Un produs Blogger.

marți, septembrie 04, 2012

Pionii otrăviți ai lui Băsescu în USL pentru rasolirea referendumului

0 comments
Operațiunea a început imediat după ce USL a preluat guvernarea și a anunțat că intenționează să readucă la forma inițială art. 10 din Legea 3/2000, legea referendumului, pe care tocmai îl modificase, în luna aprilie 2012, majoritatea bocistă din Parlament, la cererea lui Băsescu. Portocalii modificaseră legea astfel încît, pe lingă prevederea din art. 5, care impunea pragul de participare de 50%+1, trebuiau să voteze 50%+1, tot din cei inscriși pe listele permanente, pentru ca referendumul să fie validat.
Deputat PNL, Pieptea Cornel
Senator PSD, Severin Georgică
Inițiativa legislativă de  readucere a L 3/2000 la forma care să corespundă și recomandărilor Comisiei de la Veneția a fost preluată și susținută cu mult tam-tam în presă de senatorul PSD Severin Georgica si de deputatul PNL Pieptea Cornel.
Cred că rolul lor a fost de a ameți majoritatea USL cu un proiect de lege care să modifice cvorumul de vot pentru validarea referendumului (art. 10), fără să se atingă de art. 5 din lege, cel care, de fapt, impunea cvorumul de participare. 
Așa cum am mai arătat, art.5 din lege fusese anihilat în modificarea din 2007 a  art. 10 al L 3/2000  prin sintagma„ prin derogare de la art. 5”. Domnii inițiatori, mari antibăsiști declarați, au uitat să mai introducă această sintagmă și modificarea cu mentinerea cvorumului de participare de 50+1 a fost prezentată ca un mare succes în lupta împotriva lui Băsescu. Proiectul a trecut cu rapiditate prin cele 2 Camere, devenind Legea nr. 131/2012, fără să sesizeze cineva că în realitate nu se schimbase nimic.
Abia cînd Legea 131/2012 era analizată constituțional prin procedura de verificare anterioară promulgării, guvernul a sesizat viciul ascuns al modificării legislative și s-a grăbit să îndrepte prostia deștepților de inițiatori printr-o Ordonanță de Urgență.
Răul fusese produs! Era ceea ce așteptau și băsiștii ca  să reclame la curtea populistă de la Bruxelles că Guvernul Ponta schimbă legislația electorală prin ordonanțe.
Băsescu a lucrat profesional prin oameni din USL. Inainte de Ioan Rus au fost folosiți parlamentarii Severin Georgică și Pieptea Cornel.

Niciun comentariu: