Un produs Blogger.

marți, ianuarie 22, 2013

Proiect de lege de modificare a dispozițiilor Legii 263/2010 privind majorarea anuala a valorii punctului de pensie și aplicarea indicelui de corectie pentru cei care au iesit la pensie după 2011

0 comments

L E G E
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de  pensii publice
Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I - Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 102, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
” (2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.”
2. La articolul 102, după alineatul (2), se introduce un nou alineat, alineatul (2.1), cu următorul cuprins:
”(2.1) Începând cu anul 2013, indicatorii prevăzuți la alin. (2), utilizați la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei  definitivi,  cunoscuți în  anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.”
3. La articolul 102, alineatele (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
”(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (2) are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (2) au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.”
4. Articolul 170 se abrogă.


Art. II - În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.
Art. III – (1)  Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut  preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, comunicat de  Comisia Națională de Prognoză, conform Ordonanţei Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,  nr. 699 din 19 octombrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, și valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anii 2010 şi 2011.
(2) Indicele de corecție se aplică o singură dată, la deschiderea inițială a drepturilor de pensie.
(3) Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecție reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.”
Art. IV – (1) Indicele de corecție prevăzut la art. III din prezenta lege, determinat pentru drepturile inițiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,05 şi se aplică și punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.
(2) În situația persoanelor prevăzute la alin. (1), indicele de corecție se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată  în luna intrării în vigoare a prezentei legi.


Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii

Niciun comentariu: