Un produs Blogger.

marți, noiembrie 20, 2012

Noua Constitutie, in programul electoral al USL

0 comments




  • Introducem UN NOU NIVEL ADMINISTRATIV – REGIUNEA – compatibil cu cel european. Este vorba despre o reforma mai ampla a aparatului administrativ, care nu presupune desfiintarea judetelor. Sustinem un proces de regionalizare decis prin referendum, de catre cetatenii Romaniei. Orice modificare trebuie discutata cu cetatenii, agreata politic si acceptata de Uniunea Europeana.
  • COMBATEM TRASEISMUL POLITIC: introducem procedura de „recall”, dupa model american – referendum local prin care se poate retrage mandatul parlamentarului „traseist”. Un grup de alegatori dintr‐un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local. Astfel, la vointa electoratului, parlamentarul care paraseste partidul in numele caruia a candidat isi poate pierde mandatul.
  • LIPSA CVORUMULUI DE PREZENTA necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.
  • Reglementarea mai clara a art. 103 referitor la PROCEDURA DE INVESTIRE A GUVERNULUI, astfel incat:
    • Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim‐ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice (ante sau post‐electorale), in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
    • Presedintele sa desemneze pentru functia de prim‐ministru persoana propusa de partidul sau alianta politica care a obtinut peste 50% in alegerile legislative.
  • Modificarea art. 134 vizand NUMIREA IN FUNCTIE A JUDECATORILOR SI A PROCURORILOR, prin formalizarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei.
  • Reforma CCR: MODIFICAREA PROCEDURII DE DESEMNARE A MEMBRILOR CURTII CONSTITUTIONALE pentru limitarea influentei factorului politic.
  • Rationalizarea (limitarea) actiunii Guvernului de a‐si angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului: O SINGURA ANGAJARE A RASPUNDERII PE SESIUNE PARLAMENTARA.

UPDATE
Ponta, astăzi pe Mediafax:
 USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale



Niciun comentariu: