Un produs Blogger.

miercuri, august 08, 2012

Judecatorul Minea ia decizii peste cvorumul Curtii Consitutionale?

0 comments
Eratele la Decizia CCR din 2 august sunt nule.Au fost adoptate fara cvorum,dupa dictare de la Basescu.
 Curtea Constituțională, prin acțiunile sale din ultimele zile,  a bulversat societatea românească. Ion Predescu, unul dintre judecătorii Curții, referitor la erata trimisă premierului și Monitorului Oficial,   a declarat că aceasta ar fi trebuit luată  în prezența a șase judecători, altfel hotărârea nu este legală.rumul  eratei trimise de Curtea Constituțională premierului și Secretarului General al Guvernului pentru a fi publicată în MO se încurcă și mai mult. Curtea Constituţională, mai precis un judecător de la Curtea Constituţională, a trimis luni seară o precizare către Guvern, prin care arată că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată săptămâna trecută, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Paragraful adăugat ulterior, trimis Monitorului Oficial luni, care a fost și publicat marți, spune că listele electorale sunt cele folosite la alegerile prezidenţiale, adică cele care cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot, ceea ce înseamnă că cetăţenii români plecaţi în străinătate nu mai pot fi scoşi de pe liste, fiind luaţi în calcul la stabilirea cvorumului pentru referendum. Acest paragraf schimbă practic ceea ce plenul Curţii decisese în 2 august: că cetăţenii români cu domiciliu în străinătate nu sunt luaţi în calcul la cvorum.
  Despre faptul că adresele Curții nu erau semnate de președintele Zegrean, unul dintre judecătorii CCR afirmă că acestea au fost semnate de judecătorul de serviciu al Curții,  respectiv Mircea Ștefan Minea, în moment ce Zegrean este plecat în concediu.
Decizia a fost luată prin consimţământul a cinci judecători ai CCR. Deşi cvorumul a fost atins, nu a fost convocată o şedinţă de plen, aşa cum este procedura uzuală, după cum arată un alt judecător al CCR.
 Referitor la acest caz, judecătorul Ion Predescu a declarat pentru  gandul.info că erata ar fi trebuit  luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă, şi că dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituţională.
 ”Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a precizat judecătorul Ion Predescu.

"Dacă este vorba că s-a greşit o pagină, un punct , care nu e de natură să schimbe sensul juridic al deciziei, nu se pune problema unui Plen, atunci e o eroare materială, dacă este vorba de o eliminare, de o completare sau de o adăugire de natură să schimbe sensul deciziei, atunci categoric de competenţa Plenului este luarea respectivei erată", a răspuns Tudorel Toader răspunzând unei întrebări privind natura eratei."În urma unui material din presă (potrivit căruia judecătorii Mircea Minea şi Tudorel Toader ar fi modificat decizia Curţii privind listele electorale), l-am sunat pe preşedintele CCR, (Augustin Zegrean, n.r.) am vorbit şi cu alţi colegi şi am solicitat preşedintelui să convoace de urgenţă un Plen al Curţii. Domnia sa m-a asigurat că în seara asta va lua legătura cu toţi judecătorii. Dacă va fi posibil mâine, dacă nu, vineri sau poate luni, cât de repede posibil", a declarat la România TV judecătorul CCR Tudorel Toader.
"Dacă este vorba că s-a greşit o pagină, un punct , care nu e de natură să schimbe sensul juridic al deciziei, nu se pune problema unui Plen, atunci e o eroare materială, dacă este vorba de o eliminare, de o completare sau de o adăugire de natură să schimbe sensul deciziei, atunci categoric de competenţa Plenului este luarea respectivei erată", a răspuns Tudorel Toader răspunzând unei întrebări privind natura eratei.




Niciun comentariu: