Un produs Blogger.

miercuri, martie 06, 2013

George Maior disprețuiește o serie de rezerviști SRI

0 comments

Am primit spre publicare!

"V-as ruga sa publicati acest material pe blogul dvs. 
Stiu ca este citit de multi rezrvisti.
E.Rusu
Intr-un interviu acordat, in luna februarie, deontoloagei Sabina Fati,  in Romania Libera,  directorul SRI, George Maior, demonstreaza inca o data de ce politruci ca dinsul, ca Ungureanu, ca Melescanu etc,   nu trebuie sa ajunga la conducerea principalelor servicii de informatii ale tarii. 
Structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala trebuie conduse de profesionisti , nu de personaje politice care raspund comenzilor politice venite din partea celor care i-au numit pe functii,  cu grave prejudicii de imagine pentru aceste institutii ale statului.
Se vede ce urme au lasat la MApN ministeriatele lui Oprea și Dobritoiu,  la MAI  ministeriatele lui Blaga și Igas. In directoratul lui George Maior, la SRI, suspiciunile de aservire politica s-au multiplicat, mai ales prin scurgerile de informatii -stenograme ale interceptarilor- privind viata personala a unor oponenti ai regimului Basescu, viata privata protejata de lege si pentru cei cercetati penal. Nu exista scuza ca  informatiile au ajuns in presa pe circuitul valorificarii lor catre factorii decizionali. Potrivit Legii Siguranței Naționale, inca in vigoare, acele stenograme privind viata personala si alte aspecte care nu aveau legatura cu cauza trebuiau distruse, nu  atasate la dosarele penale sau la documentele de informare a factorilor decizionali.
Dl Maior ar trebui sa inteleaga ca un ofiter de informatii, obligat, in trecut, prin lege, sa desfasoare activitati informative care in prezent sunt calificate acte de politie politica, de intruziune in viata privata a persoanei, are competenta profesionala sa recunoasca politia politica si cand este disimulata, printr-o retorica de aparenta democratie, pentru a servi unor interese de grup, nu celor de siguranta nationala.
Dupa ce au citit acest interviu, lucratorii SRI trec pe celalalt trotuar cand se  intilnesc cu colegii lor iesiti la pensie, de teama sa nu ajunga in informarile CI catre domnul Maior."


Sabina Fati: Totuşi, în ultimele 10 zile, mai mulţi politicieni şi mai multe posturi TV au atacat SRI în discuţiile publice. Ce a determinat această nervozitate?
G.Maior.: Eu am văzut că un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului care a fost informator al Securităţii au vrut să atragă serviciul într-o dispută bazată pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cât de incapabilă este Securitatea să înţeleagă dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă, atât economic, cât şi politic. Am fost dezamăgit să văd unele comentarii care încercau să amestece lucrurile, fără să facă o departajare netă în ceea ce înseamnă Serviciul Român de Informaţii faţă de fosta Securitate. SRI este o instituţie care nu are la bază o ideologie, ci doar un sistem de valori democratice, iar faptul că asemenea oameni încearcă să vorbească de poliţie politică, tocmai ei, care au lucrat pentru poliţia politică a regimului comunist, arată o incapacitate intelectuală de a înţelege lucrurile, dar şi un interes faţă de propria agendă.
- Vă referiţi la senatorul Sorin Roşca Stănescu, fost informator al Securităţii, la Dan Voiculescu, la rândul lui fost informator, dar care ulterior a lucrat pentru firme ale Securităţii, şi la prosperul om de afaceri Ioan Niculae, care se laudă că şi-a început cariera de ofiţer al Securităţii când avea 21 de ani…
G.M.: Nu vreau să mă refer la nume. Eu am vorbit despre o situaţie foarte clară.
- Spuneţi că aceşti oameni care au lucrat pentru Securitate au interese politice şi economice. Ce fel de interese?
G.M.: Se văd cu ochiul liber. Nu comentez mai mult

- Vi se pare normal ca liderii politici să-şi facă în jur un cerc format din foşti şefi de servicii secrete?
G.M.: Nu e nimic anormal. Sunt oameni liberi, important este, dacă intră în astfel de cercuri, să-şi aducă un aport pozitiv în consiliere, fiindcă au un bagaj de cunoştinţe extrem de folositor.
- Nu doar foşti şefi de servicii au intrat în acest joc al consilierii, ci şi o serie de rezervişti; îi aveţi în vedere?
G.M.: Pe mine mă deranjează o serie de rezervişti care folosesc informaţii, ceea ce este ilegal, pe care le-au dobândit pe parcursul carierei de ofiţeri de informaţii, pentru agende economice sau politice, sau care încearcă să contacteze ofiţeri activi pentru a dobândi informaţii noi pe care să le folosească şi care pun prin acest mod de operare fie pe Serviciu, fie în diverse anturaje în care se învârt. Este contrar eticii ofiţerilor de informaţii şi îi dispreţuiesc pentru ceea ce fac.
- Îi monitorizaţi?
G.M.: Nu voi spune niciodată pe cine monitorizăm sau nu.
- Dacă nu sunt monitorizaţi, înseamnă că ei pot folosi fără probleme aceste informaţii în cercurile politice şi economice.
G.M.: Serviciul are suficiente mecanisme pentru a preveni şi pentru a elimina aceste aspecte din viaţa curentă.

- Există o revistă a rezerviştilor din SRI cu care dvs. colaboraţi. Ce fel de relaţii există între Serviciu şi aceşti foşti ofiţeri?
G.M.: Am încercat să avem o relaţie. Îi mai informăm în legătură cu dezvoltările legate de securitatea naţională, îi chemăm la discuţii periodice; la diverse evenimente sunt foarte mulţi oameni de bună calitate şi foarte puţini dintre cei despre care v-am spus că-i dispreţuiesc. Şi ei ştiu la cine mă refer.
- Aceste excepţii ar putea să pună mâna pe anumite zone de putere, într-o formă sau alta?
G.M.: Nu cred, pentru că ideea despre politică a acestora este atât de artificială încât devin foarte repede dezamăgiţi că nu pot să facă politică la nivelul la care şi-ar dori. Aţi avut ocazia să vedeţi anumite evoluţii în acest sens. Ei pot uza de informaţiile pe care le mai au de la fosta lor instituţie, dar în momentul în care nu au nimic de spus suplimentar involuează rapid în politică.

Niciun comentariu: