Un produs Blogger.

luni, iulie 15, 2013

Cultura si tortura la Castelul Huniazilor(Corvinilor)

1 comments
Castelul a fost dăruit de către regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara. După moartea tatălui său, Iancu  începe modernizarea și amplificarea  fortificației (1440-1453).

Sălile construite în această perioada sunt Sala Dietei și Sala Cavalerilor. Mai trebuie amintite și Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor și Bastionul alb.

Castelul a  intrat ulterior în posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, care a construit o nouă aripă in stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viața nobiliară, respectiv legenda corbului.
Aici a fost întemnițat o perioadă Vlad Tepes, domnitorul Tării Românești, acuzat de trădare de Matei Corvin.

Legenda corbului

Pe blazonul familiei Corvinilor este un corb care ține în cioc un inel de aur. Legenda spune ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei la vremea respectivă) și a unei femei pe nume Elisabeta din Țara Hațegului. Pentru a nu exista discuții pe marginea acestui fapt, regele ar fi aranjat o căsătorie între aceasta și Voicu (un viteaz din zonă). Pentru a fi recunoscut copilul când merge la curtea regală, Sigismund de Luxemburg i-a dăruit și un inel de aur.

 Inelul de aur a fost într-o zi furat de către un corb. După multe peripeții Ioan de Hunedoara a recuperat inelul. Povestea a fost aflată și de rege care a hotărât să facă din corbul cu inelul in cioc un element din blazonul familiei Corvinilor.


Iancu de Hunedoara in vitraliul altarului Castelului de la Hunedoara
Sala Dietei
Deasupra cuștii cu lei

Scaunul cu cuie

Beciul pentru tortura

Un comentariu:

camelia spunea...

ce tare si inspaimantator daca vezi cum ii tortura