Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 04, 2012

Site-ul SRI in haina noua

0 comments
Serviciul Roman de Informații și-a lansat, recent, noul site.
Este bine ca, din cînd în cînd, să intrăm pe acel site, dacă nu din alte motive, cel puțin pentru a ne informa care este nivelul  alertei teroriste, afișat pe prima pagină.
Spre deosebire de vechiul site, în noul format nu găsim informații despre  Casa Sectorială de Pensii a SRI și alte informații utile pensionarilor SRI.
Se face trimitere la site-ul ACMRR din SRI pe care găsim publicate, în format electronic, primele 8 numere al revistei VITRALII - LUMINI și UMBRE.
N-am întîlnit vreo referire din care să rezulte că activitatea SRI se desfășoară și în baza Legii Siguranței Naționale- Legea 51/1991, încă neabrogată, act normativ care garanta că acest serviciu nu poate desfășura activități de poliție politică.

Iată cîteva informații publicate pe site:

Potrivit legii, toate datele obţinute sau gestionate în activitatea de informaţii, inclusiv datele personale, au caracter secret de stat şi sunt protejate corespunzător.
Informaţiile privind viaţa particulară, onoarea sau reputaţia persoanelor, cunoscute incidental în cadrul obţinerii datelor necesare siguranţei naţionale, nu pot fi făcute publice şi, dacă nu prezintă relevanţă pentru securitatea naţională, sunt şterse de îndată.( n.m.  de ce, totuși, asemenea date apar în presă sub formă de stenograme?)
Toate datele cu caracter personal cunoscute/deţinute de Serviciu sunt radiate, respectiv distruse dacă, în urma desfăşurării activităţilor specifice prevăzute de lege, se constată că acestea nu sunt corecte, nu există pericol la adresa securităţii naţionale sau suspiciunile nu sunt confirmate. Regula generală este că, atunci când datele nu prezintă interes pentru securitatea naţională, sunt radiate sau distruse. Excepţie fac datele personale furnizate cu consimţământul persoanei în vederea efectuării verificărilor de securitate specifice, în condiţiile legii.
Deşi activitatea legată de spionaj sau criminalitate organizată pare un domeniu rezervat cinematografiei, astfel de activităţi se desfăşoară în mod curent în realitatea contemporană şi orice persoană poate deveni, cu sau fără voie, instrumentul acestora. SRI încurajează toţi cetăţenii României să fie vigilenţi în privinţa unui interes aparte pe care cineva îl poate manifesta în relaţionarea directă sau în spaţiul virtual şi să semnaleze prompt aceste suspiciuni autorităţilor competente.


Serviciul Român de Informaţii nu poate efectua acte de cercetare penală, nu poate lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici nu dispune de spaţii proprii de arest.
Totuşi, în cazul constatării unei infracţiuni flagrante la regimul securităţii naţionale stabilit de lege, a unui atentat sau act terorist ori a unor tentative sau acte preparatorii la asemenea infracţiuni, dacă sunt pedepsite de lege, ofiţerii Serviciului Român de Informaţii îl pot reţine pe făptuitor, predându-l de îndată organelor judiciare competente împreună cu actul de constatare şi corpurile delicte.

Niciun comentariu: