Un produs Blogger.

joi, noiembrie 08, 2012

Mariana Campeanu: de la 01 ianuarie 2013 se dezgheata indexarea pensiilor.Confirma si Ponta pe TVR 1

0 comments
Interviu publicat astăzi de Agerpress
foto Agerpres

AGERPRES: Şi pensionarii sunt o categorie socială vulnerabilă. Aplicarea legii unitare a pensiilor din 2010 a corectat unele disfuncţionalităţi, dar a produs şi nemulţumiri. Ce va face Coaliţia USL care ar putea să guverneze din 2013 pentru îndreptare? 

Mariana Câmpeanu: În construcţia bugetară pentru anul viitor, încercăm să indexăm pensiile, în măsura în care ne vom putea încadra în deficitul bugetar pentru 2013, care este mai mic decât cel de anul acesta. Să nu uităm că măsura, dar şi altele asemenea, vor trebui luată în contextul existenţei unui vârf al plăţilor externe. Anii 2013 şi 2014 sunt vârfuri maxime de returnare a datoriei externe de peste 11-12 miliarde de euro. 

AGERPRES: Când aţi vorbit despre indexarea pensiilor, v-aţi referit la o modificare legislativă? 

Mariana Câmpeanu: Legea Pensiilor nu trebuie modificată, ci trebuie doar aplicată. Indexarea pensiilor există în lege, aplicarea a fost însă suspendată. Chiar dacă nu vom reuşi să aplicăm integral cele prevăzute în lege, o indexare a pensiilor în funcţie de rata inflaţiei tot vom face. 

AGERPRES: Pentru un eventual al treilea mandat, mai lung, aveţi un proiect pe patru ani? 

Mariana Câmpeanu: Da! Am un proiect pentru mai mult de patru ani. Este un proiect care ar trebui să fie implementat în 18-20 de ani. Mi-aş dori să schimbăm sistemul de pensii publice din România în sensul introducerii conturilor individuale care să permită urmărirea lună de lună a acumulărilor băneşti. 

Fiind vorba despre două-trei generaţii de pensionari care vor apărea până când posesorii conturilor vor deveni beneficiarii acestora, sumele respective vor putea fi folosite în parte pentru pensiile care sunt acum în plată, iar restul pentru investiţii supravegheate de către stat. 

Sistemul bazat pe solidaritatea între generaţii nu va mai putea funcţiona, numărul persoanelor care contribuie va fi din ce în ce mai mic şi de aceea fiecare individ trebuie să fie răspunzător de propriul viitor, nu doar statul şi nici alte generaţii. Fiecare trebuie să-şi urmărească propria situaţie de la sistemul public, de la Pilonul II, şi să se întrebe dacă trebuie să-şi mai facă o pensie privată, dacă să-şi introducă economiile într-un fond de investiţii sau să joace la Bursă, să cumpere pământ... 

Niciun comentariu: