Un produs Blogger.

vineri, august 24, 2012

Armata iese în stradă doar la ordin!

4 comments
Din pacate, Alex Parolea Moga a părăsit această lume pe data de 01 11 2019. Ultimele sale consemnări pesimiste despre viitorul acestei generații le găsiți pe fb, cu câteva zile inainte de a muri pe patul spitalului din Curtea de Arges.
https://www.facebook.com/alexparoleamoga?__tn__=%2CdlC-RHH-R-R&eid=ARCR6Zsbv2v2JqcI9vVSH3XVpqH96DXkxn_aFNOOVZCIhmCV_hxRIA-1BwDGF2ANhTjNhBrM4lSRe897&hc_ref=ARTxG1m65N_M5qO9LZ8rwDebRvC2yItXpjrtjdLK-WIrEmSLQleZmTV6dcGU1LIASPA



Mi-a căzut în mînă cartea Prețul trădării-Praf și pulbere, publicată recent de ziaristul argeșeano-vâlcean  Alex Parolea Moga într-o formă adăugită față de draftul  pe care Plano10 l-a găzduit anul trecut pe acest blog.
Am selecționat paginile care cuprind o informație pe care n-am mai găsit-o în documentele care relatează despre evenimentele din 1989, respectiv faptul că generalul Stefan Gusă, șef al MStM, a intenționat arestarea grupului Iliescu pentru înaltă trădare, dar a fost dat în vileag de un contraamiral.
Concluzia scriitorului, care continuă să citească și să comenteze pe acest blog, este că ofițerimii din perioada comunistă îi lipsea miezul veritabil de castă.





Sunt mulţi care ar fi dorit ca această carte să nu fi fost scrisă niciodată . Greutatea ei, alta decât cea materială apasă conştiinţele celor implicaţi şi arată acuzator către vinovaţi . Măcar pentru istorie faptele şi actele acestora să nu fie mistificate . Chipurile lor trebuie privite aşa cum au fost în acele zile şi nopţi – congestionate de emoţie şi teamă , viclene , duale , chipuri asasine . Totul s-a construit pe trădare , numai pe trădare şi armele folosite au fost manipularea , dezinformarea şi glonţul ucigaş ... A fost trădat N Ceauşescu şi în final
asasinat , a fost manipulat şi dezinformat poporul şi obligat să-şi dea jertfa de sânge , au fost manipulate
istituţii din sistem şi în final, instituţiile s-au trădat între ele plătind la rândul lor... a fost trădată ţara.

Personal , în decursul vieţii mele nu pot identifica un segment de timp în care să fi fost fascinat de auraglorioasei elite militare româneşti , de augusta ei prezenţă în actul de comandă , sublim uneori, dar lipsitde sustanţă de fiecare dată ... Afirmaţia este susţinută de certitudini – obligaţi la stagiu militar, eu şi cei dingeneraţia mea , tineri , prea tineri pentru a fi luaţi în serios încercam un experiment unic în felul lui ,permanenţa unui coşmar uneori declanşator de tragedii inutile într-o vreme în care suferinţa era colectivă ... unmediu ostil , primitiv, punitiv , fără coordonatele fireşti ale unei discipline formatoare , fără repere , un mediupopulat şi susţinut de inşi care într-o majoritate covârşitoare citiseră prea puţin ori nimic în propiaviaţă . Stagiul militar devenise o activitate urâtă , dispreţuită , un loc plin de neprevăzut şi întuneric , unloc în care era mai bine să nu te fi aflat ...

Ofiţerii înşişi nu mai erau ca cei din istorie – elita cu rădăcini gorioase fusese înlocuită de fruntaşii gloatei şcoliţi în baza unui dosar de cadre în care piesa de rezistenţă o consituia originea sănătoasă , familia cu copii mulţi , pauperă , din cătunul colbuit ori de prin fundăturile de margine ale oraşelor mizere. La mijloc de secol şi dincolo de el valorile comunismului importat erau la limita de jos a mediocrităţii europene .Acelaşi lucru în armată . În noua armată ... împănată cu mii de consilieri de la răsărit . La treizeci de ani dupăce-mi încheiasem stagiul de oştean, asistam siderat la dezastrul generat de comanda unui corp de ofiţerisuperiori care şi-au trimis subordonaţii la un măcel inutil , acuzator ...Decembrie 1989 istoriceşte , se doreşte a fi recunoscută luna revoluţiei . Doar atât . Referirile la crimă , la lovitura de stat, la incompetenţa unora , la atacul asupra integrităţii naţionale , la trădare -- dezvoltă multă agitaţie printre protagoniştii acelor evenimente , multă , foarte multă iritare ... Au fost timpuri când istoria ne-au scris-o alţii . Vremea şi vremurile se schimbă însă .Uneori şi oamenii .Nu suntem naivi a crede că ceea ce sa întâmplat în Europa de Est a fost o răsturnare de regim - urmare a dorinţei, voinţei şi putinţei fiecărei naţiuni în parte .Nimic nu a fost întâmplător , scenariul era cunoscut de toţi cei care s-au regăsit la comandăîn acele momente marşând pe susţinerea unei forţe uriaşe , reale , alarmate deja . Coroborând asigurareaajutorului frăţesc de care ne-a vorbit în direct la Tv Ion Iliescu , lider incontestabil din prima secvenţăa evenimentelor, cu ordinul dat de generalul Nicolae Militaru – noul ministru al Armatei , unor unităţimilitare de pe frontiera de est să vină în Bucureşti , cu un altul de a nu se deschide focul antiaerian împotrivaflotilelor de elicoptere care ar fi putut veni de dincolo de Prut într-o misiune de desant , sunt probe caresusţin afirmaţiile anterioare .Noroc cu unii precum generalul Guşe, plecat şi el dintre vii spre a da socoteală morţilor de la Timişoara ...”




4 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Pe 01 11 2019 a murit jurnalistul scriitor Parolea Moga Alexandru, despre ale cărui cărți s-a scris și pe acest blog. Obișnuia o vreme să comenteze și pe blogul Plano 10.

CEZAR spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca !
Ne-am intalnit pe Plano 10....

Iulian Mareș spunea...

Să-l odihnească Dumnezeu!

*Ai activitate "fierbinte" pe blogul tau!...😂👍

Iulian Mareș spunea...

Nici la francezi nu-i mai bine!
În eventualitatea unui WW3, Franța lui Macrin are o dilemă: Cui se va preda, iar și iar...

"Până acum era simplu: veneau nemții peste ei şi francezii se predau. Dar acum cum se procedează? Că nici nemții nu mai sunt ce erau odată. Le e şi lene să pună mâna pe o armă şi să te invadeze. Vor să-ți ia banii de la distanță, fără scandal, cu zâmbetul pe buze: cu un soft de emisii măsluit, cu o înțelegere pe la spate cu ruşii, cu orice, numai să nu te mai atace, ca pe vremuri. Trebuie să umbli tu prin toată lumea ca să găseşti pe cineva care să vrea să i te predai."