Un produs Blogger.

duminică, mai 19, 2013

De-ar mai duce-o pîn' la toamnă....cîntă beneficiarii L121/2013

0 comments
 
Vorba lungă a impiedicat adoptarea inițiativei legislative L 121 în data de 14 mai. Insistența pe amendamentele respinse de Comisia de muncă sunt o pierdere de timp. Doamna senator Anghel nu înțelege că prin Legea reparatorie nu se pot înlătura toate nemulțumirile provocate de Legea 119/2010 și pierde din vedere esențialul și interesul urgent al disponibilizaților: revenirea pensiilor micșorate la cuantumul din 2010. Acest cuantum în plată nu poate fi actualizat în niciun fel, cît timp există L 263. In condițiile Legii 263 poate fi actualizat doar  cuantumul recalculat/revizuit, așa cum se prevede și în art. 1 al inițiativei L121.
Intr-un recent comunicat, președintele SCMD o sfătuiește pe doamna Anghel să renunțe la amendamente în ședința din 22 mai a Senatului, dar tot o îndeamnă să încerce, fără să consume mult timp, susținerea amendamentului contradictoriu cu art. 1, respectiv actualizarea cuantumului din 2010.
Cin' s-o ducă pîn' la toamă? Evident că referirea privește USL. Altfel, inițiativa L 121 nu are nicio șansă să treacă.
De marțea trecută s-au petrecut cîteva evenimente care au dus USL-ul în pragul destrămării. 
Fundamentaliștii liberali nu au făcut un secret din faptul că au respins orice alianță politică instituțională cu "comuniștii" social-democrați. Au pasat întreaga răspundere a constituirii USL pe umerii lui Antonescu. Propaganda lor, vizibilă în special în virtual, pe sutele de  site-uri liberale, il toacă pe Crin Antonescu, săpînd la temelia USL. Tinta predilectă a atacurilor este Ponta. 
Puțini au realizat că în sedința Senatului din 14 mai, sub conducerea  lui Antonescu, liberalii au votat pentru prima oară, alături de PDL și UDMR, împotriva Guvernului Ponta, adoptînd proiectul, respins de guvern, al cadastrului funciar. A fost primul semnal că în Senat s-a constituit  o nouă majoritate parlamentară.De aici a pornit reacția dură a premierului care, în cursul zilei de joi, a și stabilit, se zvonește, numele social-democraților care urmau să-i înlocuiască pe miniștri liberali demiși.
Deși starea exploziva s-a detensionat, situația s-ar putea repeta miercuri la adoptarea inițiativei L121 care, de asemenea , are prevederi care nu coincid cu punctul de vedere al Guvernului, respectiv data intrării în vigoare a legii reparatorii. Reprezentantul guvernamental a reiterat în ședința din 14 mai punctul de vedere al Guvernului.
Divergențe vor fi și pe amendamentul propus de Comisia de Apărare, condusă de liberalul Dobrițoiu, cel referitor la scutirea de restituire a sumelor constatate ca necuvenite ulterior revizuirii potrivit OUG nr. 1/2011. Acest amendament nu era în forma proiectului care mers la Guvern pentru avizare.
Este posibil ca social-democrații să nu voteze proiectul dacă nu sunt reformulate amendamentele.

Niciun comentariu: