Un produs Blogger.

miercuri, august 14, 2013

Poate Ponta sa taie sau sa suspende pensii contributive?

0 comments

In ședința guvernului de astăzi, în continuare celor spuse la Televiziunea lui Ghiță, Ponta a reluat problema suspendării pensiilor pentru torționari și a anulării  pensiei necontributive pentru magistrații corupți.
Acesta a fost dialogul cu ministrul Justiției:

Victor Ponta:
În rest, Ministerul Justiţiei, domnule ministru, legea cu magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de serviciu să-şi piardă pensia specială vă rog s-o puneţi pe masa Parlamentului, la 1 septembrie, o discutați și cu CSM. CSM lucrează, nu?
Robert Cazanciuc: Avem un proiect comun cu CSM, sper să intre cât de curând pe ordinea de zi ca să-l putem prezenta pe urmă și în Guvern.
Victor Ponta: Bun. Și, de asemenea, vă rog - îmi angajez eu răspunderea cu dvs, împreună - cu torţionarii, dacă avem orice fel de începere de acţiune penală din partea Parchetului sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că ne vor da în judecată.
Robert Cazanciuc: Da, avem în analiză în minister un proiect...
Victor Ponta: Vorbiţi şi cu CSM-ul, vă rog, poate şi cu toţi cei care ne mai pot sprijini, ăștia mari ”anticomunişti”, care condamnau comunismul, văd că i-au lăsat pe torţionari foarte bine. Haideţi să luăm noi măsuri, care eram oameni tineri în '89 şi, nefiind din acelaşi sistem cu ei, putem să luăm măsuri. Dar chiar mi se pare revoltător ceea ce se întâmplă, faptul că nimeni nu a făcut nimic în 23 de ani nu înseamnă că nu putem noi sau nu trebuie noi să facem. Vă rog să vorbiţi, repet, şi cu cei de la CSM, şi poate cu Înalta Curte, dacă au orice fel de opinia, Curtea Constituţională, la fel, și vă rog să găsim soluţia. Nu pot să cred că nu există nicio soluţie juridică şi doar ne uităm, dar cu legea cu pensiile speciale ale magistraţilor condamnaţi, să o trimiteţi la Parlament.
Robert Cazanciuc: Săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a CSM.

Incă de aseară Ponta a plusat în problema cu torționarul de serviciu, lăsîndu-i fără muniție pe anticomuniștii de serviciu. A promis că el va făptui, nu se va rezuma numai să vorbească la televizor, și dacă procurorii il ajută cu ceva urmăriri penale împotriva torționarilor, va da o ordonanță de urgență pentru suspendarea pensiilor celor cercetați pentru "torționare", fără să mai astepte vreo hotărîre judecătorească definitivă.
Cert este că Legea 263/2010 nu mai prevede suspendarea pensiei în situațiile în care pensionarul este condamnat și execută o pedeapsă privativă de libertate.
In Decretul 214/1977, pentru pensiile militare, se reglementa suspendarea pensiei pe perioada executării unei pedepse privative de libertate.
Pensia contributivă este un drept al pensionarului, rezultat din plata CAS-ului pe perioada cît a avut calitatea de angajat cu contract de muncă. Statul poate să reducă pensia contributivă pe motiv că nu a fost corect calculată, dar nu poate să-l lipsească pe pensionar de dreptul la pensie.
Altfel se pune problema în cazul pensiilor speciale, în care o parte a pensiei este necontributivă, așa cum este cazul pensiilor speciale pentru magistrați și pentru unii funcționar ai Curții de Conturi.Aici statul poate să stabilească, în anumite cazuri bine definite, deposedarea pensionarului de partea necontributivă, nu și de partea contributivă a pensiei.
Pe Legea 119/2010 și nici pe Legea 263/2010, Ponta nu se poate lega  de pensia vreunui pensionar care a avut statutul de militar pentru că pensiile militarilor nu au părți necontributive.
Așa că, Ponta și USL trebuie să se grăbească cu elaborarea legii pensiilor militare, pensii necontributive, prin care  pot să-i deposedeze pe foștii  comuniști, milițieni și securiști de pensii, după poftele procurorilor. Să nu uite domniile lor că torționari se găsesc și printre procurorii și judecătorii cu pensii speciale, că doar ei i-au trimis pe deținuții politici în închisorile din Rm Sărat, Sighet, Gherla, Pitești etc. pe mîna unor torționari ca Vișinescu. Ne întoarcem cu drag în anii glorioși ai comunismului primitiv.


Niciun comentariu: