Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 28, 2012

In UE este o nebunie sa nu respecti rezultatul alegerilor, zice Sigmar Gabriel, viitorul cancelar al Germaniei

0 comments
Sigmar Gabriel, SPD. foto Mediafax
Preşedintelie SPD (Partidul Social Democrat din Germania) , Sigmar Gabriel, posibilul cancelar al Germaniei, după alegerile din 2013, a declarat, miercuri, 28 11 2012, într-o conferinţă de presă susţinută la București, în comun cu omologul său de la PSD, Victor Ponta, că aşteaptă de la UE şi de la cancelarul german, Angela Merkel, să spună clar că partidul care câştigă alegerile în România desemnează şi premierul. 
"Ne bucurăm că sondajele arată bine, dar în cele din urmă nu sondajele hotărăsc, ci rezultatele alegerilor. De aceea, vă ţinem pumnii ca rezultatele să fie bune şi aştepăm ca rezultatele alegerilor să fie respectate de toţi actorii politici, incusiv de preşedintele României. Aşteptăm de la Uniunea Europeană şi de la cancelarul federal să spună clar că partidul care a câştigat alegerile va fi cel care va desemna premierul. Privim cu suspans asupra datei de 9 decembrie", a spus preşedintele SPD, Sigmar Gabriel"

O declarație mai amplă a liderului german o găsiți în înregistrarea emisiunii  "100 de minute" pe A3, începînd de  la 01 h și 20 minute -->   AICI
"Trebuie să înțelegeți că simpla bănuială sau un anunț că un președinte  n-ar vrea sa numească un premier legitimat de o majoritate, în urma votului exprimat, pentru mine sună atît de neînchipuit, de neimaginat .Nu pot să cred în mod serios ca astăzi în Europa  se poate încălca atît de drastic voința exprimată prin vot.  In toată Europa există cutuma că acel care a obținut majoritatea formează guvernul. Orice altă cale este aventuroasă, nedemocratică. Mie mi se pare bizară, comică această dezbatere în România și nu-mi pot închipui că președintele României ar putea avea o asemenea idee, pentru că ar  încălca orice principii democratice, așa cum le înțelegem noi în Europa. Așadar, dacă alegătorii au decis, acel partid sau acea alianță care a cîștigat va forma noul guvern și va stabili cine va fi primul-ministru. Orice altă variantă ar fi nebunească și sunt convins că va duce la proteste în întreaga Europă. Nu de o nouă suspendare ar fi vorba ci de opoziția, într-un singur glas, a europenilor care vor spune că trebuie respectată voința alegătorilor. Nu cred că președintele României va avea o asemenea abordare."


UPDATE 29 11 2012

Socialistii europeni se declara socati atat de limbajul folosit de Traian Basescu la adresa lui Victor Ponta, cat si de intentiile presedintelui de a nu-l nominaliza ca premier, in conditiile in care USL va obtine peste 50% din mandate.

“Este o amenintare flagranta la adresa standardelor democratice si constitutionale”, sustine presedintele PES, Sergei Stanishev, cu referire la declaratiile lui Traian Basescu. “Este deja ingrijorator ca a ales un limbaj deplasat si ca intervine in campania electorala in pofida functiei care presupune neutralitate politica, dar amenintarea ca nu-l va numi pe dl. Ponta este dincolo de orice limita”.

“Amenintarea Presedintelui Romaniei este un afront la adresa Constitutiei. In vara, Uniunea Europeana a fost foarte vigilenta in privinta monitorizarii standardelor democratice si respectarea Constitutiei din Romania de catre actorii politici. Cer ca aceleasi standarde si exigente sa se aplice si acum”, a mai spus Sergei Stanishev, președinte al PES.

Niciun comentariu: