Un produs Blogger.

vineri, iulie 20, 2012

STOP noii acțiuni de bulversare a pensiilor militare! In atenția premierului Victor Ponta și a președintelui interimar Crin Antonescu

0 comments
Din 2009 și pînă în aprilie 2012, regimul Băsescu a supus pensionarii militari unei batjocuri generale concretizată în cîteva valuri de recalculări și revizuiri ale pensiilor.
La stresul si nesiguranța provocate de obicei de oricare  modificare a  legislatiei în domeniul pensiiilor s-au adăugat  greșeli și abuzuri în aplicarea Legii 119/2010 și a OUG nr1/2011, unele dintre ele înlăturate numai pe cale judecătorească..
După 2 ani de incertitudini, în care regimul Băsescu își propusese o scădere drastică a pensiilor militare, introduse nedrept în categoria pensiilor nesimțite, fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, prin presiuni politice neortodoxe asupra guvernului Boc, a impus o formulă de calcul a pensiei militarilor, formulă care nu numai că nu a condus la micșorarea pensiilor ci a determinat o majorare pentru mai bine de 80% dintre pensionarii din Armată, Ordinea Publică și Siguranța Națională.
Principiul contributivității stabilit prin Legea 119/12010 și Legea 263/2010, prin care și pensiile militarilor au  fost  calculate în puncte de pensie, prin raportarea soldelor din întreaga carieră militară la salariul mediu pe economie, asociat cu reducerea stagiului complet de cotizare pentru militari, potrivit Anexei 6 din Legea 263/2010, a favorizat peste 80% dintre militari, respectivi pe cei care au rămas sub arme pînă la împlinirea limitei legale de vîrstă. 
Noul mod de calcul i-a afectat pe cei care, din diverse motive, au ieșit la pensie înainte de limita legală a vîrstei de pensionare - pensie anticipată. Din informații furnizate de Comisiile de Apărare ale Parlamentului, numărul pensionarilor militari cu pensia micșorată prin recalcularea/revizuirea din anii 2010-2012 ar fi de cca          26 500.
Se pare că și noul ministru al Apărării, domnul Corneliu Dobrițoiu, s-ar afla printre cei 26 500 pensionari. Chiar înainte de numirea în funcție s-a aflat alături de domnul Mircea Dogaru, presedintele SCMD,  pledînd pro domo în acțiunile de contestare generală a Legii 119/2010, nesocotind interesele majorității pensionarilor militari.
După numiea în funcție ar fi trebuit să susțină proiectul de Lege de modificare a OUG nr.1/2010 prin care s-ar fi reparat nedreptățile pricinuite disponibilizaților, in sensul rămînerii în plată a cuantumului mai avantajos în cazul recalcularilor din oficiu, principiu existent și la recalcularile pe Legea 19/2000. Modificarea a căzut în Camera Deputaților, în luna iunie a.c, după ce s-a constituit noua majoritate USL în Parlament. Singurul avantaj pentru disponibilizati, deci și pentru domnul ministru, a rămas scutirea de restituirea sumelor regularizate rezultate după revizuirea pensiilor 
Domnul ministru a abandonat acel proiect reparatoriu pentru disponibilizați si a înființat o comisie de elaborare a unei noi legi a pensiilor militare.
Proiectele pe care lucrează Comisia nu sunt altceva decît o reluare a vechii Legii 164/2001, lege care a avantajat doar o minoritate a cadrelor militare prin faptul că baza de calcul a pensiei o reprezentau veniturile din ultima lună de activitate, venituri care puteau include și drepturi cu caracter nepermanent.
Proiectele pe care lucrează Comisia sunt nefavorabile, în aceeași măsură, și pentru majoritatea viitorilor pensionari din rîndul militarilor.
Iși închipuie cineva că  peste 140 000 de pensionari și familiile lor vor accepta încă un an de nesiguranță?
Dacă vor alege ca în toamnă să voteze astfel încît domnul Dobrițoiu să nu mai poată modifica legea pensiilor militare după cum îi dictează propriul interes?

Niciun comentariu: