~
 

In aprilie 2012, PDL a modificat art. 10  din legea 3/2000, aducîndu-l la forma inițială, dar lasînd în vigoare art. 5.
Iată cum aratau art 5 și 10 după modificarea impusă de Băsescu în aprilie 2012: 
 Art. 5.
(1) Referendumul national si referendumul local se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Art. 10.
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. 
 Citind cele două articole, este evident că sunt concordante, nu se contrazic; la vot trebuie să participe mai mult de jumătate din cei înscriși în listele electorale și pentru demitere trebuie să voteze mai mult de jumătate din cei înscriși în listele electorale, situații care fac imposibilă demiterea președintelui.

Incompetenții juriști ai USL, în modificările recente prin lege s-au concentrat pe art. 10 din Legea 3/2000, uitînd că mai există și art. 5 care stabilea un prag.
Au uitat sau prin rea credință n-au mai introdus, în modificările aduse L 3/2000 sintagma „ Prin derogare de la art. 5 alin. (2)”, astfel că modificarea  legii arăta  cu două condiții cumulative de validare a referendumului: una prevăzută de art.5, cu prag de participare și alta de art. 10,   ca jumătate plus unu din cei care au participat la vot să fi votat DA.
Iata cum arata modificarea adusă prin legea 131/2012:
 Articol unic
Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
Această neglijență de redactare a permis Curții Constituționale să decidă peste decizia dată în 2007 că Legea 3/2000, după modificare, trebuie aplicată astfel încît să respecte și art. 5, lăsat în vigoare. 
Neglijența a fost îndreptată prin OUG nr.41/2012, dar intre timp Curtea se pronunțase pe modificarea Legii în Parlament și scandalul internațional se declanșase. A trebuit ca și Ordonanța 41/2012 să fie pusă în acord cu Decizia din anul 2012 a Curții Constituționale.
Iată motivul pentru care o țară întreagă  tremură că nu se prezintă la referendum jumătate plus unu din cei înscriși în listele electorale. 

Motivarea Deciziei nr.731/2012 a Curții Constituționale

Niciun comentariu: